Povežite se s nama

Život i društvo

Ovi mladi ljudi iz Varaždinske županije rasturaju u šahu

Objavljeno:

- dana

U Skupštinskoj dvorani Županijske palače uručeni su pehari najboljima na PUŽ-u – Pojedinačnom županijskom prvenstvu u šahu za osnovne i srednje škole u školskoj godini 2023./24.

Pehari su dodijeljeni u tri kategorije, za niže i više razrede te srednje škole, a pehare su im uručili župan Varaždinske županije Anđelko Stričak i predsjednik Šahovskog saveza Varaždinske županije te voditelj Centra izvrsnosti za šah Željko Matkun. Uručenju nagrada prisustvovao je i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek.

Čestitavši mladim šahisticama i šahistima, župan Stričak je naglasio kako Varaždinska županija kontinuirano ulaže znatna financijska sredstva u resor obrazovanja, a nadogradnja standardnim kurikulima su svakako naši Centri izvrsnosti koji su postali prepoznatljivi i van Hrvatske.

Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek je istaknuo kako je ovo osma sezona od kad imamo naše županijske „Puževe“ i peta godina Centra izvrsnosti.

– Možemo biti zadovoljni dosadašnjim rezultatima. Kad gledate sve strategije koje imamo i na koje se oslanjamo onda je ova strategija majka svih strategija. Šahisti su naši najbolji intelektualci koje društvo ima- rekao je Huđek.

Šahist Adrian Petrus je županijski prvak koji je na svih pet turnira bio prvi.

– Meni je šah jedna izuzetno zanimljiva igra. Volim i uživam igrati, idem na razna natjecanja – rekao je Adrian, a sa igranjem šaha počeo je u drugom razredu.

Njegova kolegica Laura Friščić, županijska pobjednica u šahu, također je i viceprvakinja Hrvatske u ubrzanom šahu.

– Moj interes prema šahu je zapravo potekao iz interesa mojeg brata, kada je on tek počeo igrati šah i meni se igra svidjela pa sam i ja počela igrati. Kasnije je krenula moja mlađa sestra i najkasnije moj mlađi brat, te smo svi prepoznali interes prema šahu – rekla je Laura.

Predsjednik Šahovskog saveza Varaždinske županije i voditelj Centra izvrsnosti za šah Željko Matkun je rekao kako kroz školsku godinu postoji pet turnira gdje se šahisti bore za ukupni plasman, i nakon takvih turnira, u konkurenciji nižih razreda, viših razreda i srednjih škola, kod dječaka i djevojčica, a u ukupnom poretku se dobiju županijski prvaci.

– Iznad svega toga je sam rad Centra izvrsnosti. 30 polaznika koji prođu testiranje, pohađaju u 20 termina nastavu šaha u četiri jakosne grupe, sa šahovskim mentorima koji su iskusni.
Još jedan bitan dio je rad sa učiteljima, mentorima tako da kroz školsku godinu organiziramo tri seminara, a ono što nas ove godine posebno veseli, iskorak je što smo napravili seminar za odgajateljice i odgajatelje u dječjim vrtićima koji je bio fenomenalan – rekao je Matkun te istaknuo kako se radi o potencijalnoj niši.

– U ranoj dobi postoje alati i metode i primjeri dobre prakse iz cijelog svijeta koje smo sakupili i prošle godine na Međunarodnoj šahovskoj konferenciji u Londonu, i ta znanja i te metode su prezentirane. Tu u budućnosti vidimo jedno novo područje u kojem možemo iskoristiti potencijal, gdje već u ranoj dobi djecu učiti šah. Tu se ne radi samo o učenju šaha, nego se radi o korištenju šaha i dijelova igre u svladavanju nekih vještina, shvaćanja, poznavanja uzorka. Interes je vrlo dobar. U ovim turnirima kroz školsku godinu je sudjelovalo preko 250 učenica i učenika. Interes je odličan za testiranje, preko 50 učenica i učenika iskazuje interes za rad u samom Centru, a mi ih primamo 30. Rekao bi da je to sve jedan optimalan obujam koji mi zadovoljavamo – zaključio je Matkun.

Život i društvo

FOTO Vatrogasci uspješno evakuirali učenike područne škole u Druškovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U cilju prezentacije zajedničkog djelovanja dobrovoljnih vatrogasaca s područja Općine Maruševec te nove vatrogasne opremu i vozila kojom raspolažu vatrogasne postrojbe ovog je vikenda održana pokazna vatrogasna vježba članova Vatrogasne zajednice Općine Maruševec u Druškovcu.

Vježbu su organizirali Vatrogasna zajednica Općine Maruševec u suradnji s Osnovnom školom Gustav Krklec Maruševec. Kroz vježbu, prikazane su mogućnosti i spremnost vatrogasaca u zajedničkom djelovanju gašenja većih požara gospodarskih objekata, mogućnosti snabdijevanja vodom iz hidrantske mreže više vozila u dužem vremenskom periodu, gašenje požara u obrazovnoj ustanovi te uzbunjivanje i provjera sustava radio i telefonskih veza.

Vježbu su koordinirali zapovjednik Vatrogasne zajednice Općine Maruševec, vatrogasni časnik prve klase Filip Vrbanec i ravnatelj škole Tomislav Vincek.

Operativne snage pokazale visoku razinu spremnosti i uvježbanosti

–Vježba je tekla prema planu, kao i sama evakuacija djece koja su u vrlo kratkom vremenu izašla iz područne škole u Druškovcu, gdje su naši vatrogasci pokazali visoku razinu, kako u spremnosti tako i uvježbanosti. Za njih takve situacije nasreću nisu česte, no u slučaju da do njih dođe, pripadnici DVD-a Maruševec i Donje Ladanje su spremni – naglasio je Mario Klapša, načelnik Općine Maruševec koji je s predsjednikom Općinskog vijeća Damirom Špremom te počasnim predsjednikom Vatrogasne zajednice Općine Maruševec Zdravkom Kukecom pozorno pratio vježbu.

Za vrijeme vježbe građani su mogli u radu vidjeti i novo vatrogasno tehničko vozilo kojeg je DVD Maruševec uz pomoć Općine Maruševec nabavio prošle godine za takve ali i druge zahtjevne intervencije.

– Ovakve su vježbe dobre i potrebne kako bi se uz vatrogasce i djelatnici škole, ali i učenici pripremili za neželjene situacije, te da bi na ispravan način i pravovremeno mogli reagirati – dodao je Klapša, ističući pritom da je u vježbi sudjelovalo gotovo 30 pripadnika operativnih vatrogasnih službi koji su pokazali kako je sigurnost u Općini Maruševec na vrlo visokoj razini, kao i njihova spremnost u potencijalnim situacijama ugroza.

Nastavite čitati

Nekategorizirano

Varaždinski gimnazijalci proslavili 50. godišnjicu mature

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nekad učenici varaždinske Gimnazije, danas iskusni profesionalci različitih struka, proslavili su 50. godišnjicu mature u školskim klupama.

Proslava je upriličena u subotu, 11. svibnja, a bivši maturanti na druženje s vršnjacima pristigli su i iz inozemstva, gdje žive i rade.

Međutim, većina ih je u mirovini, a mnogi od njih uspješno su završili studije ostvarivši potom profesionalne karijere. Na poziv za proslavu maturanata iz daleke 1974. godine, odazvalo se 116 bivših maturanata varaždinske Gimnazije.

Tada ih je maturiralo  215 u 7 razreda i nikad dosad prilikom proslava godišnjica mature nije se odazvalo toliko slavljenika. Nažalost, 27 ondašnjih maturanata je preminulo.

Dodajmo da su nakon okupljanja pred zgradom Prve Gimnazije i fotografiranja, ušli u gimnazijsku zgradu i boravili nakratko po razredima. Bila je to prigoda da se svi prisjete srednjoškolskih dana i svojih snova.

Druženje je nastavljeno uz svečanu večeru, glazbu i ples u Park Boutique hotelu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje