Povežite se s nama

Život i društvo

Općina Petrijanec: jednoglasno usvojen proračun za 2022. godinu

Objavljeno:

- dana

Na sjednici Općinskog vijeća Općine Petrijanec proračun za 2022. godinu u iznosu od 32,84 milijuna kuna prihvaćen je jednoglasno.

Program građenja komunalne infrastrukture vrijedan je 8,97 milijuna kuna, a program održavanja komunalne infrastrukture 3 milijuna kuna. Program javnih potreba u društvenim djelatnostima ukupno je 3,6 milijuna kuna.

Prema riječima općinskog načelnika Željka Posavca, Općina Petrijanec i u idućoj će godini nastaviti s ulaganjima u obrazovanje, a značajan dio proračunskih sredstava izdvojit će se za stipendiranje učenika i studenata s područja općine. Načelnik je istaknuo i nekoliko važnijih projekata vezanih uz komunalnu infrastrukturu.

– U idućoj godini očekujemo završetak najvećeg od tih projekata, a to je Aglomeracija koja je na našem području vrijedna oko 35 milijuna kuna. Završetkom aglomeracije u našoj ćemo općini imati stopostotnu mogućnost priključenja na kanalizacijski sustav, no to nije jedini benefit. Naime, paralelno se očekuje i sanacija preostalih cesta na našem području koje dosad nisu sanirane – kazao je Posavec.

To, naravno, nije jedini projekt planiran za 2022. godinu.

– Istaknuo bih i da smo, vođeni svim onim najavama novog programskog razdoblja Europske unije, prijavili određene projekte za građevinske dozvole koje smo i ishodili i sad očekujemo otvaranje natječaja, kako bismo se mogli prijaviti i povući europska sredstva za realizaciju tih projekata – istaknuo je načelnik.

Općinsko vijeće Petrijanca donijelo je odluku i o ekonomskoj cijeni programa predškolskog odgoja i obrazovanja u Dječjem vrtiću Bambi, podružnici u Petrijancu, u iznosu od 1.300,00 kuna.

– Svi su energenti poskupjeli i vrtić više nije mogao raditi s ekonomskom cijenom koja je jedna od najnižih u županiji od 1.250,00 kuna, stoga je cijena povećana, a Općina će za prvo dijete sufinancirati tu cijenu s 800,00 kuna, što je povećanje za upravo tih 50-ak kuna koliko je Upravno vijeće vrtića zahtijevalo, tako da roditelji nemaju povećanje cijene vrtića – objasnio je načelnik Posavec.

Za dijete samohranog roditelja, dijete sa smetnjama u razvoju, drugo dijete upisano u vrtić općinsko sufinanciranje je 925 kuna. Za treće dijete upisano u vrtić, roditelji se oslobađaju plaćanja participacije.

Općinsko vijeće Petrijanca prihvatilo je i Analizu stanja sustava civilne zaštite za 2021. godinu. U njoj je navedeno da su operativne snage vatrogastva temeljna operativna snaga sustava civilne zaštite. Na području Općine Petrijanec djeluje Vatrogasna zajednica Općine Petrijanec u koju su udružena dobrovoljna vatrogasna društva Petrijanec, Družbinec, Majerje, Nova Ves i Strmec Podravski, koja raspolažu s ukupno 60 operativnih članova. U ovoj godini DVD Petrijanec nabavio je novo kombi vozilo od Hrvatske vatrogasne zajednice, a DVD-u Majerje pripalo je kombi vozilo od DVD-a Petrijanec.

U 2021. godini sredstva za VZO Petrijanec bila su 280.000 kuna, za HGSS – Stanicu Varaždin 2000 kuna, za GDCK Varaždin 67.061 kunu te je naravno osiguran novac i za ostale udruge.

Život i društvo

Na drugi ovogodišnji Sajam antikviteta u Varaždin dolazi 30-ak kolekcionara iz Austrije, Slovenije, Mađarske i Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Drugi ovogodišnji Sajam antikviteta održati će se u subotu, 15. lipnja, od 8 do 14 sati u Ulici Augusta Šenoe u Varaždinu.

Gradska tržnica u suradnji s Hrvatskom udrugom kolekcionara predmeta kulturne baštine ulaže značajan trud kako bi na svakom Sajmu antikviteta okupila najbolje izlagače starina. Sajam je stekao međunarodnu reputaciju, privlačeći izlagače iz Austrije, Slovenije i Mađarske, što dodatno obogaćuje ponudu.

– Naši izlagači neprestano traže predmete prošlih vremena uzduž i poprijeko iz Hrvatske, ali i iz svakog kutka Europe. U Šenoinoj ulici na nadolazećem sajmu biti će širok izbor jedinstvenih primjeraka namještaja, neočekivanih antiknih predmeta i još mnogo toga. Raditi kao trgovac antikvitetima zahtijeva predanost i značajnu količinu vremena i truda. Kolekcionari pomno njeguju svoje kolekcije, nabavljajući jedinstvene komade sa svih strana svijeta kako bi izložili svoju zalihu u najboljem izdanju. Da ne spominjemo posao utrošen u prijevoz, čišćenje, popravak i restauraciju, organiziranje, pakiranje i naravno, prodaju! – istaknuo je Ladić iz Hrvatske udruge kolekcionara predmeta kulturne baštine.

Nakon što osigurate svoj komadić blaga, opustite se uz zasluženo piće na “pop up pivnici” – štandu Medine škrinje Craft platz.

Za ljubitelje slatkog, ne propustite posjetiti štand Društva osoba s invaliditetom Varaždin gdje vas čekaju neodoljive palačinke koje će se posjetiteljima nuditi po preporučenoj donaciji od 2 eura. Svi nadjevi su pažljivo odabrani i dolaze izravno od lokalnih proizvođača s Varaždinskog placa, što jamči svježinu i kvalitetu.

U likovnom kreativnom kutku, Gradska tržnica Varaždin i ovoga puta posvećuje posebnu pažnju najmlađim posjetiteljima. U suradnji s Matejom Prstec iz Muzeja anđela, organizira se besplatna radionica izrade vintage škrinjica. Ovo je prilika za djecu da razviju svoje umjetničke vještine, istraže kreativnost i steknu novo iskustvo u izradi unikatnih predmeta. Radionica će biti prilagođena djeci svih uzrasta, a svi materijali potrebni za izradu škrinjica bit će osigurani. Djeca će imati priliku naučiti o povijesti i značaju vintage predmeta, kao i o tehnikama restauracije i očuvanja. Kroz ovu interaktivnu radionicu, mališani će moći izraziti svoju individualnost i maštovitost, te će ponosno moći pokazati svoje rukotvorine. Pozivamo sve zainteresirane da se pridruže i provedu kreativno prijepodne u društvu Mateje Prstec, koja će s veseljem podijeliti svoje znanje i iskustvo.

Dok šetate Šenoinom ulicom, prepustite se zvucima koji su obilježili različite ere i stvorili nezaboravne trenutke u povijesti glazbe. Za jedinstveno putovanje kroz vrijeme, posjetitelji će imati priliku uživati u nostalgičnim melodijama vinila koje će vrtjeti DJ Ivan Music Deluxe, poznat po svojoj strasti prema retro glazbi.

Sajam antikviteta Varaždin je uvijek i prigoda za druženje, razmjenu kontakata, poslovnu suradnju, nova poznanstva i prijateljstva, stoga ne propustite priliku i dođite se u subotu, 15. lipnja, u ulicu A. Šenoe gdje vas očekuje bogat program za posjetitelje svih dobnih skupina.

Nastavite čitati

Život i društvo

Sve utakmice Europskog nogometnog prvenstva u Varaždinu će se gledati na Europskom trgu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Europsko nogometno prvenstvo je pred vratima, navijačka euforija već se jako osjeća u zraku, a svi oni koji neće do Njemačke sve utakmice će moći pratiti na Europskom trgu u Varaždinu, javila je Turistička zajednica Varaždina.

Na velikom ekranu i uz odličan zvuk svaka će utakmica, a pogotovo one Hrvatske reprezentacije, biti pravi doživljaj za ljubitelje nogometa.

Organizatori PAN Gledaone Europskog nogometnog prvenstva pripremili su ponudu pića i malih zalogaja, a na vama je da odjenete crveno-bijele boje, ponesete navijačke rekvizite i pobrinete se za pravu navijačku atmosferu.

Gledana počinje u petak, 14. lipnja, kad je od 21 sat na rasporedu prva utakmica prvenstva između reprezentacija Njemačke i Škotske.

Hrvatska natjecanje otvara u subotu, 15. lipnja, u 18 sati protiv reprezentacije Španjolske. Kako bi doživljaj zajedničkog gledanja prve utakmice Hrvatske reprezentacije bio potpun, moći ćete na Europskom trgu od 16 do 18 i 30 oslikati svoje lice u boje naše reprezentacije.

Ovisno o vremenskim prilikama, na Europskom trgu planirano je javno gledanje svih utakmica prvenstva sve do finala 14. srpnja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje