Povežite se s nama

Život i društvo

Osnovnoškolci iz Klenovnika u redakciji Regionalnog tjednika povodom Svjetskog dana slobode medija

Objavljeno:

- dana

Glavna skupština Ujedinjenih naroda (UN) proglasila je 3. svibnja Svjetskim danom slobode medija 1993. godine, a u Regionalnom tjedniku taj smo dan obilježili na najbolji mogući način.

U posjet nam je stigla novinarska ekipa Osnovne škole iz Klenovnika. Učenici, predvođeni ravnateljem Mijom Barišićem i učiteljicama Anicom Banec i Marijom Konjević, na jedan dan iskusili su čari novinarstva, koje je prije svega poziv, a tek onda zanimanje.

Republika Hrvatska na indeksu medijskih sloboda u svijetu ove godine zauzela je 48. mjesto od 180 zemalja obuhvaćenih godišnjim Svjetskim indeksom medijskih sloboda, što predstavlja napredak u odnosu na 2021. godinu, kad je bila na 56. mjestu. Podaci su to iz izvješća Reportera bez granica. Iako se osjeća napredak, u izvješću se upozorava da Vlada ne uspijeva zaštititi novinare od pravnih pokušaja da ih se ušutka. Istaknimo da je kleveta u Hrvatskoj kazneno djelo, na što se redovito pozivaju javne osobe, posebice pojedini politički akteri kako bi obeshrabrili novinare. U Hrvatskoj se trenutno vodi gotovo 1000 sudskih postupaka protiv novinara.

Unatoč svemu tome, novinarstvo je poziv i način života, a naša je zadaća da štitimo načela slobode i prava javnosti na istinu.

Školski list izlazi već 14 godina

Učenici članovi novinarske družine, predvođeni ravnateljem Mijom Barišićem i učiteljicama Anicom Banec i Marijom Konjević, posjetili su prave novinare na njihovu radnome mjestu i saznali osnove novinarskog posla. Da posao novinara nije lak znali su i prije, pokrenuvši i vlastiti školski list, koji izlazi već 14 godina, no željni novih znanja i učenja, poželjeli su iz prve ruke saznati kako radi pravi novinar.

Mali su novinari vrlo uspješni u svojoj izvannastavnoj aktivnosti, što dokazuje i nedavno postignut uspjeh na državnoj razini. Naime, osim što je klenovnički školski list „Klen“ i ove godine ponio titulu najboljega osnovnoškolskog lista u Županiji, odabran je i među 15 najboljih listova u državi te je predstavljao našu županiju u Vodicama, gdje je održana 31. državna smotra LiDraNo.

Učenici-novinari pomno su slušali upute glavnog urednika i novinara različitih rubrika i područja, zatim savjete fotografa, gledali što je važno kod izrade grafičkog dizajna stranica i bilježili sve što smatraju da će im pomoći u daljnjem radu. Učenici su se vrlo ugodno osjećali u novinarskom okruženju, a tomu je doprinijela i topla dobrodošlica svih članova redakcije. Zahvalni za nova saznanja, svoj su posjet završili zajedničkom fotografijom i obećanjem da će unatoč zahtjevnom poslu novinara nastaviti svoj novinarski angažman u svom školskom listu, a tko zna, možda jednog dana i kao pravi novinari u području medija.

Napisala: Marija Konjević, prof.

Život i društvo

Kreće II. faza izgradnje Turističko-informativnog centra u Trakošćanu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon realizirane I. faze izgradnje Turističko-informativnog centra u Trakošćanu, ovih je dana potpisan ugovor za realizaciju II. faze, odnosno nastavka ulaganja u vrijednosti od gotovo 21 tisuću eura.

Podsjetimo, Turističko-informativni centar, koji će se nalaziti u prostorijama bivšeg mjesnog ureda u Trakošćanu, realizira se u svrhu dodatne promocije i razvoja turizma u čitavom bednjanskom kraju. Kako sama lokacija dvorca Trakošćan, ali i čitav bednjanski kraj, iz godine u godinu privlači sve veći broj posjetitelja, realizacija spomenutog centra ima veliku važnost za daljnji razvoj turizma.

– Posjetitelji koji će doći u našu općinu moći će u Turističko-informativnom centru u Trakošćanu dobiti apsolutno sve informacije o Trakošćanu, biseru kontinentalnog turizma. Osim toga, u sklopu centra moći će se dobiti sve informacije o Općini Bednja, zanimljivostima, manifestacijama i festivalima te mjestima koje mogu razgledati i posjetiti – rekao je načelnik Općine Bednja Damir Poljak, koji ne sumnja da će Turističko-informativni centar doprinijeti još boljem razvoju turizma na cijelom bednjanskom području.

A bednjanski kraj, osim Trakošćana, ima brojne “turističke adute”. Od bogate gastronomije, autohtonih festivala, atrakcija i glazbe.

– Na ovaj ćemo način našim posjetiteljima prezentirati našu cjelokupnu ponudu na jednom mjestu – zaključio je Poljak.

Nastavite čitati

Život i društvo

OŠ Šemovec bila je domaćin “Jumicara“, osebujne edukacije iz prometne kulture za najmlađe  

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U povodu završetka školske godine, Osnovna škola Šemovec u četvrtak je bila domaćin Jumicara, edukacije pod nazivom „Program prometne kulture za najmlađe”, na kojoj su se, osim domaćina, okupili i učenici osnovnih škola u Šemovcu, Trnovcu, Jalžabetu i Knegincu.

Osim toga, u posjet općini tom je prilikom stigao i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak koji je zajedno s načelnicom Općine Trnovec Bartolovečki Vericom Vitković i ravnateljicama osnovnih škola u Šemovcu i Trnovcu, Marinom Hižak i Radmilom Sačić, obišao škole u Šemovcu i Trnovu na kojima su nedavno izvedeni radovi obnove.

Župan Stričak kazao je kako u Šemovcu i Trnovcu uređen jedan dio krovišta i fasada te je, koliko je bilo potrebno, odrađeno i unutarnje uređenje hodnika i učionica.

– Kao što možete primijetiti, i dalje ulažemo u škole, vodimo brigu da je taj prostor primjeren, a isto tako vodimo brigu o sigurnosti naših učenika. Osim ulaganja u obrazovanje, gradnju i dogradnju škola i školskih sportskih dvorana, kao i njihovo opremanje, Varaždinska županija financira i čitav niz izvannastavnih aktivnosti kao i dodatnih sadržaja, poput prometnog poligona koji je jučer otvoren u okviru Osnovne škole Kneginec Gornji. Drago mi je što će taj poligon moći koristiti i učenici okolnih škola jer vrlo je važno da djeca steknu prometno iskustvo – rekao je Stričak.

Načelnica Općine Trnovec Bartolovečki Verica Vitković navela je kako su djeca ovom prilikom primijenila sve ono što su učila tijekom godine, poput prometne kulture, spašavanja unesrećenih, pružanja prve pomoći i oživljavanja.

– Tu su i naši lokalni vatrogasci koji isto tako pružaju pomoć i usluge te uče djecu kako se snalaziti, ali i naša prometna policija koja nadzire sva ova događanja. Zadovoljstvo je što naša djeca sve ono što su tijekom godine učili, danas mogu normalno primjenjivati u svakodnevnom životu – kazala je Vitković.

Zahvalila je ujedno županu Stričaku na razumijevanju potreba trnovečkih osnovnih škola i na dodatnom financiranju kako bi se obavila njihova adaptacija.

– Osnovna škola Šemovec je imala još i trstinu gore u školi, što je opasno za djecu, pa su se tu radili spušteni stropovi, a sve to pod nadzorom naše Županije. Isto tako, u školi Trnovec radila se zamjena pokrova, odnosno popravak krovišta, gdje je prokišnjavala sportska dvorana – dodala je Vitković, pohvalivši angažman Županije i izrazivši nadu u nastavak daljnje dobre suradnje.

Ravnateljica OŠ Šemovec Marina Hižak istaknula je zadovoljstvo što je ova škola bila domaćin inicijative prometne kulture za najmlađe u kojoj su sudjelovale i susjedne škole.

– Sigurnost na cestama i osvještavanje o prometnoj kulturi je izuzetno važno. Smatramo to vrlo bitnim i o tome djeca uče u školama. Ovo je prilika da kroz ovaj program te vještine svakako još više usavrše i da budu što odgovorniji i što savjesniji sudionici u prometu kao pješaci, biciklisti ili danas-sutra vozači. Sigurnost djece bi trebala biti na prvom mjestu, a isto tako sigurnost i odgovornost svakoga od nas u zajednici da budemo odgovorni jedni prema drugima i da vodimo brigu jedni o drugima – kazala je Hižak i zahvalila svima koji su sudjelovali, ali i onima koji su podržali i omogućili ovu hvalevrijednu edukaciju.

Ravnateljica OŠ Trnovec Radmila Sačić kazala je da je u proteklom razdoblju od početka školske godine škola pripojena na sustav javne odvodnje za koji je Županija izdvojila 29 tisuća eura, a oko školskog dvorišta postavljena je ograda u vrijednosti od 40 tisuća eura, pri čemu je Županija sudjelovala s 50 posto iznosa.

– U prosincu prošle godine je promijenjeno krovište, a za tu investiciju je Županija izdvojila 27 tisuća eura. Opremili smo se i dalje što se tiče opreme naših kabineta, specijaliziranih učionica, nabavili smo za svoju veliku učionicu informatike, učionicu budućnosti, i nova računala te drugu vrijednu informatičku opremu – rekla je Sačić.

Istaknula je također zadovoljstvo što je Županija izašla ususret, prepoznala potrebe škole i brzo reagirala. U obilasku škola bili su i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek te članovi Skupštine Varaždinske županije Anita Rep i Tin Jurak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje