Povežite se s nama

Crna kronika

Osnivačica i ravnateljica Doma istaknule da nisu krive

Objavljeno:

- dana

DOM BISTRIČAK

Na Županijskom sudu u Varaždinu je prošli tjedan počeo kazneni postupak protiv osnivačice Doma za odrasle osobe Bistričak u Jalžabetu Ivanke Filipašić i ravnateljice Doma Danijele Varga Ljubić, koje su optužene da su zlouporabom povjerenja u gospodarskom poslovanju Dom oštetile za oko pet milijuna kuna.

Županijsko državno odvjetništvo ih tereti da su lipnju 2006. sklopile ugovor kojim je Dom Bistričak od osnivačice Ivanke Filipašić kao fizičke osobe kupio nekretnine u Otočcu po znatnoj višoj cijeni od one ugovorene. Vrijednost nekretnine, prema optužnici, nije bila veća od 290.000 kuna, no Filipašić ju je Domu prodala za 580.000 kuna. Ravnateljicu Vargu Ljubić terete pak da je od 2006. do 2010. sklapala godišnje ugovore o zakupu zemljišta, kojim je tadašnji suprug osnivačice Filipašić Domu dao u zakup 675 hvati poljoprivrednog zemljišta za 5.000 kuna mjesečno, iako je znala da je riječ o neopravdano visokoj cijeni, te znatno višoj od najviše cijene zakupa na tom području.

Osnivačica Doma Filipašić je optužena i da je sebi isplatila dobit koju je ustanova ostvarila tijekom devet godina, od 2000. do 2009., pri čemu se navodi da se sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi, Statutu i Odluci o osnivanju ustanove dobit smije upotrijebiti isključivo za obavljanje i razvoj djelatnosti.

Darko Galić iz Županijskog državnog odvjetništva je u uvodnom govoru naveo da će dokazati da su optužene krive. Branitelj prvooptužene Miljenko Korušić je pak istaknuo da će dokazati da nije bilo kaznenih djela. Posebno je napomenuo da je isplata dobiti definirana i Zakonom o ustanovama, pri čemu je već člankom 1. određeno da isplata nije zabranjena u ustanovama osnovanima radi stjecanja dobiti te onima koje obavljaju djelatnost u kojoj nije zabranjena isplata dobiti.

Izvor:
Foto:

Crna kronika

Suđenje Čakovčancu za nesreću kod Sv. Helene: na pregledu pokušao podvaliti čašu s vodom umjesto uzorka urina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jutarnji.hr objavio je aktualnosti sa suđenja Ozrenu Mlinariću (37), vozaču koji se pod utjecajem opijata u srpnju 2019. autom čakovečkih registracija na naplatnim kućicama Sv. Helena pri punoj brzini od oko 125 km/h zabio u automobil ispred sebe u kojem se nalazila tročlana obitelj Dobrenov.

Policijski službenik prometne policije PUZ-a ispričao je kako je taj dan došao s kolegom na zamjenu jutarnjoj smjeni na očevid prometne nesreće.

– Na naplatnim kućicama Sv. Helena preuzeli smo nadzor nad vozačem počiniteljem kojeg smo zatim, po nalogu vođe ekipe za očevid, odveli na liječnički pregled na Hitnu medicinu rada. Nismo ga ispuštali iz vida. Dežurni liječnik tamo je vozaču uzeo dva uzorka – na alkohol i na opojne droge. Nakon što su mu izvadili krv, išao je dati mokraću. Vozač se uzmuvao i izmotavao. Vrata toaleta bila su pritvorena, bilo nam je važno da se ne ozlijedi. Nakon toga liječnik je ubrzo vidio da je u posudi za urin prozirna tekućina, pa ga je upitao: ‘Je li to vaš urin ili ste mi vodu natočili?’ Odgovorio je da ne može mokriti, pa mu je liječnik rekao da popije vodu. Brzo se ipak pomokrio, a mi smo stajali na otvorenim vratima odmah uz njega. Tekućina je tada bila žuta, a valjda je prvi put uzeo vodu iz školjke. Poslije, kad smo stigli na parkiralište Heinzelove, dobili smo nalog da ga pustimo na slobodu – ispričao je policijski službenik na suđenju, a piše Jutarnji.

Nakon što je Mlinarić pušten na slobodu, pred policajcima je nazvao oca i zamolio da ga dođe po njega, no otac ga je rekao neka se pobrine sam, piše dalje Jutarnji.

– Otac mu se javio i rekao: ‘Pobrini se sam’. Otkantao ga je samo tako jer bio je ljut na njega – pojasnio je policajac, dodavši da je vozač tijekom policijskog nadzora bio u totalnom šoku te da je nekoliko puta briznuo i plač, svjestan svega, a pitao je i hoće li u zatvor.

U sudnici su saslušani i djelatnici HAC-a koji su bili na mjestu užasa. Rekli su da je Hitna već bila tamo kada su došli te su se uključili u pomaganje, ali da ništa nisu mogli bez vatrogasaca.

Jedan od djelatnika HAC-a rekao je da su pomagali djetetu koje je bilo u sjedalici na stražnjem sjedalu, no nisu mogli prerezati metal.

– Tata je pokušavao podignuti glavu, a tada nismo bili svjesni da je u autu i ženska osoba. A kako je ta zelena zgužvana Škoda imala mađarske tablice, iznenadili smo se kada je dijete progovorilo hrvatski rekavši da ga sve boli. U drugom, crnom autu, pak, nije bilo nikoga, a gospodin za kojeg smo doznali tek poslije da je vozač govorio je: ‘O bože što sam napravio?’ – rekao je jedan od djelatnika HAC-a, a piše Jutarnji.

Više o svemu, između ostalog i o tomu što je rekao Mlinarić, pročitajte ovdje.

Nastavite čitati

Crna kronika

U zadnja četiri dana tri naleta na divljač na hrvatskome sjeveru

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

U posljednja četiri dana na prometnicama diljem Međimurske županije evidentirana su tri naleta vozilima na divljač (srne, divlja svinja), koja je pretrčavala kolnik.

Događaji su zabilježeni na prometnicama između Oporovca i Svete Marije, Murskog Središća i Peklenice te Prekope.

Kako bi se spriječili ovakvi događaji, Policijska uprava međimurska upozorava vozače da tijekom vožnje obrate pažnju na postavljenu prometnu signalizaciju koja ih upozorava na moguće pojavljivanje divljači na cesti. Pojava divljači na našim prometnicama najučestalija je u ranim jutarnjim te kasnim večernjim satima.

Ujedno, apeliramo na sve sudionike u cestovnom prometu da prilagode brzinu kretanja stanju i uvjetima na cesti te da poštuju prometna pravila i postavljenu prometnu signalizaciju kako bi sigurno stigli na svoja odredišta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje