Povežite se s nama

Život i društvo

Olujić: „Vesna Pusić agentica britanske tajne službe MI6“?!

Objavljeno:

- dana

TRIBINA

U organizaciji Hrvatskoga žrtvoslovnog društva, u ponedjeljak, 18. srpnja, u palači Herzer Gradskog muzeja Varaždin održana je vrlo posjećena javna tribina na kojoj je, u razgovoru s Josipom Kocijanom, sudjelovao Željko Olujić, poznati zagrebački privatni odvjetnik, ali i prvi državni odvjetnik (javni tužilac) Republike Hrvatske.

Olujić je, između ostaloga, i istaknuti član Hrvatskoga nacionalnoga etičkog sudišta (HNES), organizacije koju je prije dvije godine osnovala skupina domoljubnih intelektualaca s ciljem da moralno osudi „pojedince ili pojave koji na temelju pomno sakupljenih i raspoloživih dokaza mogu biti ocijenjeni izdajničkim u odnosu na životno važne interese hrvatskog naroda i Republike Hrvatske“.

Među političarima koje HNES smatra krivima za veleizdaju su Stjepan Mesić, Ivo Josipović, Milorad Pupovac i Vesna Pusić. Njoj je najvećim dijelom bila posvećena ova tribina, na kojoj je Željko Olujić argumentirao točke etičke optužnice protiv bivše ministrice vanjskih poslova i bivše predsjednice Hrvatske narodne stranke.

Građanski rat?

Vesni Pusić se u prvom redu stavlja na teret što “kontinuirano djeluje na izjednačavanju žrtve i agresora u Domovinskom ratu”, sustavno ga proglašavajući građanskim ratom, a istovremeno proglašavajući Hrvatsku agresorom u Bosni i Hercegovini. Pritom je, kako kaže Olujić, krivotvorila činjenice i lažno optuživala RH, državno vodstvo i generale, podržavajući Carlu del Ponte te pokušavajući povući hrvatsku tužbu protiv Srbije pred Haaškim sudom. Također, više je puta izjavila da podržava pravo Srbije da aktivira optužnice i presude vojnog tužilaštva i suda JNA protiv hrvatskih branitelja, bezuvjetno podržavajući ulazak Srbije u EU i prije razrješenja tema granica, nestalih osoba, naknade ratne štete i drugih otvorenih pitanja. U vezi pak Deklaracije o domovinskom ratu, izjavila je: „Ona je načelno besmislena i sadržajno netočna. Najbolje da ju se marginalizira“. Iskazala je i svojevrsni šovinizam prema Hrvatima u BIH, tražeći da im se ukine pravo glasa i dopisnoga glasovanja, rekavši da su „na niskoj civilizacijskoj razini da bi mogli dopisno glasovati“. Olujić također tvrdi da je išla na ruku Sloveniji – a na štetu hrvatskih štediša – u slučaju Ljubljanske banke, te da je obmanjivala javnost oko izgradnje Pelješkog mosta. 

Pala razred

Olujić je također dodao da, zbog svega navedenoga, „postoji razumna sumnja da je Vesna Pusić agentica britanske tajne službe MI6“. Rekao je da se sama kandidirala za glavnu tajnicu Ujedinjenih naroda, a „tek potom ju je brže-bolje podržao Zoran Milanović, kad je njegova Vlada već pala“. Nazočne je posebno zaintrigirala sumnja da Vesna Pusić, iako sveučilišna profesorica, možda uopće nije završila srednju školu. Jednom je i sama rekla da je pala treći razred te s ocem otišla u SAD. No, Olujić tvrdi da nema traga nikakvoj nostrifikaciji. To što je Vesna Pusić takve navode „bahato prešutjela“, Olujić smatra indikativnim, jer se slične kontroverze javljaju i u vezi s političkim djelovanjima njezina oca i njegovih ujaka. 

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Španjolska vojna vozila ovih dana zakrčit će ceste od Zadra do Varaždina i Goričana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nekoliko sljedećih dana, počevši od 20. travnja, Oružane snage Republike Hrvatske pružat će potporu zemlje domaćina (Host Nation Support – HNS) pripadnicima Oružanih snaga Španjolske.

Naime, španjolska vojna oprema i sredstva bit će dopremljena u zadarsku luku “Gaženica” te cestovnim putem prebačena u Mađarsku gdje pripadnici OS Španjolske sudjeluju u vježbovnim aktivnostima.

Prijevoz vozila španjolskih oružanih snaga bit će organiziran od Zadra do Varaždina te dalje prema graničnom prijelazu Goričan i Mađarskoj. Povratak pripadnika OS Španjolske očekuje se tijekom svibnja.

– Tijekom prolaska vojnih vozila može se očekivati pojačan cestovni promet te molimo građane za strpljenje i razumijevanje – ističu u MORH-u.

Nastavite čitati

Život i društvo

Društvo građevinskih inženjera i tehničara Varaždin održalo godišnju skupštinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Društvo građevinskih inženjera i tehničara Varaždin održalo je u petak 22. ožujka, svoju redovnu godišnju skupštinu.

Ovogodišnja skupština, 65. po redu održana je u prostorijama hotela „Turist“ u Varaždinu. Na skupštini je od 167 redovnih i trenutno aktivnih članova bilo prisutno 72 člana.

Osim njih Skupštini su nazočili  uvaženi gosti, predstavnici DGIT Međimurje, zatim Nina Lovrec Dražin, dipl. ing. građ., predsjednica Hrvatske komore inženjera građevinarstva, Nenad Petrović, mag. ing. geoing. predsjednik Hrvatskog društva inženjera geotehnike te Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj koji su se prigodnim pozdravnim govorima obratili svima prisutnima.

Samu skupštinu vodila je u svojstvu članice DGIT Varaždin, Mirna Amadori, dipl. ing. građ, aktualna predsjednica Hrvatskog saveza građevinskih inženjera. Na Skupštini su podnesena sva izvješća koja su jednoglasno prihvaćena, te su doneseni i usvojeni plan rada i financijski plan za ovu godinu.

Nakon Skupštine organizirana je već tradicionalno zajednička večera i druženje uz pratnju tamburaša.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje