Povežite se s nama

Život i društvo

Posljednji Advent u Varaždinu stajao je 1,8 milijuna kuna, organizatori su vrlo zadovoljni

Ivan Agnezović

Objavljeno:

- dana

Danas su u Gradskoj vijećnici Varaždina predstavljeni turistički rezultati Adventa u Varaždinu 2021.

Jelena Toth, direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice Grada Varaždina, rekla je da je Advent, prema podacima od 26. studenog 2021. do 6. siječnja 2022., bio najuspješniji i najposjećeniji dosad.

— Jelena Toth: Preko 150.000 posjetitelja je bilo u Varaždinu tijekom adventskog razdoblja

– U nešto više od mjesec dana održavanja, sadržaje i programe Adventa u Varaždinu posjetilo je, prema procjenama PU varaždinske i evidencijama pojedinih atrakcija, više od 150.000 ljudi. Najviše posjetitelja posjetilo je Kuću Djeda Mraza, panoramski kotač te Ledenu čaroliju na Kapucinskom trgu – objasnila je Toth.

Ipak, prema podacima sustava eVisitor još nije dosegnut broj noćenja tijekom adventske 2019. godine, što Toth objašnjava time da prošle godine Hotel Turist nije bio u funkciji.

– Najviše stranih turista došlo nam je iz Slovenije, Austrije, Njemačke, Poljske i BIH. Kada se pogledaju ukupni turistički rezultati za cijelu 2021. godinu možemo biti zadovoljni i u tom segmentu. Prema podacima eVisitora u Varaždinu je prošle godine ostvareno 25.980 dolazaka, što je 50 % više nego 2020. godine, ali još uvijek 30 % manje nego 2019. Također, lani je bilo i 55.070 noćenja, što je 63 % više nego 2020. i 27 % manje nego 2019. U Varaždinu su tijekom prošle godine boravili turisti iz 67 zemalja svijeta, a najviše iz Poljske, Njemačke, Austrije, Ukrajine i Mađarske – dodala je Toth.

Proračun Adventa u Varaždinu, s uključenim proračunom klizališta i ledenog tobogana, kojim upravlja Gradska tržnica Varaždin, narastao je te je iznosio 1,8 milijuna kuna. Od toga je Grad Varaždin dao 500.000 kuna, Turistička zajednica uložila je 300.000 kuna vlastitog viška prihoda ostvarenog na prošlogodišnjem Špancirfestu. Ostatak je osiguran od prihoda od iznajmljivanja kućica, prodaje ulaznica za klizalište i tobogan te sponzora.

Direktor Gradske tržnice Predrag Ciglar zahvalio je Gradu Varaždinu što je prepoznao potencijal Kapucinskog trga za klizalište i tobogan.

– Već sedam godina radimo Ledenu čaroliju i brojke za posljednji Advent su rekordne. Samo za period o kojem je govorila Toth prošlo je više od 30.000 klizača, odnosno prodano je toliko ulaznica, te je bilo više od 37.000 spuštanja ledenim toboganom. Posebno veseli što je stiglo puno Slovenaca, Zagrepčana i stanovnika susjednih županija. Vesele nas gužve koje su bile jer su ljudi prepoznali Ledenu čaroliju kao centralno mjesta zbivanja Adventa u Varaždinu. Već smo krenuli u pripremu za sljedeću godinu, da Ledena čarolija bude još bolja. Zahvaljujem svim partnerima i našim djelatnicima – rekao je Ciglar.

Zadovoljstvo nije krio ni gradonačelnik Varaždina koji se fokusirao na financijske podatke za Varaždin tijekom održavanja Adventa u Varaždinu, a dala ih Porezna uprava Varaždin.

– Osim privlačenja velikog broja posjetitelja Advent u Varaždinu zabilježio je i rekordan poslovni rezultat. Za vrijeme održavanja posljednje manifestacije turistički promet je iznosio ukupno 329,4 milijuna kuna, a on uključuje sav promet ostvaren u tom periodu na području Grada u trgovini i ugostiteljstvu. Ako to usporedimo s predpandemijskom 2019. godinom, od 29. studenog 2019. do 6. siječnja 2020., radi se o rastu od 18,7 %. Organizacijom Adventa pomogli smo našim turističkim djelatnicima, ugostiteljima i trgovcima. Imali smo sigurno najljepši i najuspješniji Advent – istakao je Neven Bosilj, te dodao da je Grad sufinancirao kućice za ugostitelje te ledeni tobogan s 500.000 kuna.

Organizatori su posebno ponosni na veliku potporu koju je Advent u Varaždinu dobio na društvenim mrežama tijekom glasanja za najljepši advent.

Život i društvo

Metorolozi: Aktualni toplinski val nije uzrokovan toplinskom kupolom, a probleme će praviti veća količina saharskog pijeska

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Fenomen popularno nazvan toplinska kupola ovih dana nije obilježje vremenske situacije nad Hrvatskom, ali je na snazi upozorenje na toplinski val koji može utjecati na zdravlje i važno je pridržavati se preporuka kako bi se izbjegle negativne posljedice, objavio je DHMZ.

– Toplinska kupola nastaje kada se anticiklona, unutar koje se prizemno nalazi vruć zrak, dugotrajno zadržava nad određenim područjem. Istovremeno je u visini prisutan tzv. Omega blocking odnosno termobarički greben (greben u polju geopotencijalne visine i u polju temperature) koji oblikuje u grčko slovo Ω (omega) i karakterizira ga dugotrajnost. Unutar toplinske kupole visoki tlak pritišće (spušta) topli zrak prema tlu, pritom se on još dodatno zagrijava što onemogućava nastajanje oblaka te posljedično i oborine. Glavno obilježje vremena u toplinskoj kupoli je vedrina te mnogo sunčanih sati što rezultira daljnjim zagrijavanjem te iznad određenog područja temperatura raste. Pojam toplinske kupole posljednjih godina postao je popularniji, osobito u američkim medijima, kako bi se objasnio mehanizam nastajanja i intenzitet toplinskog vala koji je nastao na ovaj način. Važno je naglasiti da nije svaki toplisnki val uzrokovan toplisnkom kupolom. Toplinski val uzrokovan toplinskom kupolom obično traje tjednima, izraženiji je i za njega su karakteristične vrlo visoke, često i ektremne vrijednosti temperature – objavili su danas stručnjaci na internetskoj stranici DHMZ-a.

Aktualni toplinski val nad Hrvatskom nije uzrokovan toplinskom kupolom, dodaju, i potrajat će nekoliko dana.

Uzrok ovog prvog ovogodišnjeg toplinskog vala nad Hrvatskom je termobarički greben s jugozapada s kojim nad naše krajeve stiže vrlo topao zrak. Također, pristiže i značajna količina saharskog pijeska, čija će najveća koncetracija biti u petak, 21. lipnja, kada će i vrućina biti najizraženija.

Prestanak aktualnog toplinskog vala prema trenutnim proračunima numeričkih prognostičkih modela očekuje se u nedjelju, 23. lipnja, premda će već u subotu dnevna temperatura zraka na kopnu biti niža nego u petak, istaknuli su hrvatski meteorolozi.

I slovenska agencija ARSO upozorava na veliku količinu saharskoga pijeska, a na sjeverozapadu Hrvatske najviše ga se očekuje u petak, do ranih popodnevnih sati. Slovenci također naglašavaju da će zbog pijeska u zraku biti povećana koncentracija čestica PM10 što može biti loše za zdravlje nekih skupina građana. Veća koncentracija ovih čestica može loše utjecati na malu djecu, starije ljude, oboljele koji imaju problema sa srcem i tlakom, dijabetičare i ljude s respiratornim problemima.

PM10 ili grube čestice su one koje imaju promjer manji od 10 mikrometara (μm), primjerice prašina ili pelud. Za usporedbu, zrno pijeska ima promjer oko 90 mikrometara, a PM10 čestice mogu biti još mnogo manje od toga. PM10 uglavnom sadrže željezo, aluminij i silikate, a nastaju primarno zbog loženja na kruta goriva te ispušnih plinova automobila i industrije.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOI-jevci treći u programiranju na najvećem STEM natjecanju u Hrvatskoj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dekanica Fakulteta organizacije i informatike prof. dr. sc. Marina Klačmer Čalopa je zajedno s prodekanicom izv. prof. dr. sc. Martinom Tomičić Furjan i prodekanom izv. prof. dr. sc. Ivanom Malbašićem primila studente FOI-ja, koji su na ovogodišnjem natjecanju STEM Games u Umagu osvojili 3. mjesto u Tech Areni znanja.

Radi se o jednom najznačajnijih međunarodnih natjecanja za studente STEM Games, koje svake godine okuplja gotovo dvije tisuće studenata u području znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike, a ove je godine održano sredinom svibnja u Umagu. Studenti FOI-ja osvojili su ukupno 10 medalja, a brončanu su u Tech Areni znanja donijeli Tomislav Hlevnjak, Petar Matišić, Stanko Smrček i Filip Šoštarić, dok su u drugoj momčadi bili i Sebastian Arbutina, Elena Pizek, Marko Stipić i Adrian Stojić.

Tehnološka arena (engl. Technology Arena) natjecanje je u programiranju. Pred timove je stavljeno više vrsta zadataka iz različitih grana računarstva, a njihov cilj je bio riješiti ih na što efikasniji način što više zadataka. Zadaci nose bodove ovisno o broju riješenih testnih primjera pojedinog zadatka. Bodovima dobivenim rješavanjem testnih primjera zadataka, timovi su mogli otključavati nove zadatke. Na posljetku otključao se i glavni zadatak, koji je bilo potrebno vizualizirati te osmisliti kreativno i najoptimalnije rješenje te ga predstaviti žiriju – pojašnjava njihov mentor, viši asistent FOI-ja dr. sc. Luka Milić s Katedre za informatičke tehnologije i računarstvo. Studenti FOI-ja su nagrađeni za razvoj aplikacije za unos/pregled/mijenjanje događaja, a važno je istaknuti da je po prvi put u timu bila i studentica.

U drugim studentskim natjecanjima koja se fokusiraju na teorijsko znanje i rješavanje ispita, ovdje se osim poznavanja određenih programskih jezika tražilo od nas da znamo i logički te kritički razmišljati te povezivati znanje i teoriju s praksom – pojasnili su studenti koji su se natjecali. Naglasili su da bi se voljeli i iduće godine natjecati u čemu će im Uprava FOI-ja pružiti svu pomoć u vidu omogućavanja uvjeta za adekvatnu pripremu, što je u ovakvim natjecanjima ključno.

-Ponosni smo na naše studente koji su na ovogodišnjem natjecanju STEM Games u Umagu osvojili 3. mjesto u Tech Areni znanja. Ovo je jedno od najznačajnijih međunarodnih natjecanja i činjenica da su naši studenti postigli ovakav uspjeh među gotovo dvije tisuće sudionika iznimno je priznanje za naš Fakultet. Naši studenti pokazali su ne samo izvrsno poznavanje programskih jezika, već i sposobnost logičkog i kritičkog razmišljanja. Uprava FOI-ja nastavit će pružati svu potrebnu podršku kako bi se studenti mogli dobro pripremiti za ovakva natjecanja i ubuduće. Hvala mentoru, dr. sc. Luki Miliću, i svima koji su podržali naše studente na ovom putu. Njihov uspjeh inspiracija je za sve nas i potvrda da se trud i predanost uvijek isplate – istaknula je dekanica Marina Klačmer Čalopa.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje