Povežite se s nama

Međimurje

Uhvatite se ukoštac s vrućinom i sparinom te izbjegnite toplinski udar

Objavljeno:

- dana

LJETO U PUNOM JEKU, VRUĆE JE

Nakon prošlotjednog kratkotrajnog osvježenja, ponovno su temperature na oko 30 stupnjeva Celzijevih.

Budite spremni i informirani kako biste izbjegli pretjerano zagrijavanje tijela koje može dovesti do toplinskog udara, posebice kod srčanih bolesnika, djece, trudnica, starijih osoba i kroničnih bolesti kao što su dijabetes i mentalna oboljenja. Osnovna stvar je izbjegavati boravak na izravnom suncu između 11 i 17 sati. Pijte dovoljno tekućine i rashladite tijelo mlakim tuševima. Korisne savjete možete pronaći na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Gutljaj po gutljaj

Liječnici savjetuju izbjegavanje alkohola, kofeina i gaziranih pića te jako rashlađenih napitaka. Nude vrlo jednostavan savjet kojime možete izbjeći dehidraciju organizma. Odrasli bi trebali svakih jedan do dva sata piti razrijeđeni sok kao što je limunada, a djeca neka piju svakih 15 do 20 minuta po jednu do dvije žlice soka ili gutljaj obične vode. Tekućinu treba piti tijekom cijelog dana, a ne čekati osjećaj žeđi. Jedite češće, ali manje i lagane obroke bez pretjeranih proteina i masnoća. Najbolje je konzumirati hranu u što tekućijem stanju poput rashlađenih juha ili voćnih “smoothija” i sve vrste salata.

Rashladite tijelo tuširanjem mlakom vodom ili se omotajte mokrim ručnikom. Stavite djeci mokre ručnike na ruke i noge. Prilikom izlaska iz kuće nosite odjeću od laganih, prirodnih materijala svijetlih tonova. Obvezno zaštite glavu kapom ili šeširom širokog oboda i nosite sunčane naočale. Ne možete li rashladiti svoj dom, provedite nekoliko najtoplijih sati u danu u nekoj hlađenoj javnoj zgradi.

Zaštitne kreme

Izbjegavajte naporan fizički rad. Morate li baš nešto fizički raditi, obavite to rano ujutro do 8 sati ili navečer poslije 20. 
Zaštite kožu kremama sa zaštitnim faktorom od UV zračenja. Djecu mažite sredstvima s faktorom zaštite većim od 30. Lijekove držite u hladnjaku, a u slučaju vrtoglavice, slabosti, glavobolje i osjećaja jake žeđi što prije otiđite u rashlađeni prostor, popijte vode ili razrijeđeni sok. U slučaju da vam je i dalje loše, pozovite pomoć.

Rashladite dom

Tijekom dana idealno bi bilo držati sobnu temperaturu ispod 32° C, a noću ispod 24° C.
Spustite rolete da biste spriječili ulazak toplog zraka u dom, a uvečer otvorite prozore da bi ušao svjež noćni zrak
Pripremajte jednostavna jela sa što manje kuhanja, poput salata. Koristite što manje električnih uređaja. Perilicu za suđe i rublje palite u večernjim satima.
Imate li klimauređaj, podesite ga tako da temperatura ne bude niža od 7° C od vanjske.
Ventilatori mogu pomoći bržoj izmjeni zraka u večernjim satima, ali neće puno koristiti pri dnevnim temperaturama iznad 35° C.

Izbjegavajte boravak na izravnom suncu između 11 i 17 sati

Izvor:
Foto:

Međimurje

KUU „Lipa“ iz Gornjeg Mihaljevca gostuje povodom proštenja u Hlapičini

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 26. srpnja, u sklopu manifestacije „Ljeto uz Muru 2024“ u Hlapičini, u Društvenom domu, nastupa Kulturno umjetnička udruga „Lipa“ iz Gornjeg Mihaljevca.

Vikend proštenja u Hlapičini slavi se povodom blagdana svete Ane i Joakima, a čiji imendan je u katoličkom kalendaru 26. srpnja, a sveta Ana jest zaštitnica filijalne crkve u Hlapičini.

Program započinje nagrađivanom predstavom u tri čina „Ljubav s dva lica“ u režiji Franje Halabarec. Izvedba započinje u 20 sati, a ulaz je slobodan.

Nastavite čitati

Međimurje

Čakovec dobio novi kružni tok vrijedan više od milijun eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U srijedu, 24. srpnja, je u poslijepodnevnim satima za promet otvoreno novo kružno raskrižje na križanju Ulice Stjepana Radića, Sajmišne, Ulice Vjekoslava Špinčića i Ulice 34. inženjerijske bojne.

Riječ je o projektu vrijednom više od milijun eura čijom je realizacijom napravljen važan korak prema poboljšanju protoka vozila i sigurnosti u tom dijelu grada. Samo kružno raskrižje je jednotračno, a okvirna propusna moć je 20.000 vozila na dan.

U sklopu projekta rekonstrukcije prometnice i izgradnje novog kružnog raskrižja dovršavaju se i radovi na rekonstrukciji podvožnjaka, a postavljen je i bukobran, oslikan bojama Grada Čakovca i detaljima vezanim uz njegove simbole i povijest.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje