Povežite se s nama

Sport

Osnovnoškolci zbog administracije izbačeni sa županijskih natjecanja

Objavljeno:

- dana

ŠKOLSKI SPORT

Školska sportska natjecanja sastavni su dio velikog nacionalnog sustava koji potiče bavljenje sportom i promovira zdravi život. Na području Varaždinske županije, koja je podijeljena u nekoliko skupina jedna od najaktivnijih je Skupina III. koja obuhvaća osnovne škole Sračinec, Petrijanec, Vinica i Cestica. Međutim, stjecajem okolnosti baš se ova skupina našla u središtu slijeda odluka  Školskog sportskog saveza Varaždinke županije koje su za posljedicu imale izbacivanjem ekipa učenika i učenica iz odbojke iz županijskog nivoa natjecanja. Osim toga smijenjen je i dosadašnji koordinator za te škole Damir Fotak.

Prema obrazloženju IO ŠSS VŽ „natjecanja iz odbojke za dječake i djevojčice održano je van zadanog termina“ te je odlučeno kako se „Damir Fotak razrješuje funkcije koordinatora Skupine III. .. zbog nepoštivanja odredbi saveza od strane koordinatora i nastavnika TZK Skupine III. nije ušla u ždrijeb za finalno natjecanje iz odbojke i neće imati predstavnike na finalnim županijskim natjecanjima.“ potpisano od predsjednice ŠSSVŽ Josipe Polačnec.

Damir Fotak reagirao je takvu odluku IO „Smatram da je Izvršni odbor ŠSSVŽ donio odluku o mom razrješenju s funkcije koordinatora Skupine III ishitreno i na temelju nepotpunih i netočnih podataka koje mu je za sjednicu pripremila stručna služba ŠSSVŽ-a.

Obvezujući je Kalendar natjecanja koji je donio IO ŠSSVŽ na sjednici 19.9.2016. g. gdje stoji da se natjecanja po skupinama održavaju u listopadu, studenom i prosincu. Kao koordinator skupine prikupio sam svu potrebnu i ispravnu dokumentaciju i na vrijeme je dostavio u ŠSSVŽ.“

Iako je ždrijeb za odbojku održan već u 14. prosinca a natjecanja su prema rasporedu puno kasnije, nebi bio prvi primjer da se neko natjecanje održi kasnije a da se u ždrijeb upiše „pobjednik Skupine“ te da se naknadno upiše konkretno ime škole, odnosno školskog sportskog društva. Takvih primjera bilo je i ove godine upozoravaju nastavnici TZK koji su stali uz svog koordinatora. Prošle godine čak je došlo do promjene termina regionalnog natjecanja, i to na bez suglasnosti škole iz Varaždinske županije, na termin koji im nikako nije odgovarao. Prekomjerno administriranje u ovom slučaju je kontraproduktivno i još kada ide na štetu djece dodatno je protivno osnovnim načelima ovog natjecanja i školskog sporta uopće.   

Damir Fotak traži poništenje odluka IO.  – Smatram da je savez taj koji ne poštuje i ne provodi natjecanja prema odlukama vlastitog Izvršnog odbora. Mišljenja sam da ždrijeb za finalna natjecanja nije usklađen s kalendarom natjecanja jer se održao prije nego je istekao rok za održavanje natjecanja po skupinama i kao takav je nevažeći jer u njega nisu bile uvrštene odbojkaške ekipe iz Skupine III. čije natjecanje je održano nakon ždrijeba, ali usklađeno s kalendarom natjecanja ŠSSVŽ-a. Izvješće o održanom natjecanju u savez je poslano 22. 12. 2016, a dokumentacija je dostavljena 23.12.2016, dodaje Fotak i traži od Izvršnog odbora Školskog sportskog saveza Varaždinske županije da:

– omogući zajednički sastanak koordinatora skupine III., svih voditelja ŠSD-a Skupine III., Izvršnog odbora ŠSSVŽ-e, Stručne službe ŠSSVŽ-e i Nadzornog odbora ŠSSVŽ-e kako bi imali priliku argumentima dokazati da smo sve radili sukladno odlukama Izvršnog odbora Školskog sportskog saveza Varaždinske županije

– ukine odluku o razrješavanju Damira Fotaka sa funkcije koordinatora Skupine III.

– pošalje pismenu ispriku Damiru Fotaku zbog povrede ugleda i časti

– preispita rad stručne službe ŠSSVŽ-a i objektivnost činjenica koje je pripremila za sjednicu Izvršnog odbora ŠSSVŽ-e na kojoj ste donijeli odluku o razrješenju Damira Fotaka s funkcije koordinatora skupine III.“ zatražio je Fotak.

Predsjednica ŠSS VŽ Josipa Polančec na upit o ovom neuobičajenom slučaju nije htjela dati svoj komentar već je izjavila da najprije mora sačekati održavanja sljedećeg IO.

 

Na odluku IO ŠSSVŽ regirala je između ostalih i OŠ Cestica. „Voditelj ŠŠD Cestica Predrag Dobrotić postupio je suglasno vašim uputama te su sva natjecanja odrađena prema Kalendaru natjecanja 2016/17. koji ste službeno poslali 12. listopada, a u njemu stoji da se natjecanja trebaju održati u listopadu, studenom i prosincu. Kako naknadno nije dostavljena nikakva službena dokumentacija o promjenama Kalendara natjecanja smatram da je natjecanje iu odbojke održano pravovremeno. Od Sveza očekujem da našu školu uvrsti u finalno natjecanje iz odbojke jer s naše strane nema nikakvog propusta te vas molim da ubuduće izbjegavate ovakve nesporazume i da rješavate probleme uz prethodne razgovore.“ navodi  ravnateljica OŠ Cestica Nevenka Turščak, gdje se održalo sporno natjecanje iz odbojke, te dodaje kako su se u prosincu u školi održavala razna događanja od promocije knjige, božićnog sajma i dr. te da je dogovoreno sa svim sudionicima i sukladno Kalendaru natjecanja da se konkretno natjecanje održi 21. 12.   

Izvor:
Foto:

Sport

Ove godine u Varaždinu će se održati 45. Novogodišnja utrka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U blagdanskom ozračju, Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina poziva sve zaljubljenike u trčanje i ljubitelje sportskih izazova da se pridruže jedinstvenom dočeku Nove godine na 45. Novogodišnjoj utrci – Varaždin 2024.!

Ova posebna utrka, organizirana u suradnji Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina, Atletskog kluba “Sloboda” Varaždin te pod pokroviteljstvom Grada Varaždina, održat će se s početkom točno u ponoć na Trgu Kralja Tomislava.

Prijave za sudjelovanje otvorene su do srijede, 27. prosinca 2023. godine, nakon čega neće biti moguće prijaviti se. Startnina iznosi 15 eura.

Organizator osigurava 500 startnih paketa koji uključuje startni broj, čip za elektronsko mjerenje vremena, majicu, unikatnu finišersku medalju, poklon sponzora te osiguranu policijsku pratnju i pratnju vozila hitne pomoći.

Utrka je otvorena za sudionike starije od 15 godina, s vremenskim limitom od 60 minuta.

Za prvo, drugo i treće mjesto su osigurane nagrade, pa će tako za prvo mjesto i u kategoriji žena/kategoriji muškaraca iznositi 300 eura, za drugo mjesto 200 eura, dok će trećeplasirani dobiti 100 eura.

-Ova tradicionalna utrka, koja već dugi niz godina okuplja trkače iz cijele regije, postala je nezaobilazan događaj u kalendaru sportskih manifestacija. Doživite nezaboravni doček Nove godine trčeći ulicama Varaždina i postanite dio sportske tradicije na 45. Novogodišnjoj utrci – Varaždin 2024. – rekla je voditeljica za sport i razvojne programe u ZSUGV, Anica Sitar.

Dodajmo da je ova utrka također dio Kupa Sjeverozapadne Hrvatske, a rezultati će se bodovati za poredak ukupne lige.

Nastavite čitati

Sport

Šafarić: Ovu pobjedu posvećujemo treneru Kovačeviću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon 13 godina u Varaždinu ćemo ponovno gledati četvrtfinale Hrvatskog nogometnog kupa. Varaždinci su u osmini finala preokretom pobijedili Istru 1961 s 3:2.

Bio je to ujedno i debi Nikole Šafarića na klupi Varaždina.

– Jedan od ljepših trenutaka u karijeri. Ostat će mi ova utakmica zauvijek u sjećanju. Ovu pobjedu posvećujemo Mariju Kovačeviću kojeg čeka borba, ali vjerujemo da će po njega sve dobro ispasti – rekao je emotivno Nikola Šafarić koji je s Kovačevićem bio u kontaktu.

– Pričali smo, no nismo ga željeli mnogo zamarati. Prije utakmice rekao sam igračima da tu ima prostora za više s obzirom na prošlu utakmicu u Puli i tako je bilo.  Jako emotivna i fizički zahtjevna utakmica. Otvorili smo na najbolji mogući način i onda preokret. Moji igrači su pokazali ogromnu želju i htjenje. Dva mjeseca nismo pobijedili utakmicu, ali sve smo dali danas. Znali smo da to imamo u sebi, tu dodatnu energiju koja nas je vodila do pobjede – rekao je Šafarić, sportski direktor i privremeni trener Varaždina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje