Povežite se s nama

Nekategorizirano

Ovog vikenda “Toplička božićna priča” uz koncerte, dječju predstavu i popularne Moto mrazove

Objavljeno:

- dana

Bogati program tijekom ovoga vikenda pripremili su Grad Varaždinske Toplice i gradska Turistička zajednica.

Od petka do nedjelje održava se popularna “Toplička božića priča 2018.“ s različitim događanjima u kojima će svatko moći pronaći ponešto za sebe.

U sva tri dana trajanja manifestacije posjetitelji će moći obići Mali sajam eko proizvoda i rukotvorina s prigodnom ponudom originalnih božićnih poklona. Na ugostiteljskoj kućici restorana “Bernarda” nudit će se okrjepa uz kuhano vino, bezalkoholni i alkoholni punč, Križevačko craft pivo, domaća pita i hrana s roštilja iznenađenja te nezaobilazni gulaš. U petak je za glazbeni dio programa zadužen duo Neven i Leo.

U subotu od 17 sati u Kino dvorani bit će izvedena predstava “Patuljci darova nemaju pa se Djedici hitro spremaju”, dok će glazbeni nastup imati duo Mirta i Emerik, koji će se publici predstaviti u dva termina, u 11 i 16.30 sati.

Posebno veselo bit će u nedjelju jer u 15 sati na ulice Varaždinskih Toplica dolaze popularni Moto mrazovi koji će slatkim poklonima darivati mališane. U 16 sati zapalit će se treća svijeća na adventskom vijencu.

Međimurje

Iz trgovine u Kotoribi ukradeno nekoliko tisuća kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

novac, krađa

Između 24. i 27. prosinca 2021. godine u Kotoribi, Sajmišnoj ulici, nepoznati počinitelj je provalio u trgovinu odakle je ukrao novac.

Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko tisuća kuna, javlja PU međimurska.

Protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Nastavite čitati

Aktualno o koronavirusu

Omikron u Hrvatskoj? Uzorak na analizi, osoba je bila u kontaktu s osobom iz Južnoafričke Republike

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

koronavirus, omikron, covid, ilustracija

Institut Ruđer Bošković poslao je danas, 4. prosinca, priopćenje u vezi otkivanja novog soja koronavirusa u Hrvatskoj.

Kako navode, na analizi je uzorak osobe koja je bila u kontaktu s osobom iz Južnoafričke Republike, a pokaže li se nalaz potvrdnim, bit će to prvi zabilježeni slučaj omikrona u Hrvatskoj.

Evo što su priopćili iz Instituta Ruđer Bošković:

Slijedom brojnih novinarskih upita upućenih Institutu Ruđer Bošković (IRB) nakon priopćenje Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) da je utvrđena sumnja na prisutstvo nove varijante Omicron kod jednog pacijenta u Hrvatskoj, možemo potvrditi da je potencijalno pozitivan uzorak na prisutnost virusa SARS-CoV-2 prikupila 1. prosinca 2021. godine Poliklinika Medikol u sklopu PCR testiranja.

Osoba koja je pristupila testiranju izrazila je sumnju na mogućnost zaraze novom varijantom koronavirusa Omicron, zbog ostvarenog kontakta s osobom iz Južnoafričke Republike. Njenom je privolom uzorak upućen u daljnju obradu u Laboratorij za naprednu genomiku IRB-a pod vodstvom dr. sc. Olivera Vugreka. 

RT-PCR analiza ukazala je na određena odstupanja u usporedbi s drugim varijantama koronavirusa. Daljnja ciljana analiza sekvenciranjem ključnih regija SARS-CoV-2 genoma dokazala je prisutnost mutacija karakterističnih za novu varijantu SARS-CoV-2 Omicron.

O rezultatima su obaviješteni Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo zdravstva te se čeka njihova službena potvrda. Također, napominjemo da je potrebno 72 sata kako bi se dobio konačan rezultat sekvenciranja. Hrvatski zavod za javno zdravstvo će pravovremeno obavijestiti javnost o konačnim rezultatima.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje