Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Premijer Plenković u Varaždinu: Zadovoljstvo je biti na Špancirfestu!

Objavljeno:

- dana

Malo španciranja

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković posjetio je danas 19. po redu Špancirfest.

– Zadovoljstvo je ponovno biti u Varaždinu i Varaždinskoj županiji. Ovdje sam kontinuirano, sve je interesantnije iz godine u godinu i ponuda je sve sadržajnija za Varaždince i desetke tisuća turista – rekao je premijer Plenković, koji je u Varaždin stigao u pratnji ministra turizma Garija Cappelija, ministrice znanosti, obrazovanja i sporta Blaženke Divjak, ministra graditeljstva Predraga Štromara i Nine Obuljen Koržinek, ministrice kulture.

Plenković je prije španciranja održao sastanak s gradonačelnikom Ivanom Čehokom i županom Radimirom Čačićem.

– Cilj je jačanje partnerstva između središnje razine vlasti, Grada i Županije. Važno je što hrvatska Vlada može napraviti za kvalitetniji život na sjeveru Hrvatske. To su ulaganja u obrazovanje, gospodarstvo i sveučilište, a posljednji primjer je varaždinska bolnica u koju su usmjerena značajna sredstva – dodao je Plenković.

Gradonačelnik Čehok istaknuo je da su Plenkoviću predstavili razvojne projekte.

– Vjerujemo da ćemo imati podršku Vlade u našim projektima. Špancirfest je dobar turistički proizvod za našu državu, a iskoristili smo priliku da se prošpanciramo i porazgovaramo – istaknuo je Čehok.

Čačića muči veliki uteg Varaždinske županije, a to je dug države od 33 milijuna kuna za najamnine za škole i dvorane izgrađene po javno-privatnom partnerstvu.

– Imam jasnu sliku da su sredstva predviđena u proračunu za iduću godinu, a za ova potraživanja obećanje od ministra financija Marića da će se to riješiti. Što god nama Vlada kaže, mi to prihvaćamo – zaključio je Čačić.

Njihov špancirung pogledajte u fotogaleriji.

Izvor: Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

U Međimurju se gradi suvremeni centar za starije: ˝Rješavamo problem nedostatka smještaja u domovima˝

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Međimurskoj županiji, odnosno na području općine Nedelišće, uskoro će se izgraditi novi centar za starije.

Međimurska županija odlučno je reagirala na problem deficita smještajnih kapaciteta i izvaninstitucionalnih usluga za ljude treće životne dobi, te je s Općinom Nedelišće ušla u projekt izgradnje i opremanja suvremenog centra za starije osobe u Nedelišću. Održana je početna konferencija projekta vrijednog 11.487.229 eura, za koji je Međimurska županija, kandidaturom na natječaj, već osigurala 6.138.048 eura bespovratnih sredstava. Gradnja centra započinje u kolovozu, a objekt će podići djelatnici tvrtke Hidroing iz Varaždina.

Župan Međimurske županije Matija Posavec istaknuo je da je riječ o strateškom projektu i novom velikom iskoraku.

-Ovo je naš odgovor na potrebe naših starijih sugrađana i naše rješenje za podizanje skrbi o najranjivijim članovima zajednice na još višu razinu. Želimo da budući centar bude mjesto okupljanja i mjesto na kojem će se naši sugrađani osjećati ravnopravnim članovima društva. Ovaj projekt simbolizira i našu zahvalnost za sve vrijednosti kojima su oplemenili zajednicu tijekom svoga radnog vijeka – istaknuo je župan Posavec, podsjetivši da starije i nemoćne osobe u Međimurskoj županiji uživaju poštovanje koje je vidljivo u nizu izvaninstitucionalnih usluga organiziranih u našem kraju, od aktivnosti županijskog Centra za pomoć u kući do projekta PrinOs Crvenoga križa i županijskih potpora, poput besplatnog prijevoza autobusom i vlakom, ulaznica za gradske bazene za umirovljenike i uključivanja u projekte usmjerene ovom dijelu populacije. Samo u 2024. godini, Međimurska županija za u razne oblike potpora starijim osobama ulaže oko 270.000 eura.

-Poznato je da je Međimurska županija pokrenula projekt sufinanciranja troška smještaja starijih osoba u domovima za starije i nemoćne za što smo osigurali 85.000 eura u proračunu, a sredstva ćemo – prema potrebama – povećati. I smještaj u novom centru će biti sufinanciran, u što će Županija uključiti i naše općine i gradove te formirati model koji će usluge centra učiniti dostupnima građanima – dodao je župan Matija Posavec.

-Centar za starije i nemoćne osobe u Nedelišću u planu je dulje od 20 godina, a zahvaljujući mudroj odluci rukovodstva Općine Nedelišće s početka 2000-tih, te tadašnjoj inicijativi našeg vijećnika Vladimira Topolnjaka otkupljeno je zemljište nadomak crkve i u prostorni plan unesena ustanova – istaknuo je načelnik Novak, zahvalivši županu i stručnim službama Međimurske županije na pomoći.

Načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak potom je potpisao ugovor s direktorom Hidroinga Danijelom Risekom čime je ovaj veliki projekt postao stvarnost.

Skrb za više od 420 osoba

Projekt izgradnje i opremanja centra za starije osobe bit će okončan do lipnja 2026. godine kada će Međimurje dobiti suvremenu ustanovu sa stacionarnim dijelom kapaciteta za 122 osobe, za teže pokretne starije osobe, kao i ljude oboljele od Alzheimerove bolesti i drugih oblika demencije, uz čak 11 oblika izvaninstitucionalnih usluga kojima će se podizati kvaliteta života starijih ljudi u njihovim domovima. Centar će pružati izvaninstitucionalne usluge za najmanje 300 ljudi.

S postojećim kapacitetima, kao i oblicima skrbi koje osiguravaju udruge civilnog društva, nova slika socijalne skrbi za osobe treće životne dobi u našem kraju dugoročno će i u značajnoj mjeri osigurati bolje uvjete za starije osobe te osnažiti njihove obitelji.

Nastavite čitati

U fokusu

Habijan o rastu plaća državnim dužnosnicima: Rad mora biti valoriziran

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vlada je na sjednici usvojila odluku o visini osnovice za obračun plaća državnih dužnosnika, koja će se povećati za 83,45 posto, odnosno na 947,18 eura bruto, dok će predsjednicima Republike, vlade i sabora plaća narasti za oko 70 posto.

Premijer Plenković pritom je napomenuo kako se osnovica godinama nije mijenjala.

-U međuvremenu su stvoreni preduvjeti za gospodarski rast, investicijski kreditni rejting, povećanje plaća u privatnom sektoru i državnim i javnim službama, praktički u svim mogućim segmentima. Na početku trećeg mandata vrijeme je da se adresira i pitanje državnih dužnosnika, a ministar Habijan ima zadaću da do kraja godine predloži cjelovito rješenje uređenja dužnosničkih plaća – rekao je premijer Andrej Plenković, a prenosi N1.

Usvojenom odlukom osnovica za obračun plaće državnih dužnosnika povećat će se s 516,29 na 947,18 eura bruto, odnosno za 83,45 posto, dok će plaće predsjednicima Republike, vlade i sabora narasti za oko 70 posto.

-Radimo u uvjetima kada imamo rast BDP-a 13 kvartala zaredom, u uvjetima investicijskog kreditnog rejtinga, nikad veće zaposlenosti, odnosno manje nezaposlenosti – rekao je ministar pravosuđa, uprave i digitalne transformacije Damir Habijan.

Dodao je kako se od 2002. postupno smanjivao omjer službeničke i dužnosničke osnovice.

-Od 2002. do 2009. godine službenička i dužnosnička osnovica su iste, rasle su s 561,74 na 718,74 eura. Godine 2009. su obje smanjene, i to dužnosnička više od službeničke, koja je ostala ista sve do 2016., dok dužnosnička nastavlja padati za čak 28,2 posto. Od 2016. službenička osnovica raste, dok dužnosnička stagnira. Usklađivanjem bi sada dužnosnička osnovica iznosila koliko i službenička – rekao je Habijan i naglasio kako su narušeni odnosi u plaćama između državnih dužnosnika i državnih službenika i namještenika.

U privatnom sektoru benefiti kakve imaju državni dužnosnici ne postoje.

-Nemamo plaćene prekovremene ni dnevnice u tuzemstvu. Ispada da živimo od povlastica. Ako govorimo o materijalnim pravima, definiranima zakonom, u privatnom sektoru ih nemaju. To je potpuno normalno i u redu jer im je status drugačiji. Vrijeme je da populistički pristup ovakvim temama više nije dobar. Rad mora biti valoriziran – rekao je Habijan.

Mjeru “6+6”, koja omogućava dužnosnicima pod aferama primanje plaće, ne vidi kao spornu te ne smatra da bi njeno ukidanje bilo antikoruptivnog karaktera.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje