Povežite se s nama

Međimurje

Općina Nedelišće ne staje s obnovama na radost velikih i malih

Objavljeno:

- dana

Nedavno je u Općini Nedelišće, na radost djece, obnovljeno još jedno dječje igralište i to u Žarkovicama, u dijelu naselja Nedelišće.

Stara i dotrajala igrala zamijenjena su novima, sigurnosno certificiranim igralima, pružajući mališanima sigurno i veselo okruženje za igru. Igralište je već spremno za mališane, no još kada travnjak na proljeće pozeleni bit će to prava oaza za djecu i njihove roditelje. Za roditelje su postavljene nove klupice gdje se mogu odmoriti za vrijeme dječje igre.

Također, Općina nastavlja ulagati u poboljšanje infrastrukture vatrogasnih domova. Vatrogasni Dom Črečan doživio je značajnu obnovu, uključujući uređenje kuhinje i sanitarija te povezivanje s kanalizacijom. Prisjetimo se, dosad u vatrogasnom domu u Črečanu nije bilo ni osnovnih sanitarija što je uvelike otežavalo uvjete svih događanja koja su se tamo odvijala.

– Uspjeli smo vatrogasni dom Črečan obnoviti na radost svih mještana i olakšati im odvijanje svih događanja uz potpuno nove sanitarne prostore i obnovljenu kuhinju. Želim naglasiti da je naša vizija Općine mjesto prilagođeno potrebama mladih obitelji, mjesto u kojem želimo raznim projektima zadržati i privući mlade stanovnike u Općinu. Jer na mladima svijet ostaje – rekao je načelnik Nikola Novak.

Međimurje

Usred noći 27-godišnji vozač stisnuo papučicu gasa i Malom Suboticom projurio sa 133 km/h

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave međimurske u razdoblju od 15. do 21. travnja 2024. godine proveli su pojačane aktivnosti iz akcije “Nadzor brzine kretanja vozila”.

Tijekom akcije utvrđeno je ukupno 262 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od čega:

 • 142 prekršaja nepropisne brzine kretanja,
 • devet prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola,
 • sedam prekršaja nepropisnog zaustavljanja i parkiranja,
 • pet prekršaja nepropisne uporabe svjetala u prometu,
 • sedam prekršaja nepropisne uporabe mobitela tijekom vožnje,
 • jedan prekršaj tehničke neispravnosti vozila,
 • šest prekršaja upravljanja neregistriranim vozilom,
 • tri prekršaja upravljanja vozilom nakon isteka važenje prometne dozvole za više od 15 dana,
 • jedna prekršaj upravljanja za vrijeme izrečene zabrane upravljanja motornim vozilima,
 • 56 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa te,
 • 25 ostalih prekršaja.

Najveća brzina od 133 km/h utvrđena je u subotu, 20. travnja, u 2:44 sati u Maloj Subotici, Glavnoj ulici (brzina ograničena na 50 km/h), kod 27-godišnjeg vozača osobnog automobila, čakovečkih registarskih oznaka. Odredbom članka 53. Zakona o sigurnosti prometa, vozač koji se u naselju kreće brzinom koja je za više od 50 km/h veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine, kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 1320 do 2650 eura ili kaznom zatvora do 60 dana. Također, za spomenuti prekršaj predviđena je i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od 3 do 12 mjeseci.

Nastavite čitati

Međimurje

Autohtoni doživljaji kod Spomen doma rudarstva Cimper

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu turističko – volonterskog programa Turističke zajednice Međimurske županije „Z cugom v zeleno Međimurje“, turistima – volonterima predstavilo se i Mursko Središće i Spomen dom rudarstva „Cimper“.

Grad Mursko Središće, Centar za kulturu „Rudar“ i Turistička zajednica područja „Mura i gorice“ uz podršku Društva žena Mursko Središće i Udruge međimurska žganica „Tepka“ turistima – volonterima su približeni autohtoni sadržaji koje mogu upoznati samo ovdje.

Po razgledu interpretacijskog centra Spomen dom rudarstva „Cimper“, krenulo se u radionicu izrade tradicijske maske cimeri, maske koja svoje korijene ima upravo u rudarskoj mitologiji. Radionicu su držale članice „Društva žena Mursko Središće“, koje i baštine tradiciju izrade maske. Nekoliko metara dalje pekla se prava međimurska žganica, što su prezentirali članovi Udruge međimurska žganica „Tepka“, a u drugom kraju parkića ispred Spomen doma kuhao se pravi međimurski grah, za što je na području Murskog Središća već tradicionalno zadužen Rudi Mesarić.

Ovaj oblik volonterskog turizma jedinstvena je prilika da se uz razgledavanje povijesnih vrijednosti osjeti i sudjeluje u pravim autohtonim aktivnostima ovog kraja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje