Povežite se s nama

U fokusu

Pokušava li se zataškati da je direktor Varkoma Vlašić pod ovrhom?

Objavljeno:

- dana

(NE) PLAĆA RAČUNE

Pokušavaju li u Gradu Varaždinu zataškati podatke o dugovima Vlade Vlašića, direktora Varkoma, tvrtke u većinskom vlasništvu Grada? To pitanje se otvara mjesec dana nakon što je vijećnica Reformista Natalija Martinčević na sjednici Gradskog vijeća 15. rujna pitala je li varaždinska Čistoća pokrenula ovrhu protiv Vlašića zbog neplaćanja računa za odvoz i zbrinjavanje otpada.

Vlašić, inače član HNS-a, tad je ustvrdio da „možda nije platio pokoji račun, ali da nije točno da je protiv njega pokrenuta ovrha“. Međutim, je li to točno? U Čistoću smo poslali zahtjev za pristup informacijama, no odgovorili su nam da „nisu u mogućnosti udovoljiti zahtjevu“ pozivajući se na zaštitu osobnih podataka.

– Zakonom o zaštiti potrošača je zabranjeno davanje osobnih podataka o potrošačima bilo kojoj osobi bez prethodne privole potrošača. (…) Čistoća nije u mogućnosti odgovoriti na vaš zahtjev, a sve iz razloga zaštite privatnosti, dostojanstva, ugleda i časti navedenog korisnika/potrošača – istaknuli su u pisanom odgovoru.

Natalija Martinčević još je 15. rujna pitala je li Vlašića ovršila tvrtka Čistoća

Zanimljivo je da iz Čistoće nisu odgovorili da zahtjevu ne mogu udovoljiti, jer takav predmet ni nemaju. Upravo takav odgovor smo dobili iz Trgovačkog suda u Varaždinu.

– Predmet ovrhovoditelja Čistoća d.o.o. Varaždin protiv ovršenika Vlado Vlašić iz Varaždina nije zaprimljen na Trgovačkom sudu u Varaždinu – kratko i jasno je odgovorio glasnogovornik, sudac Hugo Wedemeyer.

Iz toga se može zaključiti da je Čistoća ovrhu pokrenula, ali dokumente ne može dostaviti.

Potvrdili su da im je poznato da je pitanje o ovrhama postavljeno na sjednici Gradskog vijeća, no obrazložili su da nam unatoč tome odgovor poslati ne mogu.

– S obzirom da je Grad Varaždin većinski osnivač i član društva Čistoća, obavještavamo vas da ćemo navedenu informaciju u slučaju upita Grada biti obvezni dostaviti većinskom vlasniku – naveli su.

No, čini se da čelni ljudi Grada baš i ne žele da im iz Čistoće pošalju odgovor, koji bi u tom slučaju morao biti javno objavljen. Naime, Gradu smo postavili jednostavno pitanje: Je li gradonačelnik zatražio i dobio odgovor od Čistoće o tome je li pokrenut ovršni postupak protiv Vlašića? Na to nisu odgovorili, ali zato su pojasnili da „gradonačelnik ne provjerava da li društva u vlasništvu Grada pravovremeno naplaćuju potraživanja prema svojim dužnicima te pokreću ovršne i druge sudske postupke s obzirom da to ne ulazi u njegovu nadležnost, niti predstavlja njegovu odgovornost“.

No, gradonačelnik Goran Habuš ima moralnu odgovornost na čelna mjesta u gradskim tvrtkama predlagati osobe koje će raditi u interesu Grada i građana. Može li tvrtku voditi direktor koji je opterećen dugovima i ovrhama? Važno pitanje, no odgovori se skrivaju.

Vlašićeva supruga na listi dužnika

Pitanje dugova i ovrha Vlade Vlašića nije, zapravo, ništa novo. Protiv njega je ovrhu bio pokrenuo i Grad Varaždin zbog neplaćanja komunalne naknade, što je javno potvrdio 2012., nekoliko mjeseci nakon što je bio imenovan za vršitelja dužnosti pročelnika Komunalnog odjela Grada. 

Iste godine se otkrilo da je dužan i državi. Sredinom 2012. Porezna uprava objavila je listu poreznih dužnika, na kojoj je bio i Vlašić s dugom od 220.000 kuna. Danas ga više nema na listi, ali njegova supruga Ljilja se s dugom od 143.000 kuna za PDV i obvezne doprinose i dalje nalazi na popisu dužnika. 

Je li gradonačelnik Habuš bio informiran o tome da se ovršuju Vlašićeva primanja još dok je bio gradski pročelnik a prije nego što ga je 2013. predložio za direktora Varkoma? 

– Nije uvriježena praksa da Gradonačelnik Grada Varaždina, a koliko je nama poznato ni bilo kojeg drugog grada, provjerava da li se ovršuju primanja njegovih pročelnika, da li imaju kakve kreditne obveze, koliko te obveze iznose i općenito kakva je financijska i platežna moć službenika – odgovorili su iz Grada.
 

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Alarmantno: Uzgajivačima krava muzara mlijeko postaje bezvrijedna roba!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uzgajivačima muznih krava mlijeko definitivno postaje bezvrijedna roba u odnosu na ratarstvo. Naime, rast cijena stočne hrane još lani je prouzročio stagnaciju i pad proizvodnje mlijeka, kao i broja isporučitelja.

Da je ekonomska uspješnost uzgoja mliječnih pasmina goveda Sizifov posao za malobrojne preostale farmere, za Regionalni tjednik potvrdio je Stjepan Bistrović. Štoviše, od vlasnika jedne od najmodernijih hrvatskih farmi, na kojoj krave muzu i hrane roboti, doznajemo da ni najnoviji potezi Vlade neće utjecati na proizvodnju mlijeka.

Nedostatne potpore

– U odnosu na prošlu godinu, cijene kukuruza u zrnu porasle su sa 70 do 90 lipa na čak 1,70 kuna za kilogram. Slično je i s ječmom, plaćali smo ga 0,80 lipa po kilogramu, a tržišna cijena mu je ove godine narasla na 1,40 kuna. Uzgajivačima mlijeko zapravo postaje bezvrijedna roba u odnosu na ratarstvo. Naime, prosječna cijena litre mlijeka sada iznosi 2,60 kuna za litru, i to sa svim dodacima koje mogu ostvariti veliki i mali proizvođači – ističe Bistrović.

Osvrćući se na nove Vladine potpore i povećanje postojećih u okviru Programa ruralnog razvoja, koje obuhvaćaju povećanje alokacije za preradu, kao i posljednju financijsku pomoć sektoru stočarstva (koja sada premašuje 200 milijuna kuna), objasnio je da sve to nema puno efekta u stvarnosti.

– Ovih dana napravio sam okvirni izračun na bazi 80 hektara zemljišta, koliko nama treba za ishranu krava. Pritom još moram kupiti smjesu (koncentrat) i to odbiti od zarade. Nužno je ukalkulirati i radnu snagu od najmanje četiriju zaposlenika na polju i farmi. Računica nije potpuna ako se u obzir ne uzme ulaganje u 80 ha poljoprivrednog zemljišta, koja su, srećom, podjednaka. No treba znati da farma za 70 krava i 60 komada podmlatka s junicama za remont stada stoji 9,5 milijuna kuna! Sve to morate odbiti od bruto zarade, s tim da još postoje troškovi održavanje farme te oni koji se odnose na usluge veterinara, potrošnju struje, vode i drugi. Da zaključim, i tih 200 milijuna kuna, kada bude podijeljeno, odnosno ako naše gospodarstvo dobije 30.000 kuna, bit će to samo kap manje u moru briga – rezolutan je Bistrović.

Spomenimo i da je Vlada Republike Hrvatske na sjednici održanoj u četvrtak, 25. studenoga, donijela Program potpore za uređenje sabirališta mlijeka, za koji su u 2022. godini osigurana svega 2 milijuna kuna u okviru državnog proračuna.

– Ako netko smatra da je to nekakav veliki novac, u krivu je. Ja sam se odavno maknuo iz strukovnih udruga jer to zahtijeva iznimno osobno angažiranje. Nemoguće je sakriti da su ozbiljni farmeri postali ravnodušni i da u sve većem broju odustaju od proizvodnje. Primjerice, u Općini Cestica bilo nas je četvero, a sada sam jedini komercijalni proizvođač mlijeka. Spomenute potpore sigurno će pojedinim farmerima omogućiti da koliko-toliko urede sabiralište mlijeka, no njihov broj stalno varira i drastično se smanjuje broj otkupnih mjesta. Nažalost, mladi nemaju interes za proizvodnju, osim u slučaju kada je to obiteljska tradicija. Računice za to trenutačno nema zbog već spomenutih enormno visokih cijena koncentrata i žitarica – veli naš sugovornik, od kojeg doznajemo da robotizacija farmi ima dobru i lošu stranu.

Iz njegova iskustva može se iščitati da robotizacija pomaže kada treba nadoknaditi radnu snagu, ali istovremeno čovjek postaje rob modernojtehnici.

Agrarna politika

– Kad se noću upali alarm ili dojava, morate odmah reagirati i pristupiti popravku. U protivnom nastaje zagušenje kada krave idu na automatsku mužnju. Na takvim farmama je 24-satno dežurstvo imperativ te smo imali slučajeve kada je trebalo reagirati tri puta dnevno. Farmeri su izloženi konstantnom stresu zbog održavanja robota i otklanjanja softverskih i inih grešaka. Robotizacija nije za “stare ljude”, već prvenstveno za mlađe generacije uzgajivača – naglašava ovaj iskusni farmer i dodaje:

– Sama robotizacija neće povećati količinu proizvodnje mlijeka ni zaustaviti silazni trend sve dok se ne promijene pristup proizvodnji i agrarna politika – zaključio je Stjepan Bistrović.

Nastavite čitati

U fokusu

Pronađite posao po svojoj mjeri u Varaždinskoj ili Međimurskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U suradnji s portalom posao.hr donosimo aktualne i atraktivne vijesti s tržišta rada. Portal za zapošljavanje donosi top 10 poslovnih ponuda, nepropustite priliku i prijavite se! Sretno!

KTC d.d. zapošljava skladištara (m/ž) u Varaždinu. Prijave se zaprimajud od 10.12. Poželjno je da kandidat ima položen tečaj za viljuškaristu no nije uvjet za posao. Prijavite se brzo i jednostavno putem linka.

HSG Kariera d.o.o. traži održivača (m/ž) postrojenja u Čakovcu. Prijave se zaprimaju do 31.12.2021. Poslodavac za rad treba 6 osoba koje će biti spremne na rad u smjenama te je poželjno da imaju radno iskustvo na sličnim poslovima. Više informacija o natječaju i podatke za prijavu potražite ovdje.

MASSIVE PANELS d.o.o. zapošljava administratora (m/ž) u odjelu nabave. Mjesto rada je Veliki Bukovec, a rok za prijavu je 01.01.2022. Posao zahtijeva dnevnu komunikaciju s novim i postojećim dobavljačima. Kako se prijaviti saznajte na linku.

MEEL USLUGE d.o.o. zapošljava pizza majstora (m/ž) u restoranu Palatin u Varaždinu. Rok za prijavu je 20.12.2021. Posao obuhvaća pripremu tijesta za pizzu i krušne peći te pečenje pizze. Podatke za prijavu pronađite na linku.

Mamut Fortis d.o.o. / Arena traži operatera – blagajnika (m/ž) u automat klubu za igre na sreću. Mjesto rada je Novi Marof , a rok za prijavu je 20.12.2021. Novozaposleni će biti zadužen za vrženje uplate i isplate novca, komunikaciju s gostima kluba te rad s automatima za igre na sreću. Prijavite se ovdje.

KTC d.d. traži prodavača (m/ž) u Jalžabetu. Rok za prijavu je 09.12.2021. Kandidat mora imati završenu srednju stručnu spremu i radno iskustvo. Prijave se zaprimaju putem linka.

OLD START j.d.o.o. zapošljava autolimara (m/ž). Mjesto rada je Mala Stubica. Prijaviti se možete do 14.12.2021. Radno mjesto zahtijeva obavljanje autolimarskih poslova i ostalih pomoćnih poslova. Informacije za prijavu pronađite ovdje.

Ustanova za zdravstvenu njegu u kući KANCIJAN traži medicinsku sestru / prvostupnika sestrinstva (m/ž). Poslodavac daje mogućnost financiranja studija sestrinstva, stimulativna primanja, radno vrijeme u jednoj smjeni te povremeni rad subotom uz slobodne praznike, blagdane i nedjelje. Posao se obavlja u kući bolesnika na području grada Varaždina i bliže okolice, a rok za prijavu je 10.12.2021. Više informacija i podatke za prijavu pogledajte ovdje.

K & S d.o.o. zapošljava poslovođu (m/ž) u metalskoj proizvodnji. Mjesto rada je Varaždin, a rok za prijavu je 06.12.2021. Poslodavac traži odgovornog radnika sa završenom srednjom, višom ili visokom strunom spremom te uz to mora imati 3 godine radnog iskustva. Kako se prijaviti pogledajte na linku.

Camaloon zapošljava content writer for UK market (m/f). Posao se obavlja iz udobnosti vlastitog doma. Od kandidata se očekuje priprema dobro strukturiranih skica sa smjernicama SEO-a pomoću sustava za upravljanje sadržajem, lektoriranje i uređivanje objava na blogu  te koordinacija s marketinškim i dizajnerskim timom. Prijave traju do 11.12.2021. i zaprimaju se putem linka.

Više poslova potražite klikom na link i pretražite trenutno raspoložive radne pozicije za prijavu. Sretno u potrazi!

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje