Povežite se s nama

U fokusu

Policiji dosta: zbog životinjskih lešina, kažnjavat će i (grado)načelnike te župana

Objavljeno:

- dana

DIVLJAČ U RALJAMA BIROKRACIJE

Tko je dužan ukloniti životinjske lešine s prometnica u Varaždinskoj županiji nakon prometnih nesreća i naleta vozila na divljač?

Sve zakompliciralo od svibnja 2016., jer od tada lovačka društva više ne preuzimaju divljač stradalu u prometnim nesrećama, a sukladno Zakonu o lovstvu i Naputku Hrvatskog lovačkog saveza.

Ministarstvo unutarnjih poslova i Hrvatskih cesta dali su upute kako postupiti, ali su te upute – različite.

Budući da dojave o lešinama na cestama, kao i naletima vozila na divljač, najčešće dolaze na broj 112 i 193, Područni ured za zaštitu i spašavanje Varaždin je inicirao sastanak, na kojem su o zbrinjavanju životinjskih lešina prošli tjedan raspravljali Policijske uprave varaždinske, Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Varaždin, Veterinarskog ureda Varaždin, varaždinske ispostave Hrvatskih cesta, Županijske uprave za ceste i Lovačkog saveza Varaždinske županije.

Različite upute MUP-a i Hrvatskih cesta

– I dok na nerazvrstanim prometnicama u naseljenim mjestima uglavnom nema problema, jer se životinjske lešine zbrinjavaju posredstvom lokalne samouprave, odnosno njihovih koncesionara, a to su veterinarske organizacije i registrirani prijevoznici, problemi nastaju na državnim i županijskim cestama – istaknuli su iz Područnog ureda.

Napominju da vlasnici državnih i županijskih cesta nemaju ugovore s ovlaštenim ustanovama, a koncesionar za održavanje prometnica smatra da nije ovlašten za zbrinjavanje.

Iz PU varaždinske su pak izvijestili da, sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, MUP smatra da je obaveza uklanjanja divljači na upraviteljima cesta, odnosno na ugovornim izvoditeljima radova.

– Za eventualno nepoduzimanje mjera u narednom razdoblju, sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, policijski službenici PU varaždinske poduzimat će i propisane zakonske mjere prema pravnim i odgovornim osobama nadležnim za održavanje cesta, kao i odgovornim osobama u jedinicama lokalne samouprave – najavili su.

Iz Područnog ureda ipak vjeruju da će zajednički sastanak rezultirati time da i vlasnici državnih i županijskih cesta također ugovore poslove zbrinjavanja lešina.

 

Izvor:
Foto: wieandlaw.com

U fokusu

Varaždinska županija planira pomoć za turističke agencije, event industriju i manje poduzetnike

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

spavanje krevet san

Varaždinska županija odazvala se zahtjevima koje je Udruga Glas poduzetnika uputila županu vezano za amortiziranje štete nastale u gospodarstvu s ciljem očuvanja radnih mjesta.

Na inzistiranje Darka Molnara, koordinatora regionalnog ureda UGP Varaždin, u veljači bi, naime, trebala izaći tri nova poziva: Poziv za dodjelu potpora za turističke agencije i izvođačke umjetnosti, te pomoćne djelatnosti u izvođačkoj umjetnosti, izuzev bendova i pjevača, Javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora u turizmu za 2021. godinu te Poziv za kreditiranje mikro, malih i srednjih poduzetnika.

Molnar je napomenuo kako primjerice turističke agencije i izvođačke djelatnosti imaju pad prihoda i do 90 % te je pomoć nužna kako bi ta branša uopće opstala.

Također, Varaždinska županija raspisat će i Poziv za kreditiranje mikro, malih i srednjih poduzetnika. Konkretno, pokrenut će se linija ukupnog kreditnog volumena od 2 milijuna kuna uz jamstvo Županije od 70 %. Svi poduzetnici moći će dobiti do 100.000 kuna zajma, uz rok otplate od dvije do pet godina. Na poziv, koji će biti raspisan u veljači, moći će se javiti obrtnici, OPG-ovi, društva s ograničenom odgovornošću, jednostavni d.o.o.-i i svi ostali mikro, mali i srednji poduzetnici s područja Varaždinske županije.

U veljači se očekuje i raspisivanje godišnjeg Poziva za dodjelu bespovratnih potpora u turizmu za 2021. godinu. Riječ je o Pozivu vrijednom milijun kuna koji predstavlja najveće izravno ulaganje u smještajne kapacitete na županijskoj razini u Hrvatskoj, a koji ima za cilj povećanje broja noćenja, registraciju novih objekata, produljenje sezone te razvoj prezentacijske i partnerske ponude obiteljskih i svih drugih gospodarstava.

– Svi smo u jednoj neizvjesnoj situaciji, a posebice oni koji sad imaju zabranu na rad. Prošlog tjedna uputili smo svim gradonačelnicima, načelnicima i županu zahtjeve. Drago nam je da se dio njih već odazvao, a očekujem da će do kraja sljedećeg tjedna to učiniti svi. Vjerujem da je svima, bez obzira koja su politička opcija, sad u interesu da se sačuvaju radna mjesta i da se gospodarstvo ponovo postavi na noge – rekao je Darko Molnar.

– Županije nemaju značajnije porezne prihode, pomagati možemo jedino od svojih izvornih prihoda koji iznose oko 80 milijuna kuna. Razumjeli smo problem i pomoć gospodarstvu u ovoj fazi ide na nekoliko razina: turističkim agencijama i event industriji kroz poseban Javni poziv, mikro, malim i srednjim poduzetnicima kroz kreditnu liniju uz jamstva kojima im držimo leđa, a u veljači ide i Javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora u turizmu za privatne iznajmljivače, pravne i fizičke osobe, te OPG-ove koji imaju registriranu dopunsku djelatnost turizam. Mi smo i u prvom valu bili prvi na liniji pomoći; 576 obrtnika primilo je 3000 kuna, odnosno 5000 kuna bespovratne pomoći iz Fonda solidarnosti u koji su se uplaćivala odricanja od plaća zaposlenika Županije i dužnosnika. Siguran sam da će odaziv na mjere pomoći Varaždinske županije i ovaj puta biti velik, a sredstva iskorištena u kratkom roku – rekao je župan Radimir Čačić.

Nastavite čitati

U fokusu

Od idućeg tjedna postupno otvaranje škola? Odluka će se donositi na lokalnoj razini

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

nastava

Prema pisanju Jutarnjeg lista, na jučerašnjem sastanku ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa s epidemiolozima dogovoreno jest da je situacija u učeničkoj populaciji u ovom trenutku dovoljno povoljna da bi se od idućeg tjedna postupno moglo ići u otvaranje škola.

U Ministarstvu su kazali da je dogovor da će županije, kao što je to bilo i dosad, donositi odluke na lokalnoj razini, u konzultaciji s lokalnim stožerima, ravnateljima škola i Ministarstvom obrazovanja.

Stoga će župani tijekom ovoga tjedna organizirati sastanke s lokalnim stožerima i epidemiolozima, a nakon toga će donijeti odluke o daljnjim oblicima nastave.

Više župana za Jutarnji list potvrdilo je da smatraju da su, zbog povoljne epidemiološke situacije, skloni otvoriti svoje osnovne i srednje škole već idući tjedan, za što se zalažu i ravnatelji škola.

Nastavite čitati