Povežite se s nama

Crna kronika

Osnivačica i ravnateljica Doma istaknule da nisu krive

Objavljeno:

- dana

DOM BISTRIČAK

Na Županijskom sudu u Varaždinu je prošli tjedan počeo kazneni postupak protiv osnivačice Doma za odrasle osobe Bistričak u Jalžabetu Ivanke Filipašić i ravnateljice Doma Danijele Varga Ljubić, koje su optužene da su zlouporabom povjerenja u gospodarskom poslovanju Dom oštetile za oko pet milijuna kuna.

Županijsko državno odvjetništvo ih tereti da su lipnju 2006. sklopile ugovor kojim je Dom Bistričak od osnivačice Ivanke Filipašić kao fizičke osobe kupio nekretnine u Otočcu po znatnoj višoj cijeni od one ugovorene. Vrijednost nekretnine, prema optužnici, nije bila veća od 290.000 kuna, no Filipašić ju je Domu prodala za 580.000 kuna. Ravnateljicu Vargu Ljubić terete pak da je od 2006. do 2010. sklapala godišnje ugovore o zakupu zemljišta, kojim je tadašnji suprug osnivačice Filipašić Domu dao u zakup 675 hvati poljoprivrednog zemljišta za 5.000 kuna mjesečno, iako je znala da je riječ o neopravdano visokoj cijeni, te znatno višoj od najviše cijene zakupa na tom području.

Osnivačica Doma Filipašić je optužena i da je sebi isplatila dobit koju je ustanova ostvarila tijekom devet godina, od 2000. do 2009., pri čemu se navodi da se sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi, Statutu i Odluci o osnivanju ustanove dobit smije upotrijebiti isključivo za obavljanje i razvoj djelatnosti.

Darko Galić iz Županijskog državnog odvjetništva je u uvodnom govoru naveo da će dokazati da su optužene krive. Branitelj prvooptužene Miljenko Korušić je pak istaknuo da će dokazati da nije bilo kaznenih djela. Posebno je napomenuo da je isplata dobiti definirana i Zakonom o ustanovama, pri čemu je već člankom 1. određeno da isplata nije zabranjena u ustanovama osnovanima radi stjecanja dobiti te onima koje obavljaju djelatnost u kojoj nije zabranjena isplata dobiti.

Izvor:
Foto:

Crna kronika

Mladić (23) jurio prema Varaždinu i izazvao prometnu nesreću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Cerju Nebojse u četvrtak, 25. travnja oko 16.45 sati dogodila se prometna nesreća s ozlijeđenom osobom.

Mladić u dobi od 23 godine upravljao je osobnim vozilom iz smjera Ivanca u smjeru Varaždina. Zbog neprilagođene brzine gustoći prometa, prednjim je dijelom vozila udario u stražnji dio osobnog vozila kojim je upravljao 19-godišnjak. U prometnoj je nesreći ozlijeđen 19-godišnji vozač te mu je medicinska pomoć pružena u Općoj bolnici Varaždin.

Nastavite čitati

Crna kronika

Mladić vozio neregistrirani BMW s nepripadajućim registarskim pločicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

U četvrtak, 25. travnja, u 14,45 sati u Piškorovcu ophodnja Policijske postaje Prelog zaustavila je osobno vozilo marke „BMW“, kojim je upravljao 24-godišnjak, dok se na vozilu nalazile ne pripadajuće registarske pločice.

Zbog neregistriranog vozila te ne sklopljenog ugovora o obveznom osiguranju u prometu odnosno počinjenja prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama i Zakona o obveznim osiguranjima u prometu mladiću su izdani obvezni prekršajni nalog i prekršajni nalog te će biti kažnjen s novčanom kaznom u iznosu od 920 eura.

Ujedno je protiv mladića podnijeta i kaznena prijava zbog kaznenog djela krivotvorenje isprava nadležnom općinskom državnom odvjetništvu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje