Povežite se s nama

Sport

Osnovnoškolci zbog administracije izbačeni sa županijskih natjecanja

Objavljeno:

- dana

ŠKOLSKI SPORT

Školska sportska natjecanja sastavni su dio velikog nacionalnog sustava koji potiče bavljenje sportom i promovira zdravi život. Na području Varaždinske županije, koja je podijeljena u nekoliko skupina jedna od najaktivnijih je Skupina III. koja obuhvaća osnovne škole Sračinec, Petrijanec, Vinica i Cestica. Međutim, stjecajem okolnosti baš se ova skupina našla u središtu slijeda odluka  Školskog sportskog saveza Varaždinke županije koje su za posljedicu imale izbacivanjem ekipa učenika i učenica iz odbojke iz županijskog nivoa natjecanja. Osim toga smijenjen je i dosadašnji koordinator za te škole Damir Fotak.

Prema obrazloženju IO ŠSS VŽ „natjecanja iz odbojke za dječake i djevojčice održano je van zadanog termina“ te je odlučeno kako se „Damir Fotak razrješuje funkcije koordinatora Skupine III. .. zbog nepoštivanja odredbi saveza od strane koordinatora i nastavnika TZK Skupine III. nije ušla u ždrijeb za finalno natjecanje iz odbojke i neće imati predstavnike na finalnim županijskim natjecanjima.“ potpisano od predsjednice ŠSSVŽ Josipe Polačnec.

Damir Fotak reagirao je takvu odluku IO „Smatram da je Izvršni odbor ŠSSVŽ donio odluku o mom razrješenju s funkcije koordinatora Skupine III ishitreno i na temelju nepotpunih i netočnih podataka koje mu je za sjednicu pripremila stručna služba ŠSSVŽ-a.

Obvezujući je Kalendar natjecanja koji je donio IO ŠSSVŽ na sjednici 19.9.2016. g. gdje stoji da se natjecanja po skupinama održavaju u listopadu, studenom i prosincu. Kao koordinator skupine prikupio sam svu potrebnu i ispravnu dokumentaciju i na vrijeme je dostavio u ŠSSVŽ.“

Iako je ždrijeb za odbojku održan već u 14. prosinca a natjecanja su prema rasporedu puno kasnije, nebi bio prvi primjer da se neko natjecanje održi kasnije a da se u ždrijeb upiše „pobjednik Skupine“ te da se naknadno upiše konkretno ime škole, odnosno školskog sportskog društva. Takvih primjera bilo je i ove godine upozoravaju nastavnici TZK koji su stali uz svog koordinatora. Prošle godine čak je došlo do promjene termina regionalnog natjecanja, i to na bez suglasnosti škole iz Varaždinske županije, na termin koji im nikako nije odgovarao. Prekomjerno administriranje u ovom slučaju je kontraproduktivno i još kada ide na štetu djece dodatno je protivno osnovnim načelima ovog natjecanja i školskog sporta uopće.   

Damir Fotak traži poništenje odluka IO.  – Smatram da je savez taj koji ne poštuje i ne provodi natjecanja prema odlukama vlastitog Izvršnog odbora. Mišljenja sam da ždrijeb za finalna natjecanja nije usklađen s kalendarom natjecanja jer se održao prije nego je istekao rok za održavanje natjecanja po skupinama i kao takav je nevažeći jer u njega nisu bile uvrštene odbojkaške ekipe iz Skupine III. čije natjecanje je održano nakon ždrijeba, ali usklađeno s kalendarom natjecanja ŠSSVŽ-a. Izvješće o održanom natjecanju u savez je poslano 22. 12. 2016, a dokumentacija je dostavljena 23.12.2016, dodaje Fotak i traži od Izvršnog odbora Školskog sportskog saveza Varaždinske županije da:

– omogući zajednički sastanak koordinatora skupine III., svih voditelja ŠSD-a Skupine III., Izvršnog odbora ŠSSVŽ-e, Stručne službe ŠSSVŽ-e i Nadzornog odbora ŠSSVŽ-e kako bi imali priliku argumentima dokazati da smo sve radili sukladno odlukama Izvršnog odbora Školskog sportskog saveza Varaždinske županije

– ukine odluku o razrješavanju Damira Fotaka sa funkcije koordinatora Skupine III.

– pošalje pismenu ispriku Damiru Fotaku zbog povrede ugleda i časti

– preispita rad stručne službe ŠSSVŽ-a i objektivnost činjenica koje je pripremila za sjednicu Izvršnog odbora ŠSSVŽ-e na kojoj ste donijeli odluku o razrješenju Damira Fotaka s funkcije koordinatora skupine III.“ zatražio je Fotak.

Predsjednica ŠSS VŽ Josipa Polančec na upit o ovom neuobičajenom slučaju nije htjela dati svoj komentar već je izjavila da najprije mora sačekati održavanja sljedećeg IO.

 

Na odluku IO ŠSSVŽ regirala je između ostalih i OŠ Cestica. „Voditelj ŠŠD Cestica Predrag Dobrotić postupio je suglasno vašim uputama te su sva natjecanja odrađena prema Kalendaru natjecanja 2016/17. koji ste službeno poslali 12. listopada, a u njemu stoji da se natjecanja trebaju održati u listopadu, studenom i prosincu. Kako naknadno nije dostavljena nikakva službena dokumentacija o promjenama Kalendara natjecanja smatram da je natjecanje iu odbojke održano pravovremeno. Od Sveza očekujem da našu školu uvrsti u finalno natjecanje iz odbojke jer s naše strane nema nikakvog propusta te vas molim da ubuduće izbjegavate ovakve nesporazume i da rješavate probleme uz prethodne razgovore.“ navodi  ravnateljica OŠ Cestica Nevenka Turščak, gdje se održalo sporno natjecanje iz odbojke, te dodaje kako su se u prosincu u školi održavala razna događanja od promocije knjige, božićnog sajma i dr. te da je dogovoreno sa svim sudionicima i sukladno Kalendaru natjecanja da se konkretno natjecanje održi 21. 12.   

Izvor:
Foto:

Sport

FOTO Nogometaši Varaždina iznenadili Rijeku i stigli do pobjede

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Nogometaši Varaždina pobjedom protiv Rijeke od 2:1 krenuli su u drugi dio sezone.

U 3. minuti iznenađenje na stadionu Varteksa. Iz ničega je zabio Japanac Urata koji je na krivoj nozi iskosa na spavanju uhvatio riječkog vratara Ivana Nevistića.

U 6. minuti još jedna prilika za Varaždince. Obregon se oslobodio svojeg čuvara, ušao u šesnaesterac i tukao, ali ovaj put je Nevistić bio na visini zadatka. U 14. minuti opet su zaprijetili Varaždinci. Nakon ubacivanja Urate, izvana je pokušao Nikola Tkalčić, ali preko vrata.

Tri minute kasnije varaždinski vratar Dinko Horkaš istrčao je na tridesetak metara i nespretno faulirao riječkog kapetana Franka Andrijaševića. Gosti su tražili izravan crveni karton, no sudac Ante Čuljak pokazao mu je žuti.

Obregon za 2:0

U 23. minuti nakon još jedne pogreške gostujuće obrane, Igor Postonjski je uposlio Mateja Senića čiji je udarac odsjeo na stativi. U 33. minuti lijepa akcija Varaždinaca urodila je plodom. Stoper Jorgo Pellumbi uposlio je Uratu na lijevoj strani, ovaj je lijepo pronašao Obregona koji je od stative matirao Nevistića.

U 40. minuti prvi pokušaj indisponiranih gostiju. S 25 metara je pokušao Robert Murić, no Horkaš je bio miran. Najbolju priliku imali su gosti u prvoj minuti sudačke nadoknade. Ubacio je Murić iz kuta i glavom je tukao kapetan Andrijašević i opet je obranio je Horkaš.

U drugom dijelu Rijeka je bila znatno bolja, a Varaždinci su se grčevito branili. U 51. minuti zatresla se varaždinska mreža, no strijelac Andrijašević je bio u zaleđu.

U 64. minuti napadač Sandro Kulenović, koji je ušao na početku drugog dijela, imao je odličnu priliku, ali pucao je preslabo. U 69. minuti iz kontre su pokušali Varaždinci. Đurasek je uposlio Petkovića, no njegov udarac obranio je Nevistić.

U 80. minuti gosti su uspjeli probiti varaždinsku obranu. Zabio je Kulenović.

Samo dvije minute kasnije Pavičić je bio blizu zgoditka, no varaždinski vratar Horkaš je odlično obranio. Na kraju je ostalo 2:1 za vrlo važnu pobjedu Varaždinaca.

Nastavite čitati

Sport

Nebojša Buđanovac gost je 9. izdanja Podcasta u ringu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Podcast u ringu kojeg vodi bivši borac, danas trener i predsjednik Fight Cluba Kovačić Siniša Kovačić stigao je do devete epizode.

Isto izdanje na rasporedu je u ponedjeljak, 25. siječnja, u 18 sati, a gost je Varaždinac Nebojša Buđanovac.

Riječ je o defektologu, psihoterapeutu, voditelju tima za krizna stanja Crvenog križa Varaždinske županije, svjetskom prvaku, samuraju, piscu i prevoditelju te čovjeku koji je spasio preko 100 života. Gledati može uživo na:

Facebooku: https://www.facebook.com/Podcast-U-RINGU-Siniša-Kovačić-133534533367663/

Youtubeu: https://youtube.com/channel/UCFhDjduMfQKbVCqm5lc3BxA  

Nastavite čitati