Povežite se s nama

Život i društvo

Oni koji su se zaželjeli Božića mogu početkom rujna razgledati izložbu jaslica

Objavljeno:

- dana

Povodom početka XI. Dana službenice Božje Marice Stanković i povodom obljetnice 800 godina od uprizorenja prvih živih jaslica svetog Franje Asiškog Pučko otvoreno učilište Novi Marof i Kulturno-umjetnička udruga „Magda i Luisa“ iz Madžareva pozivaju na izložbu jaslica Perice Novosela, graditelja božićnih jaslica iz Bistre.

Otvorenje izložbe će se održati u prostorijama Kulturnog centra „Ivan Rabuzin“ u Novom Marofu 2. rujna s početkom u 18 sati.

U programu otvorenja izložbe sudjeluje autor Perica Novosel, velečasni Josip Drvoderić i vjeroučiteljica Marina Krbot. Glazbeni program izložbe izvodi Iva Jež, članica Udruge „Magda i Luisa“. Izložba ostaje otvorena do 19. rujna.

Vrijedno je istaknuti kako je izrada božićnih jaslica (Betlehema) zaštićeno nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske. Autor izložbe jaslice Perica Novesel od djetinjstava se bavi izradom božićnih jaslica, a posljednjih nekoliko godina svoje jaslice izlaže diljem Hrvatske. Predsjednik je Udruge prijatelja hrvatskih božićnih jaslica. Godine 2021. jaslice Perice Novosela bile su izložene na velikoj izložbi božićnih jaslica u Vatikanu kao jedini izložak koji je pribavljen izvan granica Italije. 2022. godine Perica Novosel ponovno je izlagao na izložbi jaslica u Vatikanu s radom pod nazivom Svjetlo nade.

XI. Dani službenice Božje Marice Stanković nakon završetka izložbe nastavljaju se krajem rujna u Madžarevu i Kamenoj Gorici. I to 29. rujana s početkom u 17 sati u crkvi sv. Vida i Jurja u Madžarevu održat će Recital duhovne poezije „Svetlost na bregu“, a idućeg dana, 30. rujna, s početkom u 19 koncert duhovne glazbe. XI. Dani službenice Božje Marice Stanković završit će u Kamenoj Gorici 1. listopada 2023. godine pobožnošću Marijinog puta s početkom u 16.

Život i društvo

Na veselje korisnika Doma za starije i nemoćne u Čakovcu donirani su klima uređaji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na inicijativu nove predsjednice Inner Wheel Kluba Čakovec Katarine Šafarić, te uz financijsku pomoć tvrtke Media-Soft d.o.o. iz Čakovca, nabavljena su i montirana dva klima uređaja u prostor ulaznog hola i restorana u Domu za starije i nemoćne osobe u Čakovcu.

Uvidjevši da u ovim nesnosno vrelim danima boravak za korisnike predstavlja veliku neugodu bez adekvatnog hlađenja, u dogovoru sa ravnateljicom i osnivačem ustanove Međimurskom županijom, pokrenuta je i vrlo brzo realizirana ova korisna akcija. Klime su nabavljene i montirane, a ukupna vrijednost donacije iznosi više do 2.000 eura.

Prema riječima Suzane Belović, ravnateljice Doma, ova vrijedna donacija s oduševljenjem je prihvaćena te u ime svih korisnika zahvaljuje gđi. Šafarić i članicama IW kluba Čakovec što su prepoznale hitnu potrebu i odmah reagirale.

Ovo nije jedina donacija za potrebe Doma, jer Inner Wheel klub Čakovec  na jesen planira i novu nabavku potrebne opreme kako bi se boravak starijim i nemoćnim osobama u Domu učinio što ugodnijim. S obzirom na to da je udruga nedavno proslavila 25 godina djelovanja te je i jedna od ovogodišnjh dobitnika nagrade Grada Čakovca za dugogodišnji doprinos zajednici i promociji interesa Grada, u uspješnu realizaciju budućih dobrotvornih akcija ne treba sumnjati.   

Nastavite čitati

Život i društvo

Pacijenti u Hrvatskoj nekoliko će dana dobivati papirnate uputnice i recepte

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Pacijentima će od petka biti nešto teže doći do uputnica i recepata.

HZZO je najavio radove na sustavu CEZIH (Centralni zdravstveni informacijski sustav Republike Hrvatske) zbog migracije, od petka, 26.7.2024. godine od 12 sati do ponedjeljka, 29.7.2024. godine do 12 sati.

– Obavještavamo vas kako će CEZIH zbog radova na migraciji sustava biti nedostupan od petka, 26. srpnja, od 12 sati, do ponedjeljka, 29. srpnja, do 12 sati. Radovi će se maksimalno optimizirati kako bi što ranije završili, tako je moguće da završe u ponedjeljak i prije 12 sati. Korisnici sustava CEZIH za vrijeme navedenih radova prijeći će na način rada u izvanrednim okolnostima (odnosno rad u papirnatom obliku, odnosno izdavanje uputnica i recepata na papiru), kako bi se osiguralo nesmetano i kontinuirano pružanje zdravstvene zaštite našim osiguranicima – objavio je HZZO.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje