Povežite se s nama

Međimurje

Uhvatite se ukoštac s vrućinom i sparinom te izbjegnite toplinski udar

Objavljeno:

- dana

LJETO U PUNOM JEKU, VRUĆE JE

Nakon prošlotjednog kratkotrajnog osvježenja, ponovno su temperature na oko 30 stupnjeva Celzijevih.

Budite spremni i informirani kako biste izbjegli pretjerano zagrijavanje tijela koje može dovesti do toplinskog udara, posebice kod srčanih bolesnika, djece, trudnica, starijih osoba i kroničnih bolesti kao što su dijabetes i mentalna oboljenja. Osnovna stvar je izbjegavati boravak na izravnom suncu između 11 i 17 sati. Pijte dovoljno tekućine i rashladite tijelo mlakim tuševima. Korisne savjete možete pronaći na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Gutljaj po gutljaj

Liječnici savjetuju izbjegavanje alkohola, kofeina i gaziranih pića te jako rashlađenih napitaka. Nude vrlo jednostavan savjet kojime možete izbjeći dehidraciju organizma. Odrasli bi trebali svakih jedan do dva sata piti razrijeđeni sok kao što je limunada, a djeca neka piju svakih 15 do 20 minuta po jednu do dvije žlice soka ili gutljaj obične vode. Tekućinu treba piti tijekom cijelog dana, a ne čekati osjećaj žeđi. Jedite češće, ali manje i lagane obroke bez pretjeranih proteina i masnoća. Najbolje je konzumirati hranu u što tekućijem stanju poput rashlađenih juha ili voćnih “smoothija” i sve vrste salata.

Rashladite tijelo tuširanjem mlakom vodom ili se omotajte mokrim ručnikom. Stavite djeci mokre ručnike na ruke i noge. Prilikom izlaska iz kuće nosite odjeću od laganih, prirodnih materijala svijetlih tonova. Obvezno zaštite glavu kapom ili šeširom širokog oboda i nosite sunčane naočale. Ne možete li rashladiti svoj dom, provedite nekoliko najtoplijih sati u danu u nekoj hlađenoj javnoj zgradi.

Zaštitne kreme

Izbjegavajte naporan fizički rad. Morate li baš nešto fizički raditi, obavite to rano ujutro do 8 sati ili navečer poslije 20. 
Zaštite kožu kremama sa zaštitnim faktorom od UV zračenja. Djecu mažite sredstvima s faktorom zaštite većim od 30. Lijekove držite u hladnjaku, a u slučaju vrtoglavice, slabosti, glavobolje i osjećaja jake žeđi što prije otiđite u rashlađeni prostor, popijte vode ili razrijeđeni sok. U slučaju da vam je i dalje loše, pozovite pomoć.

Rashladite dom

Tijekom dana idealno bi bilo držati sobnu temperaturu ispod 32° C, a noću ispod 24° C.
Spustite rolete da biste spriječili ulazak toplog zraka u dom, a uvečer otvorite prozore da bi ušao svjež noćni zrak
Pripremajte jednostavna jela sa što manje kuhanja, poput salata. Koristite što manje električnih uređaja. Perilicu za suđe i rublje palite u večernjim satima.
Imate li klimauređaj, podesite ga tako da temperatura ne bude niža od 7° C od vanjske.
Ventilatori mogu pomoći bržoj izmjeni zraka u večernjim satima, ali neće puno koristiti pri dnevnim temperaturama iznad 35° C.

Izbjegavajte boravak na izravnom suncu između 11 i 17 sati

Izvor:
Foto:

Međimurje

Grad Mursko Središće dodijelio mladima nove poticaje za uređenje nekretnina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mlade obitelji do 40 godina starosti imaju pravo na poticaje za uređenje nekretnina nepogodnih za stanovanje te mogu ostvariti do 3000 eura poticaja, a uz to Grad Mursko Središće daje i poticaje za rušenje starih kuća u visini 2000 eura u skladu s uvjetima iz javnog poziva.

Početkom siječnja ove godine Grad je raspisao Javni natječaj za dodjelu poticaja za uređenje nekretnina, a pravo na ostvarivanje poticaja imali su vlasnici nekretnina uz uvjet da je vlasnik ili supružnik vlasnika stalno zaposlena osoba neprekinuto najmanje dvije godine do dana isteka roka za dostavu prijava na natječaj te da u slučaju da se na nekretnini u kojoj je izgrađen stambeni objekt nepogodan za stanovanje kojeg namjeravaju urediti za stanovanje vlasnik ima prebivalište na području grada Mursko Središće te nema u vlasništvu drugi stan ili kuću pogodnu za stanovanje i/ili bez obzira na prebivalište vlasnika ili činjenicu da korisnik poticaja ima ili nema u vlasništvu drugi stan ili kuću pogodnu za stanovanje u slučaju da se radi o nekretnini na kojoj se nalazi stambeni objekt u ruševnom stanju kojeg namjeravaju ukloniti i na istoj parceli izgraditi novi stambeni objekt.

U zadanom roku zaprimljeno je 13 pravodobnih prijava. Povjerenstvo za dodjelu poticaja je iste razmotrilo te predložilo gradonačelniku na usvajanje. Gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, u utorak, 16. travnja, u Gradskoj vijećnici s prijaviteljima je potpisao Ugovore o dodjeli poticaja za uređenje nekretnina na području grada za stambene objekte u ruševnom stanju ili za stambene objekte koji će se obnoviti.

Prilikom potpisivanja ugovora gradonačelnik Dražen Srpak istaknuo je da svake godine dolazi sve više prijava što je pokazatelj da se veliki broj mladih obitelji odlučuje na život upravo u najsjevernijem hrvatskom gradu.

Tako je ukupno dodjeljeno 13 poticaja i to u iznosu od 24.000 eura za obnovu nekretnina i 10.000 eura za rušenje to jest sveukupno 34.000 eura.

Nastavite čitati

Međimurje

Općina Selnica bogatim programom koji počinje u nedjelju obilježava svoje dane

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Općina Selnica/Facebook

Objavljen je program obilježavanja Dana Općine Selnica.

Program je uistinu bogat, a traje od 21. travnja do 1. svibnja.

Sve počinje tradicionalnim pješačenjem u nedjelju, 21. travnja, u 13 sati.

Svečana sjednica općinskog vijeća na rasporedu je u četvrtak, 25. travnja, a istog dana je i svečana sveta misa povodom zaštitnika svetog Marka.

U OŠ Selnica 26. travnja gostuje Kerekesh Teatar, a dan kasnije, u subotu, u istu školu dolaze “Autići-Brzići”.

Nedjelja, 28. travnja, rezervirana je za kulturno umjetnički program.

Praznik rada obilježit će se od 11 sati na igralištu u Zebanec Selu, a organizator je ŠN sv. Marko.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje