Povežite se s nama

Međimurje

Obilježavanje Dana sv. Blaža: Predstavljen Priručnik s vježbama za osobe nakon laringektomije

Objavljeno:

- dana

Pod pokroviteljstvom Hrvatske zajednice laringektomiranih osoba, povodom Dana svetoga Blaža, zaštitnika oboljelih od bolesti grla, koji se obilježava 3. veljače, Klub laringektomiranih Međimurske županije, Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije i Županijska liga protiv raka Čakovec od 2014. godine organiziraju različite aktivnosti s ciljem ukazivanja na važnost prevencije i ranog otkrivanja raka grla, senzibiliziranja javnosti za potrebe laringektomiranih osoba te upoznavanja s radom Kluba.

Zbog epidemiološke situacije ove godine nije bilo moguće organizirati već tradicionalnu manifestaciju i aktivnosti, no ovaj je dan ipak obilježen, i to predstavljanjem Priručnika s vježbama za osobe nakon laringektomije.

– Nažalost, zbog pandemije COVID-a 19 već drugu godinu zaredom nismo u mogućnosti povodom Dana sv. Blaža organizirati tradicionalnu manifestaciju „Zajedno smo jači i glasniji“ pa smo ove godine inicirali izradu Priručnika s vježbama za osobe nakon laringektomije, koji su pripremili zaposlenici Odjela za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Županijske bolnice Čakovec na čelu s Monikom Radolović, dr. med., spec. fizikalne medicine i rehabilitacije, supspec. reuamatologije – rekli su iz Kluba i Županijske lige protiv raka.

Naime, iskusan i stručan tim fizioterapeuta s Odjela fizikalne medicine i rehabilitacije Županijske bolnice Čakovec pripremio je vježbe za laringektomirane pacijente u cilju poboljšanja pokretljivosti i mišićne snage u vratu i ramenima te prevencije razvoja infekcija pluća.

Radi se o vježbama koje se provode nakon operativnog liječenja, kod kuće, razumljive su i slikovno jasne.

– Vjerujemo da će novoizrađeni priručnik namijenjen laringektomiranim pacijentima, njihovim obiteljima te osobama koje skrbe o njima, značajno doprinijeti uspješnoj rehabilitaciji laringektomiranih osoba – navode.

Čimbenici rizika i simptomi

Iz Kluba laringektormiranih istaknuli su i najznačajnike čimbenike rizika za rak grkljana i najčešće znakove bolesti.

– Čimbenici rizika su korištenje duhanskih proizvoda, konzumacija alkoholnih pića, prehrana siromašna povrćem i voćem, gastroezofagealni refluks, odnosno vraćanje želučanog sadržaja u jednjak, zatim izloženost štetnim kemikalijama i tvarima te genetska predispozicija. Znakovi bolesti na koje trebate obratiti pažnju i svakako se javiti liječniku su: bol u grlu ili u ušima, promuklost i/ili promjena jačine i boje glasa, otežano i/ili bolno gutanje, osjećaj stranog tijela u grlu te povećani limfni čvorovi na vratu – naveli su iz Kluba.

Klub laringektomiranih Međimurske županije osnovan je u sklopu Županijske lige protiv raka Čakovec 1998. godine, a okuplja osobe operirane od raka larinksa (grkljana), članove njihovih obitelji te zdravstvene djelatnike.

Laringektomirani su osobe kod kojih je odstranjen grkljan i dio neuromuskularnih struktura vrata. U liječenju karcinoma larinksa, uz kirurški zahvat, kemoterapiju i radioterapiju te logopedski tretman i govornu rehabilitaciju, fizikalna terapija postala je nužan element sveobuhvatne rehabilitacije u svakoj fazi medicinskog liječenja.

Statistički podaci

Prema podacima Hrvatskog registra za rak, od raka grkljana (larinksa) je u Hrvatskoj od 2015. do 2019. godine prosječno godišnje oboljelo 297 osoba, i to 268 muškaraca i 29 žena, a u Međimurskoj županiji su ukupno u tom petogodišnjem razdoblju oboljeli 27 muškaraca i tri žene.

U posljednjem petogodišnjem razdoblju, od 2016. do 2020. godine, prema podacima Državnog zavoda za statistiku u Hrvatskoj je od raka grkljana godišnje prosječno umrlo 160 osoba, 148 muškaraca i 12 žena, a u Međimurskoj županiji su ukupno u tom razdoblju umrle 24 osobe – 21 muškarac i tri žene.

Međimurje

Postavljen prvi paketomat u Općini Goričan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Goričan je 8. srpnja dobio svoj prvi paketomat, smješten u sklopu buduće tržnice u Goričanu.

Paketomat građani tako mogu nesmetano koristiti za primanje i slanje paketa.

Paketomat je uređaj koji omogućuje preuzimanje paketa na lokacijama koje vama najviše odgovaraju u vrijeme kada vam najviše odgovara. Paketomat će biti dostupan svaki dan, od 0-24, a korisnici će moći preuzimati i  slati svoje pakete u vrijeme kad njima najviše odgovara te vršiti povrat robe kupljene putem e-trgovina.

U vrijeme kad je internetska prodaja jako razvijena, puno puta se može desiti da paketi dolaze na vašu kućnu adresu, a vas u tom trenutku nema kod kuće, od sad ćete moći vaš paket preusmjeriti u GLS paketomat i pokupiti paket kad Vama odgovara.

Više informacija kako preuzeti paket ili poslati paket možete pronaći na linku: Informacije o paketomatu

Nastavite čitati

Međimurje

U Parku Mladosti u Prelogu otvoren nogometni teren s umjetnom travom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Studio Vipro

U Parku Mladosti u Prelogu 2. srpnja otvoren je novi teren s umjetnom travom.

Teren je otvorio predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Marijan Kustić, a svečanosti u Parku Mladosti nazočili su i saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, članovi Izvršnog odbora HNS-a Nenad Horvatić i Mato Kljajić, ujedno i predsjednik Zajednice sportskih udruga te mnogi drugi.

Grad Prelog prijavio je projekt pod nazivom „Rekonstrukcija pomoćnog nogometnog igrališta – FAZA I“, na Natječaj za sufinanciranje izgradnje, građevinskog zahvata i opremanja sportskih građevina u 2022. godini, kojeg je provodilo Ministarstvo turizma i sporta. Ovaj se projekt odnosio na izvedbu pripremnih radova za postavljanje igrališta s umjetnom travom, na pomoćnom igralištu Nogometnog kluba Mladost Komet, u Parku Mladosti u Prelogu. Izvođač radova je bila tvrtka Pavlic Asfalt Beton. Nakon izvedbe pripremnih radova, igralište sa umjetnom travom, postavljala je tvrtka tvrtka Maxmar Grupa iz Zagreba, dok je kompletno postavljanje travnjaka financirao Hrvatski nogometni savez.

– Zahvalio bih gradonačelniku i ljudima iz Nogometnog kluba Mladost na ostvarenju ovog projekta koji predstavlja sve ono što zagovaramo već godinama, a to je ulaganje u infrastrukturu, sportske terene, što je ujedno zalog za budućnost, za našu djecu, za buduće reprezentativce – istaknuo je prvi čovjek HNS-a Marijan Kustić.

studio VIPRO

– Zahvaljujem se svima koji su podržali ovaj projekt, koji nije bio jednostavan! Ovaj projekt je nastao zajedničkim radom Grada Preloga, Ministarstva turizma i sporta, Hrvatskog nogometnog saveza našoj djeci da se maknu od pošasti interneta, facebooka, igrica i krenu na zrak zaigrati nogomet te nauče ne samo pobjeđivati nego i izgubiti i tako mentalno ojačaju – rekao je gradonačelnik Kolarek.

Simbolično je igralište otvoreno puštanjem u zrak 111 balona u bojama Nogometnog kluba Mladost Komet, u spomen na 111 godina dugu povijest igranja nogometa u Prelogu. Prvi su igralište isprobali predsjednik HNS – a Marijan Kustić i predsjednik Gradskog vijeća Grada Preloga Đuro Ujlaki, a nakon njih mališani iz Nogometne škole Nogometnog kluba Mladost Komet te njihovi gosti, vršnjaci iz Cirkovljana

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje