Povežite se s nama

U fokusu

Opet ništa: obnova šest objekata gradskog vrtića Varaždin propala zbog – tri dana!

Objavljeno:

- dana

ZAŠTO JE ZAPELA OBNOVA VRTIĆA?

Da je Grad Varaždin dokumentaciju za energetsku obnovu šest objekata gradskog vrtića Varaždin predao samo tri dana ranije, dobio bi novce za obnovu!

To se može zaključiti iz odgovora kojeg smo dobili iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na pitanje zašto Gradu Varaždinu nisu odobrena sredstva.

O novcima presudila tri dana?!

– Grad Varaždin je svoje projekte dostavio 22. travnja, a zadnje prihvaćeni projekti su oni koji su zaprimljeni 19. travnja. Iako je Grad dokumentaciju predao u roku, daljnja odobravanja nakon tog datuma nisu bila moguća iz razloga što više nije bilo raspoloživih sredstava po tom javnom pozivu – objašnjavaju u Fondu.
Tvrde da su projekti, ako su zadovoljili sve tražene uvjete, prihvaćani i to redom kako su zaprimani.
Poziv za dostavu projektnih prijedloga objavljen je još u lipnju prošle godine, a Fond je, zajedno s Europskih fondom za regionalni razvoj na raspolaganju imao 50 milijuna kuna za sufinanciranje energetske obnove škola i vrtića. Grad je računao na sufinanciranje za šest objekata gradskog vrtića: Kozarčeve, Biškupca, Gortanove, Dravske, Koprivničke i Trakošćanske.

Poziv za dostavu projekata bio je raspisan još u lipnju 2015. godine, a na  raspolaganju je bilo 50 milijuna kuna

No, varaždinski gradonačelnik Goran Habuš nedavno je obznanio da od toga neće biti ništa jer nema novaca, a za sve je okrivio Fond.
Iako je pomalo nevjerojatno da su u dobivanju novca ključnu ulogu odigrala tri dana, ostaje pitanje zašto je Grad Varaždin tako dugo izrađivao projekte?
Tim više jer se o energetskoj obnovi gradskog vrtića govori se već godinama, a prvi model pokrenut je još 2012. godine, ali je propao. To pitanje ponovno je aktualizirano 2013., godine, kada je gradonačelnik najavio da prvi kreću u obnovu vrtića i da pripremaju projekte.
U lipnju prošle godine Habuš je sa suradnicima obišao sve objekte gradskog vrtića te je najavio  kako je u tijeku priprema glavnih projekata energetske obnove za sve objekte gradskog vrtića te I. OŠ Varaždin. Tri mjeseca kasnije, na konferenciji za novinare u vrtiću u Koprivničkoj, gradonačelnik navodi kako očekuje da bi se do 1. prosinca mogli prijaviti na natječaj.
Međutim, to obećanje nije ispunio: dokumentaciju je Grad predao skoro pet mjeseci kasnije!

Uskoro Gradu nova šansa, hoće li je iskoristiti?

Sada novu šansu Grad ima u studenom. U petak, 30. rujna Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja najavilo je da će novi poziv za dostavu projektnih prijedloga biti objavljen tijekom studenog.
– S obzirom da su projekti za varaždinske škole i vrtiće već pripremljeni, za pretpostaviti je kako će Grad Varaždin moći aplicirati na novi natječaj – poručili su iz Fonda.

Iz Grada Varaždina navode kako su u roku predali sve dokumente.
– Javni poziv je bio otvoren do 28. travnja, a Grad je svu potrebnu dokumentaciju dostavio 22. travnja ove godine – poručili su, te su priložili dokumente koji to dokazuju. 

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/Arhiva RT

U fokusu

Ministar obrazovanja objasnio kako će izgledati testiranje učenika kod kuće

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs poručio je da je glavni cilj testiranje učenika kod kuće – ukidanje samoizolacije.

Škole će roditeljima podijeliti testove za svako dijete, a oni će testirati djecu ponedjeljkom prije škole. Ako se tijekom tjedna pojavi neki slučaj izostanka djeteta zbog simptoma covida, učiteljica će obavijestiti sve roditelje da se djeca ponovno testiraju, piše tportal.hr.

Nije mogao potvrditi kada će početi testiranje, jer to ovisi o tome kada će stići testovi.

– Svi učenici sa simptomima i oni koji su pozitivni ostaju kod kuće, a svi ostali idu u školu – kazao je ministar.

Prema okvirnim procjenama, trenutno je preko 30.000 učenika u samoizolaciji.

Testovi će se nabaviti s robnih rezervi, a procjenjuje se da će cijela operacija koštati 70-ak milijuna kuna. Sami testovi koštat će do 20 milijuna, s tim da u MZO-u smatraju da će to biti i ‘bitno manje’.

Testiranje je, kažu u ministarstvu, na dobrovoljnoj bazi, pri čemu bi učenici čiji test pokaže negativan nalaz bili izuzeti od mjere samoizolacije. Ovo je praktički mjera ukidanja samoizolacija za učenike, tvrde u ministarstvu.

Nastavite čitati

U fokusu

Lani u Varaždinskoj županiji 74 pokušaja samoubojstva, gotovo 20 % više nego godinu ranije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Stručnjaci konstantno upozoravaju da epidemija loše utječe na mentalno zdravlje.

Prema statistici Policijske uprave varaždinske građani s područja Varaždinske županije tijekom 2021. godine pokušali su počiniti 74 samoubojstva, a u svom su naumu uspjeli 32 puta.

To je 19,4 % više onih koji su pokušali počiniti samoubojstvo u odnosu na godinu ranije.

Brojke su još više porazne kada se pogledaju 2020. i 2019. godina. Predpandemijske 2019. pokušalo se ubiti 55 ljudi, a tragičan ishod je bio u 21 slučaju. Godine 2020. pokušalo se ubiti 62-voje ljudi, a preminulo ih je 36.

Godina 2021.

Vratimo se najnovijim podacima, onima za 2021. godinu.

Već druže vrijeme skloniji samoubojstvima su muškarci, pa je tako bilo i lani. Tijekom 2021. godine najviše stariji od 60 godina (njih 27) pokušali su samoubojstvo, a slijede ih ljudi u dobi od 20 do 30 godina (njih 14). Žalosti da su iste godine samoubojstvo pokušale i dvije osobe mlađe od 20 godina.

Najčešća metoda pokušaja samoubojstva bilo je vješanje, a nakon toga trovanje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje