Povežite se s nama

Međimurje

Općina Mala Subotica s novim stipendistima potpisala ugovore

Objavljeno:

- dana

Općina Mala Subotica održala je prigodnu svečanost povodom potpisivanja ugovora o stipendiranju studenata s općinskog područja. Stipendiste i njihove roditelje u općinskim prostorijama ugostio je načelnik Valentino Škvorc.

Ugovore su potpisali Elena Janković, Laura Štampar, Sara Novak, Doroteja Lisjak, Klara Jančec, Lucija Kovačić, Helena Srnec, Martina Novosel, Domagoj Tretnjak, Nikola Gavez, Eli Hrgović i Matija Dovečer.

– Pozivam stipendiste da se aktivno uključe u iznošenje ideja, mišljenja i kritika u vezi funkcioniranja općinske vlasti i Općine Mala Subotica u cjelini te da na taj način konstruktivno djeluju u zajednici u kojoj žive. Pozivam vas i na uključivanje u rad Savjeta mladih i udruga u Općini Mala Subotica. Također, želim vam puno uspjeha u školovanju, prije svega upornosti i strpljenja da bi uloženo vrijeme, trud i financijska sredstva rezultirali željenim uspjehom na profesionalnom polju – poručio je načelnik Škvorc prilikom potpisivanja novih ugovora.

Uz nove stipendiste Općina stipendira još 28 studenta iz prijašnjih godina. Oni studenti koji studiraju u Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Splitu, Zadru ili inozemstvu dobivaju deset stipendija u jednoj akademskoj godini u iznosu od 700 kuna, odnosno 800 kuna mjesečno ako njihov studij spada među deficitarna zanimanja. Studiji u Čakovcu, Varaždinu, Križevcima i Koprivnici stipendiraju se s iznosima od 500 i 600 kuna.

S novim potpisnicima Općina Mala Subotica ukupno stipendira 58-ero studenata za što je u Proračunu osiguran godišnji iznos od 400.000 kuna.

– Općina Mala Subotica svojim studentima dodjeljuje stipendije u punom smislu budući da su iste nepovratne osim u slučaju da student sklopi ugovor o stipendiranju s nekim drugim stipenditorom, njegovim roditeljima ili skrbnicima prebivalište više nije na području Općine Mala Subotica, bez suglasnosti Općine promijeni fakultet ili mjesto studiranja, ne upiše sljedeću akademsku godinu ili idući semestar, od općinskog načelnika ne dobije suglasnost za mirovanje isplate stipendije ili se zaposli tijekom studiranja – pojašnjavaju iz Općine Mala Subotica.

Međimurje

Pozvani ste na novu volontersku akciju „Međimurske prirode“: Osigurajmo dom bregunicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I dok je volonterska akcija „Žabe na cesti“ u organizaciji „Međimurske prirode“ – Javne ustanove za zaštitu prirode još uvijek u tijeku, u pripremi je već sljedeće volontersko okupljanje pod nazivom „Osigurajmo dom bregunicama“. A što će se raditi? Čistit će se riječna obala za bregunice, najmanje naše lastavice, koje teže svega 15 grama što je jednako kao tri vrećice šećera za kavu.

Naime, bregunice su trenutno na svojem selidbenom putu i uskoro će se vratiti u naše krajeve. Ovom akcijom očistit će se gornji pjeskovito-praporni sloj obale, odnosno ukloniti nepotrebna vegetacija s obale da bi bregunice lakše pronašle pogodno mjesto za gniježđenje.

Volonterska akcija održat će se u subotu, 1. travnja, na obali rijeke Drave u blizini naselja Gornji Hrašćan. Akcija počinje u 9 sati, a predviđeni završetak je oko 13 sati.

Iz „Međimurske prirode“ pozivaju sve koji se žele uključiti u volontersku akciju „Osigurajmo dom bregunicama“ neka se prijave putem online obrasca. Broj osoba koje se mogu prijaviti na volontersku akciju je ograničen na 25.

Za sve volontere osigurani su hrana i piće te potreban radni alat. Potrebno je doći u prikladnoj (radnoj) odjeći i obući te ponijeti radničke rukavice.

Nastavite čitati

Međimurje

Izložbom slika Gordane Špoljar Andrašić obilježeno 10 godina rada Muzeja „Croata insulanus“ Grada Preloga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Studio Vipro

U nedjelju, 19. ožujka, u prostoru Muzeja „Croata insulanus“ Grada Preloga otvorena je izložba slika „Arbor vitae“ Gordane Špoljar Andrašić. Datum otvorenja izložbe nije odabran bez razloga.

Naime, to je jedan u nizu događaja kojima se obilježava 10 godina postojanja Muzeja „Croata insulanus“ Grada Preloga.

Preloški Muzej osnovan je 19. ožujka 2013. godine temeljem donacije prof. dr. sc. Matije Berljaka Gradu Prelogu. Donacija je podijeljena u nekoliko zbirki koje krase stalni postav Muzeja, i to: Zbirka keramike, Zbirka moderne umjetnosti, Zbirka navine umjetnosti i Zbirka veziva.

Temeljem tematskih izložbi, putem donacija i otkupa, tijekom godina su formirane sljedeće zbirke: Zbirka fotografija i razglednica, Zbirka suvremenih autora, Zbirka skulptura bikova Režek, Zbirka karikatura Ivana Haramije Hansa, Zbirka Preloški slikarski krug, Etnografska zbirka i Povijesna zbirka.

Izložbu Gordane Špoljar Andrašić otvorio je gradonačelnik Ljubomir Kolarek, sve je pozdravila ravnateljica Muzeja Iva Kožnjak, a o autorici i izložbi govorila je autorica predgovora Božica Jelušić.

Odnos prirode i čovjeka

Gordana Špoljar Andrašić samostalna je umjetnica iz Koprivnice koja je dosad priredila više od 60 samostalnih izložbi, a izlagala je i na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu.

U ciklusu koji je prikazan na izložbi „Arbor vitae“ autorica nastoji prikazati trajni suodnos između prirode i čovjeka, fokusirajući se na stablo, konkretno na prikaz krošnje, odnosno zelenila lišća koje svoju životnu energiju (vodu) crpi duboko pod zemljom.

Božica Jelušić slike je okarakterizirala kao vrhunski doživljaj: treperiti u zelenilu, prepustiti se zelenilu, vibrirati, komunicirati, naći rezonancu, biti vjetar i dah i krilo anđela, ili barem jedno pero, koje putuje kroz sfere, da bi se u Gordaninu lišću smirilo prije sutona.

Izložba slika Gordane Špoljar Andrašić „Arbor vitae“ bila je obogaćena i glazbenim programom u kojem je sudjelovala operna pjevačica Tamara Korunek, uz pratnju raritetnog i rijetkog tipa bečkog klavira na kojem je svirao Samuel Horvatek.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje