Povežite se s nama

Život i društvo

Novomarofčanki Miljenki Šimec uručena vrijedna plaketa jer godinama brine o pravima i dostojanstvu teško bolesnih osoba

Objavljeno:

- dana

NA PONOS NOVOG MAROFA

Novomarofčanki Miljenki Šimec uoči Svjetskog dana socijalnog rada uručena je Plaketa “Za doprinos razvoju profesije socijalnog rada i općem dobru u lokalnoj zajednici”.

Novomarofčanka se istaknula dugogodišnjim radom u području zdravstva kao socijalna radnica Opće bolnice Varaždin – Služba za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof.

Unaprijedila je stručnu praksu

Profesionalno djelovanje Miljenke Šimec posvećeno je stalnom zagovaranju prava i zaštiti dostojanstva teško bolesnih osoba i pružanju podrške njihovim obiteljima. Usavršavanjem u području palijativne skrbi stekla je kompetencije koje ju čine ravnopravnim članom palijativnog tima, te danas ravnopravno s predstavnicima medicinske struke javno prezentira rad ustanove u kojoj je zaposlena. Uvođenjem novih socijalnih usluga u području zdravstva značajno je unaprijedila stručnu praksu i doprinijela razvoju profesije socijalnog rada. Naposljetku je u sklopu bolnice osnovan Odjel za osobno plaćanje koji omogućava ostanak u bolnici i smještaj dok se ne stvore mogućnosti adekvatnog trajnijeg zbrinjavanja najtežih bolesnika.

Šimec je jedna od osnivačica i predsjednica Udruge za palijativnu pomoć “Srce”. Svojim javnim djelovanjem senzibilizira struku i javnost za potrebe starijih, bolesnih i nemoćnih osoba, pomiče granice i doprinosi razvoju zajednice. Velik doprinos dala je i razvijanju kompetencija stručnjaka i drugih osoba koji rade s najtežim, neizlječivim bolesnicima. Organizira i provodi edukacije s ciljem osnaživanja kolega za izazove u ovom i drugim specifičnim područjima socijalnog rada, te se i sama kontinuirano educira i prati promjene u različitim teorijskim i praktičnim pristupima.  

Izvor: Grad Novi Marof
Foto: ILUSTRACIJA

Život i društvo

Mimohodom, pjesmom i plesom obilježen Dan starijih osoba u Varaždinskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Varaždinska županija

Veselo, raspjevano i rasplesano bilo je u danas, 1. listopada, u samom središtu grada Varaždina, a sve zahvaljujući članovima Saveza udruga umirovljenika i starijih osoba Varaždinske županije koji su, sada već tradicionalnim, mimohodom varaždinskim ulicama i trgovima obilježili Međunarodni dan starijih osoba.

Predsjednica Saveza udruga umirovljenika i starijih osoba Varaždinske županije Jadranka Bahlen istaknula je kako su se danas okupili predstavnici umirovljenika općina i gradova s područja Varaždinske županije kako bi se u prvom redu proveselili, ali i pokazali široj društvenoj zajednici da su i oni doprinijeli razvoju društva, te da još uvijek svojim angažmanom mogu puno dati društvu kao cjelini.

–  Savez broji 32 udruge umirovljenika i starijih osoba s područja Varaždinske županije i okuplja više od 7500 osoba, a danas nas je ovdje 300-tinjak u narodnim nošnjama kraja iz kojeg  dolaze. Osim ovog mimohoda, tijekom godine Savez ima čitav niz aktivnosti; od „Umirovljeničke kajkavijade“, manifestacije kojom njegujemo kajkavsku riječ i običaje, do sportskih susreta umirovljenika koji ujedno predstavljaju i najveće okupljanje umirovljenika ne samo u Varaždinskoj županiji, već i šire, a jedna od značajnijih proslava nam je i proslava zlatnog i dijamantnog pira naših članova. Tu je i tradicionalna podjela uskrsnih paketa, božićni umirovljenički bal, kao i obilježavanje niza značajnijih datuma – nabrojala je Jadranka Bahlen istaknuvši kako sve ove aktivnosti ne bi mogli provesti bez podrške Varaždinske županije.

–  Nikada se za umirovljenike u Varaždinskoj županiji nije toliko izdvajalo kao sada, što samo pokazuje da Varaždinska županija brine o osobama starije životne dobi, poštuje nas i uvažava i u njoj uvijek imamo prijatelja i partnera – zahvalila se Jadranka Bahlen.

Zahvaljujući vrijednim rukama članica i članova Saveza, građani su imali prilike kušati i kolače kakve su nekad pripremale naše bake.

Nastavite čitati

Život i društvo

Zbog ograničavanja primjena mikroplastike šljokice će neće moći koristiti u nizu proizvoda u EU

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija/Pixabay

Šljokice u kozmetici i razna sjajila trebali bi otići u povijest nakon odluke Europske komisije (EK) kojom se ograničava primjena mikroplastike koja se namjerno dodaje u proizvode, zbog čega trgovci kozmetikom pripremaju akcijske prodaje takvih proizvoda.

EK je 25. rujna donijela mjeru kojom se u skladu sa zakonodavstvom EU o kemikalijama (Uredba REACH) ograničava mikroplastika koja se namjerno dodaje proizvodima. Ta se mjera ne odnosi samo na kozmetičku industriju, nego ima i šire implikacije, piše index.hr.

Novim mjerama želi se spriječiti ispuštanje oko pola milijuna tona mikroplastike u okoliš.

Neki od brojnih uobičajenih proizvoda obuhvaćenih ograničenjem su granulirani materijali za ispunu koji se upotrebljavaju na umjetnim sportskim površinama, kozmetički proizvodi u kojima se mikroplastika upotrebljava u razne svrhe, deterdženti, omekšivači tkanine, šljokice, gnojiva, sredstva za zaštitu bilja, igračke, lijekovi i medicinski proizvodi.

Prve mjere, primjerice zabrana za šljokice i mikrokuglice počet će se primjenjivati kad ograničenje stupi na snagu, za 20 dana. U drugim slučajevima zabrana prodaje primjenjivat će se nakon duljeg razdoblja, kako bi pogođeni dionici imali dovoljno vremena da razviju alternative.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje