Povežite se s nama

Život i društvo

Održana primopredaja opreme vatrogasnim društvima s područja Općine Maruševec

Objavljeno:

- dana

Ovog je tjedna u prostorijama Dobrovoljnog vatrogasnog društva Maruševec održana svečanost primopredaje skupne i osobne zaštitne opreme vatrogasnim društvima unutar Vatrogasne zajednice Općine Maruševec.

Nazočne goste, načelnika Općine Maruševec Marija Klapšu, predsjednicu i tajnicu DVD-a Maruševec Mirjanu Martinčević i Snježanu Ferenec, zamjenika zapovjednika DVD-a Donje Ladanje Tomicu Kelemena uvodnim je riječima pozdravio predsjednik Vatrogasne zajednice Općine Maruševec Renato Podbojec. Prezentaciju, a nakon toga i primopredaju same opreme izvršio je zamjenik zapovjednice VZO Filip Vrbanec.

Riječ je od dva kompleta izolacijskih aparata marke Draeger, koji su bili donacija Vatrogasne zajednice Varaždinske županije svim vatrogasnim zajednicama/samostalnim dobrovoljnim vatrogasnim društvima u sklopu projekta obnavljanja vatrogasne opreme unutar istih zajednica/samostalnih društava.

Izolacijski aparati sastoje se od Draeger Ps-400 leđnog nosača sa pripadajućim redukcijskim ventilom, visokotlačnim cijecima, manometorm za kontrolu količine zraka i signalnom zviždaljkom, koja označava vrlo mal količinu preostalog zraka u sklopu samog aparata. Na isti nosač, montira se kompozitna boca volumena 6,8 litara, koja sadrži 2040 litara zraka, a čije trajanje ovisi o fizičkoj sposobnosti korisnika alata.

Također, neizostavan dio ovog seta su Draeger FPS 7000 nadtlačne maske, koje korisniku omogućavaju sprječavanje ulaska dima u prostor između maske i lica korisnika, te plućnog automata, koji je bitna komponenta cjelokupnog sustava. Vrijednost ova dva kompleta iznosi 3 tisuće eura, a za DVD Maruševec preuzela ih je predsjednica društva, Mirjana Martinčević.

Za DVD Donje Ladanje, VZO je vlastitim sredstvima iz općinskog proračuna osigurao opremu za njih te je zamjeniku zapovjedniku DVD-a Donje Ladanje predano na korištenje dvije kompozitne boce marke Draeger, zapremnine 6,8 litara, koje će zamijeniti njihove dvije trenutne kojima je istekao rok upotrebe. Isto tako, uručeno im je pet pari interventnih vatrogasnih čizama marke Brandull Lucas, koje se na tržištu nalaze uz sam vrh s ostalim proizvođačima. Za DVD Donje Ladanje, oprema je kupljena sredstvima VZO Maruševec, a vrijednost opreme iznosi dvije tisuće eura.

Nakon primopredaje, načelnik Klapša vatrogascima je zahvalio na svim aktivnostima zahvaljujući kojima se stanovnici Općine Maruševec osjećaju sigurno i mogu mirno spavati te im zaželio puno zdravlja i uspjeha te da situacije za korištenje dobivene opreme budu što rjeđe.

Život i društvo

FOTO Ivica Nerer biciklom kreće na put do Bruxellesa biciklom, prijeći će 1500 kilometara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Udruga veterana 7. gardijska brigada „PUMA” obilježit će 15. obljetnicu ulaska Republike Hrvatske u punopravni savez NATO članica na jedinstven način.

Član Udruge i bivši pripadnik 7. gardijske brigade „PUMA” te još uvijek djelatna vojna osoba, pripadnik 2. oklopno mehanizirane bojne „PUMA” Ivica Nerer iz Čakovca, biciklom će prijeći put dug 1500 kilometara od Varaždina do Bruxellesa, a njegovo će putovanje trajati deset dana.

Ispraćaj Ivice Nerera organiziran je u petak kod Križa zahvalnosti kod Crkve Sv. Nikole u Varaždinu, dok je kod Spomenika poginulim i nestalim braniteljima Domovinskog rata u Perivoju Zrinskih u Čakovcu održana prigodna molitva i blagoslov putnika.

-Prvi puta sam izabrao Bruxelles, u povodu 15 godina Hrvatske vojske u NATO savezu. Nakon Domovinskog rata smo priželjkivali ući u NATO savez iz mnogih, između ostalog i sigurnosnih razloga, koji da smo imali nikad se ne bi dogodio rat u Hrvatskoj. Puno je hrvatskih branitelja dalo živote da bi mi danas bili u NATO savezu, a ponajviše njihove obitelji podnose najveći teret, kao i moja obitelj jer nas nikad nema kod kuće. Upravo stoga, želim tako obilježiti 15 godina Hrvatske u NATO savezu i 75 godina NATO saveza – rekao je Nerer.

Dosad je biciklirao po tri puta u Knin i u Vukovar, podsjetio je predsjednik Udruge veterana 7. gardijska brigada „PUMA” Robert Puja, koji je otkrio da će zbog povoljnijih vremenskih uvjeta Nerer na put krenuti 15. travnja.

-Prva tri-četiri dana će voziti između 250 možda i 300 kilometara, tako da će ustvari voziti devet dana i jedan dan na sredini imati malo veći odmor, a 25-og travnja on dolazi u Bruxelles. Očekujemo doček na visokoj razini jer ipak je to pothvat koji nije sam tako, kako bi se reklo, ipak je to 1509 kilometara u devet dana i mislim da čovjek to i zaslužuje – rekao je Puja.

Ispraćaju Nerera na daleki put nazočio je i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak koji mu je poželio sigurnu vožnju i sretan dolazak na odredište, nakon čega je upalio svijeće za poginule hrvatske branitelje.

Planira se da će Nerer stići 25. travnja 2024. godine pred sjedište NATO saveza u Bruxellesu gdje će biti organiziran njegov doček kojem će uz članove Udruge veterana 7. gardijska brigada „PUMA”, prisustvovati i predstavnici Ministarstva obrane Republike Hrvatske, Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske te hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu.

Nastavite čitati

Život i društvo

Grad Ludbreg podupire poduzetništvo, evo kako do potpora

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Ludbreg raspisao je Javni poziv za dodjelu potpora male vrijednosti za poticanje razvoja poduzetništva na području Grada Ludbrega u 2024. godini.

 Cilj javnog poziva je poticanje razvoja poduzetništva na području Grada Ludbrega, stvaranje povoljnog poduzetničkog okruženja za djelovanje poduzetnika, razvijanje poduzetničke klime i osiguranje preduvjeta za razvoj poduzetničkih sposobnosti na području grada Ludbrega.

-Posljednjih godina znatno radimo na ovim mjerama, uvodimo novitete prateći trendove i potrebe. Pozivam poduzetnike da se jave u naš odsjek za poduzetništvo i iskoriste sredstva koja im stoje na raspolaganju, koja stoje u proračunu za razvoj njihove djelatnosti i na taj način zapravo doprinesu novom zapošljavanju na našem području – rekao je gradonačelnik Dubravko Bilić.

Grad Ludbreg tako subvencionira nabavu i ugradnju novih strojeva i opreme za proizvodne djelatnosti, nabavu i ugradnju novih strojeva i opreme za neproizvodne djelatnosti, inicijalne troškove pokretanja gospodarske aktivnosti poduzetnika početnika. Sufinancira se i razvoj komercijalizacije inovativnog proizvoda ili usluga zatim certificiranja proizvoda, pribavljanje potrebne dokumentacije za potrebe povećanja energetske učinkovitosti poduzetnika/obrtnika. Uz to to je i program „Inkubator za kreativne industrije“, zatim subvencioniranje troškova naukovanja u deficitarnim zanimanjima, sufinanciranje troškova polaganja majstorskih i stručnih ispita te sufinanciranje usavršavanja deficitarnih zanimanja.

Javni poziv je otvoren od 15. travnja 2024. godine do iskorištenja raspoloživih sredstava, a najkasnije do 30. studenog 2024. godine. Zahtjevi će se obrađivati prema redoslijedu zaprimanja.

Prijava na Javni poziv podnosi se Upravnom odjelu za razvojne projekte, društvene djelatnosti i lokalnu samoupravu, Odsjeku za razvojne projekte i društvene djelatnosti Grada Ludbrega na obrascu prijave naznačenom u Javnom pozivu pod pojedinom mjerom s traženom potpunom dokumentacijom. Obrasci se nalaze na web stranici Grada Ludbrega www.ludbreg.hr ili se mogu podići osobno u Odsjeku.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje