Povežite se s nama

Život i društvo

Novi Marof: Nakon energetske obnove upravne zgrade, slijedi uređenje Trga hrvatske državnosti i Zagorske ulice

Objavljeno:

- dana

Zahvaljujući uspješnoj prijavi na natječaj Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine na kojem je Gradu Novom Marofu odobreno 1,05 milijuna eura za energetsku i statičku obnovu upravne zgrade, u tijeku je priprema raspisivanja natječaja za obnovu čitave zgrade.

Radi se o zgradi iz 60-ih godina prošlog stoljeća koja vapi za energetskom i statičkom obnovom, a ovim projektom smanjit će se troškovi i povećati ušteda energije, odradit će se strukturno ojačanje zgrade te će se ugraditi i dizalo. Ukupna vrijednost projekta je otprilike 2,5 milijuna eura.

Kako je objasnio novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač, Grad je iskoristio priliku i prijavio se na natječaj Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine jer su, po novome, prihvatljivi prijavitelji bile i javne zgrade s određenim udjelom privatnog vlasništva. Naime, upravna zgrada ima dva privatna suvlasnika – Zagrebačku banku i Trgonom papirnicu, s kojima je dogovorena određena participacija u financiranju projekta.

Gradonačelnik je ujedno najavio i rekonstrukciju Trga hrvatske državnosti i Zagorske ulice.

– Napravit ćemo i rekonstrukciju Trga Hrvatske državnosti da ga pretvorimo u jedan mini parkić i trg, i zatvaranje dijela Zagorske ulice koju ćemo pretvoriti u jednosmjernu ulicu s pripadajućim parkirnim mjestima. Upravo ovaj prostor pretvorit ćemo u jednu mirnu zonu i dobit ćemo jedan centralni trg koji Novi Marof zaslužuje. U budućnosti pripremamo i veliki gradski trg, ali ovo je trenutno shodno mogućnostima i natječajima pa smo iskoristili priliku. Uređenje Trga i ulice bit će negdje između 600 i 700 tisuća eura koje mi dodatno financiramo iz proračuna. Radovi bi trebali trajati otprilike godinu do godinu i pol. Prva faza je sama rekonstrukcija zgrade, druga faza je rekonstrukcija trga, a treća je rekonstrukcija ceste s pješačkim stazama – poručio je gradonačelnik Jenkač.

Život i društvo

Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda aglomeracije Donja Dubrava u završnoj fazi pokusnog rada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Donjoj Dubravi je prilikom terenskog obilaska Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Aglomeracije Donja Dubrava predstavljen rad uređaja.

Uređaj je sastavni dio jednog od najvećih i najvažnijih infrastrukturnih projekata u Međimurskoj županiji – projekta izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Donja Dubrava. Međimurske vode potpisale su Sporazum o izgradnji uređaja u siječnju 2021. godine, a u pokusni rad je pušten 23. listopada 2023. godine.

Projekt izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Donja Dubrava  sufinancira se iz Kohezijskog fonda Europske unije i nacionalnih sredstava, a vrijedan je 33.054.461,80 EUR bez PDV-a. Bespovratna sredstva iznose oko 72 posto, dok se preostali dio pokriva iz Državnog proračuna, proračuna Hrvatskih voda i proračuna jedinica lokalne samouprave.

-Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda  Donja Dubrava kapaciteta je 13 000 ekvivalent stanovnika s uključenim III. stupnjem pročišćavanja i kompletnim postrojenjem za obradu mulja. Uređaj će pročišćavati sanitarne otpadne vode sa područja Grada Preloga (naselja Oporovec, Cirkovljan, Draškovec, Hemuševec i Čukovec), te Općine Sveta Marija (Donji Mihaljevec i Sveta Marija), Općine Donji Vidovec (naselje Donji Vidovec), Općine Donja Dubrava (naselje Donja Dubrava) i Općine Kotoriba (naselje Kotoriba) – izjavio je voditelj projekta u Međimurskim vodama, Marin Leskovar.

Projekt izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda se provodi s početkom u veljači 2020. godine kroz realizaciju 6 komponenti. Predviđena je izgradnja sustava odvodnje sanitarnih otpadnih voda na području Grada Preloga (naselja Oporovec, Cirkovljan, Draškovec, Hemuševec i Čukovec), te Općine Sveta Marija (Donji Mihaljevec i Sveta Marija), Općine Donji Vidovec (naselje Donji Vidovec), Općine Donja Dubrava (naselje Donja Dubrava) i Općine Kotoriba (naselje Kotoriba).

Nastavite čitati

Život i društvo

U Visokom odigran 24. Memorijalni malonogometni turnir “Zvonko Simon” u čast poginulom branitelju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nedjelju je u Visokom proslavljen blagdan Presvetog Trojstva, zaštitnika Župe i Općine Visoko, te je tim povodom tradicionalno održan i 24. Memorijalni malonogometni turnir „Zvonko Simon” u čast poginulom branitelju.

Visočki branitelj Zvonko Simon, pripadnik 7. gardijske brigade Pume, poginuo je u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja s 26 godina. Kao i svake godine dosad, delegacija udruga branitelja, načelnik Dragutin Mateković i varaždinski župan Anđelko Stričak, zajedno s obitelji pokojnog hrvatskog branitelja, i ove su godine odali počast poginulom Zvonku Simonu polaganjem vijenca na mjesnom groblju u Visokom.

Nakon svete mise koju je predvodio Denis Barić, otvoren je 24. Memorijalni malonogometni turnir „Zvonko Simon” na kojem su sudjelovale ekipe iz Varaždinske, Zagrebačke i Koprivničko-križevačke županije. Prvo mjesto pritom je osvojila ekipa Magoi Drašković, drugo mjesto pripalo je ekipi MNK Visoko, a treće ekipi Junajted. Najboljim igračem proglašen je Jan Jež, a najboljim golmanom Miroslav Plantić.

Općinski načelnik Dragutin Mateković zahvalio je svima koji su se i ove godine uključili u organizaciju ovoga turnira.

– Drago mi je da na ovaj način i u ovolikom broju možemo odati počast našemu branitelju, našemu Zvonku Simonu, ali i svim drugim poginulim braniteljima. Njihov doprinos u Domovinskom ratu je neizreciv, stoga im velika hvala, zauvijek će biti u našim mislima i srcima – rekao je načelnik Mateković.

Nagrade pobjednicima dodijelio je župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, rekavši kako je lijepo vidjeti mladost i na sportskim terenima i kao pripomoć organizatoru UDVDR Klub Visoko, da poštuju one koji su ugradili sebe kod stvaranja domovine.

– 24. Memorijalni turnir „Zvonko Simon” je jedan od najstarijih takvih turnira u našoj domovini. Održava se u spomen na sve poginule branitelja, nazvan je po Zvonku koji je rođen i pokopan na Visokom, a poginuo je prvog dana VRO-a Oluja kao pripadnik 7. gbr Puma. O doprinosu Visočkih branitelja obrani i oslobađanju domovine najbolje govori podatak da je rijetka kuća iz koje nije bilo branitelja – poručio je župan Anđelko Stričak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje