Povežite se s nama

Život i društvo

Osnovnoškolci iz Klenovnika u redakciji Regionalnog tjednika povodom Svjetskog dana slobode medija

Objavljeno:

- dana

Glavna skupština Ujedinjenih naroda (UN) proglasila je 3. svibnja Svjetskim danom slobode medija 1993. godine, a u Regionalnom tjedniku taj smo dan obilježili na najbolji mogući način.

U posjet nam je stigla novinarska ekipa Osnovne škole iz Klenovnika. Učenici, predvođeni ravnateljem Mijom Barišićem i učiteljicama Anicom Banec i Marijom Konjević, na jedan dan iskusili su čari novinarstva, koje je prije svega poziv, a tek onda zanimanje.

Republika Hrvatska na indeksu medijskih sloboda u svijetu ove godine zauzela je 48. mjesto od 180 zemalja obuhvaćenih godišnjim Svjetskim indeksom medijskih sloboda, što predstavlja napredak u odnosu na 2021. godinu, kad je bila na 56. mjestu. Podaci su to iz izvješća Reportera bez granica. Iako se osjeća napredak, u izvješću se upozorava da Vlada ne uspijeva zaštititi novinare od pravnih pokušaja da ih se ušutka. Istaknimo da je kleveta u Hrvatskoj kazneno djelo, na što se redovito pozivaju javne osobe, posebice pojedini politički akteri kako bi obeshrabrili novinare. U Hrvatskoj se trenutno vodi gotovo 1000 sudskih postupaka protiv novinara.

Unatoč svemu tome, novinarstvo je poziv i način života, a naša je zadaća da štitimo načela slobode i prava javnosti na istinu.

Školski list izlazi već 14 godina

Učenici članovi novinarske družine, predvođeni ravnateljem Mijom Barišićem i učiteljicama Anicom Banec i Marijom Konjević, posjetili su prave novinare na njihovu radnome mjestu i saznali osnove novinarskog posla. Da posao novinara nije lak znali su i prije, pokrenuvši i vlastiti školski list, koji izlazi već 14 godina, no željni novih znanja i učenja, poželjeli su iz prve ruke saznati kako radi pravi novinar.

Mali su novinari vrlo uspješni u svojoj izvannastavnoj aktivnosti, što dokazuje i nedavno postignut uspjeh na državnoj razini. Naime, osim što je klenovnički školski list „Klen“ i ove godine ponio titulu najboljega osnovnoškolskog lista u Županiji, odabran je i među 15 najboljih listova u državi te je predstavljao našu županiju u Vodicama, gdje je održana 31. državna smotra LiDraNo.

Učenici-novinari pomno su slušali upute glavnog urednika i novinara različitih rubrika i područja, zatim savjete fotografa, gledali što je važno kod izrade grafičkog dizajna stranica i bilježili sve što smatraju da će im pomoći u daljnjem radu. Učenici su se vrlo ugodno osjećali u novinarskom okruženju, a tomu je doprinijela i topla dobrodošlica svih članova redakcije. Zahvalni za nova saznanja, svoj su posjet završili zajedničkom fotografijom i obećanjem da će unatoč zahtjevnom poslu novinara nastaviti svoj novinarski angažman u svom školskom listu, a tko zna, možda jednog dana i kao pravi novinari u području medija.

Napisala: Marija Konjević, prof.

Život i društvo

Varaždin: na svetkovinu Tijelova Presveti Oltarski Sakrament bit će trajno izložen na čašćenje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na svetkovinu Tijelova u četvrtak, 8. lipnja, Presveti Oltarski Sakrament bit će trajno izložen na čašćenje u kapeli TEK-a u Uršulinskoj ulici 1. u Varaždinu, izvjestili su iz Varaždinske biskupije.

U kapelici će na Tijelovo varaždinski biskup Bože Radoš u 19.30 sati predslaviti svetu misu, nakon čega će Presveti Oltarski Sakramenat biti izložen za trajno klanjanje.

Na toj svetoj misi zbog ograničenosti prostora sudjelovat će samo koordinatori trajnog euharistijskog klanjanja.

Nastavite čitati

Život i društvo

Grad Varaždin s 37.000 eura sufinancira servisiranje i kupnju 500 novih bicikala

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Varaždin objavio je Javni poziv serviserima/prodavačima bicikala za sudjelovanje u provođenju mjera poticaja servisiranja i kupnje bicikala u 2023. godini.

Predmet ovog Javnog poziva je prikupljanje ponuda zainteresiranih servisera/prodavača bicikala za sudjelovanje u provođenju mjera poticaja servisiranja i kupnje bicikala.

Grad Varaždin će u 2023. godini sufinancirati servisiranje starog bicikla s 50% troškova servisa, odnosno maksimalno do 30,00 eura po korisniku, za što je osigurano ukupno 15.000,00 eura u Proračuna Grada Varaždina za 2023. godinu (ukupno 500 bicikala).

Mjera servisiranja starih bicikala provodit će se od 1. srpnja 2023. godine do 1. rujna 2023. godine.

Također, za kupnju novog bicikla s 45,00 eura po korisniku za što je osigurano 22.500,00 eura u Proračunu Grada Varaždina za 2023. godinu (ukupno 500 bicikala).

Mjera sufinanciranja kupnje novog bicikla provodit će se od 1. srpnja 2023. godine do 1. studenog 2023. godine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje