Povežite se s nama

Crna kronika

Ostali su bez doma i obitelji. Još uvijek ne znaju zašto

Objavljeno:

- dana

JOŠ TRAJE ISTRAGA KOJA TREBA UTVRDITI ZAŠTO JE DOŠLO DO EKSPLOZIJE U VILKA NOVAKA

– Unucima cijelo vrijeme govorim da se moraju nastaviti boriti za istinu ukoliko mene više ne bude – kaže vlasnica kuće u Vilka Novaka Đurđica Medved

U samo jednom danu izgubili su svoj dom. Strašna eksplozija dogodila se 29. veljače 2012. u Ulici Vilka Novaka, malo je ostalo od kuće na broju 66, a oštećene su i susjedne. Nakon više od godinu i pol Đurđica Medved, njen sin Mario i unuci Mateja, Andreja i Filip ne znaju tko je odgovoran što su ostali bez doma, bez majke, kćeri i sestre.

Socijalni slučaj

– Nakon što smo 30 godina ulagali u kuću, preko noći smo postali socijalni slučaj. Dobili smo od Grada stan na korištenje i dobri ljudi su nam pomogli da se opremimo. Ne daj Bože da moramo ovdje ostati. Želimo se vratiti kući, na svoje, gdje pripadamo – govori nam Đurđica Medved u gradskom socijalnom stanu u Hrašćici. Kaže, malo toga im je ostalo – par nagorjelih kaučeva koje prekrivaju dekama i nedirnuta šivaća mašina.
Đurđica je, kao i njena obitelj, počela gubiti vjeru u hrvatsko pravosuđe jer, kaže, vrijeme prolazi, a ništa se ne miče s mrtve točke.

Pisali i Bajiću

– U lipnju prošle godine varaždinska je policija podnijela kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja. Tri mjeseca nakon toga tražili smo da nam Državno odvjetništvo potvrdi jesu li skupili sve dokaze i smijemo li srušiti te ostatke našeg doma jer su susjedne kuće bile u opasnosti. Oni su nam tada javili da su prikupili sve dokaze i nije nam jasno kako to da već godinu dana nisu završili istragu – kaže Đurđica.
Zbog odugovlačenja državnog odvjetništva, ovog ožujka pisali su i glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću, a odgovor koji je iz Županijskog državnog odvjetništva stigao je da se još uvijek provode vještačenja. – Nakon provedenog kombiniranog strojarsko-kemijskog vještačenja i dostave zapisnika o vještačenju s nalazom i mišljenjem vještaka Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić” Zagreb, i s obzirom na rezultate provedenog vještačenja, Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu 4. veljače 2013. izdalo je PU varaždinskoj nalaz za provođenje daljnjih izvida radi utvrđivanja kaznene odgovornosti u vezi izazivanja eksplozije u kući u Vilka Novaka 66 – stoji u odgovoru koji je odvjetnicima obitelji Medved i Martinčević u travnju poslao zamjenik ŽDO-a Darko Galić.
Od tog poteza je prošlo već gotovo 6 mjeseci. – Sve je tajno, mi kao ni naš odvjetnik ne možemo doći do zapisnika, do vještačenja, ni do čega. Apsurdna je i situacija u kojoj moj sin plaća kredit za tu našu nepostojeću kuću, kao i osiguranje. Kuća je djelomično zbog kredita i osigurana, ali mi ne možemo tražiti nikakvu odštetu jer ne možemo do zapisnika – objašnjava Đurđica koja sve više sumnja da se njihov slučaj pokušava zataškati.
– Želim poživjeti da vidim tko je kriv za to što nam se desilo. Unucima cijelo vrijeme govorim da se moraju nastaviti boriti za istinu ukoliko mene više ne bude – zaključuje.

Darko Galić: Nema govora o zataškavanju
Pred zamjenikom županijske državne odvjetnice Darkom Galićem u njegovom uredu kad smo ga posjetili – ogroman spis. Radi se upravo o “slučaju eksplozije”. – Otkad se eksplozija dogodila, Državno odvjetništvo poduzima sve radnje da utvrdi što se dogodilo. Materija je vrlo kompleksna. Tu je već sad obavljeno 6-7 strojarskih i kemijskih vještačenja, ispitano je više desetaka osoba, sve u cilju razjašnjenja što se ustvari dogodilo, što je uzrokovalo tu eksploziju i drugi dio priče – zašto je do toga došlo – govori nam Galić. Kaže, govora o nikakvom zataškavanju nema. – Istraga je vrlo široka i kroz cijelo vrijeme nalažu se provođenja očevida i vještačenja te su se postepeno otkrivale nove činejice koje su otvorile nova pitanja, pa je ponovno trebalo zvati vještake koji su više puta bili na terenu – objašnjava. Zadnje izvješće, tvrdi, primljeno je prije nekoliko dana, a ne istražuje se samo kuća već i teren oko nje. – Da je ovo jedini predmet koji vodimo, stvari se ne bi odvijale brže – zaključio je Galić.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Crna kronika

Mladić (23) jurio prema Varaždinu i izazvao prometnu nesreću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Cerju Nebojse u četvrtak, 25. travnja oko 16.45 sati dogodila se prometna nesreća s ozlijeđenom osobom.

Mladić u dobi od 23 godine upravljao je osobnim vozilom iz smjera Ivanca u smjeru Varaždina. Zbog neprilagođene brzine gustoći prometa, prednjim je dijelom vozila udario u stražnji dio osobnog vozila kojim je upravljao 19-godišnjak. U prometnoj je nesreći ozlijeđen 19-godišnji vozač te mu je medicinska pomoć pružena u Općoj bolnici Varaždin.

Nastavite čitati

Crna kronika

Mladić vozio neregistrirani BMW s nepripadajućim registarskim pločicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

U četvrtak, 25. travnja, u 14,45 sati u Piškorovcu ophodnja Policijske postaje Prelog zaustavila je osobno vozilo marke „BMW“, kojim je upravljao 24-godišnjak, dok se na vozilu nalazile ne pripadajuće registarske pločice.

Zbog neregistriranog vozila te ne sklopljenog ugovora o obveznom osiguranju u prometu odnosno počinjenja prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama i Zakona o obveznim osiguranjima u prometu mladiću su izdani obvezni prekršajni nalog i prekršajni nalog te će biti kažnjen s novčanom kaznom u iznosu od 920 eura.

Ujedno je protiv mladića podnijeta i kaznena prijava zbog kaznenog djela krivotvorenje isprava nadležnom općinskom državnom odvjetništvu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje