Povežite se s nama

Život i društvo

Obraniću nagrada za životno djelo, za nagrade predloženi Denis Peričić, Dragutin Varga i Stana Vereš

Objavljeno:

- dana

NAGRADE VARAŽDINSKE ŽUPANIJE

Komisija za dodjelu javnih priznanja Varaždinske županije predložila je da se ove godine nagrada za životno djelo dodijeli dipl. ing . hidrologu Alfredu Obraniću, bivšem varaždinskom gradonačelniku i bivšem pomoćniku ministra nekadašnjeg Ministarstva javnih radova, obnove i graditeljstva.  

Obranić se predlaže zbog ukupnog rada i sveukupnog zalaganja za razvoj i izgradnju demokratskog sustava u Hrvatskoj i Varaždinskoj županiji.  

Za nagradu za iznimna postignuća predložena je Elektrostrojarska škola, a za doprinos ugledu i promociji Društvo inovatora Varaždinske županije

Za nagradu za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju predloženi su Elektrostrojarska škola Varaždin i književnik mr. sc. Denis Peričiću, poznati varaždinski pjesnik, kritičar, prevoditelj, esejist, novinar i publicist koji slavi uspješnu tridesetu obljetnicu bogatog književnog stvaralaštva.  

Za nagradu za doprinos ugledu i promociji Varaždinske županije u zemlji i svijetu predlažu se Društvo inovatora Varaždinske županije, sindikalni povjerenik Dragutin Varga te dipl. psihologinja Stana Vereš, umirovljena socijalna radnica, aktivistica za zaštitu ljudskih prava, posebno zaštitu djece i obitelji zbog čega je i nagrađena UNICEF-ovom nagradom.  

Inače, javni poziv za podnošenje prijedloga za javna priznanja objavljen je u prosincu ove godine i bio je otvoren do 19. siječnja ove godine.  O pristiglim prijedlozima Komisija za dodjelu javnih priznanja raspravila je 31. siječnja te je donijela prijedlog odluke o dodijeli javnih priznanja koju bi sutra trebali podržati vijećnici Županijske skupštine na sutrašnjoj sjednici.

Nagrade bi se trebale dodijeliti na svečanoj sjednici u povodu Dana Varaždinske županije u rujnu.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/ARHIVA RT

Život i društvo

Novi Marof: za 32 bebe do kraja ožujka isplaćeno ukupno 55.000 kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Novi Marof i u 2021. godini nastavio je s isplatom naknada za novorođene na račune roditelja s obzirom da epidemiološka situacija još uvijek ne dopušta susret s roditeljima.

Naime, gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač redovno je organizirao susret s roditeljima najmanjih Marofčna. No, zbog epidemiološke situacije u posljednja tri mjeseca prošle te prva tri mjeseca ove godine nije bilo mogućnosti da se on održi.

Ali roditelji novorođenih Marofčana nisu ostali bez novčanih naknada. Tako je za 32 bebe od 1. siječnja do 31. ožujka ove godine isplaćeno ukupno 55.000 kuna.

Grad Novi Marof za prvo dijete daje 1000 kuna, za drugo 1000 te za svako sljedeće dijete po 1000 kuna više. U prošloj je godini za ukupno 102-oje novorođenih mališana isplaćeno 174.000 kuna.

Gradonačelnik Jenkač naglašava da je i dalje na prvom mjestu briga za zdravlje svih građana i odgovorno ponašanje. Dodaje da će se tradicionalno druženje s roditeljima i prinovama u njihovim obiteljima održati kada to priliku budu dopustile.

Za naknade za novorođene kaže da su dio poticaja da mlade obitelji ostanu na novomarofskom području.

– Mi nastavljamo s isplatama naknada za novorođene i u proračunu osiguravamo sredstva za tu namjenu. Naravno da želimo da beba bude što više. Osim ove prve novčane pomoći, njima i njihovim roditeljima nastavljamo pomagati tijekom odrastanja i kroz sufinanciranje dječjeg vrtića, kroz osnovnoškolsko obrazovanje, sve do stipendije za deficitarna zanimanja tijekom srednje škole i kroz studentske stipendije – naglašava gradonačelnik.

Nastavite čitati

Život i društvo

Udruga “Vitezovi osmjeha” iz Novog Sada donirala igračke varaždinskim mališanima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga “Vitezovi osmjeha” iz Novog Sada donirala je Dječjem vrtiću Varaždin igračke, vrijedan didaktički Montessori materijal za rad s djecom te sokove i slatkiše.

U petak, 16. travnja, donaciju je u Dječjem vrtiću Trakošćanska uručio socijalni pedagog Nebojša Nikolić, predsjednik udruge „Vitezovi osmeha“ u pratnji Silvane Pavlović, predsjednice Zajednice škola za obrazovanje djece sa smetnjama u razvoju Republike Srbije, koja kao ravnateljica OŠ Dragan Kovačević iz Beograda boravi u radnoj posjeti Centru za obrazovanje Tomislav Špoljar. Uručenju donacije prisustvovao je i gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok, a na donaciji se zahvalila ravnateljica vrtića Jasenka Husnjak poklonivši donatorima crteže, radove varaždinske djece, koja zbog epidemioloških razloga nisu prisustvovala predaji igračaka.

Donacija Montessori igračaka stigla je u Varaždin zahvaljujući Darku Novoselu i Tatjani Novosel-Herceg koji su kao predstavnici vrlo poznatog i cijenjenog VaLMod programa sudjelovali na međunarodnoj online konferenciji „Logopedija u praksi – praksa u logopediji“ početkom travnja te su imali prilike iznijeti svoje iskustvo i razmišljanja vezana uz probleme čitanja i pisanja.

– Donacija je jedan vid humanitarnog djelovanja za dobrobit sve djece u Varaždinu i pokazuje kako se svijet može učiniti boljim kroz dobra djela i uz dobru volju ljudi – riječi su predsjednika udruge Vitezovi osmeha Nebojše Nikolića koji ističe kako je donacija još jedan iskorak u višegodišnjoj suradnji s Darkom Novosel i Tatjanom Novosel-Herceg.

Nastavite čitati