Povežite se s nama

U fokusu

Opasna igra stigla u Hrvatsku: u Rusiji se ubilo 130 igrača tinejdžera

Objavljeno:

- dana

Opasna igra stigla u Hrvatsku

U Hrvatsku je stigla internetska igrica „Plavi kit“, s kojom se u Rusiji povezuje 130 samoubojstava maloljetnika.

Igrač mora ispuniti 5o zadataka – piše jutarnji. hr – a zadnji zadatak je smrt.

Prije nego se počne igrati potencijalnog igrača – uglavnom tinejdžere od 10 do 16 godina – administrator upozorava da kad jednom počne, ne može prestati igrati.

-Tinejdžer mora objaviti neki od potrebnih hashtagova na društvenim mrežama. To su najčešće oznake sinikit, f57, ff33, nakon čega dolazi poruka s lažnog profila. Anonimna osoba nagovori dijete na sudjelovanje u igri te mu zadaje dnevne zadatke tijekom 50 dana. U početku je riječ o banalnim zadacima poput crtanja kita, ali sa svakim danom zadaci postaju sve morbidniji. Gledanje horora, buđenje u ranim jutarnjim satima, samoranjavanje te izbjegavanje razgovora s prijateljima i obitelji samo su neki od njih. U slučaju da dijete odluči izaći iz igre, administrator mu počne slati prijetnje, najčešće vezane uz smrt njegovih roditelja. Svi koji dođu do brojke 50 imaju isti zadatak. Samoubojstvo – piše jutarnji.hr.

Skok sa zgrade

Ruski mediji su pisali i zadnjim slučajevima samoubojstva – 15-godišnje školarke Julije Konstantinove i njezine godinu dana starije prijateljice Veronike Volkove, koje su zajedno skočile sa 14. kata zgrade. Julija je prije svoje smrti objavila poruku “Kraj” na svojem profilu na društvenoj mreži s fotografijom plavog kita. U isto vrijeme njezina je prijateljica napisala “Smisao je izgubljen… Kraj.” Ubrzo nakon toga su skočile, piše portal.

Psihologinja Tea Brezinšćak iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba za jutarnji.hr je rekla  kako su im djeca iz Zagreba pričala o toj igri.

– Ono što sve online trendove u početku čini privlačnima djeci i mladima jest da se kroz njih mogu dokazati svojim vršnjacima i samima sebi i osjećati se prihvaćenima i važnima, čemu zapravo svi adolescenti teže – rekla je Brezinšćak. Kada dođu opasni zadaci koji uključuju samoranjavanje, snažna djeca, koja su zadovoljna svojim životom, izaći će iz igre. Ipak, ona s niskim poštovanjem te djeca koja su već proživjela određene emocionalne poteškoće nastavit će je igrati do kraja – rekla je za jutarnji.hr psihologinja.

Val samoubojstava iz Rusije se proširio i na druge zemlje. U Brazilu, Engleskoj, Francuskoj su roditelji upozoreni i otvorene su linije za pomoć.

Hrvatska policija nema prijavljen još nijedan slučaj povezan s igrom Plavi kit, piše jutarnji.hr

Izvor:
Foto: jutarnji.hr

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

U fokusu

Rafalei danas prelijeću cijelu RH, evo kada “brišu“ iznad Varaždina i Čakovca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak, u srijedu 1. svibnja 2024. godine u jutarnjim satima, od 09:00 do 11:00 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, a posebno prema svim hrvatskim braniteljima koji su život položili za hrvatsku slobodu i samostalnost.

Dva hrvatska Rafalea preletjet će hrvatske gradove po sljedećim rutama i vremenima:

1. Velika Gorica 09:11 – Ivanić Grad 09:14 – Kutina 09:17 – Novska 09:18 – Okučani 09:20 – Nova Gradiška – Slavonski Brod 09:24 – Županja 09:28 – Vinkovci 09:30 – Vukovar 09:31 – Osijek 09:33 – Beli Manastir 09:36 – Belišće 09:38 – Valpovo – Našice 09:40 – Slatina 09:43 – Virovitica 09:45 – Bjelovar 09:48 – Koprivnica 09:50 – Ludbreg – Čakovec 09:52 – Varaždin 09:54 – Krapina 09:56 – Zaprešić – Samobor 09:59 – Jastrebarsko 10:01 – Karlovac 10:02 – Glina 10:05 – Petrinja – Sisak 10:07 – Velika Gorica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje