Povežite se s nama

Život i društvo

Općina Vinica uključila se radi ažurnosti u sustav e-Novorođenče

Objavljeno:

- dana

Općina Vinica potpisala je s Ministarstvom pravosuđa i uprave Sporazum kojim se uključila u sustav e-Novorođenče koji omogućava, između ostalog, podnošenje zahtjeva Općini Vinica radi ostvarenja prava na novčanu pomoć pri rođenju djeteta.

Primjerice, usluga e-Novorođenče omogućava podnošenje zahtjeva JLS radi ostvarenja prava na novčanu pomoć pri rođenju djeteta, upis djeteta u maticu rođenih i evidenciju državljanstva, dojavu podataka o djetetu OIB sustavu, dostavu statističkih podataka DZZS-u, prijavu prebivališta, prijavu djeteta na obvezno zdravstveno osiguranje, podnošenje zahtjeva za dobivanje jednokratne novčane potpore za novorođeno dijete HZZO-u te podnošenje zahtjeva za uvećanje osobnog odbitka Poreznoj upravi.

Stoga roditelji od 1. listopada 2022. godine mogu zahtjev za novčanu pomoć po rođenju djeteta podnijeti prijavom u sustav e-Građani, odnosno kroz uslugu
e-Novorođenče u svega nekoliko klikova.

Temeljem odredbi Odluke o pravu na jednokratnu novčanu potporu za novorođenče Općine Vinica („Službeni vjesnik Varaždinske županije“ broj 27/09., 45/09., 60/13. i 15/18.) osiguravaju se sredstva jednokratne novčane potpore za svako novorođenče.

Za prvo dijete u obitelji isplaćuje se 5000 kuna, potom 6000 kn za drugo dijete i 7000 kuna za treće dijete u obitelji. Dodajmo da se za svako  slijedeće dijete u obitelji naknada uvećava za 1000 kuna. – Prednost podnošenja zahtjeva za ostvarenjem prava na novčanu pomoć po rođenju djeteta putem usluge e-Novorođenče, je što roditelji više ne moraju osobno dolaziti dostavljati zahtjev i potrebnu dokumentaciju, već to mogu učiniti na jednom mjestu prilikom same prijave djeteta –

Život i društvo

Hrvatsko-američki redatelj N. Knez nastavlja snimati dokumentarce o braniteljima sa sjevera Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatsko – američki redatelj Nikola Knez svako malo javlja se s nekim novim dokumentarnim filmom, pretežno o stvaranju hrvatske države, odnosno hrvatskim braniteljima.

Riječ je o vrhunskom redatelju, koji je dosad na raznim međunarodnim filmskim festivalima osvojio oko 70 nagrada i priznanja, a ono što je ipak najvažnije je činjenica da svojim dokumentarnim filmovima prenosi istinu i ljepote Hrvatske.

Podsjećamo, u Americi ima svoju filmsku tvrtku „iFilms LLC“, a lani je snimio i dokumentarni film o Mladenu Pavkoviću, varaždinskom novinaru i publicisti, te hrvatskom branitelju i predsjedniku Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.).

Ovih dana završio je još jedan svoj film. Ovog puta o hrvatskim braniteljima iz Legrada! Naime, u ovom je mjestu jedno vrijeme proveo i svoje djetinjstvo, a potom je otišao u Texas, gdje i danas živi i radi, i gdje je osnovao Hrvatski filmski institut.

Dokumentarni film „Hrvatski branitelji iz Legrada“, u trajanju od 40 minuta, može se pogledati na Youtubeu.

– Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.) sklopila je Sporazum s Općinom Legrad o izgradnji spomenika hrvatskim braniteljima u gradskom parku u Legradu, pa će sa svečanim otvorenjem spomenika biti prikazan i Knezov film – naveo je u priopćenju Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91.

Nastavite čitati

Život i društvo

“Simply the best” nagrada za Dane vrganja u Paki i Udrugu žena Vidovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Simply the best je godišnja nagrada koju za inovativnost i kreativnost u turizmu dodjeljuju Udruga hrvatskih putničkih agencija, poslovno turistička burza PUT i magazin Way to Croatia.

Ove nahrade ove su godine stigle i u Varaždinsku županiju.

Dani vrganja i crnog tartufa u Paki osvojili su godišnju turističku nagradu za kvalitetu i kreativnost manifestacije jer svojim raznolikim sadržajima i specifičnom gastro-ponudom obogaćuju atraktivnost turističke ponude destinacije.

Nagradu su dobili u kategoriji “Manifestacije”, podkategorija hrane i pića.

Turističkoj zajednici Grada Novoga Marofa je nagradu u kategoriji manifestacija u Biogradu dodijelila Udruga hrvatskih putničkih agencija i turistički časopis Way to Croatia.

Nagrađena je i Udruga žena Vidovec iz Vidovca u kategoriji udruga. Nagrada je dodijeljena za čuvanje baštine te za gastro i druge ativnosti kojima se promovira lokalna zajednica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje