Povežite se s nama

U fokusu

Piškornica objavila natječaj za izvođenje radova vrijednih 350 milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

Nakon potpisivanja ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava dovršena je izrada dokumentacije o nabavi za RCGO Piškornica.

Stoga je u petak 26. ožujka 2021. godine Piškornica d.o.o. objavila otvoreni postupak javne nabave za usluge projektiranja i izvođenja radova na izgradnji Regionalnog centra za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske Piškornica, procijenjene vrijednosti 346.663.831,20 kuna.

Natječaj je objavljen u Elektroničkom oglasniku javne nabave (www.eojn.hr), kao i u bazi podataka o javnoj nabavi u EU (TED – Tenders Electornic Daily).

Otvaranje ponuda predviđeno je za 10. svibnja 2021. godine, ukoliko ne bude zahtjeva za produljenje roka.

– Izgradnja ovoga postrojenja predstavlja važan korak i napredak u zbrinjavanju otpada u odnosu na prvotno za okoliš štetno odlaganje otpada na lokaciji Piškornica, kada se bez adekvatne zaštite, dakle gotovo „na livadu“  odlagalo od 80-ih godina, preko uređenog odlagališta koje funkcionira zadnjih 15-ak godina pa sve do suvremenijeg postrojenja u kojem će se sav otpad uz  zaštitu okoliša i zdravlja ljudi obraditi i učiniti inertnim – ističu u tvrtki i podsjećaju da je u Europi aktivno 570 postrojenja sličnih budućem RCGO Piškornica.

Takva tehnologija dokazana je u Europi i primjenjuje se u nizu Europskih zemalja. Prema podacima tehnološkog časopisa specijaliziranog za zaštitu okoliša „FuturENVIRO“ u 2017. godini u Europi je bilo aktivno 570 MBO postrojenja ukupnog kapaciteta obrade otpada 55 milijuna tona godišnje, od čega je 45 aktivnih postrojenja samo u Njemačkoj.

Također, predviđa se da će se do kraja 2025. godine izgraditi još 120 postrojenja, među kojima je i RCGO Piškornica.   

Neovisno od uloge RCGO-a, odvajanje otpada na mjestu nastanka i dalje je jako važno i nezamjenjivo, jer kroz jednu takvu aktivnost  svaki građanin preuzima dio odgovornosti za svoj otpad i doprinosi kružnom gospodarstvu.

Osim toga, to ima za rezultat da se nakon postupka sortiranja na razini općina i gradova, smanji količina neobrađenog miješanog komunalnog otpada koji komunalna društva predaju u RCGO Piškornica.

Manje otpada predanog na obradu u RCGO jedinim dijelom utječe i na cijenu odvoza otpada za svakog građana pa će tako, osim doprinosa globalnim ekološkim i okolišnim ciljevima, odvajanjem otpada moći doprinijeti i svojim ekonomskim ciljevima, odnosno manjim utjecajem na račune za otpad unutar svojih kućnih budžeta.

U fokusu

Varaždinska policija: Dijete se ne smije ostavljati u vozilu niti pri umjerenim temperaturama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ispred trgovačkih centara u Varaždinu varaždinska policija u subotu, 24. srpnja, dijelila preventivne letke i upozoravala roditelje na oprez da ne ostavljaju djecu bez nadzora u vozilima.

Zbog nedavnog događaja koji se dogodio, kojom prilikom je od dehidracije tragično stradalo dijete ostavljeno samo u vozilu, Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar je izradilo jedan preventivni letak.

– Letak sadrži preporuke stručnjaka, a navodi se i kaznena odgovornost roditelja. Obzirom da su se takva stradavanja događala i ranije, potrebno je osvješćivati i upozoravati roditelje i sve koji se brinu o djeci da postoje rizici i opasnosti od izlaganja djece suncu i visokim temperaturama, te da čak i kraći boravak u ugrijanom vozilu može prouzročiti tragične posljedice – ističe varaždinska policija.

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske su zbog najavljenih visokih temperatura i sprječavanja neželjenih događaja ispred trgovačkih centara na području grada Varaždina u subotu od 9 do 13 sati organizirali i proveli preventivnu akciju koja ima za cilj informiranje i senzibiliziranja roditelja o posljedicama ostavljanja djeteta bez nadzora u vozilu te promicanje odgovornog ponašanja i poštivanje prometnih propisa kako bi utjecali na smanjenje stradavanja djece.

Kao važno i apsolutno pravilo u zaštiti zdravlja i života naše djece glasi; „dijete se ne smije ostavljati u vozilu niti pri umjerenim temperaturama niti samo nekoliko minuta uz otvorena vrata ili prozore“.

Također veliki broj građana u vozilu prevozi i kućne ljubimce te je potrebno računa voditi i o njima jer o dogovornom ponašanju ovisi i njihov život.

Nastavite čitati

U fokusu

Najčešći prekršaj varaždinskih biciklista je vožnja preko pješačkog prijelaza

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na području Policijske uprave varaždinske u četvrtak, 22. srpnja, provedena je operativna akcija „Pješaci i biciklisti“.

Za vrijeme akcije varaždinska policija utvrdila je ukupno 66 prekršaja, od kojih 59 prekršaja ciljanih skupina sudionika i 7 ostalih prekršaja.

– Najviše prekršaja počinili su biciklisti vožnjom preko pješačkih prijelaza, nekorištenjem reflektirajućih prsluka i svjetala za vrijeme vožnje noću, vožnjom suprotno postavljenom prometnom znaku te pješaci nepropisnim kretanjem kolnikom i prelaskom ceste izvan obilježenog pješačkog prijelaza. Također utvrđeni su i prekršaji nepropuštanja pješaka na pješačkim prijelazima od strane vozača – ističe varaždinska policija.

Svi pješaci i biciklisti zatečeni u prometu za vrijeme noći i uvjeta smanjene vidljivosti koji nisu koristili reflektirajući prsluk ili slične reflektirajuće oznake, od strane policijskih službenika darivani su reflektirajućim prslukom, te nakon što su iste obukli na sebe, mogli su dalje nastaviti sudjelovati u prometu.

U vrijeme provođenja akcije dogodila se jedna prometna nesreća u kojoj je maloljetni vozač bicikla ozlijeđen.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!