Povežite se s nama

U fokusu

Žene velikoga srca: Marija, Dunja i Stana iz Udruge “Zipka” otkrivaju zašto je lijepo biti udomitelj

Objavljeno:

- dana

UDRUGA UDOMITELJA “ZIPKA”

Udruga udomitelja Zipka na varaždinskom području djeluje više od desetak godina, a nedavno su svoj rad odlučili podići na jednu višu, profesionalniju razinu.

Zahvaljujući trogodišnjem projektu pod nazivom “Za kvalitetno udomiteljstvo” dobili su sredstva od resornog Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te zaposlili mladu osobu na puno radno vrijeme i svojim članovima ali i široj javnosti pružili nove besplatne socijalne usluge kroz savjetovanje o roditeljstvu.

Dinamično, izazovno i kreativno

O radu udruge razgovarali smo s njihovim članicama u prostorijama koje udruga koristi u bivšem centru “Tomislav Špoljar”. Tajnicu udruge Stanu Vereš ne treba posebno predstavljati. Kao dugogodišnja psihologinja varaždinskog Centra za socijalnu skrb krajem prošle godine dobila je UNICEF-ovu nagradu “Prijateljica djece”, a ovih je dana njezino ime istaknuto i na popisu kandidata za županijsku nagradu. Iako je nedavno otišla u mirovinu, i dalje je aktivna u udruzi Zipka, s obzirom da je najviše radila upravo s udomiteljima. U udruzi je aktivna i potpredsjednica Marija Igrec. Pored svoje dvoje djece, prije 13 godina odlučila je steći licencu udomitelja i u svoj dom prihvatiti djecu bez roditeljske skrbi. Trenutačno je kod nje četvero djece u dobi između deset i šesnaest godina.

Svake srijede organiziramo savjetovalište koje je prvenstveno namijenjeno udomiteljima

– Željela sam što više djece u svome domu i da nekome time pomognem – govori nam o svojoj motivaciji za udomljavanje. Objašnjava nam kako u okviru novog projekta  svakog ponedjeljka u prijepodnevnim satima sudjeluje u radu info-pulta putem kojeg zainteresiranim građanima daju informacije o tome što je sve potrebno da bi netko postao udomitelj i kako to sve izgleda u praksi.

– Na sličan način svake srijede organiziramo savjetovalište koje je prvenstveno namijenjeno udomiteljima, ali nam se mogu obratiti i građani koji možda imaju problema u odnosu s djecom pa bi im dobro došao neki savjet ili barem da se nekome povjere i podijele svoje brige – govori ona. Pored svega, jednome mjesečno organiziraju grupu podrške za udomitelje koje su vrlo popularne i udomitelji rado dolaze kako bi podijelili svoja iskustva, probleme ili neke nedoumice.

Treći član tima je mlada socijalna radnica Dunja Ivić, koja je ranije na volonterskoj bazi surađivala s udrugom te joj je to bila odskočna daska za prvo zaposlenje. Od početka godine u udruzi je zaposlena na puno radno vrijeme, a njezina glavna zadaća je vođenje radionica za udomljenu djecu. Krenuli su s dvije grupe, jednom u Varaždinu i drugom u Majerju. Ciklus se sastoji od deset radionica te će nakon završetka prvih grupa dalje formirati nove skupine.

– Pokušavamo s djecom raditi na kreativan i zabavan način obrađujući teme koje su njima bitne. Primjerice, kako efikasno učiti, komunikacijske vještine, kako izgraditi  samopoštovanje i samosvijest, nenasilno rješavanje sukoba, braingym i slično. Sve radimo kroz igru, aktivnosti, crtanje, vođene fantazije tj. kroz široki spektar metoda i djeca odlično reagiraju, nitko na kraju sata ne želi kući – govori nam Dunja uz osmijeh.

Uskoro zapošljavanje novih ljudi

Sljedeći će ciklus obuhvatiti djecu s intelektualnim poteškoćama pa će u radionicama biti angažirana kolegica defektolog. Također planiraju uskoro zaposliti još ljudi kroz program javnih radova, s obzirom da su im u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje rekli da zadovoljavaju sve uvjete za ovaj oblik zapošljavanja.

S obzirom da je nedavno završila fakultet i odradila stručni staž u Centru za socijalnu skrb, Dunja je vrlo zadovoljna svojim zaposljenjem u udruzi te se nada da će projekt na kraju godine dobiti pozitivne ocjene kako bi i dalje dobio sredstva za financiranje.

– Rad u udruzi je zanimljiv, dinamičan, izazovan, nepredvidljiv i kreativan, nikad nije dosadno i svaki dan nešto novo naučim. Ne postoji neka špranca po kojoj radiš nego je svaka situacija nova i nepredvidljiva – opisuje Dunja svoje radno mjesto.

Također napominju da se u Varaždinu u petak, 17. ožujka, održava simpozij Povodom Svjetskog dana socijalnog rada. U programu će sudjelovati i Dunja Ivić koja će s kolegicom predstaviti rad udruge s udomljenom djecom i mladima kroz integrirani pristup.

– Sad kad imamo zaposlenu osobu na puno radno vrijeme možemo lakše i brže realizirati i druge svoje projekte. Općenito rad udruge je podignut na ozbiljniji nivo – govori Stana Vereš ističući kako su oni jedina udruga udomitelja u Hrvatskoj koja je prije nekoliko godina osigurala prvu stambenu zajednicu za udomljenu djecu koja izlaze iz sustava socijalne skrbi pa im se na taj način želi olakšati snalaženje u životu. Prvi je stan otvoren u Varaždinu i u njemu trenutačno žive dvije djevojke, od kojih jedna radi, a druga studira. Drugi prostor trebaju otvoriti u Petrijancu, ali ga trebaju još opremiti pa sada i u to ulažu dosta napora i energije.

 

Izvor:
Foto: Marta Konjačić

U fokusu

Većina učenika je ispod osnovne razine znanja hrvatskog jezika: ˝To je zbog novih tehnologija˝

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, komentirao je, među ostalim, rezultate nacionalnog ispita u školama.

Nacionalni ispit iz 2023. pokazao je poražavajući podatak da je u hrvatskom jeziku najviše učenika bilo ispod osnovne razine.

-Djelom je to točno, a to je zato jer se odnosi na pisani zadatak. Zbog suvremenih tehnologija naši učenici se sve lošije pisano izražavaju, ali mi upravo na otme inzistiramo, na učeničkoj pismenosti materinskog jezika. Stvari se neće lako popraviti, na društvenim mrežama učenici, kao i svi mi, komuniciraju skraćenicama i anglizmima – rekao je Filipović u Novom danu na N1 televiziji.

I fizika je imala najgore ocijene.

-To je na državnoj maturi. To je jedan višegodišnji problem jer je ona loše stručno zastupljena u školama zbog tržišta koje je fizičare usmjerilo u neka druga profitabilnija zanimanja. Pitanje je u kojoj je mjeri težina zadataka primjeran usvojenom znanju, a treba uzeti u obzir da je ona izborni predmet i da ju polažu i oni kojima ne polaganje neće donijeti nikakvu štetu, kao što je obveznim predmetima, naveo je.

Filipović kaže da ovi rezultati nemaju nikakav utjecaj na upise u srednje škole, ali da su dobar pokazatelj.

Nastavite čitati

U fokusu

Habijan o radu na izborni dan: Neradni je dan, a oni koji žele radnike na poslu moraju platiti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Već neko vrijeme traju polemike o tome je li dan izbora neradni dan ili poslodavci mogu radnicima naložiti da dođu na posao.

Danas smo pisali o slučaju gdje je poslodavac, odnosno tvrtka iz Ludbrega, svojim radnicima naložila da 17. travnja dođu na posao.

Dan izbora je neradni dan? Očito ne i za radnike jedne poznate ludbreške tvrtke

O toj temi danas se oglasio i ministar gospodarstva Damir Habijan.

Izborni dan je neradni te su poslodavci obvezni osigurati radnicima ostvarivanje njihova biračkog prava, a oni koji na izborni dan 17. travnja budu radili imaju pravo na povećanu plaću za taj dan, izjavio je Damir Habijan.

Habijan naglašava da zakon propisuje da je to neradni dan, a i Državno izborno povjerenstvo je reklo da su poslodavci obvezni radnicima osigurati ostvarivanje njihova biračkog prava.

Dodaje i da zakon propisuje kako radnici koji rade u dane blagdana i neradne dane imaju pravo na povećanu plaću.

Svima treba osigurati izlazak na izbore, a onima koji rade uvećati plaću za taj dan, rekao je Habijan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje