Povežite se s nama

U fokusu

Plenković tvrdi da inflacija nije ˝pojela˝ plaće: mjerama smo zaštitili građane

Objavljeno:

- dana

Premijer Andrej Plenković na jučerašnjoj se sjednici Vlade osvrnuo na trenutno stanje u Hrvatskoj, a komentirao je i najnovije podatke o inflaciji.

Državni zavod za statistiku prošlog je tjedna objavio da je stopa inflacije u prosincu 2023. bila 4,5%, što je najniža stopa inflacije još od listopada 2021.

– U razdoblju od studenog 2022. do studenog 2023. inflacija je porasla za 4,7%, dok je prosječna neto plaća u tom razdoblju rasla za 14,6%. To govorim zato kako bismo otklonili teze o tome da je rast inflacije pojeo rast plaća i potvrda da smo našim paketima pomoći vrijednima više od 7,2 milijarde eura u proteklim godinama, te odlukama o ograničenju cijena niza prehrambenih proizvoda i drugim mjerama i pravovremeno reagirali i zaštitili naše građane – poručio je Plenković, prenosi HRT.

Objavljen je podatak o mjesečnom kretanju indikatora ekonomske klime, tzv. ESI, ili Economic Sentiment Indicator, koji prati kretanje BDP-a u zemljama članicama EU-a. On mjeri koliki je optimizam anketiranih poduzeća u pogledu daljnjeg kretanja gospodarstva.

– Najnoviji indikator potvrdio je pozitivne podatke i trendove za Hrvatsku. Ako se promatra razdoblje od zadnja 22 mjeseca, odnosno od početka ruske agresije na Ukrajinu, te tijekom energetske krize i inflatornih pritisaka, Hrvatska je u tom razdoblju čak 11 mjeseci bila na prvom mjestu među državama EU-a po tom indikatoru, uključujući i zadnja dva mjeseca prošle godine. Od ožujka prošle godine, prosjek ESI indikatora za Hrvatsku bio je 106,5, što je najviše među članicama EU-a. Hrvatska je jedina članica Unije koja je baš svaki mjesec imala razinu ESI indikatora bez prekida iznad 100, što znači da je više ispitanika izrazilo pozitivna očekivanja u odnosu na one koji su izrazili negativna očekivanja. Taj indikator potvrđuje da je prepoznata politika Vlade, dakle jasan smjer onoga što se temeljilo na politici višegodišnjeg odgovornog upravljanja javnim financijama, kao i drugim mjerama koje smo u proteklom razdoblju poduzimali – istaknuo je Plenković.

U fokusu

FOTO Radovi u punom jeku, voda će se u jezero Trakošćan početi puštati već u svibnju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Trakošćansko jezero uskoro bi napokon trebalo dobiti stari sjaj. Direktor Hrvatskih voda VGO za Muru i gornju Dravu Milan Rezo rekao nam je da su se radovi intenzivirali i maksimalno se koriste povoljni vremenski uvjeti. Radi se i po 12 sati dnevno, svaki dan, uključujući subote i nedjelje.

Radnici s bagerima, kamionima i ostalim radnim strojevima na jezeru u Trakošćanu nisu bili samo u dane uskrsnih blagdana i na Cvjetnu nedjelju.

Radovi na jezeru traju više od 30 dana, a nataloženi sediment koji se prikuplja odvozi se na dva i pol kilometra udaljenu deponiju. Bez obzira na blagdane, praznike i vremenske uvjete izvađen je sav sediment iz prvog dijela jezera. Prema sadašnjem planu voda bi se mogla puštati u taj prvi dio jezera već s prvim danima svibnja, otkriva nam Milan Rezo.

– Do današnjeg dana izvađeno je približno 60 tisuća kubika sedimenta, što bi značilo da se dnevno iskopa i odveze oko dvije tisuće kubika. Paralelno s vađenjem sedimenta pokrenuli smo i projekt i odabrali najpovoljnijeg projektanta za projektiranje i sanaciju erozija. Na lijevoj obali će se obaviti sanacija u dužini od 120 metara i taj dio ćemo urediti kamenim oblogom s kamenim nabačajem. Na desnoj obali, gdje je bilo takozvano bivše kupalište, uredit ćemo 100 metara uz potporni zid pomoću gabionskih zidova na visinu od metar i pol – objašnjava nam Milan Rezo.

Nakon završetka vađenja sedimenta na prvom jezeru, servisni, odnosno gradilišni putevi povlače se dalje, na druge dijelove jezera, a po potrebi će se ugraditi i kameni materijal.

– Kada povučemo sve servisne, odnosno gradilišne puteve, i to očekujemo oko 1. svibnja, onda krećemo s puštanjem vode unutar tog prvog dijela i paralelno s prestankom ispumpavanja, što bi značilo da će voda slobodno kroz temeljni ispust istjecati u rijeku Bednju – kaže Rezo.

Podsjetimo da su Hrvatske vode nakon završetka pripremnih radova uređenja deponije i gradilišnih puteva, 26. veljače krenule s nastavkom čišćenja jezera Trakošćan od nataloženog sedimenta. Podsjetimo i da je i nedavna obilna kiša zakomplicirala tijek radova, ali sve se uspjelo nadoknaditi..

Prema potpisanom ugovoru Hidroing d.d. se obvezao da će radove završiti do kraja lipnja uz povoljno vremenske uvjete. Nakon završetka radova vađenja sedimenta iz jezera, Hrvatske vode su se odvezale urediti obalu uz samo jezero. U međuvremenu će se obaviti sanacija erozija i klizišta.

Za sanaciju erozija Hrvatske vode osigurale su dodatna sredstva.

– Vrijednost investicija uređenja ovih pokosa koji su nastali erozijom je 500 tisuća eura i taj iznos se ne odnosi na onaj iznos koji je ugovoren za čišćenje jezera. Sanaciju Hrvatske vode financiraju kroz svoje preventivne, redovne i izvanredne mjere održavanja od poplava – objasnio nam je Rezo.

Što se tiče kompletnih radova i puštanja vode u jezero, s obzirom na sušni period u srpnju i kolovozu, za očekivati je da će se jezero do kraja popuniti u jesenskim i zimskim mjesecima.

Nastavite čitati

U fokusu

HSRM: Srijeda kao datum izbora onemogućava radnicima koji rade u inozemstvu njihovo pravo glasanja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatski sindikat radnika migranata (HSRM) poslao je priopćenje medijima, a kojim upozoravaju na to zašto je 17. travnja, srijeda, loš datum za parlamentarne izbore.

Njihovo priopćenje u nastavku prenosimo u cijelosti:

Poštovani, predsjednikov datum izbora koji će se održati 17. travnja 2023 godine ONEMOGUĆAVA se SVIM NAŠIM HRVATSKIM RADNICIMA sa zaposlenjem u inozemstvu njihovo pravo glasanja!

Dnevni migranti RH koji imaju zaposlenje u nama susjednim zemljama te njihov svakodnevni poziv za radno mjesto koje započinje u 05:00 sve do 19:00 ne pruža im izvršenje građanske dužnosti.

Tjedni migranti:
Njihovo udaljenje od samog mjesta boravka u inozemnim zemljama je čak i do 300 km gdje su u nemogućnosti povratka do 19:00 sati na izborna mjesta u hrvatskim konzulatima.

Također svi vozači kamiona koji su na svojim rutama vožnje kao i ujedno njegovateljice koje su na 24-satnoj njezi kao i svi ostali naši radnici migranti spriječeni su pozivu obavljanja građanske dužnosti koji im je izborom datuma glasanja oduzeto pravo.

Svi naši građani izuzeti su protiv ne svoje volje, ne izvršavanju prava glasanja.

HSRM se prošle godine obratio predsjedniku RH i predsjedniku Vlade uzevši u obzir također sve ministre gdje nismo dobili nijedan odgovor na naše apele i ponovno se potvrdilo da smo građani drugog reda.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje