Povežite se s nama

Kultura

Otvorene su prijave za radionice medijske pismenosti Kreativno edukativnog centra ‘Murai’

Objavljeno:

- dana

Mediji, propaganda, internet, fake news, PR… Što nam se sve danas servira i zašto neke vijesti konzumiramo više od drugih? Odgovor na ovo pitanje potražite na radionicama medijske pismenosti Kreativno edukativnog centra “Murai”.

Mediji su prisutni u čovječanstvu od pojave tiskarskog stroja. Nekad su vijesti i informacije bile rezervirane samo za obrazovanu elitu, dok su danas sastavni dio naših života. Radio je kao medij za vrijeme II. svjetskog rata služio kao snažno propagandno sredstvo, a različite vrste medija mnogi i danas tako promatraju.

U kojoj mjeri medije konzumiramo? Kako ih ograničiti i dozirati? O svemu tome će se govoriti na novoj radionici, kao i naučiti kako napraviti dobru i relevantnu vijest.

Različiti koncepti

Edukacije na ovu temu provodit će Dora Vadlja, magistra novinarstva. Rad u novinarstvu započela je kao studentica za vrijeme diplomskog studija u Zagrebu. Pratila je zanimljivosti i aktualnosti u Međimurju, a osim praćenja dnevnih novosti i poznatih osoba, pisala je i mnogobrojne PR tekstove za portal.

Nakon stjecanja diplome i zvanja magistra novinarstva zaposlila se u Međimurskim novinama, gdje radi pet godina. Istovremeno piše za tiskano izdanje tjednika, kao i za portal. Time je stekla vještine rada na dvjema medijskim platformama koje su na prvu slične, no obuhvaćaju sasvim različite koncepte i publiku.

S početkom školske godine, započinju radionice i edukacije u Kreativno edukativnom centru “Murai”. Prijavite se i iskoristite rujan za radionice medijske pismenosti. Prijaviti se možete putem ove poveznice.

Plan i program ciklusa radionica i edukacija u trajanju od 30 sati dostupan je niže.

Kultura

Varaždinka snimila dokumentarac o Nepalcima koji su životima platili stadione u Katru

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dokumentarni film varaždinske redateljice Anje Strelec o nepalskim radnicima migrantima koji rade na Bliskom istoku ‘Where Have All The Smiles Gone’ izlazi početkom sljedeće godine.

Dok je FIFA Svjetsko nogometno prvenstvo u Katru u punom jeku, ljudi diljem svijeta okupljaju se kako bi gledali utakmice i uživali u ‘najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu’. No, na žalost, postoji i vrlo mračna strana ovogodišnjeg prvenstva – gotovo 7000 radnika umrlo je u Katru otkako su počele pripreme za FIFA Svjetsko nogometno prvenstvo zbog loših uvjeta rada, a od toga je 1700 Nepalaca, prema nepalskom Odboru za zapošljavanje u inozemstvu.

Ovo je samo jedan od tragičnih scenarija više od milijun Nepalaca koji rade u zemljama Bliskog istoka koje iskorištavaju migrante za jeftinu radnu snagu ne poštujući njihova ljudska prava –  zbog loših radnih uvjeta, nepalski radnici migranti svakodnevno umiru.

Dokumentarni film varaždinske redateljice Anje Strelec izlazi početkom sljedeće godine – film Where Have All The Smiles Gone portretira nepalske radnike migrante koji u potrazi za boljim životom odlaze raditi u inozemstvo, većinom u zemlje Bliskog istoka ali na žalost često budu žrtve svojih poslodavaca koji ih iskorištavaju te im uskraćuju ljudska prava.

Domaće gospodarstvo Nepala snažno ovisi o radnicima migrantima, ali umjesto očekivanog ekonomskog prosperiteta, zbog loših i nehumanih uvjeta rada migranti se u Nepal vraćaju bolesni ili mrtvi.

‘Where Have All The Smiles Gone’ je dokumentarni film rađen pet godina koji portretira  putovanje nepalskih migranata koji napuštaju svoj dom u potrazi za boljom budućnošću većinom odlazeći u zemlje Bliskog istoka, a da pritom nisu ni slutili kakve ih poteškoće čekaju.

Film je režirala hrvatska redateljica koja živi i radi u Belgiji Anja Strelec u suradnji s producentskom kućom iz Nepala Mountain River Films. Producenti su Deepa Dharel, Chandra K Jha i poznati islandski producent Erlingur Jack, a koproducent je Giuseppe Savino.

Film će biti objavljen početkom 2023.

Nastavite čitati

Kultura

U sklopu godišnjeg koncerta KUD-a Marof posjetitelji će moći uživati u bojnom plesu Moreška

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu godišnjeg koncerta KUD-a Marof, koji će se održati ove subote, 3. prosinca, u 18.30 sati u KC Ivan Rabuzin u Novom Marofu, a za koji se uvijek traži ulaznica više, stari viteški ples mačevima izvest će KUD Moreška s otoka Korčule, gosti novomarofskog kulturno-umjetničkog društva. 

Korčulanska moreška, bojni ples s mačevima, se kroz stoljeća svog postojanja mijenjala te potpuno saživjela s Korčulom, gdje se jedino i zadržala, dobivši uz opće karakteristike i svoje posebne. Današnja moreška u dramskom dijelu prikazuje tipičnu borbu za djevojku kroz sukob dvije vojske, dok sukob civilizacija ostaje u pozadini. Izvodi se uz glazbenu pratnju koju je 1937. skladao Krsto Odak, a strukturirana je u osam zasebnih koreografskih dijelova – uvodna plesna figura sfida (izazov) te sedam različitih mačevalačkih figura – kolapa. Moreška se nekad izvodila svugdje po Mediteranu, a danas se sačuvala samo u gradu Korčuli, gdje se prenosi iz generacije na generaciju više od 400 godina.

Na cijelovečernjem koncertu uz goste s Korčule, nastupit će i sve sekcije KUD-a Marof, folklorne sekcije, ženska vokalna skupina Zipka, Klapa Marof, te tamburaški sastav. 

Cijena ulaznice je 50 kuna.

Ulaznice za ovaj izniman događaj mogu se nabaviti u Gradskoj knjižnici i čitaonici Novi Marof, a ako ostane ulaznica, na sam dan koncerta, na ulazu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje