Povežite se s nama

Život i društvo

Obraniću nagrada za životno djelo, za nagrade predloženi Denis Peričić, Dragutin Varga i Stana Vereš

Objavljeno:

- dana

NAGRADE VARAŽDINSKE ŽUPANIJE

Komisija za dodjelu javnih priznanja Varaždinske županije predložila je da se ove godine nagrada za životno djelo dodijeli dipl. ing . hidrologu Alfredu Obraniću, bivšem varaždinskom gradonačelniku i bivšem pomoćniku ministra nekadašnjeg Ministarstva javnih radova, obnove i graditeljstva.  

Obranić se predlaže zbog ukupnog rada i sveukupnog zalaganja za razvoj i izgradnju demokratskog sustava u Hrvatskoj i Varaždinskoj županiji.  

Za nagradu za iznimna postignuća predložena je Elektrostrojarska škola, a za doprinos ugledu i promociji Društvo inovatora Varaždinske županije

Za nagradu za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju predloženi su Elektrostrojarska škola Varaždin i književnik mr. sc. Denis Peričiću, poznati varaždinski pjesnik, kritičar, prevoditelj, esejist, novinar i publicist koji slavi uspješnu tridesetu obljetnicu bogatog književnog stvaralaštva.  

Za nagradu za doprinos ugledu i promociji Varaždinske županije u zemlji i svijetu predlažu se Društvo inovatora Varaždinske županije, sindikalni povjerenik Dragutin Varga te dipl. psihologinja Stana Vereš, umirovljena socijalna radnica, aktivistica za zaštitu ljudskih prava, posebno zaštitu djece i obitelji zbog čega je i nagrađena UNICEF-ovom nagradom.  

Inače, javni poziv za podnošenje prijedloga za javna priznanja objavljen je u prosincu ove godine i bio je otvoren do 19. siječnja ove godine.  O pristiglim prijedlozima Komisija za dodjelu javnih priznanja raspravila je 31. siječnja te je donijela prijedlog odluke o dodijeli javnih priznanja koju bi sutra trebali podržati vijećnici Županijske skupštine na sutrašnjoj sjednici.

Nagrade bi se trebale dodijeliti na svečanoj sjednici u povodu Dana Varaždinske županije u rujnu.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/ARHIVA RT

Međimurje

Na području Međimurja lani 358 brakova, rođeno 15 parova blizanaca!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimurska županija objavljuje podatke o broju upisa rođenih i umrlih osoba te broju sklopljenih brakova i životnih partnerstava upisanih u državne matice rođenih, vjenčanih i umrlih te registar životnog partnerstva matičnih ureda Čakovec, Dekanovec, Kotoriba, Mala Subotica, Mursko Središće, Nedelišće, Prelog i Štrigova.

Broj upisa novorođene djece u maticu rođenih u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2020. godine:

U državne matice rođenih u 2020. godini upisano je 1163 djece.

Od ukupnog broja, rođeno je 565 ženske djece i 598 muške djece te je od toga u braku rođeno 619 djece, a izvan braka 544-ero.

Po nacionalnoj pripadnosti rođeno je 855 Hrvata, 292 Roma te ostalih nacionalnosti 16.

Rođeno je 15 parova blizanaca.

Broj upisa u maticu umrlih u Međimurskoj županiji u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2020. godine:

U državne matice umrlih u 2020. godine upisano je 1350 umrlih osoba.

Od ukupnog broja umrlih osoba upisano je 688 žena te 662 muškarca.

Po nacionalnoj pripadnosti u maticu umrlih upisano je 1305 Hrvata, 21 Rom te ostale nacionalnosti 24.

Broj brakova sklopljenih u Međimurskoj županiji i upisanih u maticu vjenčanih u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2020. godine:

U 2020. godini u državne matice vjenčanih upisano je 358 brakova.

Sklopljeno je 215 građanskih brakova te 143 vjerska braka s učinkom građanskoga braka.

U 2020. godini sklopljeno je 1 životno partnerstvo osoba istog spola.

Podaci Upravnog odjela za opću upravu i imovinsko pravne poslove Međimurske županije – Odsjek za osobna stanja građana

Nastavite čitati

Život i društvo

Za članove Ivanečkog sunca osigurano financiranje četiri osobna asistenta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

GI

Nakon što joj je krajem prošle godine na natječaju Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva odobren trogodišnji projekt vrijedan 240.480 kuna, Udruzi osoba s intelektualnim teškoćama Ivanečko sunce stigla je još jedna dobra vijest.

Naime, u sklopu natječaja „Usluga osobne asistencije za osobe s intelektualnim teškoćama“ (EU projekt), odobrena su joj sredstva za financiranje četiri osobna asistenta za korisnike.

Asistenti će se zaposliti na nepuno radno vrijeme, a korisnicima će pomagati u svakodnevnim aktivnostima.

Usluga osobne asistencije uvelike će povećati kvalitetu života i korisnika i njihovih obitelji, a članovi će tu uslugu moći koristiti kroz 20 mjeseci trajanja projekta.

Prijavitelj projekta bio je Hrvatski savez udruga osoba s intelektualnim teškoćama, a uz Ivanečko sunce, partner Savezu je i Udruga osoba s intelektualnim teškoćama „Regoč“ iz Slavonskog Broda.

Projekt je vrijedan 527.180 kuna, a financira se iz Europskog socijalnog fonda. Kompletnu pomoć u prikupljanju dokumentacije, slanju i ishođenju potrebnih rješenja koji su bili prvi korak kod prijave, Udruzi je pružio Projektni ured Grada Ivanca za EU fondove.

On će joj i dalje, za cijelo vrijeme trajanja projekta, pružati svu potrebnu stručnu i operativnu pomoć.

Nastavite čitati