Povežite se s nama

Život i društvo

Novomarofčanki Miljenki Šimec uručena vrijedna plaketa jer godinama brine o pravima i dostojanstvu teško bolesnih osoba

Objavljeno:

- dana

NA PONOS NOVOG MAROFA

Novomarofčanki Miljenki Šimec uoči Svjetskog dana socijalnog rada uručena je Plaketa “Za doprinos razvoju profesije socijalnog rada i općem dobru u lokalnoj zajednici”.

Novomarofčanka se istaknula dugogodišnjim radom u području zdravstva kao socijalna radnica Opće bolnice Varaždin – Služba za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof.

Unaprijedila je stručnu praksu

Profesionalno djelovanje Miljenke Šimec posvećeno je stalnom zagovaranju prava i zaštiti dostojanstva teško bolesnih osoba i pružanju podrške njihovim obiteljima. Usavršavanjem u području palijativne skrbi stekla je kompetencije koje ju čine ravnopravnim članom palijativnog tima, te danas ravnopravno s predstavnicima medicinske struke javno prezentira rad ustanove u kojoj je zaposlena. Uvođenjem novih socijalnih usluga u području zdravstva značajno je unaprijedila stručnu praksu i doprinijela razvoju profesije socijalnog rada. Naposljetku je u sklopu bolnice osnovan Odjel za osobno plaćanje koji omogućava ostanak u bolnici i smještaj dok se ne stvore mogućnosti adekvatnog trajnijeg zbrinjavanja najtežih bolesnika.

Šimec je jedna od osnivačica i predsjednica Udruge za palijativnu pomoć “Srce”. Svojim javnim djelovanjem senzibilizira struku i javnost za potrebe starijih, bolesnih i nemoćnih osoba, pomiče granice i doprinosi razvoju zajednice. Velik doprinos dala je i razvijanju kompetencija stručnjaka i drugih osoba koji rade s najtežim, neizlječivim bolesnicima. Organizira i provodi edukacije s ciljem osnaživanja kolega za izazove u ovom i drugim specifičnim područjima socijalnog rada, te se i sama kontinuirano educira i prati promjene u različitim teorijskim i praktičnim pristupima.  

Izvor: Grad Novi Marof
Foto: ILUSTRACIJA

Život i društvo

VI. OŠ Varaždin: pandemija ne može zaustaviti međunarodnu školsku suradnju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Erasmus+ KA2 projekt „Breaking Barriers“ započeo je 2019. godine., a osim VI. osnovne škole Varaždin, u projektu sudjeluju i škole iz Portugala, Španjolske, Švedske i Slovačke.

Razmjena znanja i dobre prakse, upoznavanje novih ideja i poticanje kreativnosti uključivala je i mobilnost učenika i učitelja, ali se u kontekstu mjera zaštite od koronavirusa međunarodna suradnja nastavlja u online obliku.

Ovim se projektom promiču zajedničke europske vrijednosti, socijalna integracija, te osjećaj pripadnosti zajednici. Kao prvi domaćin virtualnoga susreta, VI. osnovna škola za 93 sudionika projekta osmislila je program petodnevnih aktivnosti, od 19. do 24. travnja.

Prvi je dan bio rezerviran za predstavljanje škole, Varaždina i Hrvatske; drugoga dana učenici promišljaju o vršnjačkom nasilju, osobito nasilju na internetu. Treći će se dan učenici okušati u radionicama: Mladi znanstvenici, Mladi tehničari, Domaćinstvo i Debata.

Zajedničko vježbanje te učenje tradicionalnih narodnih plesova obilježit će četvrti dan susreta, a peti će dan sudionici predstaviti rezultate svojega rada, izdvojiti najzanimljivije pojedinosti razmjene te vrednovati varaždinski susret.

Svi učenički radovi u digitalnim alatima (Canva, Kahoot, MakeBelief comic, Powtoon, Genially) bit će predstavljeni i ostalim učenicima škole, a projekt će, sasvim sigurno, doprinijeti i razvijanju vještine komunikacije na stranom jeziku.

U Erasmus+ projektu sudjeluje osam učenika i šest djelatnika VI. osnovne škole: Mario Stančić, Tina Ivčić, Aleksandra Oreški, Petra Kanešić, Petra Lončarić-Časar i Zdenka Šopar.

Nastavite čitati

Život i društvo

Gradu Lepoglava isporučeno više od 2000 spremnika za odlaganje papira

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što je Gradu Lepoglavi krajem prošle godine isporučeno 2014 spremnika za odlaganje plastike, ovih mu je dana isporučeno isto toliko spremnika za odlaganje papira.

Spremnici su Gradu Lepoglavi isporučeni u okviru projekta kojeg Grad provodi u partnerstvu s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

– Isporučeni spremnici bit će podijeljeni domaćinstvima s gradskog područja koja će ubuduće moći odvajati otpad na kućnom pragu. Ovaj projekt kao i ostali projekti i aktivnosti zbrinjavanja otpada, koje provodimo u Gradu Lepoglavi, doprinose očuvanja okoliša u kojem živimo i kojeg želimo sačuvati za buduće generacije – istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić.

Spremnici se trenutno, zajedno s ranije isporučenim spremnicima za odlaganje plastike, nalaze u dvorištu tvrtke Ivkom koja će u budućnosti voditi brigu o zbrinjavanju otpada koji će u tim spremnicima biti prikupljan.

Inače, u okviru spomenutog projekta osigurana je nabavka 2014 spremnika za prikupljanje papira i 2014 spremnika za prikupljanje plastike (kante od 120 litara), 32 spremnika (kanti od 360 litara) za prikupljanje biootpad, 26 spremnika (kontejnera od 1100 litara) za prikupljanje papira i 26 spremnika (kontejnera od 1100 litara) za prikupljanje plastike. Riječ je o ukupno 4112 spremnika koji se Gradu isporučuju prema mogućnostima dobavljača.

Projekt je vrijedan oko 750.000 kuna od kojih je 85 % osigurao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a preostalih 15% Grad Lepoglava.

Nastavite čitati