Povežite se s nama

Crna kronika

Pomoću zloćudnog programa tvrtku naveo da novac uplati na krivi račun!

Objavljeno:

- dana

U razdoblju od 2. do 7. travnja ove godine nepoznati počinitelj korištenjem „zloćudnog“ (malicioznog) računalnog programa neovlašteno je pristupio elektroničkoj razmjeni podataka između ovlaštenih osoba u trgovačkim društvima iz Preloga i Republike Češke.

Na taj način doveo je u zabludu ovlaštenu osobu oštećenog trgovačkog društva iz Preloga da uplati nekoliko desetaka tisuća kuna na krivi račun.

Kriminalističko istraživanje se nastavlja.

Svijet interneta postao je vrlo privlačan za kibernetičke kriminalce. Napadači se koriste vrlo profinjenim trikovima i obećanjima kako bi od građana izvukli novac ili vrijedne financijske informacije. Taktike kojima koriste postaju sve inovativnije i teže ih je otkriti. Stoga, savjetujemo građanima da dobro provjere elektroničke adrese pošiljatelja elektroničke pošte, da ni u kom slučaju ne otvaraju privitke sadržane u elektroničkoj pošti nepoznatih im pošiljatelja, da ne odgovaraju na takve poruke, a naročito da ne uplaćuju zatražene novčane iznose, te da na razne zahtjeve u primljenim porukama ne šalju svoje osobne podatke, kao ni fotografije osobnih dokumenata ili bankovnih kartica.

Savjetujemo građanima da na vanjskom uređaju, odnosno tvrdom disku ili nekom drugom mediju, pohrane podatke s računala, a u slučaju da ipak dođe do neovlaštenog pristupa računalnim podacima, te su time podaci trajno oštećeni ili blokirani, neka se odmah jave u najbližu policijsku postaju i prijave događaj policiji.

Više o internetskim prijevarama saznajte na poveznici.

Crna kronika

Policija u G. Knegincu našla vrlo pijanog vozača, a ide pred suca jer gotovo nema “grijeha” koji nije počinio u prometu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak, 15. srpnja, u 22 sati u Kolodvorskoj ulici u Gornjem Knegincu, policijski službenici Postaje prometne policije Varaždin zaustavili su osobno vozilo kojim je upravljao 34-godišnjak.

Kako je utvrđeno, isti je vozilom upravljao pod utjecajem alkohola od 2.60 promila i u vrijeme dok mu je vozačka dozvola ukinuta i oduzeta, javila je PU varaždinska.

Također je utvrđeno da je vozilo neregistrirano te da je na isto montirao nepripadajuće registarske pločice.

S obzirom da je navedeni višestruki počinitelj istovrsnih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, uhićen je i priveden u Policijsku upravu varaždinsku te smješten u posebnu prostoriju za zadržavanje do privođenja sucu nadležnog suda. Od njega je privremeno oduzeto vozilo kojim je upravljao.

Nastavite čitati

Crna kronika

Usred dana provalio u gospodarsku zgradu u Svetom Iliji i odšlepao traktor

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

PU varaždinska je javila o nesvakidašnjoj krađi.

U ponedjeljak, 15. srpnja, oko 15 sati u Vinogradskoj ulici u Svetom Iliji, nepoznati je počinitelj provalio u gospodarsku zgradu u vlasništvu 71-godišnjaka te otuđio i uz pomoć vozila odšlepao traktor.

Visina materijalne štete procjenjuje se na oko 4000 eura. Policijski službenici nastavljaju rad na pronalasku počinitelja ovog kaznenog djela.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje