Povežite se s nama

U fokusu

Pirova pobjeda nad “velikim antifašistom”

Objavljeno:

- dana

KOLUMNA DENISA PERIČIĆA

Jedna je moja velika borba završena pobjedom: politička vjerodostojnost Stjepana Mesića konačno je uništena.

Nisam ga ja raskrinkao, pobijedio je on sam sebe, ali moja je savjest pritom čista. Na prijetvornu prirodu njegova antifašizma te netransparentnost i nedemokratičnost njegova djelovanja argumentirano sam ukazivao u ovoj kolumni mnogo puta u proteklih osam godina. I ne samo to: dobro znam da sam još i bitno prije toga, zbog svojih posve legitimnih stavova i postupaka, imao problema koje mi je, bez ikakvog opravdanja, prouzročio osobno Stjepan Mesić. I ne samo ja.

Dok mnogi moji vršnjaci jadikuju za godinama koje im je sputao Franjo Tuđman, žaleći se na tvrdoću njegove vladavine, ja u prvom redu žalim za godinama u kojima mi je Mesić, prvo 10 godina kao predsjednik države, a potom još 7 godina, sve do jučer, zajedno sa svojim sljedbenicima zagorčavao život i zagađivao cijeli javni prostor.

Još kao predsjednik, a posebice nakon toga, Mesić je sustavno provodio ono što je osamdesetih radila velikosrpska propaganda. U doba kad su tek rijetki čuli za Tuđmana, a vlast u Hrvatskoj čvrsto držao SKH, Miloševićeva klika, proglasivši se uzorom antifašizma, čak je i Šuvara i Račana proglasila fašistima, a cijeli hrvatski narod genocidnim. Iako je devedesetih razotkrio takvu četničku gebelsovštinu i borio se protiv nje, Mesić se uskoro proglasio prvim antifašistom svijeta te preuzeo isti recept i primjenjivao ga na sve one koji mu se nisu sviđali: vrlo malim dijelom na uistinu rijetke radikalne proustaške elemente, a najvećim dijelom na sve one koji su mu stajali na političkom putu.

Ironija sudbine htjela je da ga sunovrate vlastiti, nimalo antifašistički ispadi. Ipak, za mene je Mesićev pad tek Pirova pobjeda: naime, za razliku od mene, Mesiću i dalje ništa ne nedostaje u životu.

Izvor:
Foto: N1

U fokusu

Ustavni sud: Milanović ne može biti ni mandatar ni premijer!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas je održana izvanredna sjednica Ustavnog suda oko rezultata izbora i angažmana predsjednika Milanovića na njima, nakon čega se predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović obratio javnosti.

– Upozorenjem od 18. ožujka pravodobno smo upozorili Milanovića da njegovo kandidiranje te isticanje njega kao kandidata je nespojivo s ustavnim položajem i načelom diobe vlasti. Upozoren je da mora odmah podnijeti ostavku ako se kandidira ili nastupa u javnosti kao budući kandidat. Pozivao je njega i SDP da odmah prestanu s aktivnostima, u skladu s Ustavom. Rečeno je i da će cijeli proces izbora biti pod strogim nadzorom. Ustavni sud primjećuje da je 20. ožujka DIP pozvao da se predsjednik suzdrži od direktnog sudjelovanja da se suzdrži te da se vodi računa o tome. Ustavni sud utvrđuje da je SDP postupao prema uputama, a Milanović se stavio u položaj sudionika izbora – rekao je Šeparović, a prenosi Jutarnji list.

Šeparović je rekao i da Milanović ne može biti mandatar Vlade ni premijer.

– Iako nije podnio ostavku, Milanović je nastupao kao kandidat. Takvim izjavama ne samo da nije poštivao upozorenja suda, nego je doveo u pitanje vladavinu prava. Stoga Ustavni sud utvrđuje da se predsjednik svojim izjavama i ponašanjem, doveo u poziciju da ne može biti mandatar za sastav buduće Vlade niti predsjednik Vlade, rekao je Šeparović.

– Te dvije pozicije se isključuju i upozoravamo sudionike svih izbora da pri predlaganju budućeg mandatara moraju biti svjesni te činjenice. I po potrebi donijet ćemo posebnu odluku. Ustavni sud od 18. ožujka nije htio dodatno utjecati na volju birača. Ovo priopćenje i upozorenje donijeli smo na sjednici, 9 sudaca bilo je za, 3 su bili protiv, a Ingrid Antičević bila je odsutna – rekao je.

Na pitanje novinarke može li Milanović dati ostavku pa biti mandatar, Šeparović je odgovorio da je on pravodobno upozoren.

– On ostavku nije podnio i sada je gotovo. Ne može više biti mandatar, Ustavni sud bi takvu odluku mogao poništiti. Po potrebi će Ustavni sud donijeti posebnu odluku – rekao je Šeparović.

– Ako 76 zastupnika želi da bude mandatar, Ustavni sud će odlučiti hoće li tu odluku poništiti običnom većinom i to na temelju općih nadzornih ovlasti kao čuvara Ustava i na temelju prethodnih upozorenja – napomenuo je Šeparović.

Rekao je da Milanović ne može biti mandatar ni u jednom slučaju “jer nije na vrijeme dao ostavku”.

Nastavite čitati

U fokusu

U Općini Sračinec moraju se ponoviti parlamentarni izbori

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

DIP je 18. travnja održao konferenciju za medije na kojem su govorili i o nepravilnostima na koje su birači naišli tijekom samih izbora.

Otkrili su kako će se u dvije izborne jedinice izbori ponoviti, piše 24sata.hr.

Riječ je o III. i V. izbornoj jedinici, gdje se utvrđene nepravilnosti.

– Što se tiče III. izborne jedinice, riječ je o Općini Sračinec, a odnosi se na listu kandidata u 12 izbornoj jedinici. Što se tiče V. izborne jedinice, radi se o općini Markušica, tamo je pronađeno više glasačkih listića nego što ih je trebalo biti – komentirao je potpredsjednik Povjerenstva Josip Salapić.

Na tim će se biračkim mjestima izbori ponoviti i to ove nedjelje za predstavnika manjina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje