Povežite se s nama

Život i društvo

Održan tradicionalni prijem za predstavnike medija u Županijskoj palači

Objavljeno:

- dana

Za novinare, snimatelje i sve druge djelatnike medijskih kuća danas je župan Varaždinske županije Anđelko Stričak zajedno sa zamjenicom Silvijom Zagorec i predsjednikom Županijske skupštine dr. sc. Josipom Križanićem priredio već tradicionalan prijem u atriju Županijske palače.

Bila je to i prigoda za rezime prošle godine koja je prema riječima župana Stričaka bila uspješna.

– Bila je to godina investicija, lijepih trenutaka, ali i izazova. Zahvaljujući suradnji s Vladom RH na čelu s njenim predsjednikom Andrejom Plenkovićem, te sa svima od lokalne do državne razine, iza nas je cijeli niz investicija. Ujedno bilo je i puno izazova koje smo zahvaljujući Vladinim mjerama lakše prebrodili. Samo unazad dvije ili tri godine, Vlada je za ublažavanje štetnih posljedica uzrokovanih korona virusom, rastom cijena, a potom i kao pomoć unesrećenima zbog elementarnih nepogoda izdvojila više od 8 milijardi eura. Tu je bio i čitav niz Vladinih mjera čiji je cilj bio dići kvalitetu života naših građana, a tu prije svega mislim na poreznu reformu. Stoga zahvaljujem svim gradonačelnicima i načelnicima što su uveli niže stope poreza, bez obzira što to znači da će i županija manje prihodovati. Jer svima bi trebao biti isti cilj, a to je podizanje životnog standarda naših građana – rekao je župan Stričak.

Nabrojao je potom čitav niz investicija koje su realizirane na području Varaždinske županije, ali i one koje su u realizaciji te u pripremi.

– Završili smo brojne investicije na koje se čekalo 20 i više godina, kao što su Spinalni centar u Varaždinskim Toplicama, Objedinjeni hitni bolnički prijem, Dnevna bolnica i jednodnevna kirurgija u sklopu Opće bolnice Varaždin. Nakon 18 godina bale konačno odlaze u povijest i to zahvaljujući Vladinoj odluci o 100-postotnom zbrinjavanju baliranog komunalnog otpada u Brezju. Otvorili smo Regionalni centar kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija pri Medicinskoj školi u Varaždinu. Izgrađena je istočna obilaznica Novog Marofa, sanirano je 29 klizišta na županijskim i lokalnim cestama te je presvučen 61 kilometar županijskih i lokalnih cesta, a pred potpisivanjem smo ugovora za gradnju prve faze brze ceste Varaždin-Ivanec-Lepoglava-Krapina. U sklopu Opće bolnice Varaždin gradimo Centralni operacijski blok, dok u sklopu Srednje škole „Arboretum Opeka“ gradimo Regionalni centar kompetentnosti u poljoprivredi.  Pred izgradnjom je nova zgrada Zavoda za javno zdravstvo, a najavili smo i dogradnju škole u Ivancu. Uz sve to imamo i nekoliko projekata u fazi projektiranja, to su Posjetiteljski centar Gaveznica, Regionalni centar civilne zaštite, dogradnja i energetska obnova Glazbene škole u Varaždinu, pripreme za izgradnju prve geotermalne elektrane u vlasništvu Županije, odnosno Općine Mali Bukovec te trenutačno čekamo odgovore jesu li nam prošli projekti za unutarnje uređenje Minerve i revitalizaciju samog Arboretuma Opeka – nabrojao je župan naglasivši da je Županija uz sve to nastavila voditi brigu i o socijalnom statusu svojih građana.

– U odnosu na početak mandata povećali smo sredstva i to između 50 do 100 posto; za stipendije učenika i studenata, produženi boravak, pomoćnike u nastavi, potpore u poljoprivredi i turizmu te za korištenje obnovljivih izvora energije – rekao je župan zahvalivši se medijima što Županiju prate u svim njenim aktivnostima i projektima.

– U prošloj godini smo, prema medijima, uputili 633 priopćenja, u 2022. godini bilo ih je 550, a u 2021. godini tek 364. Ako to usporedimo s brojem radnih dana u godini dolazimo da smo dnevno slali dva i pol priopćenja. Ujedno smo odgovorili i na 63 medijska upita. Samo taj broj priopćenja govori o aktivnosti Županije – zaključio je župan Stričak.

Život i društvo

Općina Maruševec osigurala dodatna sredstva za opremanje Stambene zone Donje Ladanje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što je u drugoj polovici prošle godine započela s izgradnjom vodovodne i kanalizacijske mreže, početkom ove godine Općina Maruševec krenula je i s radovima na izgradnji oborinske odvodnje i DTK kanalizacije u Stambenoj zoni Donje Ladanje u sklopu 1. etape radova.

Riječ je o prvoj fazi zahvata na Dionici 2 spomenute Zone koje je izvodilo i finaliziralo varaždinsko poduzeće NIGRAD d.o.o. Varaždin i prije ugovorom definiranih rokova. Ukupna vrijednost investicija u Stambenoj zoni Donje Ladanje, a koje su izvršene u posljednjih 9 mjeseci od početka radova iznosi gotovo 300 tisuća eura, odnosno 2.255.565,59 kuna, a financirani su većim dijelom od strane Općine Maruševec te poduzeća Varkom.

Ovih je dana u Općinu Maruševec stigao Ugovor o financiranju projekta od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije koje je zahvate u Stambenoj zoni Donje Ladanje popratilo sa 70 tisuća eura (527.415,00 kuna).

Ugovor je potpisao načelnik Općine Maruševec Mario Klapša, ističući pritom zadovoljstvo što je Ministarstvo podržalo važan projekt za njezine stanovnike.

-Budući da formiranje i komunalno opremanje nove stambene zone iziskuje značajna financijska sredstva, Općina Maruševec se ponovo okrenula vanjskim izvorima financiranja te se početkom ove godine javila Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije na natječaj s planiranim radovima. Drago mi je što je našem slojevitom i vrlo složenom projektu Ministarstvo dodijelilo dosad najviše sredstava što će Općini Maruševec omogućiti nastavak zahtjevnih investicija u cilju daljnjeg održivog razvoja lokalne zajednice – dodaje načelnik Klapša.

Nakon završetka radova na Dionici 2, u narednim tjednima kreću radovi na izgradnji nove vodovodne mreže i cjevovoda sanitarne kanalizacije u dužini od 760 metara na Dionici 1 (Ulica dr. Matije Smodeka). Vrijednost investicije iznosi gotovo 260 tisuća eura, odnosno 1,9 milijuna kuna.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinska županija na jedan dan centar „crnog zlata“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

„Ali mast ova ne samo da je dobra za goreti, već i za jelo; ljudi se njome služe kao i s maslacem, seljanke od bučinih koštica prave i gibanicu, pa je verlo dobra…“ – stoji u članku napisanom 1854. godine u kojem se prvi puta opisuje lokalna proizvodnja bučinog ulja u Biškupcu. A potvrda kvalitete bučinog ulja, što su već tada naši stari znali, su i 6. po redu Međunarodna izložba bučinih ulja Alpe-Adria i već 13. po redu izložba bučinih ulja Hrvatske održane u Županijskoj palači. Ovogodišnji šampion izložbe je Christoph Jamer iz Austrije.

– Dojmovi su izvanredni, fantastični, radi se o jedinstvenoj izložbi, što je za mene mala senzacija. Mogu reći da na području ovih zemalja proizvođači rade zaista vrhunska ulja i trude se iz godine u godinu biti što bolji – zaključio je Christoph Jamer.

Njemu, ali i svim osvajačima zlatnim medalja, priznanja je uručio predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

– Vidjeli smo ovdje predani rad hrvatskih poljoprivrednika, izrazito visoku kvalitetu proizvoda od buče, ne samo ulja, nego i drugih, što govori o našem angažmanu hrvatskih poljoprivrednika. Mi ćemo nastaviti ulagati u ovom mandatu, 3,8 milijardi eura u hrvatsku poljoprivredi, težiti samodostatnosti i davati potporu i davati potporu brojnim proizvođačima ovdje na sjeveru, kao i u drugim krajevima Hrvatske – naglasio je premijer Plenković.

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak zahvalio je svim proizvođačima bučinih ulja na dugoj tradiciji, znanju i trudu u obradi tla, kao i proizvodnji i preradi sjemenki, te stalnim ulaganjima u znanje i tehnologiju.

– Izuzetna čast i zadovoljstvo mi je što je Varaždinska županija i ove godine domaćini ove jedinstvene međunarodne izložbe posvećene isključivo bučinom ulju. Prostor Alpe-Adria tradicijski, gospodarski i životno nas povezuje već više od 200 godine gdje baštinimo zajedničku kulturu i tradicijske proizvode. Jedno od njih je i bučino ulje. Ova je jedinstvena izložba gdje srednja Europa dolazi u naš kraj, u našu županiju i na jedan dan postajemo centar „crnog zlata“ – rekao je župan Stričak naglasivši kako županija kontinuirano potiče razvoj poljoprivrede kroz potpore, edukacije, te promociju.

Ove godine zaprimljeno je 166 uzoraka bučinih ulja iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Mađarske i Češke. Od tog broja zaprimljenih uzoraka 131 deklarirano kao djevičansko bučino ulje, a 35 su deklarirana kao hladno prešana bučina ulja. Ocjenjivanje se sastojalo od dva dijela; prvi je dio kemijska analiza kojom se ocjenjuju četiri osnovna parametra koje propisuje pravilnik, a drugi dio je senzorska ocjena unutar koje ocjenjujemo četiri parametra i to su boja, bistroća, miris i okus. Članovi Ocjenjivačke komisije i ove godine istaknuli su visoku kvalitetu bučina ulja.

– Dodijelili smo ukupno 24 zlata, od čega 11 u kategoriji hladno prešanih i 13 u kategoriji djevičanskih ulja. Dodijelili smo i 91 srebro i 21 broncu. Imali smo čak i dva ulja koja su osvojila maksimalnih 35 bodova. Sve to govori da kvaliteta ulja raste iz godine u godinu, što je rezultat i znanstvenih skupova koje Varaždinska županija organizira, ali i stalne suradnje proizvođača sa strukom – rekla je voditeljica Laboratorija za kemiju hrane i POU iz Bioinstituta Čakovec.

Organizator izložbe je  Varaždinska županija sa Savezom Alpe – Adria i hrvatskim županijama: Međimurskom, Krapinsko-zagorskom, Zagrebačkom, Karlovačkom, Vukovarsko-srijemskom, Koprivničko-križevačkom, Osječko-baranjskom i Bjelovarsko-bilogorskom županijom, zatim Poljoprivrednom komorom Austrije – Klagenfurt, Kmetijskom gozdarskom zbornicom Slovenije – Ptuj i Murska Sobota.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje