Povežite se s nama

Kultura

Odobrene tisuće eura za glazbeno – scenske programe u Međimurju i varaždinskom kraju

Objavljeno:

- dana

U 2024. godini, ukupnim iznosom od 2.100.720 eura (15.827.874,84 kn) Ministarstvo kulture i medija  podržat će 431 program glazbene i glazbeno-scenske umjetnosti, odabrane na temelju Javnog poziva za predlaganje javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2024. godinu.

Podsjećamo, natječaj je bio otvoren od 4. rujna do 5. listopada 2023. godine, a u odnosu na prethodnu godinu proračunska sredstava su uvećana za 22 %.

Uz dosadašnje kategorije podrške posebna je novost ovogodišnjeg Javnog poziva uvođenje kategorija koncertnih ciklusa. Cilj potpore koncertnim ciklusima je daljnja profesionalizacija u kreiranju glazbenih programa – koncertnih gostovanja, čime se podiže kvaliteta cjelogodišnje kulturne ponude diljem Hrvatske i pridonosi  razvoju publike. Također, putem potpore koncertnim ciklusima razvijaju se organizacijski i produkcijski kapaciteti, kao i kvaliteta i vidljivost koncertnih gostovanja te uspostavlja čvršća suradnja i umrežavanje organizatora što posebno pridonosi ravnomjernom razvoju glazbene mreže u Republici Hrvatskoj.

Na Javni poziv za financiranje javnih potreba u kulturi RH u 2024. godini za programe glazbene i glazbeno-scenske umjetnosti prijavljeno je ukupno 748 programa koje je razmatralo i vrednovalo Kulturno vijeće za glazbenu i glazbeno-scensku umjetnost u sastavu: Hana Breko Kustura, predsjednica, Tamara Jurkić Sviben, Marija Grazio, Anđelko Krpan i Davor Hrvoj članovi te Stručno povjerenstvo za rock-glazbu i klupske programe: Zoran Stajčić, predsjednik, Nikša Bratoš i Davor Hrvoj članovi.

– Sadržajna dimenzija glazbene i glazbeno-scenske umjetnosti obuhvaća suvremeni i povijesni spektar njezine umjetničke i kulturne raznolikosti.  Pri vrednovanju programa, uz kvalitetu i sadržajnu profiliranosti koncertnih programa, i vijeće i povjerenstvo su posebno vrednovali izvedbe djela hrvatskih skladatelja, nastupe hrvatskih glazbenika i ansambala, kao i programe profesionalnih mladih umjetnika do 30 godina. U okviru nakladničke djelatnosti prioritetno su se vrednovali hrvatski skladateljski rukopisi iz svih razdoblja te izvođački potencijali hrvatskih glazbenih umjetnika i ansambala – ističu u resornom ministarstvu.

Vijeće je u okviru potprogramske djelatnosti festivali i manifestacije prioritet dalo programima koji ističu vrijednosti hrvatske reproduktivne i stvaralačke scene te konceptualnim programskim sadržajima koji uključuju festivale nacionalnoga statusa, profilirane festivale i manifestacije različitih glazbenih usmjerenja, kao i specijalistički orijentirane festivale i manifestacije.

U okviru majstorskih seminara naglasak je stavljen na izvrsnost mladih glazbenika i njihovo umjetničko usavršavanje te na afirmaciju novih glazbenih naraštaja. Financijskom pak podrškom programima rock-glazbe cilj je osigurati veću prisutnost nositelja festivalske i klupske scene u manjim sredinama u Republici Hrvatskoj,  posebno ondje gdje se kontinuitetom svog djelovanja oblikuje kulturni identitet te sredine te poticati razvojne perspektive suvremenih oblika promidžbe…

Dodajmo da se iz preliminarnog pregleda odobrenih programa može iščitati da je spomenuto Kulturno vijeće za glazbenu i glazbeno-scensku umjetnost dodijelilo Centru za kulturu Čakovec 9600 eura za  30. Jazz Fair i 51. Majski muzički memorijal “Josip Štolcer Slavenski” .

Turistička zajednica grada Varaždina za World music na Špancirfestu može računati s 2000 eura, a TZ Grada Varaždinske Toplice s 4000 eura za program 4. NOcTEs Aquae Iasae festival, dok je TZ-i Općine Štrigova dodijeljeno 3000 eura za 14. Umjetničku koloniju Štrigova – glazbeni program.

Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu dobilo je za Koncertnu sezonu 4000 eura, a Umjetnička organizacija Varaždinski komorni orkestar je za tri koncertna gostovanja u RH dobila čak 12.000eura.

Kultura

Najavljen jubilarni 15. VAFI & RAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jubilarno petnaesto izdanje VAFI i RAFI – Internacionalnog festivala animiranog filma djece i mladih, najavljeno je danas u dvorištu palace Sermage u Varaždinu.

Program petnaestog izdanja festivala počinje u ponedjeljak, 27. svibnja, u Varaždinu i završava 1. lipnja, a novitet je održavanje projekcija i u Ludbregu, Novom Marofu i Ivancu u suradnji s partnerskim institucijama.

Nakon prošlogodišnjeg izdanja u Varaždinu i Rijeci, organizatori iz Filmsko-kreativnog studija VANIMA fokus razvoja publike odlučili su staviti na Varaždinsku županiju gdje će se održavati cjelokupni program ovogodišnjeg izdanja festivala. Tako su uz već stalne partnere i suorganizatore P4 i POU Varaždin, ove godine pridruženi Centar za kulturu i informiranje “Dragutin Novak” Ludbreg, POU Novi Marof i POU “Đuro Arnold” Ivanec.

Konferenciji za medije tako su se uz dogradonačelnika grada Varaždina Miroslava Markovića te organizatore festivala pridružili i ravnatelji partnerskih institucija – Lana Velimirović Vukalović, Tina Putar i Branko Dijanošić.

Na službene projekcije, njih čak 23, već sad je najavljeno više od 2000 djece i mladih koji će odabrati one najbolje iz RAFI sekcije, a riječ je o profesionalnim animiranim filmovima pristiglih iz cijelog svijeta.

VAFI sekcija započet će u četvrtak prigodnim programom u Centru za mlade i nezavisnu kulturu – P4, a na sam festival stiže više od 70 domaćih i stranih gostiju. Osim likovno-kreativnih radionica za djecu sudionike VAFI-ja, njihovi mentori te student i obrazovni djelatnici sudjelovat će na dvodnevnom simpoziju posvećenom filmskoj i medijskoj pismenosti. Uz desetak zanimljivih domaćih i stranih predavača, svoje masterclass predavanje održat će i ambasador festivala Josh Staub. Staub je filmski redatelj, scenograf i supervizor vizualnih efekata koji je radio za Walt Disney Animation Studios i Netflix Animation, a sudjelovao je u više od 20 filmskih projekata uključujući Oscarom nagrađene filmove Frozen, Paperman i Feast. Uz svoje filmske i druge projekte, Josh Staub također predaje filmsku umjetnost na USC School of Cinematic Arts te je jedan od osnivača organizacije Rise Up Animation, koja se zalaže za povećanje raznolikosti u industriji animacije. I kao što sam ističe, suradnja s doslovno stotinama nevjerojatno talentiranih umjetnika i tehničara na ogromnim projektima je uzbudljiva i ispunjavajuća, ali baš zbog toga on osjeća potrebu slikati i crtati manja djela kod kuće kao osobni kreativni izlaz. Upravo jedan dio iz njegove serije slika pod nazivom Signs of Burbank, bit će uz ostale zanimljive radove koji ilustriraju Staubovu neobično zanimljivu i svestranu umjetničku osobnost, predstavljen na izložbi u četvrtak u sklopu ovogodišnjeg VAFI & RAFI festivala u Centru P4.

Josh Staub nije prvi put u Varaždinu. Prije više godina sudjelovao je i u programu drugog VAFI festivala, a 2022. godine je bio i na čelu VAFI žirija. To što je on od ove godine ambasador VAFI-ja je također jedna od činjenica koja govori u prilog važnosti koju međunarodni umjetnički krugovi poklanjaju varaždinskoj filmskoj manifestaciji.

Za zanimljivi i raznovrsni službeni program organizatori zahvaljuju ovogodišnjim selektorima festivala – Ivani Ivančić Medved i Ani Sever u VAFI sekciji, te Dubravki Kalinić Lebinec i Bošku Piculi u RAFI sekciji. Na festival je pristiglo rekordnih 1133 animirana filma iz preko 92 zemlje svijeta. Riječ je o 289 filmova u VAFI sekciji te 844 u RAFI sekciji. Nakon višemjesečnog gledanja, odabrana su 162 filma koji ulaze u službeni program festivala. Ukupno 90 u VAFI sekciji, te 72 filma u RAFI sekciji. Stručni žiri će u Varaždinu dakle imati puno posla, a uz njih će svoju odluku donijeti i tradicionalni žiri koji donosi odluku o Plavom VAFI-ju za filmove koji najviše promiču prava djece.

Na čelu ovogodišnjeg VAFI žirija je animatorica iz Hrvatske Kata Gugić animatorica i predsjednica ASIFA Hrvatske, zatim freelancer iz Hong Konga Owen Chan, animator Thomas Kunstler iz Grčke, animator Rastko Ćirić iz Srbije te Felix Vanginderhuysen, predstavnik ECFA-e iz Belgije koja je ujedno zemlja partner ovogodišnjeg izdanja VAFI & RAFI festivala.

– Ovakvi programi daju dodanu vrijednost Gradu Varaždinu, a VANIMA se kao i uvijek festival trudi održati na vrlo visokom nivou. Bitno je istaknuti da radimo na realizaciji projekta Centra kreativnih industrija gdje bi ovakvi programi dobili dodatnu institucionalnu podršku. To je veliki i zahtjevni projekt koji želimo provesti kroz ITU mehanizam, a svim ovakvim programima kroz Centar bi osigurali još bolje uvjete. Nadamo se kako će Centar kreativnih industrija koje vodi POU Varaždin biti gotov kroz dvije do tri godine. Centar kreativne industrije, projekt čija vrijednost prelazi 6 milijuna eura, je potpuno nova stvar u Varaždinu u kojoj će i VAFI & RAFI festival naći svoju novu dimenziju sa svim radionicama i sadržajima koji nosi takav projekt. Izražavam podršku Grada Varaždina ovakvim projektima i želim svim sudionicima puno uspjeha. Program je vrlo bogat i drago mi je da su se uključile i kolege iz Varaždinske županije. To će također dati novu dimenziju festivalu. – istaknuo je Miroslav Marković, zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina.

Pokrovitelji Festivala su Hrvatski audiovizualni centar, Grad Varaždin i Varaždinska županija, a realizacija se odvija uz pomoć suorganizatora i partnera – Centar za mlade i nezavisnu kulturu – P4, POU Varaždin i kino GAJ, Centar za kulturu i informiranje “Dragutin Novak” Ludbreg, POU Novi Marof, POU “Đuro Arnold” Ivanec, ASIFA Hrvatska i Hrvatski filmski savez.

– Ovim putem zahvaljujemo svim pokroviteljima, suorganizatorima, ali i brojnim partnerima te medijskim pokroviteljima koji nas podržavaju sve ove godine – istaknuo je Hrvoje Selec, direktor Festivala.

Svi sadržaji u okviru VAFI & RAFI festivala su besplatni, a sve nadolazeće informacije vezane uz Festival možete pratiti na službenim internetskim stranicama festivala www.vafirafi.com ili na službenoj Facebook stranici.

Nastavite čitati

Kultura

Porin ovih dana stigao u ruke nagrađenih Varaždinaca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ovoga tjedna napokon je u ruke varaždinskih dobitnika maestra Anđelka Igreca i zbora “Chorus angelicus” stigao kip glazbene nagrade Porin.

Ovom najprestižnijom hrvatskom glazbenom nagradom u kategoriji Najbolja izvedba klasične glazbe nagrađena je izvedba “Muke po Mateju” J. S. Bacha održana na 52. Varaždinskim baroknim večerima povodom 25. obljetnice osnivanja Varaždinske biskupije.

Osim zbora “Chorus angelicus” i orkestra “Capella Savaria” iz Mađarske, mo. Anđelko Igrec za ovu izvedbu okupio je soliste koji su u svjetskom vrhu interpretacije rane glazbe.

Podsjećamo to su Ivana Lazar i Tia Pikija – soprani, Sonja Runje – alt, Franko Klisović – kontratenor,  Hugo Hymas i Emanuel Tomljenović – tenori, Grga Peroš – bariton i Krešimir Stražanac – bas.

U izvedbi je sudjelovao i Dječji zbor Glazbene škole u Varaždinu. Nominaciju i osvajanje nagrade Porin omogućio je nosač zvuka u izdanju Vladimira Gotala iz varaždinske nakladničke kuće Aulos, koji već gotovo pola stoljeća bilježi vrhunske izvedbe koje se održavaju u Varaždinu i Hrvatskoj.

Za muzikološki tekst uz nosač zvuka zaslužna je dr. sc. Zdenka Weber, diplomatkinja i promicateljica varaždinske i hrvatske kulture, a posebice glazbene umjetnosti.

Podsjećamo, ovo je druga nagrada Porin dodijeljena varaždinskim glazbenicima, dok je prvi također osvojio varaždinski skladatelj, dirigent i orguljaš mo. Anđelko Igrec u kategoriji najboljeg autorskog albuma za CD “Kyrie” 2010. godine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje