Povežite se s nama

U fokusu

Podzemni autobusni kolodvor Varaždin dobiva krajem 2017.?

Objavljeno:

- dana

INVESTICIJE

Bude li sve prema planovima, Varaždinci bi već do kraja 2017. godine mogli imati novi, moderni podzemni autobusni kolodvor. Gradnju suvremenoga kolodvora koji će se nalaziti na lokaciji sadašnjeg najavio je Antun Presečki, vlasnik Presečki grupe, koja je u svibnju ove godine kupila Autobusni kolodvor Varaždin na javnoj dražbi za 6,5 milijuna kuna.

S obzirom na to da je sadašnji autobusni kolodvor u lošem stanju i svojevrsno ruglo Varaždina, vlasnik Presečki grupe planira izgraditi novi koji će, kako najavljuje, biti najmoderniji u ovom dijelu Europe.

– Nakon što smo kupili kolodvore u Ivancu i Novom Marofu, kupili smo i autobusni kolodvor u Varaždinu, koji se nalazi u samom središtu grada. Autobusni kolodvor Varaždin nužan je za normalno poslovanje tvrtke AP Varaždin i zato nam je bilo važno kupiti kolodvor, bez obzira na cijenu koja je porasla na dražbi. Građani su naučeni na trenutnu lokaciju kolodvora te ga nismo htjeli seliti izvan centra grada. Želimo da kolodvor ostane ovdje, ali da se svojim izgledom uklopi u okolinu – rekao je Presečki, koji je tako i dobio ideju da novi varaždinski kolodvor izgradi – ispod zemlje.

 

Ideja o podzemnom kolodvoru odlično je prihvaćena od lokalnih vlasti

– Ta je ideja odlično prihvaćena od lokalnih vlasti, s kojima odlično surađujemo, te svih relevantnih institucija i sada se na tome radi. Mislim da će i građani biti time zadovoljni, dakle da kolodvor ostane gdje jest, a da je “nevidljiv” – ističe Presečki i dodaje da bi se iznad kolodvora uredio prostor po uzoru na vrijeme kada su kapucini na toj lokaciji imali prekrasan vrt.

 

– Kod ovog zahvata vodit ćemo računa o povijesti grada te o svrsi kolodvora – poručuje vlasnik Presečki grupe, koji nam je otkrio da bi se novi kolodvor mogao izgraditi u iznenađujuće brzom roku.

– Intenzivno radimo na projektu i pripremi dokumentacije za aplikaciju na EU fondove te mislim da ćemo do sredine 2016. godine pripremu projekta zaokružiti, odnosno da ćemo dobiti svu potrebnu projektnu dokumentaciju. To znači da bi radovi mogli početi već 2017. godine. Moj stil rada je takav da za samu pripremu projekta uglavnom potrošim nešto više vremena, a na samu izgradnju objekta oko godinu dana. Uglavnom, predviđamo da bi sve moglo biti realizirano unutar dvije i pol godine – najavljuje poznati zagorski prijevoznik. S obzirom na najavljenu dinamiku radova, to znači da bi Varaždinci novi autobusni kolodvor mogli dobiti 2018. godine.

Veći vozni park

Osim u novi kolodvor, Presečki najavljuje i nova ulaganja u vozni park, koji trenutno broji 165 autobusa. Dosad je iz Nizozemske dopremljeno devet novih autobusa, a do kraja godine planira se nabava još 30 autobusa.
– Mi smo preuzeli gotovo 400 radnika, nikome nismo dali otkaz, niti namjeravamo dati. Trenutno educiramo 25 vozača autobusa, a istovremeno nastojimo povećati obujam poslova i tehničku ispravnost autobusa. Stoga ćemo morati rashodovati 30-ak autobusa koji nisu više za prometovanje, jer želimo da svi naši autobusi budu adekvatni za siguran prijevoz putnika – rekao je Presečki koji AP-u želi povratiti status koji je nekad uživao kao uspješna i profitabilna tvrtka.
Presečki grupa uložila je i oko 600.000 eura u informatički razvoj tvrtke.

 

Dosad je nabavljeno devet novih autobusa, a planira ih se nabaviti još 30

– Nama je imperativ upravo kvaliteta i sigurnost putnika, to su dvije stvari koje su nam najvažnije, a koje se ne mogu postići bez novih autobusa, edukacije vozača i zapošljavanja mladih ljudi – rekao je Presečki koji u Varaždinskoj županiji planira i neka nova ulaganja koja nisu vezana uz prijevozničku branšu.

Pater Bono: “Nemam ništa protiv podzemnog kolodvora!”

Zemljište na kojem je šezdesetih godina izgrađen sadašnji autobusni kolodvor nacionalizirano je zemljište kapucinskog samostana. Tamo su kapucini imali prekrasan samostanski vrt, vrtni zid s vrijednim freskama koje su prikazivale postaje križnoga puta i kapelu.

– Grad Varaždin nije smio prodati naše zemljište, ali nećemo tražiti povrat imovine sve dok to zemljište služi za opće dobro građana – istaknuo je pater Bono Zvonimir Šagi, koji nam je prepričao povijest samostana i nesretnu sudbinu koja je zadesila pojedine sakralne objekte zbog gradnje cesta i autobusnog kolodvora. Pokazao nam je stare fotografije koje prikazuju rušenje kapele u samostanskom vrtu i prepričao svoju borbu koju je šezdesetih godina vodio s lokalnim vlastima kako bi se barem nešto sačuvalo od bezočnog rušenja. Tako je ostala sačuvana kapela sv. Roka u Zagrebačkoj ulici kod Varteksa.

– Mi već godinama naglašavamo da, ako će se kolodvor ponovno graditi, da to ne budu neke visoke zgrade koje bi zasjenile našu crkvu i samostan. Ako se može napraviti podzemni kolodvor, ne bih imao ništa protiv. Treba samo paziti, jer je tu nekad bila kapela i groblje, pa bi se prije gradnje trebalo posavjetovati s konzervatorima. Također, kada bi se iznad kolodvora mogao ponovno izgraditi neki vrt ili park, to bi bilo jako lijepo – kaže pater Bono.

Odustao od kupnje čakovečkog kolodvora

– Autobusnim kolodvorima u Ivancu i Novom Marofu također je potrebna rekonstrukcija. Ti kolodvori su u dobrom stanju, no nužna je i njihova adaptacija – rekao je Antun Presečki, koji je najavljivao i kupnje autobusnih kolodvora u Čakovcu i Ludbregu. No, od toga zasad još neće biti ništa. – Od kupnje autobusnog kolodvora u Čakovcu smo odustali, dok o kupnji ludbreškog autobusnog kolodvora još razmišljamo – rekao je Presečki.

 

Izvor:
Foto:

U fokusu

Varaždin je europski grad stabala: “Ovo smo postigli kao tim”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Varaždin, hrvatski grad baroka, glazbe i cvijeća, od sada ponosno nosi i titulu – europski grad stabala 2024.! Varaždin se ovom nagradom pridružio elitnom društvu zelenih europskih metropola, što je veliko priznanje ovom gradu, a posebno gradskoj komunalnoj tvrtki Parkovi, koja brine o održavanju gradskog zelenila.

The European City of the Trees Award (ECTA) je nagrada koju European Arboricultural Council dodjeljuje od 2007. godine onim gradovima koji se sukladno pravilima arborističke struke, ističu po iznimnoj kvaliteti rada s urbanim stablima. Tako se Varaždin našao u društvu Beča, Antwerpena, Amsterdama, Praga, Krakova, Tallina, Merana, Apeldorna, Trnave, Winterthura i Frankfurta na Majni.

Priznanje

Iako će sama nagrada biti uručena u lipnju na godišnjoj skupštini European Arboricultural Council, ovih je dana na adresu varaždinskog gradonačelnika Nevena Bosilja stigla službena potvrda o dodjeli nagrade.

Tim povodom u petak, 26. travnja održana je konferencija za medije u jednom od najmlađih varaždinskih parkova, Parku mladih, kako bi se poslala simbolična poruka da sve što danas činimo u namjeri očuvanja zelene gradske panorame, ostavljamo u nasljeđe budućim generacijama.

– Ovu nagradu ostavljamo u zalog današnjoj djeci, da ih podsjeća kako nikad ne smiju odustati od brige za zeleni okoliš i za stabla jer ona su nam ključan saveznik u borbi protiv klimatskih promjena i onečišćenja istaknula je direktorica Parkova Jelena Sekelj i zahvalila svim zaposlenicima Parkova na angažmanu.

– Ovu nagradu postigli smo zajedno kao tim. Zahvaljujem gradskoj upravi na dijeljenju zajedničke vizije o održivom upravljanju gradskim stablima i zelenom i zdravom gradu, te na njihovoj volji za suradnjom. Zahvaljujem na suradnji i našim cijenjenim partnerima – komunalnim i privatnim poduzećima, fakultetima, institutima, javnim i obrazovnim ustanovama te pojedincima s kojima surađujemo u radu sa stablima. Hvala i našim sugrađanima koji nas podržavaju, kao i onima čije nas konstruktivne kritike potiču da budemo još bolji. Zajedno možemo učiniti puno za naš grad. Ponosimo se što smo Europski grad stabala jer je to potvrda naše stručnosti te predanosti održivosti i stvaranju grada ugodnog za život – dodaje Sekelj.

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj čestitao je direktorici i svim djelatnicima gradske tvrtke Parkovi na ovom značajnom priznanju koje je još jedan dokaz koliko Varaždin djeluje po pitanju zelenila.

Zahvala

– Prošle je godine ovo priznanje dobio Antwerpen u Belgiji, a ove godine Varaždin. U užoj konkurenciji s nama je bio Zadar. Svečano uručenje bit će u lipnju. Nagrada potvrđuje zelenu agendu koju provodi Gradska uprava zajedno s Parkovima. Zahvaljujem vrijednim djelatnicima Parkova koji svaki dan uređuju naš grad i brinu o urbanom zelenilu. Ovih dana završili smo i nove drvorede, u Ulici Tina Ujevića, na Dravskoj poljani, zatim pored autobusnog kolodvora, u jesen kreće sadnja tisuću stabala iz projekta Varaždin pod krošnjama i možemo reći da je grad Varaždin zaista predvodnik i s razlogom je dobio ovu značajnu europsku titulu – rekao je gradonačelnik.

Podsjetio je na povijesnu činjenicu kako je Varaždin imao zaposlenog gradskog vrtlara tri godine prije Beča, a tridesetak godina prije Zagreba.

– To je kontinuirani rad, nasljeđe koje smo naslijedili od prijašnjih generacija, a projekte koje sada radimo, radimo za buduće generacije. Sve to doprinosi tituli koju Varaždin osvaja u posljednje tri godine – grada s najvišom kvalitetom života u Hrvatskoj – zaključio je gradonačelnik Neven Bosilj.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb preletjeli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje