Povežite se s nama

Život i društvo

Objavljen datum kada bi na području Ivanca trebalo početi asfaltiranje prometnica oštećenih u aglomeracijskim radovima

Foto: Ilustracija

Objavljeno:

- dana

Sanacija i asfaltiranje prometnica u naseljima na području grada Ivanca koje su uništene ili oštećene u radovima na gradnji sustava odvodnje otpadnih voda Aglomeracija Ivanec počet će 1. listopada, objavio je Grad Ivanec.

Dogovoreno je to 3. kolovoza na koordinacijskom sastanku rukovodstva Ivkom-voda Ivanec d.o.o. kao investitora i nositelja projekta Aglomeracije Ivanec s predstavnicima svih četiriju tvrtki koje izvode radove – HIS-a iz Donje Višnjice, Cestnog podjetja Ptuj, GK Grupe iz Varaždina i Zagorje gradnje iz Zagreba.

– Ono što je potrebno posebno naglasiti jest da će se u ovoj fazi radova obnoviti sve raskopane prometnice i oštećene cestovne dionice (ukupno 7 km) koje nisu u obuhvatu predstojećih radova na rekonstrukciji vodovodne mreže. Dakle, one ulice u kojima su aglomeracijski radovi već izvedeni, a u kojima još predstoji rekonstrukcija vodovodne mreže, u ovoj se fazi neće asfaltirati jer doista ne bilo u redu da na njih položimo asfalt te da odmah nakon toga svjež asfalt idemo razbijati radi polaganja nove vodovodne mreže – pojasnio je direktor Ivkom-voda d.o.o. Ranko Zbodulja.

Drugim riječima, cilj je da se na dionicama koje su već raskopane u aglomeracijskim radovima paralelno izvedu i radovi na polaganju novih vodovoda, budući da su sadašnji stari više od 50 godina i danas su u takvom stanju da se na njima često događaju kvarovi, a samim time i ozbiljni poremećaji u opskrbi vodom.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i Hrvatske vode dale su suglasnost Ivkom-vodama d.o.o. da projekt rekonstrukcije vodoopskrbnih cjevovoda na dionicama na kojima se obavljaju radovi na izgradnji sustava Aglomeracije, kandidira za financiranje iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti (NPOO).

U skladu s time, u Ivkom-vodama već su započeli s izradom projektne prijave na NPOO za projekt „Rekonstrukcija vodovoda na dionicama u sklopu izgradnje kanalizacijskog sustava Aglomeracije Ivanec“, koji obuhvaća rekonstrukciju oko 10,5 km vodovoda i to za sljedeća naselja: Kaniža (600 m), Kaniža-Gečkovec (1400 m), Vuglovec (1,700 m), Knapić (800 m), Kraševec (200 m), Ulica A. Cesarca (400 m), Ul. Braće Radić (600 m), Vinogradska ulica i Ulica O. i P. Hrazdira (800 m) te naselje Punikve (3600 m).

– Daljnja dobra vijest jest da nam je odobreno da s istim izvođačima koji izvode aglomeracijske radove ugovorimo i radove na rekonstrukciji vodovoda. To će nam omogućiti da s radovima krenemo puno prije nego što bi to bilo kad bismo u projekt trebali uvoditi novog izvođača. Početak radova na vodovodima očekujemo najesen, što znači da bi nakon toga obnova i asfaltiranje navedenih prometnica i ulica realno uslijedilo u proljeće iduće godine – izvijestio je Zbodulja.

Iako izvođenje radova na projektu Aglomeracije dobro napreduje (od ukupno predviđenih 36 km kanala dosad je izvedeno 27,5 km ili 77%), treba naglasiti da provedbu projekta prati i niz problema koji izazivaju opravdano nezadovoljstvo građana.

Ivkom-vode d.o.o. kao naručitelj i Grad Ivanec učestalo zaprimaju pritužbe građana vezane uz rješavanje poteškoća koje proizlaze zbog raskopanih i nesaniranih prometnica, otežanog prometovanja, nereda na cestama itd.

– S jedne strane, tu su objektivni problemi uzrokovani raznim poremećajima na tržištu, teškoćama u dobavi materijala i nedostatkom radne snage, a ove godine k tomu svjedočimo i izvanrednim vremenskim neprilikama, što sve skupa usporava tempo radova. Iako su u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja i u Hrvatskim vodama zadovoljni napredovanjem projekta, osobno smatram da se moglo odraditi i više – smatra Zbodulja.

Državna administracija

Postavlja se i pitanje, objavio je Grad Ivanec: Zašto rekonstrukcija vodovoda u nizu navedenih naselja nije počela odmah nakon završetka radova na aglomeraciji, a ne da su mještani već mjesecima, a neki i godinu i pol dana, prisiljeni trpjeti prašinu, blato te prometne i druge probleme koji proizlaze iz raskopanih i neuređenih prometnica?

Odgovor na to jest sljedeći.

Još u fazi projektiranja Aglomeracije, Grad Ivanec i Ivkom-vode d.o.o. su tražili da se u projekt uvrsti i rekonstrukcija vodovoda te da se i taj dio financira iz EU sredstava. Međutim, to je bilo odbijeno, pod obrazloženjem da bi u slučaju da se u projekt uključi i rekonstrukcija vodovoda vrijednost bila prevelika da bi „prošla“ za sufinanciranje europskim novcem. Nakon toga, Ivkom-vode d.o.o. su više od godinu dana od Ministarstva čekale mišljenje oko Studije utjecaja na okoliš, čime je, zbog šutnje administracije, to vrijeme nepovratno izgubljeno.

Iako je Ministarstvo sada konačno dalo „zeleno svjetlo“ za prijavu projekta rekonstrukcije vodovoda na NPOO – te da prethodno nije „šutjelo“ godinu dana – radovi na vodovodima mogli su već davno biti izvedeni i sada bi se razgovaralo o asfaltiranju i obnovi svih ulica i prometnica.

Ovako, realno je da bi izvedba tih radova mogla krenuti u jesen ove godine, što znači da se njihovo asfaltiranje i obnova, kako je već navedeno, može očekivati iduće godine.

Život i društvo

Tradicionalna manifestacija “Dani pere” u subotu proslavila jubilarnih 10 godina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ove je subote na prostoru Etno parka Gradišće održana manifestacija “Dani pere” u organizaciji Etno udruge Greben iz Madžareva.

Radi se o tradicionalnoj manifestaciji koja ove godine obilježava jubilarnih deset godina, a odnosi se na peru, tradicionalni kolač koji se pripremao u svakodnevnom životu. Manifestacija je spoj gastronomije, povijesti i kulture, s posebnim naglaskom na tradiciju i očuvanje običaja novomarofskog kraja, a udruga na taj način nastoji očuvati njezinu pripremu i konzumaciju od zaborava.

Posjetitelji su tako mogli uživati u bogatom kulturno-umjetničkom programu, vidjeti kako se priprema pera, a održan je i izbor za najljepšu nošnju. Mnogi mještani na ocjenjivanje su donijeli svoju peru, a najboljim su podijeljene vrijedne nagrade.

Zadovoljstvo jubilarnim izdanjem manifestacije istaknuo je gradonačelnik Grada Novog Marofa, Siniša Jenkač.

– Dani pere je jedna od interesantnih manifestacija na području Novog Marofa. Specifična, možemo reći autohtona u Novom Marofu, uz Dane vrganja. Svakako jedan autohtoni starinski proizvod koji se lokalno proizvodio i koji se upravo ovakvim aktivnostima čuva od zaborava. Privlači mnoštvo posjetitelja i kuharica koje se žele okušati u proizvodnji, kako one starinske pere tako i modernijih pera. Hvala svima, pogotovo našoj Udruzi Greben što čuva tradiciju na jedno takvo jelo – rekao je gradonačelnik te ovim putem pozvao sve one koji još nisu probali pero, da se odazovu na buduće manifestacije ili da, uz najavu, dođu u Udrugu Greben i probaju pero.

Voditeljica ureda Turističke zajednica Grada Novog Marofa, Renata Horvatić rekla je kako je očuvanje tradicije nekog kraja neizmjerno bogatstvo za zajednicu.

– Ako manifestacija kojom se promovira uspije okupiti i druge sudionike koji svojim aktivnostima doprinose boljoj posjećenosti i vidljivosti, turistička zajednica je ponosna. Gastro turizam sve je češći motiv dolaska u neku destinaciju, stoga takve manifestacije i potičemo i podržavamo – poručila je Horvatić.

Dodajmo i da je udruga Mladi za Marof organizirala planinarski pohod iz Madžareva do Velikog Lubenjaka na Grebengradu.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Policijski pas Benđi prije nogometne utakmice u Varaždinu našao bengalke zakopane pod travom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: PU varaždinska

U subotu, 25. svibnja, prije odigravanja nogometne utakmice između NK „Varaždina“ i NK „Osijeka“, policijski službenici Regionalne protueksplozijske jedinice Zagreb, obavili su protueksplozijski pregled Gradskog stadiona Varteksa u Varaždinu.

U pregledu je korišten i službeni pas za detekciju eksploziva Benđi koji je to prilikom markirao na travnatoj površini pri vrhu južne tribine, objavila je PU varaždinska. Policijski su službenici potom uklonili travnate busene na markiranom mjestu, ispod kojih su pronađene zakopane četiri PVC vrećice sa sadržajem od ukupno 71 komada bengalki, bljeskalica, topovskih udara i dimnih kutija.

Navedeno je oduzeto i pohranjeno do uništenja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje