Povežite se s nama

Život i društvo

Općini Petrijanec počasni naziv “Općina – prijatelj djece”

Objavljeno:

- dana

„Ovaj počasni naziv je najviše javno društveno priznanje svima koji su u Općini zaslužni za ostvarivanje prava i potreba djece priznatih u Konvenciji Ujedinjenih naroda o pravima djeteta, za postignutu uzornu skrb u svim područjima života djece, za osmišljeno ostvarivanje aktivnosti djece i za djecu, za učinke koji unaprjeđuju i uljepšavaju život djece. Status Općina-prijatelj djece obvezuje Općinu da navedene domete nastavi i održava istim opsegom i kakvoćom“, rekla je citirajući službenu Odluku predsjednika Saveza Društva “Naša Djeca” Aida Salihagić Kadić.

Ona je ujedno 19. prosinca čestitala Općini Petrijanec na entuzijazmu koji je pokazala te konkretnim aktivnostima i dokazala prije i tijekom kandidature za dobivanje ovog vrijednog Statusa.

Status koji su i službeno dobili je potvrda da su politike Općine Petrijanec prema djeci i mladima itekako kvalitetne i da su na dobrom putu. Odluku o prihvaćanju kandidature i uključivanje Općine u prijatelji djece donijeli su jednoglasno na općinskom vijeću i tako i simbolično stavili razvoj djece ispred političkih boja kako bi i trebalo biti.

Na samom kraju svečanog dijela dodijeljen je status „Općina – Prijatelj djece“ općinama Petrijanec, Štrigovi i Velikoj koji su istraživanjem mišljenja djece, građana i izvidom komisije ovaj status i zaslužili. Svoja obrazloženja o dodjeli statusa pročitale su predstavnice ovogodišnje komisije, doktorica Mirjana Kolarek Karakaš za Općinu Petrijanec, doktorica Marija Hegeduš Jungvirth za Općinu Štrigova i Sanda Puljiz Vidaković za Općinu Velika. Ovaj prestižan status trenutno nose 92 grada i općine diljem Hrvatske.

Nagrada

Također, Općini Petrijanec dodijeljena je Povelja za uspješno provedenu Naj-akciju 2023.

Središnji koordinacijski odbor Programa „Gradovi i Općine – prijatelji djece“ na svečanom savjetovanju održanom dana 19. prosinca 2023. godine u Zagrebu, dodijelio je Općini Petrijanec Povelju za uspješno provedenu Naj-akciju 2023. pod nazivom “Za znanstveno i čudesno spremni”.

Ovim projektom/programom/akcijom djeci je omogućen razvoj svih svojih potencijala bez obzira na uvjete života. Djeca su imala prilike uključivati se u najrazličitije oblike kreativnih, stvaralačkih i edukativnih programa.

U sklopu godišnjeg STEM projekta ” Za znanstveno i čudesno spremni”, obilježio se “Tjedan svemira”. Učenici su na satovima prirode, geografije i matematike učili o svemiru, igrali kvizove i izrađivali radove na temu svemir. Posebno su se istaknuli šesti razredi pa je napravljena izvanredna prigodna izložba radova u holu škole. Na dodatnoj nastavi iz geografije učenici su istraživali knjige, filmove i serije sa svemirskom tematikom. Učenicima se ipak najviše svidjela igra: “Šetnja svemirom” koju su igrali na satovima razrednika, a zadatak je bio pomoću QR kodova naći odgovore na pitanja i zaslužiti slatku nagradu.

Na svečanosti dodjele sudjelovale su učenice Osnovne škole Petrijanec Jana Šipek i Lana Potočnjak.

Život i društvo

FOTO Jura Zeleni još se nije dodrl, pa je opet obišao maruševečki kraj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Tradicionalna manifestacija u cilju očuvanja kulturne baštine i tradicije proslave blagdana svetog Jurja održana je u nedjelju nakon što su se sudionici okupili kod Etno kuće u Maruševcu.

Nakon toga povorka se uputila do crkve sv. Jurja gdje je uprizoren dio jurjevskih običaja. Povorka Jure Zelenog nastavila je potom kretanje od Brodarovca kroz Novake.

U Povorci Jure Zelenog osim članica i članova KUD-a “Klaruš” sudjelovale su i druge udruge s područja Općine Maruševec.

Na malonogometnom igralištu obavljeno je i paljenje jurjevskog krijesa, a kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Život i društvo

Mladi dijabetičari u Lepoglavi obilježili Europski tjedan mladih

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Obilježavajući Europski tjedan mladih, Dijabetičko društvo Lepoglava organiziralo je zanimljivu raspravu na temu „Manje šećera, više aktivizma“ na kojoj su glavnu riječ vodili učenici lepoglavske i višnjičke osnovne škole.

Benjamin, Mihael i Roko bili su glavni panelisti ovog događaja koji se odvijao u lepoglavskom Info-centru za mlade.

– Dijabetes sve više postaje značajan javnozdravstveni izazov diljem svijeta, posebno među mladima. Kako bismo podigli svijest o važnosti prevencije i upravljanja dijabetesom, organizirali smo ovo događanje na kojem su nam mladi dijabetičari govorili o svom suživotu sa šećernom bolesti – kazao je Hrvoje Kovač, predsjednik Dijabetičkog društva Lepoglava i moderator javne rasprave.

Uvodno su učenicima četvrtih i šestih razreda osnovne škole predstavljeni općeniti izazovi s kojima se susreću osobe s dijabetesom da bi potom o svom iskustvu iz prve ruke saznali od Benjamina, Mihaela i Roka. Svatko od njih na svoj se način nosi s dijabetesom, ali ni jednog ne napušta optimizam.

– Na početku mi je bilo malo teže, ali kad sam pohvatao što sve moram raditi i na što moram paziti, sve je krenulo u dobrom smjeru – ističe Benjamin i dodaje kako sam mjeri razinu šećera u krvi te ubrizgava inzulin kad je potrebno.

Doduše, to što je bakin tiramisu nešto što ne može odbiti jer mu je to najdraži kolač, Benjamin svoj mali slatki užitak konzumira onda kada isplanira malo „zasladiti“ život kako ne bi došlo do komplikacija.

Mihael, učenik četvrtog razreda, s druge pak strane živi vrlo aktivno i odgovorno – Znam što moram, a što ne smijem jesti i držim se toga. Većinu vremena u igri provodim vani što mi pomaže u reguliranju dijabetesa. Što se više igram po vani to mi je šećer bolji – naglašava Mihael i dodaje kako mu nije teško ubrizgavati inzulin jer ima podršku prijatelja iz razreda i učiteljice koji zajedno s podrškom iz obitelji stvaraju sigurno okruženje za njegovo normalno odrastanje.

Benjamin i Mihael svojim su vršnjacima pokazali kako mjere razinu šećera te kako se ubrizgava inzulin. Učenje jednih od drugih važan je korak u osiguravanju podrške i razumijevanja između oboljelih i zdravih pojedinaca. Upravo ovi potonji nerijetko moraju intervenirati kako bi u kritičnim situacijama mogli pomoći nekome tko se nosi s dijabetesom.

Iako je „friški“ dijabetičar, Roko, učenik petog razreda višnjičke škole još uvijek uči kako živjeti s dijabetesom. Kako navodi, za sada mu nije teško, a vidjevši kako njegovi vršnjaci iz lepoglavske škole postaju pravi mali stručnjaci, Roko se ohrabrio i dobio puno savjeta kako da svoj dijabetes pretvori u rutinu koja ga neće sputavati svaki dan.

Dodajmo i podatak kako se dijabetes kod djece i adolescenata najčešće javlja u vidu ovisnosti o inzulinu, odnosno o dijabetesu tip 1 koji je nastao kao posljedica autoimunih procesa u organizmu. S druge strane, dijabetes tip 2 (neovisni o inzulinu) kod djece i adolescenata postaje važan javno zdravstveni problem u cijelom svijetu. Iako je kod nas učestalost ovog oblika dijabetesa značajno manja, s obzirom na epidemiju pretilosti i nezdravu prehranu koja poprima značajne razmjere pitanje je vremena kada će ovaj oblik dijabetesa po učestalosti činiti značajan dio novih mladih bolesnika.

Zbog toga je vrlo važno baviti se raznim sportskim i rekreativnim aktivnostima kojima u bitnome smanjujete mogućnost oboljenja od bolesti koja ne boli, ne peče i ne svrbi, a ipak vas izjeda iznutra.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje