Povežite se s nama

Sport

Osnovnoškolci zbog administracije izbačeni sa županijskih natjecanja

Objavljeno:

- dana

ŠKOLSKI SPORT

Školska sportska natjecanja sastavni su dio velikog nacionalnog sustava koji potiče bavljenje sportom i promovira zdravi život. Na području Varaždinske županije, koja je podijeljena u nekoliko skupina jedna od najaktivnijih je Skupina III. koja obuhvaća osnovne škole Sračinec, Petrijanec, Vinica i Cestica. Međutim, stjecajem okolnosti baš se ova skupina našla u središtu slijeda odluka  Školskog sportskog saveza Varaždinke županije koje su za posljedicu imale izbacivanjem ekipa učenika i učenica iz odbojke iz županijskog nivoa natjecanja. Osim toga smijenjen je i dosadašnji koordinator za te škole Damir Fotak.

Prema obrazloženju IO ŠSS VŽ „natjecanja iz odbojke za dječake i djevojčice održano je van zadanog termina“ te je odlučeno kako se „Damir Fotak razrješuje funkcije koordinatora Skupine III. .. zbog nepoštivanja odredbi saveza od strane koordinatora i nastavnika TZK Skupine III. nije ušla u ždrijeb za finalno natjecanje iz odbojke i neće imati predstavnike na finalnim županijskim natjecanjima.“ potpisano od predsjednice ŠSSVŽ Josipe Polačnec.

Damir Fotak reagirao je takvu odluku IO „Smatram da je Izvršni odbor ŠSSVŽ donio odluku o mom razrješenju s funkcije koordinatora Skupine III ishitreno i na temelju nepotpunih i netočnih podataka koje mu je za sjednicu pripremila stručna služba ŠSSVŽ-a.

Obvezujući je Kalendar natjecanja koji je donio IO ŠSSVŽ na sjednici 19.9.2016. g. gdje stoji da se natjecanja po skupinama održavaju u listopadu, studenom i prosincu. Kao koordinator skupine prikupio sam svu potrebnu i ispravnu dokumentaciju i na vrijeme je dostavio u ŠSSVŽ.“

Iako je ždrijeb za odbojku održan već u 14. prosinca a natjecanja su prema rasporedu puno kasnije, nebi bio prvi primjer da se neko natjecanje održi kasnije a da se u ždrijeb upiše „pobjednik Skupine“ te da se naknadno upiše konkretno ime škole, odnosno školskog sportskog društva. Takvih primjera bilo je i ove godine upozoravaju nastavnici TZK koji su stali uz svog koordinatora. Prošle godine čak je došlo do promjene termina regionalnog natjecanja, i to na bez suglasnosti škole iz Varaždinske županije, na termin koji im nikako nije odgovarao. Prekomjerno administriranje u ovom slučaju je kontraproduktivno i još kada ide na štetu djece dodatno je protivno osnovnim načelima ovog natjecanja i školskog sporta uopće.   

Damir Fotak traži poništenje odluka IO.  – Smatram da je savez taj koji ne poštuje i ne provodi natjecanja prema odlukama vlastitog Izvršnog odbora. Mišljenja sam da ždrijeb za finalna natjecanja nije usklađen s kalendarom natjecanja jer se održao prije nego je istekao rok za održavanje natjecanja po skupinama i kao takav je nevažeći jer u njega nisu bile uvrštene odbojkaške ekipe iz Skupine III. čije natjecanje je održano nakon ždrijeba, ali usklađeno s kalendarom natjecanja ŠSSVŽ-a. Izvješće o održanom natjecanju u savez je poslano 22. 12. 2016, a dokumentacija je dostavljena 23.12.2016, dodaje Fotak i traži od Izvršnog odbora Školskog sportskog saveza Varaždinske županije da:

– omogući zajednički sastanak koordinatora skupine III., svih voditelja ŠSD-a Skupine III., Izvršnog odbora ŠSSVŽ-e, Stručne službe ŠSSVŽ-e i Nadzornog odbora ŠSSVŽ-e kako bi imali priliku argumentima dokazati da smo sve radili sukladno odlukama Izvršnog odbora Školskog sportskog saveza Varaždinske županije

– ukine odluku o razrješavanju Damira Fotaka sa funkcije koordinatora Skupine III.

– pošalje pismenu ispriku Damiru Fotaku zbog povrede ugleda i časti

– preispita rad stručne službe ŠSSVŽ-a i objektivnost činjenica koje je pripremila za sjednicu Izvršnog odbora ŠSSVŽ-e na kojoj ste donijeli odluku o razrješenju Damira Fotaka s funkcije koordinatora skupine III.“ zatražio je Fotak.

Predsjednica ŠSS VŽ Josipa Polančec na upit o ovom neuobičajenom slučaju nije htjela dati svoj komentar već je izjavila da najprije mora sačekati održavanja sljedećeg IO.

 

Na odluku IO ŠSSVŽ regirala je između ostalih i OŠ Cestica. „Voditelj ŠŠD Cestica Predrag Dobrotić postupio je suglasno vašim uputama te su sva natjecanja odrađena prema Kalendaru natjecanja 2016/17. koji ste službeno poslali 12. listopada, a u njemu stoji da se natjecanja trebaju održati u listopadu, studenom i prosincu. Kako naknadno nije dostavljena nikakva službena dokumentacija o promjenama Kalendara natjecanja smatram da je natjecanje iu odbojke održano pravovremeno. Od Sveza očekujem da našu školu uvrsti u finalno natjecanje iz odbojke jer s naše strane nema nikakvog propusta te vas molim da ubuduće izbjegavate ovakve nesporazume i da rješavate probleme uz prethodne razgovore.“ navodi  ravnateljica OŠ Cestica Nevenka Turščak, gdje se održalo sporno natjecanje iz odbojke, te dodaje kako su se u prosincu u školi održavala razna događanja od promocije knjige, božićnog sajma i dr. te da je dogovoreno sa svim sudionicima i sukladno Kalendaru natjecanja da se konkretno natjecanje održi 21. 12.   

Izvor:
Foto:

Sport

Alen Runac i sljedeće četiri godine na čelu Zajednice sportskih udruga grada Varaždina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U prostorima Županijskog nogometnog saveza Varaždina, u utorak, 23. travnja održana je 49. izborna sjednica Skupštine Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina.

Skupština je započela razrješenjem bivših članova i usvajanjem novih mandata članova za mandatno razdoblje od 2024. do 2028. godine.

Nakon predstavljanja programa za mjesto predsjednika, čelnu poziciju Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina u sljedećem četverogodišnjem mandatu i dalje će obnašati Alen Runac, koji se na ovoj poziciji nalazi od 2016. godine.

Nakon reizbora, predsjednik Runac Skupštini je predstavio svoje kandidate za mjesto dopredsjednika, kao i novi saziv Izvršnog odbora Zajednice. Mjesta dopredsjednika tako su pripala Saši Vojnoviću i Dubravku Baneku, dok će uz njih u Izvršnom odboru sljedeće četiri godine sjediti još: Goran Vučetić, Mario Šobak, Damir Martinčević, Boris Zernec, Toni Dalić i Romano Puček.

–Ekipa koja daje rezultate se ne mijenja – kratko je objasnio Runac.

Imenovani su i članovi ostalih tijela gradske Zajednice sportskih udruga. Novi Nadzorni odbor čine predsjednik Zvonimir Kušter, predstavnik Grada Varaždina Dražen Cesar i Josip Plečko. U Etičkom povjerenstvu sjedit će: Damir Belaj, Predrag Čosić i Damir Kolarek.

Nastavite čitati

Sport

Šafarić: Najbolje da pobijedimo Dinamo i Rijeku, a neka u međusobnom srazu odluče prvaka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nogometaši Varaždina u subotu, 27. travnja u 17 sati na stadionu Varteksa igraju utakmicu 32. kola SuperSport HNL-a protiv Dinama.

U zadnjem susretu Dinamo je bio bolji s 2:1. Bio je to odgođeni susret 5. kola.

– Rekao sam svojim igračima, da smo samo kojim slučajem zamijenili dresove bila bi to drugačija utakmica, bili bismo 50 posto bolji. Taj gard pobjednika, glad za pobjedom, uvijek je na strani Dinama. No, pokazali smo da se možemo nositi s njima. Napravit ćemo dobru analizu i probati što bolje parirati Dinamu koji je u naletu, koji je moćan, no ima taj pritisak pobjede – ističe Šafarić.

Dinamo je trenutno na 2. mjestu Lige s dva boda manje od vodeće Rijeke. Nakon Varaždina Dinamo igra s Rijekom na Rujevici, a potom Rijeka dolazi u Varaždin.

– Ma teško je bilo što prognozirati u bitci za naslov. Nabolje da mi pobijedimo Rijeku i Dinamo, a oni neke sa potuku u međusobnoj utakmici – dodao je Šafarić.

No, tko bolje leži Varaždincima Rijeka ili Dinamo?

– Ma protiv obje ekipe smo konkurentni. Rijeku smo znali na Rujevici pobjeđivati i nekako bolje igraju kod nas, a Dinamo je uvijek Dinamo. Vrlo moćan. Ne možete mnogo prilika protiv njih očekivati i većinu vremena se branite, no kad dođe šansa morate biti efikasni – zaključio je Šafarić.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje