Povežite se s nama

Međimurje

Novo veliko ulaganje u Odjel pedijatrije Županijske bolnice Čakovec od oko 850.000 eura

Objavljeno:

- dana

U Županijskoj bolnici Čakovec nastavlja se realizacija plana obnove te uskoro započinju radovi na nastavku rekonstrukcije Odjela pedijatrije što je potvrđeno potpisivanjem ugovora 8. svibnja za izvođenje II. faze vrijedne oko 850.000 eura.

Podsjetimo, Međimurska županija je još 2022. godine velikim ulaganjem od 4,33 milijuna kuna, obnovila dio odjela za liječenje djece i to onaj na kojem se skrbi za najmlađe pacijente, do 18 mjeseci života, dok će se ovim novim ulaganjem, rekonstruirati i opremiti preostali dio odjela, namijenjen smještaju i liječenju djece i mladih do 18. godine života.

Ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Igor Šegović, dr. med., naglasio je da ovo veliki dan za djelatnike pedijatrije kojima je zahvalio na iznimnoj predanosti: „Povijesni je ovo dan jer potpisivanjem ugovora za II. fazu rekonstrukcije pedijatrije zaokružujemo našu viziju. Dobit ćemo optimalne uvjete za rad svih naših pacijenata i roditelja, te zahvaljujem županu Matiji Posavcu, Međimurskoj županiji, Upravnom vijeću ŽBČ-a i predsjednici Sonji Tošić Grlač, kao i Ministarstvu zdravstva na podršci.“

Misija i vizija politike Međimurske županije znači i snažan razvoj zdravstvenih ustanova i zdravstvene skrbi u Međimurju, naglasio je župan Matija Posavec: „Ovo je djelatnost u kojoj se godišnje skrbi za gotovo 4000 pacijenata u ambulantama, uz oko 1300 hospitalizirane djece uz koje na godišnjoj razini boravi i 800 osoba u pratnji, mahom roditelja. Županijska bolnica Čakovec jedna je od rijetkih koja omogućava pratnju te je taj model Međimurska županija podržavala kao izraz podrške i empatije svojim građanima“ rekao je župan

Poručio je i da razvoj zdravstva u Međimurju ide dalje: „Danas je potpisana odluka za nabavku dva vozila za sanitetski prijevoz te za još jedno vozilo hitne pomoći za naš Zavod za hitnu medicinu. Svjedočili ste ulagačkim aktivnostima u našem Zavodu za javno zdravstvo, Domu zdravlja te mislim da svi trebamo biti ponosni na postignuto. Međimurska županija je bila i ostaje podrška zdravstvu našega kraja.“

Potpisivanje ugovora o izvođenju II. faze radova s radošću je pozdravio i Dejan Balažin, dr. med., voditelj Odjela pedijatrije, istaknuvši da nema veće nagrade za sav uloženi trud od osiguravanja najvišeg mogućeg standarda smještaja i kvalitetnih uvjeta za rad: „Naši su djelatnici predanošću to zavrijedili kao naši pacijenti, stoga me raduje i činjenica da će nam rad olakšati odobrenje za povećanje broja kreveta u dnevnoj bolnici pedijatrije sa šest na osam. Broj kreveta na Odjelu ostao je isti – 24 – što znači da ćemo uspješno moći zbrinjavati djecu.“

Također, pozvao roditelje na razumijevanje jer ih u periodu izvođenja radova vjerojatno neće biti mogućnosti smještaja uz hospitalizirano dijete s obzirom da će svi pacijenti Odjela biti u ranije preuređenom prostoru.

Građevinske, strojarske i elektroinstalaterske radove izvest će djelatnici tvrtke Đurkin, a predstavnica tvrtke Maja Đurkin naglasila je da će radovi biti izvedeni odgovorno i kvalitetno unutar ugovorenog roka od 100 dana.

Okupljenima se obratila i izaslanica Ministarstva zdravstva Anita Milas-Anzić, dr. med., te naglasila da je Ministarstvo uočilo optimalno korištenje resursa u Županijskoj bolnici Čakovec što je rezultiralo povećanjem kapaciteta dnevne pedijatrijske bolnice pedijatrije, a time i omogućilo racionalizaciju troškova poslovanja i smanjenje liste čekanja.

O pacijentima Odjela pedijatrije skrbi pet pedijatara i 30 medicinskih sestara, uz podršku pet vanjskih liječnika koji pomažu u pokrivanjima dežurstava te rade u ambulantama kojima godišnje prođe i po 4000 pacijenata dječje dobi.

Koliki su rezultati najvećeg ulagačkog ciklusa Međimurske županije u zdravstvo ikada, te i u Županijsku bolnicu Čakovec, govori i popis obnovljenih odjela u recentnom razdoblju: odjel neonatologije, rađaonica, zatim prostori dječje i abdominalne kirurgije, rekonstrukcija i prenamjena starog bolničkog paviljona u moderni bolnički kompleks s Centralnom dnevnom bolnicom i suvremeno opremljenim Odjelom fizikalne terapije, zatim rekonstrukcija prilaza ustanovi, te Odjela pedijatrije uz što ne treba zaboraviti višemilijunski projekt energetske obnove svih bolničkih zgrada.

Međimurje

Mimohod maturanata u Čakovcu u petak, a na red će paziti i roditeljske ophodnje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak, 16. svibnja u predvorju sportske dvorane Graditeljske škole Čakovec s početkom u 13 sati održana je konferencija za medije na kojoj su predstavljene aktivnosti povodom ovogodišnje “Coolijade”.

Sudjelovali su pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Međimurske županije Nives Kolarić Strah, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Čakovca David Vugrinec, ravnatelj Graditeljske škole Čakovec Damir Srnec, ravnateljica Ekonomske i trgovačke škole Čakovec Bosiljka Vinković – Kukolić, ravnatelj Srednje škole Prelog Tomislav Gregur, pedagoginja Graditeljske škole Čakovec Anja Zadravec Jančikić, načelnik Policijske uprave međimurske Ivan Sokač i policijski službenik za poslove temeljne policije u Službi za javni red i sigurnost Policijske uprave međimurske Mladen Zadravec.

Ove godine završne svečanosti povodom proslave Dana maturanata odvijat će se u razdoblju od 20. do 24. svibnja, od ponedjeljka do petka. Ujedno, u petak, 24. svibnja, s početkom u 15 sati održat će se završni mimohod maturanata. Ovogodišnja trasa kretanja započinje u Ulici Vladimira Nazora kod Ekonomske i Trgovačke škole te se potom povorka maturanata nastavlja kretati Ulicom Otokara Keršovanija, Trgom Eugena Kvaternika, pješačkom zonom Ulice kralja Tomislava te Trgom Republike, a zatim Zrinsko-frankopanskom i Vukovarskom ulicom te završava kod SRC-a “Mladost” u Športskoj ulici. Odmah nakon mimohoda na terenima SRC-a održat će se završna svečanost maturanata, a u slučaju lošeg vremena proslava seli u sportsku dvoranu Graditeljske škole Čakovec.

Kao i prethodnih godina, završne svečanosti maturanata imat će i natjecateljski karakter kroz biranje najmaturanta/najmaturantice i najoriginalnijeg razreda, a sve u cilju poticanja maturanata na odgovorna i društveno poželjno ponašanja. Proglašenje ovogodišnjih pobjednika održat će se na završnoj svečanosti maturanata u petak, 24. svibnja.

Načelnik Sokač istaknuo je kako prošle godine tijekom Dana maturanata nisu zabilježeni značajniji sigurnosni incidenti. Osnovni cilj nazočnosti policijskih službenika na proslavama maturanata, svakako je smanjiti sve moguće rizike koji dovode do neželjenog ponašanja, odnosno narušavanja javnog reda i mira te naravno oštećenja tuđe imovine ili prekomjerne konzumacije alkoholnih pića. Na kraju je dodao kako mladi imaju pravo proslaviti završetak srednjoškolskog obrazovanja, a policiji nije u interesu da to sprječava, već da ih pravilno usmjeri, odnosno da “Coolijada” prođe bez neželjenih ekscesa i posljedica.

Policijski službenik za poslove temeljne policije Mladen Zadravec, upoznao je prisutne novinare kako će se i ove godine o sigurnosti maturanata brinuti tzv. “roditeljske ophodnje”. Radi se o ophodnjama sastavljenim od roditelja maturanata i policijskih službenika, a koje će u razdoblju od 20. do 23. svibnja obilaziti okupljanja maturanata. Dodao je, kako su policijski službenici zaduženi za prevenciju, obišli sve srednje škole na području Međimurske županije te pritom održali prigodna predavanja putem kojih su maturantima uputili mnogobrojne savjete s ciljem preveniranja neželjenih ponašanja.

Na kraju konferencije ravnatelj Srnec poetski se osvrnuo na ovogodišnji finale okupljanja maturanata na SRC-u “Mladost”, pa je rekao: “U petak čakovečki sportsko rekreacijski centar bit će SRCE MLADOSTI”.

Također, u cilju zaštite sigurnosti svih sudionika završne svečanosti Dana maturanata u petak, 24. svibnja, od 13 do 20 sati za sav javni promet, osim dostave, biti zatvoren dio Športske ulice u Čakovcu, točnije od raskrižja s Vukovarskom ulicom do parkirališta kod Tehničke škole Čakovec.

Nastavite čitati

Međimurje

Mursko Središće: podijeljene besplatne članske iskaznice za knjižnicu vrtićarima i prvašićima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na Međunarodni dan obitelji, 15. svibnja, djeci vrtićke dobi te učenicima prvog razreda osnovne škole podijeljene su besplatne članske iskaznice za Gradsku knjižnicu i čitaonicu Mursko Središće koje je osigurao Grad Mursko Središće.

Cilj je ove geste potaknuti čitalačku aktivnost kod najmlađih građana, upoznati ih s knjižnicom kao mjestom na kojem mogu posuđivati knjižnu građu, ali i boraviti, učiti i uroniti u bezbrižan svijet knjiga.

Vjerujemo da će posjet djece i roditelja u Gradsku knjižnicu biti zabavna i redovita aktivnost te molimo da se članske iskaznice koriste za posuđivanje isključivo dječje literature, poručili su iz Grada Mursko Središće.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje