Povežite se s nama

Crna kronika

Posljedice pirotehnike: maloljetnica u Međimurju ostala bez oka

Objavljeno:

- dana

Operativna akcija „Mir i dobro“, koju Ministarstvo unutarnjih poslova provodi tradicionalno već 30 godina tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana, kada dolazi do povećanog korištenja, ali i nezakonite uporabe pirotehničkih sredstava, provodila se od 11. prosinca 2023. do 7. siječnja 2024. godine.

U navedenom su razdoblju sve policijske uprave diljem Hrvatske provodile niz preventivnih aktivnosti, prvenstveno kako bi pozvale građane na suzdržavanje od uporabe pirotehnike, ali i upozorile ih na opasnosti od zlouporabe oružja, eksplozivnih i rasprskavajućih sredstava, objavio je MUP.

Konačni zajednički cilj je utjecati na smanjenje broja ozljeda uslijed nestručnog, neopreznog i nezakonitog rukovanja pirotehničkim sredstvima.

Tijekom provođenja akcije, prilikom uporabe pirotehničkih sredstava nije bilo smrtno stradalih osoba, ali su tri osobe teško ozlijeđene, a 16 lakše.

Među teško ozlijeđenim osobama nalazi se dijete mlađe od 14 godina (amputacija šake – područje Osijeka), maloljetna osoba mlađa od 18 godina (gubitak oka – područje Čakovca) i jedna punoljetna osoba (prostrijelna rana – područje Vinkovaca).

>> Maloljetnica aktivirala raketu koja je pogodila djevojčicu u oko

Među lakše ozlijeđenim osobama nalazi se sedmero djece mlađih od 14 godina, troje maloljetnika mlađih od 18 godina i 6 punoljetnih osoba, pokazuju policijski podaci.

U navedenom razdoblju policijski službenici na razini države izuzeli su: 69 komada oružja, 7178 komada streljiva, 1,27 kg eksploziva, 17 komada eksplozivnih sredstava (bombe i dr.) i 5695 komada pirotehničke galanterije.

Zabilježena su i dva propucavanja stanova, dva propucavanja kuća, osam propucavanja automobila i tri slučaja propucavanja drugih objekata.

Evidentirano je 26 prekršaja i 18 kaznenih djela koja su vezana uz korištenje pirotehničkih sredstava, oružja i streljiva.

Crna kronika

Netko je 62-godišnjaku iz šume u Paki ukrao drva vrijedna 10.000 eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na šumskom predjelu zvanom Jerdelska u Paki u pet mjeseci nepoznati je počinitelj u šumi u vlasništvu 62-godišnjaka, posjekao i odvezao 30-ak stabala bukve i hrasta.

Prema procjeni oštećenog materijalna šteta iznosi oko 10.000 eura. Policijski službenici poduzimaju radnje u cilju otkrivanja počinitelja ovog kaznenog djela.

U vremenu od 22. do 23. svibnja u Ulici Stjepana Vukovića u Varaždinu, nepoznati je počinitelj provalio u kombi vozilo u vlasništvu 58-godišnjaka te otuđio udarne bušilice, električni čekić, kutnu brusilicu i drugi alat. Visina materijalne štete procjenjuje se na oko 8000 eura. Policijski službenici nastavljaju rad na pronalasku počinitelja ovog kaznenog djela.

         

Nastavite čitati

Crna kronika

Denisu K. (38) koji je nožem u Donjem Knegincu ubio oca određen istražni zatvor

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu provelo je prvo ispitivanje uhićenog 38-godišnjaka zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela teškog ubojstva i tjelesne ozljede.

>>FOTO Krvavi sukob u Knegincu: Zgodan, miran dečko i nitko ne bi pomislio da će se tako nešto desiti

Riječ je o Denisu K. koji je u obiteljskoj kući u mjestu Donji Kneginec, zadao nožem ocu (64) više ubodnih i reznih rana uslijed kojih je on preminuo. Također, nožem je nanio tjelesne ozljede svojoj majci (61) u vidu više reznih rana po ruci.

Državno odvjetništvo je podnijelo prijedlog da mu se odredi istražni zatvor zbog opasnosti od nedopuštenog utjecaja na svjedoke u istrazi i opasnosti od ponavljanja kaznenih djela kojeg je sutkinja istrage Županijskog suda u Varaždinu prihvatila i odredila mu istražni zatvor.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje