Povežite se s nama

Život i društvo

Po 500 kuna za 50 učenika koji se školuju za deficitarna zanimanja u ugostiteljstvu i turizmu

Objavljeno:

- dana

Ukupno 50 učenika iz Varaždinske županije koji se školuju za kuhare, konobare, hotelijersko-turističke tehničare i komercijaliste te pomoćne kuhare i slastičare primat će po 500 kuna stipendije mjesečno tijekom ove školske godine.

Sporazum o zajedničkom stipendiranju učenika deficitarnih zanimanja u ugostiteljstvu i turizmu potpisali su u srijedu, 9. prosinca, župan Varaždinske županije Radimir Čačić i predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije Mario Milak.

– Varaždinska županija je osigurala 125.000 kuna, što je 67 % više nego prošle godine, a isti iznos će izdvojiti i Ministarstvo turizma tako da je za stipendiranje osigurano ukupno 250.000 kuna. Ove godine imamo 50 stipendista, od kojih je njih 26 novih. Riječ je o 13 učenika koji se školuju za kuhara i konobara, hotelijersko-turističkog tehničara i komercijalista, te 13 učenika koji se školuju za pomoćna zanimanja kuhar i slastičar. Lani smo imali samo četiri stipendista koja se školuju za pomoćna zanimanja, a sada smo taj broj utrostručili. Zahvaljujem Županiji na dugogodišnjoj suradnji, ali i na tome što smo dogovorili i stipendiranje učenika u pomoćnim zanimanjima. To su marljiva djeca koja se zapošljavaju kod naših obrtnika koji ih jako cijene i poštuju – istaknuo je Mario Milak, koji je zahvalio Županiji i na pomoći obrtnicima u prvom valu koronakrize.

– Ovo je jedinstveni sporazum u Hrvatskoj budući da je Obrtnička komora Varaždinske županije jedina u Hrvatskoj dosad uspjela povući novac Ministarstva turizma. Bez toga se ovaj program stipendiranja vrijedan 250.000 kuna ne bi provodio – istaknuo je župan Čačić.

Županija ostaje posvećena snažnoj podršci mladim ljudima na svim razinama obrazovanja, napomenuo je.

– Kad su u pitanju županijske stipendije, iz proračuna izdvajamo 1.470.000 kuna, po čemu smo drugi u Hrvatskoj per capita. Gospodinu Milaku zahvaljujem na pripremi i provođenju projekta stipendiranja za učenike u ugostiteljskim i turističkim zanimanjima, kao i na praćenju djece do zapošljavanja. Ponosan sam što je Varaždinska županija i danas druga po razini zaposlenosti u Hrvatskoj, daleko smo bolji i od europskog prosjeka, a imamo 4,5 % nezaposlenih evidentiranih nakon prvog vala koronakrize. Uvjeren sam da ćemo i u drugom valu pandemije pronaći model pomoći obrtnicima putem jamstvenog fonda i kreditnih linija – rekao je Čačić.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek i savjetnica župana za pripremu razvojnih i projektnih strategija u društvenoj djelatnosti Zdravka Grđan.

 

Život i društvo

Novi Marof: gradi se autobusno stajalište u Strmcu Remetinečkom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Novi Marof

Na području Grada Novog Marofa nastavljaju se ulaganja u podizanje komunalnog standarda.

Sporazumom Grada Novog Marofa i Županijske uprave za ceste Varaždinske županije zajedničkim financiranjem u Strmcu Remetinečkom bit će izgrađeno autobusno stajalište s nadstrešnicom.

Vrijednost zajedničkog financiranja radova izvanrednog održavanja odnosno izgradnje autobusnog stajališta u Strmcu Remetinečkom na županijskoj cesti ŽC 2050 je 232.957 kuna s PDV-om. Udio ŽUC-a je 75 posto, odnosno 174.717,75 kuna, a Grada Novog Marofa preostalih 58.239,25 kuna.

Izabran je najpovoljniji ponuditelj za izvođenje radova, Galdi Čurilovec d.o.o., a radovi bi trebali biti gotovi do 30. lipnja 2021. Radovi obuhvaćaju izgradnju autobusnog stajališta s nogostupom i oborinskom odvodnjom.

– Izgradnja autobusnog stajališta izvest će se uz zapadnu stranu postojećeg kolnika županijske ceste ŽC 2050, na postojećem platou. Bit će uređeno autobusno stajalište za oba smjera vožnje autobusa te će se postići sigurnost putnika koji će čekati autobus na pješačkim otocima i tako će biti odvojeni od čekanja autobusa uz rub ceste – pojašnjava gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

Predviđena širina kolnika autobusnog stajališta je 5 metara, a peroni za putnike predviđeni su s obje strane autobusnog stajališta, kako bi se putnici mogli ukrcati u autobus ovisno o smjeru vožnje.

Uz istočnu stranu perona, uz ŽC 2050, predviđena je izvedba zaštitne ograde visine 1 metar.

– Ovo je samo nastavak ulaganja u podizanje komunalnog standarda svih naših naselja. Izgradnjom autobusnog stajališta, mještanima ćemo, uz bolju sigurnost na županijskoj cesti, omogućiti i bolju prometnu povezanost – dodaje gradonačelnik Jenkač.

Osim toga, u tijeku su i radovi na osvjetljenju pristupne ceste tzv. Janušice.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Mali sudionici Biciklističkog kampa i četvrti dan uspješno savladali zadanu rutu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Učenici osnovnih škola, sudionici Biciklističkog kampa u sklopu projekta „Želim voziti bicikl“, koji se organizira tijekom proljetnih praznika, u petak su dio aktivnosti imali i u Varaždinu.

Kao i prošle godine, Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina financijski podupire projekt, kojeg provodi BASK VINICA, a čiji je cilj uvrštavanje aktivnosti usmjerenih na stjecanje znanja iz prometne kulture i prometnih propisa u školski kurikulum te animacija učenika za stjecanjem znanja o pravilnom sudjelovanju u prometu.

U kampu ove godine sudjeluje 20 učenika varaždinske 7. osnovne škole i osnovnih škola iz Vinice, Cestice i Petrijanca te profesori Dubravko Banek, Nikola Sedlar, Predrag Dobrotić te autor i voditelj projekta, dr.sc. Branimir Štimec, prof.

Male je bicikliste u Varaždinu dočekao predsjednik ZSUGV-a, Alen Runac.

– Zajednica sportskih udruga s razlogom se uključila u projekt „Želim voziti bicikl” i podupire ga već drugu godinu zaredom. Riječ je o doista hvalevrijednom projektu, a Zajednica se uključila jer je naš cilj edukacija djece i mladih. Vrlo smo zadovoljni smjerom u kojem to sve ide i razvija se, a bitno je naglasiti da su uključeni i kineziolozi, što znači da se sve odvija pod stručnim nadzorom – rekao je Runac.

Biciklistički kamp „Želim voziti bicikl“, organizira u sklopu priprema za županijsko natjecanje „Sigurno u prometu“, prometno-edukativne akcije koju tradicionalno organizira Hrvatski autoklub zajedno s Ministarstvom znanosti i obrazovanja te Ministarstvom unutarnjih poslova, odnosno Postajom prometne policije Varaždin.

Mali su biciklisti prvog dana projekta bili u Vinici i odvozili pravu „smrznutu” dionicu, a put, odnosno kotači potom su ih odveli u Cesticu, gdje su vježbali vožnju kružnim tokom i raskrižjem sa semaforima.

Trećeg dana kroz općinu Petrijanec okušali su se u offroad biciklizmu kroz poljske puteve. Najzahtjevniji i najopasniji dio puta bio je četvrti dan, onaj od Vinice do Varaždina, odnosno vožnja prometnicama do grada i u gradu, ali su mali biciklisti i tu rutu uspješno svladali.

– Projekt „Želim voziti bicikl“ razvija se punih 15 godina, a nakon svih tih godina došli smo do razine da su sve škole partneri, da učitelji i nastavnici, ali i roditelji prepoznaju vrijednosti projekta i daju nam podršku – rekao je Branimir Štimec, podsjetivši da je Varaždin „grad bicikala” te da na bicikliste, posebice one najmlađe, moramo svi paziti.

Nastavite čitati