Povežite se s nama

Život i društvo

Olujić: „Vesna Pusić agentica britanske tajne službe MI6“?!

Objavljeno:

- dana

TRIBINA

U organizaciji Hrvatskoga žrtvoslovnog društva, u ponedjeljak, 18. srpnja, u palači Herzer Gradskog muzeja Varaždin održana je vrlo posjećena javna tribina na kojoj je, u razgovoru s Josipom Kocijanom, sudjelovao Željko Olujić, poznati zagrebački privatni odvjetnik, ali i prvi državni odvjetnik (javni tužilac) Republike Hrvatske.

Olujić je, između ostaloga, i istaknuti član Hrvatskoga nacionalnoga etičkog sudišta (HNES), organizacije koju je prije dvije godine osnovala skupina domoljubnih intelektualaca s ciljem da moralno osudi „pojedince ili pojave koji na temelju pomno sakupljenih i raspoloživih dokaza mogu biti ocijenjeni izdajničkim u odnosu na životno važne interese hrvatskog naroda i Republike Hrvatske“.

Među političarima koje HNES smatra krivima za veleizdaju su Stjepan Mesić, Ivo Josipović, Milorad Pupovac i Vesna Pusić. Njoj je najvećim dijelom bila posvećena ova tribina, na kojoj je Željko Olujić argumentirao točke etičke optužnice protiv bivše ministrice vanjskih poslova i bivše predsjednice Hrvatske narodne stranke.

Građanski rat?

Vesni Pusić se u prvom redu stavlja na teret što “kontinuirano djeluje na izjednačavanju žrtve i agresora u Domovinskom ratu”, sustavno ga proglašavajući građanskim ratom, a istovremeno proglašavajući Hrvatsku agresorom u Bosni i Hercegovini. Pritom je, kako kaže Olujić, krivotvorila činjenice i lažno optuživala RH, državno vodstvo i generale, podržavajući Carlu del Ponte te pokušavajući povući hrvatsku tužbu protiv Srbije pred Haaškim sudom. Također, više je puta izjavila da podržava pravo Srbije da aktivira optužnice i presude vojnog tužilaštva i suda JNA protiv hrvatskih branitelja, bezuvjetno podržavajući ulazak Srbije u EU i prije razrješenja tema granica, nestalih osoba, naknade ratne štete i drugih otvorenih pitanja. U vezi pak Deklaracije o domovinskom ratu, izjavila je: „Ona je načelno besmislena i sadržajno netočna. Najbolje da ju se marginalizira“. Iskazala je i svojevrsni šovinizam prema Hrvatima u BIH, tražeći da im se ukine pravo glasa i dopisnoga glasovanja, rekavši da su „na niskoj civilizacijskoj razini da bi mogli dopisno glasovati“. Olujić također tvrdi da je išla na ruku Sloveniji – a na štetu hrvatskih štediša – u slučaju Ljubljanske banke, te da je obmanjivala javnost oko izgradnje Pelješkog mosta. 

Pala razred

Olujić je također dodao da, zbog svega navedenoga, „postoji razumna sumnja da je Vesna Pusić agentica britanske tajne službe MI6“. Rekao je da se sama kandidirala za glavnu tajnicu Ujedinjenih naroda, a „tek potom ju je brže-bolje podržao Zoran Milanović, kad je njegova Vlada već pala“. Nazočne je posebno zaintrigirala sumnja da Vesna Pusić, iako sveučilišna profesorica, možda uopće nije završila srednju školu. Jednom je i sama rekla da je pala treći razred te s ocem otišla u SAD. No, Olujić tvrdi da nema traga nikakvoj nostrifikaciji. To što je Vesna Pusić takve navode „bahato prešutjela“, Olujić smatra indikativnim, jer se slične kontroverze javljaju i u vezi s političkim djelovanjima njezina oca i njegovih ujaka. 

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Lukom dobio novo vozilo: Cilj je smanjiti količine otpada, ali i račune građanima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas je u Vijećnici Centra za kulturu i informacije „Dragutin Novak“ u Ludbregu održana završna konferencija projekta pod nazivom: „Nabava komunalnog vozila za odvojeno prikupljanje otpada“, referentnog broja ugovora o dodjeli bespovratnih sredstva.

Riječ je o projektu koji je proveo Lukom u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“, a ludbreška komunalna tvrtka bogatija je za novo vozilo sa nadogradnjom za odvojeno prikupljanje više vrsta otpada .

Tijekom same konferencije, direktorica tvrtke Spomenka Škafec naglasila je koji su to benefiti modernizacije njihovog voznog parka i kako će to sve utjecati na smanjenje količine otpada koja će se u konačnici odlagati na odlagališta – što je sukladno i samom cilju poziva na koji je projekt prvenstveno i prijavljen.

Osim moderniziranja voznog parka kroz nabavku ovog vozila, direktorica Škafec naglasila je i onaj najzabavniji dio koji je realiziran tijekom provedbe projekta, a to je da se kroz posebno osmišljene edukativne radionice prilagođene djeci predškolskom i osnovnoškolskog uzrasta najmlađe sugrađane. Djecu se educiralo o važnosti pravilnog razvrstavanja otpada pa i korištenja biorazgradivog otpada za kućno kompostiranje, a sve kako bi se kroz takvo djelovanje i od najranije dobi stvorila kolektivna svijest o važnosti smanjenja proizvodnje otpada koji se odlaže na odlagališta.

Tijekom provedbe tih radionica, djeca su također dobila razne edukativne materijale kao što su platnene vrećice sa otisnutom ekološkom temom koju su sami bojali i time smanjili upotrebu plastičnih vrećica prilikom odlaska u trgovinu, te ekološki prihvatljive olovke koje u sebi sadrže sjeme biljke, kako bi zasadili svoju biljku i na taj način učinili prirodu još zelenijom.

Djeca su osim promotivnih i edukativnih materijala dobila zadatke o ponovnoj upotrebi pojedine vrste otpada kako bi naučili kako da smanje proizvodnju istog. Tako su npr. od staklenki krastavaca napravili svatko svoju unikatnu kasicu prasicu.

Sve provedene aktivnosti u ovom projektu osmišljene su sa krajnjim ciljem da se već u prvoj godini nakon provedbe projekta dođe do željenog rezultata od minimalno 150 tona manje odloženog otpada na odlagalište s obzirom da se pravilno sortirani otpad lakše može reciklirati i još jednom postati – sirovina. Kroz podizanje svijesti javnosti o važnosti odvojenog prikupljanja otpada kroz odrađene projektne aktivnosti, možemo očekivati da će se količina tako prikupljenog otpada kroz godine samo i povećavati, što i jest cilj kako Republike Hrvatske, tako i Europske unije.

Na konferenciji je prisustvovao i gradonačelnik grada Ludbrega, Dubravko Bilić koji je pohvalio trud tvrtke da osmisli i provede projekt koji će uz daljnji angažman Lukoma i grada Ludbrega, u vidu buduće izgradnje sortirnice otpada, omogućiti smanjenje količine proizvedenog otpada koji će se odlagati na odlagališta, a time na kraju krajeva rezultirati i sa značajnijim uštedama za njihove građane u pogledu nižeg troška komunalnih usluga. Sve će to zasigurno dići kvalitetu žitelja grada i okolnih općina na jednu višu razinu te općenito uz ostale projekte Grada Ludbrega, doprinjeti još čišćem i ljepšem mjestu za život.

Ukupna vrijednost projekta je 1.151.600,00 HRK od čega Europska unija iz sredstava Kohezijskog fonda sufinancira projekt u iznosu od 963.909,58 HRK. Isto predstavlja 84,9999993% ukupno prihvatljivih troškova u projektu, što zasigurno nije zanemariv doprinos. Razdoblje provedbe projekta je 12 mjeseci, te završava sa zaključno 08.02.2022.

Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost tvrtke Lukom d.o.o.

Nastavite čitati

Život i društvo

Igračke iz Vinice otišle bolesnoj djeci u KBC-u Zagreb

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dječji vrtić Vinica je u suradnji s roditeljima, na inicijativu gospođe Matijašec, majke djevojčice oboljele od spinalne mišićne atrofije, polaznice vrtića organizirao prikupljanje igračaka za KBC Zagreb.

“Igračkom do dječjeg osmjeha” je projekt koji traje već neko vrijeme i pokazalo je pozitivne rezultate. Dolaskom u bolnicu dijete bira doniranu igračku koja mu umanjuje prisutan stres i barem nakratko usreći dijete.

Ovim projektom igračke su izmamile osmjeh na mnoga dječja lica, zahvaljujući voditeljici projekta Bernardici Pavić Pračić.

Ovo je pravi primjer da onaj koji ima ljubavi u sebi ima uvijek nešto za darovati, a roditelji djece polaznika vrtića Vinica to su pokazali svojim djelima. Cilj ove hvalevrijedne akcije bio je potaknuti djecu na darivanje, osvijestiti kod njih važnost pomaganja jedni drugima, te razvijati empatiju.

– Zahvaljujemo svima koji su se na bilo koji način uključili u akciju, a za prijevoz do Zagreba hvala gospodinu Božidaru Šipek. Svaki izmamljen dječji osmjeh naš je uspjeh – poruka je organizatora.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje