Povežite se s nama

U fokusu

Pokušava li se zataškati da je direktor Varkoma Vlašić pod ovrhom?

Objavljeno:

- dana

(NE) PLAĆA RAČUNE

Pokušavaju li u Gradu Varaždinu zataškati podatke o dugovima Vlade Vlašića, direktora Varkoma, tvrtke u većinskom vlasništvu Grada? To pitanje se otvara mjesec dana nakon što je vijećnica Reformista Natalija Martinčević na sjednici Gradskog vijeća 15. rujna pitala je li varaždinska Čistoća pokrenula ovrhu protiv Vlašića zbog neplaćanja računa za odvoz i zbrinjavanje otpada.

Vlašić, inače član HNS-a, tad je ustvrdio da „možda nije platio pokoji račun, ali da nije točno da je protiv njega pokrenuta ovrha“. Međutim, je li to točno? U Čistoću smo poslali zahtjev za pristup informacijama, no odgovorili su nam da „nisu u mogućnosti udovoljiti zahtjevu“ pozivajući se na zaštitu osobnih podataka.

– Zakonom o zaštiti potrošača je zabranjeno davanje osobnih podataka o potrošačima bilo kojoj osobi bez prethodne privole potrošača. (…) Čistoća nije u mogućnosti odgovoriti na vaš zahtjev, a sve iz razloga zaštite privatnosti, dostojanstva, ugleda i časti navedenog korisnika/potrošača – istaknuli su u pisanom odgovoru.

Natalija Martinčević još je 15. rujna pitala je li Vlašića ovršila tvrtka Čistoća

Zanimljivo je da iz Čistoće nisu odgovorili da zahtjevu ne mogu udovoljiti, jer takav predmet ni nemaju. Upravo takav odgovor smo dobili iz Trgovačkog suda u Varaždinu.

– Predmet ovrhovoditelja Čistoća d.o.o. Varaždin protiv ovršenika Vlado Vlašić iz Varaždina nije zaprimljen na Trgovačkom sudu u Varaždinu – kratko i jasno je odgovorio glasnogovornik, sudac Hugo Wedemeyer.

Iz toga se može zaključiti da je Čistoća ovrhu pokrenula, ali dokumente ne može dostaviti.

Potvrdili su da im je poznato da je pitanje o ovrhama postavljeno na sjednici Gradskog vijeća, no obrazložili su da nam unatoč tome odgovor poslati ne mogu.

– S obzirom da je Grad Varaždin većinski osnivač i član društva Čistoća, obavještavamo vas da ćemo navedenu informaciju u slučaju upita Grada biti obvezni dostaviti većinskom vlasniku – naveli su.

No, čini se da čelni ljudi Grada baš i ne žele da im iz Čistoće pošalju odgovor, koji bi u tom slučaju morao biti javno objavljen. Naime, Gradu smo postavili jednostavno pitanje: Je li gradonačelnik zatražio i dobio odgovor od Čistoće o tome je li pokrenut ovršni postupak protiv Vlašića? Na to nisu odgovorili, ali zato su pojasnili da „gradonačelnik ne provjerava da li društva u vlasništvu Grada pravovremeno naplaćuju potraživanja prema svojim dužnicima te pokreću ovršne i druge sudske postupke s obzirom da to ne ulazi u njegovu nadležnost, niti predstavlja njegovu odgovornost“.

No, gradonačelnik Goran Habuš ima moralnu odgovornost na čelna mjesta u gradskim tvrtkama predlagati osobe koje će raditi u interesu Grada i građana. Može li tvrtku voditi direktor koji je opterećen dugovima i ovrhama? Važno pitanje, no odgovori se skrivaju.

Vlašićeva supruga na listi dužnika

Pitanje dugova i ovrha Vlade Vlašića nije, zapravo, ništa novo. Protiv njega je ovrhu bio pokrenuo i Grad Varaždin zbog neplaćanja komunalne naknade, što je javno potvrdio 2012., nekoliko mjeseci nakon što je bio imenovan za vršitelja dužnosti pročelnika Komunalnog odjela Grada. 

Iste godine se otkrilo da je dužan i državi. Sredinom 2012. Porezna uprava objavila je listu poreznih dužnika, na kojoj je bio i Vlašić s dugom od 220.000 kuna. Danas ga više nema na listi, ali njegova supruga Ljilja se s dugom od 143.000 kuna za PDV i obvezne doprinose i dalje nalazi na popisu dužnika. 

Je li gradonačelnik Habuš bio informiran o tome da se ovršuju Vlašićeva primanja još dok je bio gradski pročelnik a prije nego što ga je 2013. predložio za direktora Varkoma? 

– Nije uvriježena praksa da Gradonačelnik Grada Varaždina, a koliko je nama poznato ni bilo kojeg drugog grada, provjerava da li se ovršuju primanja njegovih pročelnika, da li imaju kakve kreditne obveze, koliko te obveze iznose i općenito kakva je financijska i platežna moć službenika – odgovorili su iz Grada.
 

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Za kaznena djela na štetu novinara u obavljanju radnih zadaća, do 5 godina zatvora!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak , 22. rujna u sjedištu Ministarstva unutarnjih poslova, potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović je, zajedno s predsjednikom Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvojem Zovkom te predsjednicom Sindikata novinara Hrvatske (SNH) Majom Sever, potpisao Sporazum o suradnji te dva prateća protokola.

Riječ je o protokolu o postupanju policije, novinara i drugih medijskih djelatnika na javnim okupljanjima od interesa javnosti te protokolu o postupanju policije prilikom saznanja o kaznenom djelu počinjenom na štetu novinara i drugih medijskih djelatnika u obavljanju radnih zadaća.

Također, potpisivanju je iz Ministarstva kulture i medija prisustvovala ravnateljica Uprave za medije i razvoj kulturnih i kreativnih industrija, Jasna Vaniček-Fila, ujedno i nacionalna koordinatorica kampanje Vijeća Europe za zaštitu medijskih djelatnika.  

Naime, radi se o implementaciji Preporuke Europske komisije od 16. rujna 2021. o jamčenju zaštite, sigurnosti i jačanja položaja novinara i drugih medijskih djelatnika u Europskoj uniji.

Navedena Preporuka podsjeća da države članice Europske unije poštuju slobodu i pluralizam medija, uključujući slobodu mišljenja te primanja i širenja informacija i ideja bez uplitanja tijela javne vlasti,     da se prostor Europske unije smatra jednim od najsigurnijih prostora za novinare i druge medijske djelatnike, ali i da u izgradnji otpornijih demokracija u cijeloj Europskoj uniji značajnu ulogu imaju neovisni i pluralistički mediji.

Oni građanima omogućavaju donošenje informirane odluke i sudjeluju u borbi protiv dezinformacija,  ali se želi poduzeti još više u pogledu zaštite, sigurnosti i jačanja novinara i drugih medijskih djelatnika, a sve kako bi se osiguralo i očuvalo poticajno okruženje za novinare i druge medijske djelatnike.

Tom je prilikom ministar Božinović istaknuo kako se policija obvezuje kontinuirano planirati i poduzimati neophodne aktivnosti za siguran i neometan rad medijskih djelatnika:

– Ova prateća dva protokola pobliže definiraju, odnosno razrađuju – svaki zasebno – postupanje policijskih službenika i medijskih djelatnika na javnim okupljanjima za koja postoji interes javnosti, odnosno u drugom je slučaju pobliže definirano postupanje policijskih službenika prilikom saznanja o kaznenom djelu počinjenom na štetu novinara i drugih medijskih djelatnika u obavljanju radnih zadaća, a s ciljem stvaranja pretpostavki za učinkovito provođenje kriminalističkih istraživanja kaznenih djela – ističe Božinović.

Prema dostupnim podacima, do 1. rujna 2023. godine policija je evidentirala pet događaja u vezi s osobama koje obavljaju novinarsku djelatnost. Tijekom prošle 2022. godine, policija je evidentirala deset, a godinu prije, odnosno 2021. godine, evidentirala je 15 događaja u vezi s osobama koje obavljaju novinarsku djelatnost.

– Prilikom postupanja po saznanju za ovakve događaje kaznenog djela prijetnje, policijski službenici pristupaju profesionalno i s dužnom pažnjom, budući da se radi o kaznenom djelu protiv osobne slobode, a pogotovo ako se radi o težem obliku, odnosno ukoliko je djelo počinjeno na štetu službene ili odgovorne osobe ili prema novinaru u vezi s njegovim poslom, za što se može izreći kazna zatvora do 5 godina. Policija u takvim slučajevima reagira žurno te u suradnji s oštećenom osobom započinje kriminalističko istraživanje, policijske izvide, a sve s ciljem utvrđivanja identiteta počinitelja i svih okolnosti kaznenog djela – objasnio je ministar Božinović.

– Naša su očekivanja da ćemo Sporazumom doprinijeti razvoju međusobne suradnje, uvažavanju i razumijevanju te unaprjeđenju ugleda i profesionalnog integriteta policijske i novinarske struke, a s ciljem osiguranja i očuvanja poticajnog i sigurnog okruženja te otklanjanja opasnosti u obavljanju radnih zadaća. Naime, navedeni Sporazum, između ostaloga, potiče na međusobno poštivanje etičkih načela policijske i novinarske struke, ali i uvažavanje specifičnosti tih dvaju poslova – zaključio je ministar Božinović.

Nastavite čitati

U fokusu

S područja Maruševca nestala je dvogodišnja Anastasia, policija traga za njom i bakom!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: NENO

Nestala je dvogodišnja Anastasia Ficher, potvrdili su nam iz PU varaždinske.

Policija je nestanak objavila i u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba.

Djevojčica inače živi u Maruševcu, na adresi Cerje Nebojse 14, a nestala je 20. rujna, kada se zajedno s bakom udaljila u nepoznato oko 22 sata.

Anastasia je visoka 92 centimetra, ima smeđu kosu i smeđe oči, a na lijevoj šaci ima ožiljak od opekline.

U tijeku je i policijska potraga.

Obzirom da baka nije među nestalim osobama, moguće je da policija istražuje da je ona odvela djevojčicu iz nekog razloga.

U slučaju da posjedujete informacije o ovoj osobi molimo vas da obavijestite najbližu policijsku postaju ili nazovete na broj 192. Također, informacije možete dostaviti i putem e-mail adrese: [email protected].

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje