Povežite se s nama

Sport

Osnovnoškolci zbog administracije izbačeni sa županijskih natjecanja

Objavljeno:

- dana

ŠKOLSKI SPORT

Školska sportska natjecanja sastavni su dio velikog nacionalnog sustava koji potiče bavljenje sportom i promovira zdravi život. Na području Varaždinske županije, koja je podijeljena u nekoliko skupina jedna od najaktivnijih je Skupina III. koja obuhvaća osnovne škole Sračinec, Petrijanec, Vinica i Cestica. Međutim, stjecajem okolnosti baš se ova skupina našla u središtu slijeda odluka  Školskog sportskog saveza Varaždinke županije koje su za posljedicu imale izbacivanjem ekipa učenika i učenica iz odbojke iz županijskog nivoa natjecanja. Osim toga smijenjen je i dosadašnji koordinator za te škole Damir Fotak.

Prema obrazloženju IO ŠSS VŽ „natjecanja iz odbojke za dječake i djevojčice održano je van zadanog termina“ te je odlučeno kako se „Damir Fotak razrješuje funkcije koordinatora Skupine III. .. zbog nepoštivanja odredbi saveza od strane koordinatora i nastavnika TZK Skupine III. nije ušla u ždrijeb za finalno natjecanje iz odbojke i neće imati predstavnike na finalnim županijskim natjecanjima.“ potpisano od predsjednice ŠSSVŽ Josipe Polačnec.

Damir Fotak reagirao je takvu odluku IO „Smatram da je Izvršni odbor ŠSSVŽ donio odluku o mom razrješenju s funkcije koordinatora Skupine III ishitreno i na temelju nepotpunih i netočnih podataka koje mu je za sjednicu pripremila stručna služba ŠSSVŽ-a.

Obvezujući je Kalendar natjecanja koji je donio IO ŠSSVŽ na sjednici 19.9.2016. g. gdje stoji da se natjecanja po skupinama održavaju u listopadu, studenom i prosincu. Kao koordinator skupine prikupio sam svu potrebnu i ispravnu dokumentaciju i na vrijeme je dostavio u ŠSSVŽ.“

Iako je ždrijeb za odbojku održan već u 14. prosinca a natjecanja su prema rasporedu puno kasnije, nebi bio prvi primjer da se neko natjecanje održi kasnije a da se u ždrijeb upiše „pobjednik Skupine“ te da se naknadno upiše konkretno ime škole, odnosno školskog sportskog društva. Takvih primjera bilo je i ove godine upozoravaju nastavnici TZK koji su stali uz svog koordinatora. Prošle godine čak je došlo do promjene termina regionalnog natjecanja, i to na bez suglasnosti škole iz Varaždinske županije, na termin koji im nikako nije odgovarao. Prekomjerno administriranje u ovom slučaju je kontraproduktivno i još kada ide na štetu djece dodatno je protivno osnovnim načelima ovog natjecanja i školskog sporta uopće.   

Damir Fotak traži poništenje odluka IO.  – Smatram da je savez taj koji ne poštuje i ne provodi natjecanja prema odlukama vlastitog Izvršnog odbora. Mišljenja sam da ždrijeb za finalna natjecanja nije usklađen s kalendarom natjecanja jer se održao prije nego je istekao rok za održavanje natjecanja po skupinama i kao takav je nevažeći jer u njega nisu bile uvrštene odbojkaške ekipe iz Skupine III. čije natjecanje je održano nakon ždrijeba, ali usklađeno s kalendarom natjecanja ŠSSVŽ-a. Izvješće o održanom natjecanju u savez je poslano 22. 12. 2016, a dokumentacija je dostavljena 23.12.2016, dodaje Fotak i traži od Izvršnog odbora Školskog sportskog saveza Varaždinske županije da:

– omogući zajednički sastanak koordinatora skupine III., svih voditelja ŠSD-a Skupine III., Izvršnog odbora ŠSSVŽ-e, Stručne službe ŠSSVŽ-e i Nadzornog odbora ŠSSVŽ-e kako bi imali priliku argumentima dokazati da smo sve radili sukladno odlukama Izvršnog odbora Školskog sportskog saveza Varaždinske županije

– ukine odluku o razrješavanju Damira Fotaka sa funkcije koordinatora Skupine III.

– pošalje pismenu ispriku Damiru Fotaku zbog povrede ugleda i časti

– preispita rad stručne službe ŠSSVŽ-a i objektivnost činjenica koje je pripremila za sjednicu Izvršnog odbora ŠSSVŽ-e na kojoj ste donijeli odluku o razrješenju Damira Fotaka s funkcije koordinatora skupine III.“ zatražio je Fotak.

Predsjednica ŠSS VŽ Josipa Polančec na upit o ovom neuobičajenom slučaju nije htjela dati svoj komentar već je izjavila da najprije mora sačekati održavanja sljedećeg IO.

 

Na odluku IO ŠSSVŽ regirala je između ostalih i OŠ Cestica. „Voditelj ŠŠD Cestica Predrag Dobrotić postupio je suglasno vašim uputama te su sva natjecanja odrađena prema Kalendaru natjecanja 2016/17. koji ste službeno poslali 12. listopada, a u njemu stoji da se natjecanja trebaju održati u listopadu, studenom i prosincu. Kako naknadno nije dostavljena nikakva službena dokumentacija o promjenama Kalendara natjecanja smatram da je natjecanje iu odbojke održano pravovremeno. Od Sveza očekujem da našu školu uvrsti u finalno natjecanje iz odbojke jer s naše strane nema nikakvog propusta te vas molim da ubuduće izbjegavate ovakve nesporazume i da rješavate probleme uz prethodne razgovore.“ navodi  ravnateljica OŠ Cestica Nevenka Turščak, gdje se održalo sporno natjecanje iz odbojke, te dodaje kako su se u prosincu u školi održavala razna događanja od promocije knjige, božićnog sajma i dr. te da je dogovoreno sa svim sudionicima i sukladno Kalendaru natjecanja da se konkretno natjecanje održi 21. 12.   

Izvor:
Foto:

Sport

Kovačević prije gostovanja kod Hajduka: Idemo na Poljud uživati u nogometu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

– Ne bih imao ništa protiv da ovaj put završi obrnuto. Da oni napadaju, imaju prilike, a mi zabijamo – nasmijao se Mario Kovačević, trener Varaždina kojeg čeka teško gostovanje protiv Hajduka.

Utakmica se igra u subotu, 8. listopada, u 19:05.

Naime, u 3. kolu varaždinski nogometaši imali su više od igre, redali prilike, ali dva trenutka genijalnosti Marka Livaje su odlučila susret.

– Ma to je velemajstor. Ne možeš igrati flastera na Livaji, to je nemoguće. Moramo spriječiti protok lopte prema njemu jer u kaznenom prostoru on je ubojica – dodao je Kovačević koji protiv Splićana neće moći računati na nekoliko igrača.

Još uvijek su ozlijeđeni Ba, Pellumbi, Urata i Perić, a kartonirani su Herrera i njihov najbolji igrač u dosadašnjem dijelu prvenstva Teklić.

– Ma naravno da će nam Tekla nedostajati, ali tako je bilo i kad smo ostali bez Postonjskog. Mislili smo da ćemo ga teško nadomjestiti, no uspjeli smo. Imamo širok kadar i igrač koji će igrati na Teklićevoj poziciji će sigurno dati maksimum i pokušati ga dostojno zamijeniti – dodao je Kovačević.

Njegova ekipa nalazi se u komfornoj situaciji nakon 11 kola. Drže 5. mjesto s osvojenih 16 bodova.

– Idemo na Poljud uživati u nogometu. Još kao igraču pravi mi je gušt bio igrati tamo utakmice. Fantastična navijačka kulisa – naglasio je Kovačević.

U susretu prije mjesec i pol Varaždin je visoko pritiskao Hajduk i stvarao im prilike.

– Bio bih najsretniji kad bi protiv svake ekipe igrali visoki presing i kad bi lopta bila pretežno u našem posjedu, no Hajduk je vrlo kvalitetna ekipa – zaključio je Kovačević.

Nastavite čitati

Sport

Ivanušec nakon poraza od Salzburga: Možemo žaliti za svojim prilikama, a u Zagrebu ćemo izaći hrabrije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dinamo je u trećoj utakmici grupne faze Lige prvaka izgubio na gostovanju kod Salzburga 1:0.

Jedini pogodak na utakmici zabio je Okafor iz penala u 71. minuti. Dinamu je ovo drugi poraz u tri utakmice u Ligi prvaka. Nakon pobjede protiv Chelseaja momčad Ante Čačića izgubila je najprije od Milana pa onda i od Salzburga.

Susret je odmah nakon završetka za HRT komentirao Luka Ivanušec, veznjak Dinama. 

– Znali smo da igramo protiv kvalitetne momčadi. Imali smo svojih prilika koje nismo iskoristili. Dogodio nam se taj nesretni penal. Možemo žaliti za svojim prilikama. Igraju presing i teško je iz njega izaći – rekao je Ivanušec za HRT te prokomentirao poništeni Drmićev gol.

– Nisam vidio iz svoje pozicije. Ako je VAR procijenio da je zaleđe, onda jest. U Zagrebu ćemo izaći hrabrije i pokušati iskoristiti prilike, što danas nismo uspjeli napraviti – zaključio je Ljubeščan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje