Povežite se s nama

Život i društvo

Plesalo se, glumilo i “hulahopsalo”

Objavljeno:

- dana

FESTIVAL

Društvo Naša djeca Novi Marof po 23. put je organiziralo festival „Razigrano djetinjstvo“, na kojem su nastupila djeca s cijeloga novomarofskog područja s 15 plesnih i zabavnih točaka.

Festival je svojom dugovječnošću već postao zaštitni znak Društva, a jedina je promjena bilo mjesto njegova održavanja – iz Sportske dvorane se preselio u Kulturni centar Ivan Rabuzin.

– Još nešto se redovito mijenja. Broj posjetitelja veći je iz godine u godinu. Posjećenost velika, mjesta malo – veli Renata Horvatić, predsjednica Društva Naša djeca. Na festivalu su nastupila djeca s cijeloga gradskog područja – predškolci i školarci – s raznovrsnim zabavnim točkama.

– Sami polaznici Društva Naša djeca izveli su svoje već popularne „igraonice“ i „dramionice“, kao i nove „hupaonice“ u kojima su pokazali svoje umijeće s hula-hupom – ispričala je predsjednica Horvatić. „Razigrano djetinjstvo“ je odgledao i i gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač te zahvalio svima koji su svojim entuzijazmom i volonterskim radom očuvali festival svih ovih godina. Ujedno je pozvao roditelje da i dalje potiču svoju djecu da sudjeluju u radu Društva Naša djeca te da se izražavaju i druže kroz pjesmu i ples. Društvo Naša djeca Novi Marof u prostorima stare škole dva puta tjedno održava igraonice za djecu predškolske dobi, koje najčešće prolaze djeca koja ne idu u vrtić. Njih tridesetak sa svojim programima tijekom godine sudjeluju u svim gradskim događanjima i njihov su zaštitni znak.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Crveni križ Varaždin prikupio više doza krvi nego što su planirali

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

GDCK Varaždin je tijekom 2020. godine organiziralo ukupno 26 akcija dobrovoljnog davanja krvi u suradnji s Odjelom za transfuzijsku medicinu Opće bolnice Varaždin i Hrvatskim zavodom za transfuzijsku medicinu Zagreb.

Plan za 2020. godinu bio je prikupiti 5000 doza krvi, no zahvaljujući organiziranim akcijama i individualnim dolascima davaoca krvi na Odjel za transfuzijsku medicinu Opće bolnice Varaždin, prikupljeno je 783 doze više. Tako da je sveukupno prikupljeno 5.783 doza krvi.

– Posebno nas veseli podatak da su od ukupnog broja davaoca u 2020. godini 350 osobe prvi puta dale krv. Tijekom 2020. godine, GDCK Varaždin uručilo je 170 zahvalnica višestrukim darivateljima krvi kao znak zahvalnosti za njihovu humanost, dok je njih desetero odlikovano Državnim odličjem „Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske“ koje će im uručiti predsjednik Republike Hrvatske kada se za to steknu epidemiološki uvjeti – objašnjavaju iz Crvenog križa Varaždin.

Nastavite čitati

Život i društvo

Mladi i koronavirus tema sastanka Savjeta mladih i načelnika Petrijanca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 16. siječnja, na inicijativu Savjeta mladih Varaždinske županije održan je sastanak s Općinom Petrijanec na temu djelovanja Općine u pogledu politika za mlade u vrijeme krize uzrokovane COVID-19.

Sastanku su ispred Savjeta mladih Varaždinske županije prisustvovali predsjednik Lovro Lukavečki i potpredsjednik Fran Ježić te članovi Petra Korpar i Mihael Slunjski, a ispred Općine Petrijanec načelnik Željko Posavec.

Savjet mladih Varaždinske županije je još prošle godine, početkom krize uzrokovane virusom COVID-19 inicirao javnu raspravu i predložio konkretne mjere za pomoć mladima koji su se našli u nezavidnoj poziciji. Sastanak je bio nastavak svih dosadašnjih aktivnosti te su prezentirani konkretni prijedlozi poput sufinanciranja privatnog smještaja ili smještaja u studentskim domovima za one studente koji se nalaze u teškoj financijskoj situaciji uzrokovanoj nastalom krizom. Dodatno, jedna od tema je bila pomoć mladima u sektoru poduzetništva kroz program kreditiranja Poduzetništvo mladih, žena i početnika HBOR-a.

– Ovo je samo jedan od niza sastanaka koje smo održali s predstavnicima gradova i općina u našoj županiji. Smatramo kako je izuzetno važno u ovoj situaciji razmišljati o mladima kao društvenoj skupini koja je dosta pogođena ovom krizom. Mladi nikako ne smiju biti marginalizirani u ovoj krizi i mi ćemo se pobrinuti da ne budu zaboravljeni – istaknuo je tom prilikom Lovro Lukavečki, predsjednik Savjeta mladih Varaždinske županije.

Načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec rekao je kako Općina Petrijanec i u korona krizi nije zaboravila na mlade. Općina nastavlja sa stipendijama za učenike srednje škole i studente. U proračunu za 2021. godinu je osigurano za tu namjenu 300.000 kuna. Također poduzetnicima su omogućili oslobođenje komunalne naknade za ono razdoblje kada im je bilo onemogućeno raditi.

– Zahvaljujem Savjetu mladih Varaždinske županije koji je izrazito aktivan na inicijativama i dobrim idejama – dodao je načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

Savjet mladih Varaždinske županije u narednom razdoblju nastojat će komunicirati preporuke za mlade sa što više jedinica lokalne samouprave te se očekuju dodatni sastanci.

Nastavite čitati