Povežite se s nama

U fokusu

Postoje indicije da su viši računi samo dio nepravilnosti, tražimo potpuno izvješće o Termoplinu!

Objavljeno:

- dana

NATALIJA MARTINČEVIĆ UPOZORAVA:

Reformisti zahtijevaju od gradonačelnika Varaždina potpuno izvješće o svim poslovnim odnosima između Grada Varaždina i Termoplina i povrat novca za nanesenu štetu, istaknula je u priopćenju predsjednica gradske organizacije te stranke i gradska vijećnica Natalija Martinčević.

Upozorava da gradonačelnik Habuš svjesno želi obmanuti javnost i oštećene građane štiteći privatni, a ne javni interes.

– HERA je u svom izvješću objavila da se ne miješa niti se može miješati u ugovorne odnose. Iz te je Agencije također jasno istaknuto da je Grad trebao ugovoriti fiksnu, a ne promjenjivu cijenu. HERA se pozvala na Opće uvjete opskrbe plinom koji određuju da ukoliko je već ugovorena promjenjiva cijena, dobavljač je, dakle Termoplin, dužan o tome obavijestiti potrošača i to 30 dana ranije, što oni nisu učinili. Iz navedenog je vidljiva namjera da se oštete proračuni gradskih institucija i nanese šteta interesima građana grada Varaždina – navodi.

Navodi da posebno  zabrinjava činjenica da je samo nekoliko dana nakon otkrivanja ovih uznemirujućih podataka gradonačelnik Habuš sudjelovao na skupštini Termoplina i, umjesto da traži izvješće i preciznu analizu završnog računa, on to nije niti spomenuo.

Razumije li Habuš što je tržište i javna nabava?

– Zanimljiv je i komentar Habuša vezan uz nalaz unutarnjeg revizora. Revizija je naime, potvrdila da su se gradskim ustanovama fakturirale značajno veće cijene od ugovorenih, a gradonačelnik je to opravdao činjenicom da „to nije šteta jer u Hrvatskoj postoje mjesta gdje se plin plaća skuplje“?! Iz navedenog se postavlja pitanje, razumije li Habuš što je to tržište, što je to javna nabava i što je to ugovor i ugovorena cijena – pita se Martinčević.

Ističe da postoje indicije da je ovo samo manji dio nepravilnosti vezan uz poslovanje Termoplina i Grada, odnosno da postoje institucije i tijela koja uopće nemaju ugovor s Termoplinom, a od njega kupuju plin.

“Potpuni izostanak odgovornosti”

– Reformisti zahtijevaju od gradonačelnika potpuno izvješće o svim poslovnim odnosima između Grada i Termoplina te povrat novca od Termoplina za do sada nanesenu štetu – navela i ustvrdila da prebacivanje odgovornosti na zaposlenike gradske uprave i posebno na pročelnicu za financije, a s obzirom na činjenicu da je gradonačelnik o svemu bio i pisano i usmeno obaviješten na vrijeme, pokazuje potpuni izostanak odgovornosti, ali i karakter osobe koja danas vodi i predstavlja Grad Varaždin.

– Sve navedeno jasno upućuje na suštinu priče koju je HNS pokrenuo 2015., a to je prodaja dionica Termoplina u vlasništvu Grada Varaždina privatnom vlasniku Termoplina. Time bi privatna osoba došla u posjed mreže koju su gradile i plaćale generacije Varaždinaca te postala monopolist i  potpuni „gospodar“ cijena plina kao jednog od najvažnijih resursa ključnog za kvalitetu života naših građana i funkcioniranje našeg gospodarstva. Ta „inicijativa“ HNS-a kojom bi se nanijela ogromna i trajna šteta, ne samo Varaždinu već i cijeloj županiji bila je zaustavljena najavom Reformista o raspisivanju referenduma u slučaju takve odluke, a u cilju zaštite naših građana i gospodarstva – zaključila je.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Zbog velikog broja zaraženih koronavirusom, COVID pacijenti ponovno u Marofu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Opća bolnica Varaždin oglasila se u poslijepodnevnim satima vezano uz prostorne kapacitete, odnosno prijam COVID-pozitivnih osoba koji će se hospitalizirati i u bolnici u Novom Marofu.

Evo što su priopćili:

Unatoč kontinuiranom povećanju broja zaraženih i hospitaliziranih osoba, cijepljenje je donijelo brojne prednosti i dobrobiti u zdravstvenom ustroju, zahvaljujući čemu Opća bolnica Varaždin uspijeva odoljeti sve lošijoj epidemiološkoj slici.

Na bolničkom liječenju trenutno se nalazi 80 pacijenata, od čega ih je sedmero na respiratoru, a v.d. ravnatelja Damir Poljak pojasnio je kako će varaždinska bolnica za pacijente smještene u Novom Marofu morati otvarati i COVID odjel i na toj lokaciji.

– 21 pacijent je trenutno smješten na odjelu infektologije na lokaciji u Varaždinu, sedmero ih je u jedinici intenzivnog liječenja na respiratoru, a jedan na odjelu ginekologije, dok je 51 pacijent smješten na lokaciji u Klenovniku – rekao je Poljak.

Nažalost, u protekla 24 sata preminulo je četvero pacijenata, a Poljak je izrazio iskrenu sućut obiteljima preminulih te još jednom uputio apel svim građanima Varaždinske županije na pridržavanje svih epidemioloških mjera i preporuka kako bi se zdravstveni sustav mogao što kvalitetnije boriti protiv pandemije.

Ipak, zahvaljujući dostupnom cjepivu, situacija u Općoj bolnici Varaždin je u usporedbi s listopadom prošle godine bolja.

Kako je pojasnio v.d. ravnatelja Poljak, prošle godine u ovo vrijeme 68 zdravstvenih djelatnika bilo je zaraženo, dok ih je trenutno samo 19.

– Cijepljenje je donijelo brojne prednosti zdravstvenom sustavu. Dok se prošle godine u ovo vrijeme Opća bolnica Varaždin suočila s ogromnim manjkom radne snage jer je 134 djelatnika zbog zaraze ili samoizolacije bilo izvan „stroja”, trenutno je zaraženo samo njih 19. Zahvaljujući tome, varaždinska bolnica i sa smještajnim i s ljudskim kapacitetima uspijeva odoljeti ovom povećanom broju zaraženih – zaključio je Poljak.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Prva gimnazija Varaždin: otvoreni laboratoriji za molekularnu biologiju te izradu holograma

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska županija

Prva gimnazija Varaždin jučer, 22. listopada, svečano je proslavila svoj 385. rođendan. U trećoj najstarijoj gimnaziji u Hrvatskoj tim su povodom otvoreni kemijski i biološki kabinet te laboratoriji sa suvremenom opremom, kakvu nema nijedna škola u državi.

Laboratorij za molekularnu biologiju opremljen je PCR uređajem koji omogućuje istraživanja na razini DNA molekule, te mnogim uređajima koji omogućuju siguran rad u području stanične biologije i mikrobiologije. U novom laboratoriju za izradu holograma „Hololabu“ zainteresirani učenici naučit će kako izraditi vlastiti hologram te ga prikazati na svom pametnom telefonu, odnosno na holoprojektoru.

Varaždinska županija je kao osnivač škole uložila 1.148.000 kuna u uređenje kabineta i nabavu opreme, koja će učenicima omogućiti stjecanje vještina i znanja, provođenje istraživanja i najbolju moguću pripremu za STEM fakultete.

Nove prostore i opremu su, uz ravnateljicu Prve gimnazije Janju Banić, župana Anđelka Stričaka i njegovu zamjenicu Silviju Zagorec, razgledali i gosti, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Dubravka Brezak Stamać, gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj, predstavnica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Biljana Vranković, a pridružili su im se djelatnici škole i drugi uzvanici.

Time i svečanom sjednicom Nastavničkog vijeća na kojoj su prvi put korišteni hologrami, Prva gimnazija Varaždin je na poseban način obilježila 385. obljetnicu osnivanja, ali i još dvije obljetnice, 75. godišnjicu osnivanja Školskog sportskog društva Srednjoškolac te 15. godina od početka provođenja programa International Baccalaureate Diploma, programa međunarodne mature. 

– Čestitam Prvoj gimnaziji Varaždin tri velike i značajne obljetnice. Treća najstarija gimnazija u Hrvatskoj danas je jedna od najrelevantnijih srednjih škola u državi. Pomičemo granice i uvodimo novine, čemu svjedočimo i danas kad smo otvorili novouređene kabinete i jedinstvene laboratorije. Prva gimnazija je postala prva škola u Hrvatskoj s ovakvom suvremenom opremom, koju će koristiti učenici i polaznici dvaju centara izvrsnosti. Ovo je iskorak iz redovne nastave prema istraživanju, pa s ponosom možemo reći da stvaramo mlade znanstvenike. Učenici Prve gimnazije to itekako zaslužuju jer osvajaju nagrade gdje god se pojave, od državnih do međunarodnih natjecanja. Ova škola će i dalje biti perjanica obrazovanja Varaždinske županije i cijele Hrvatske, škola u kojoj se obrazuju budući veliki znanstvenici i umjetnici – istaknuo je župan Anđelko Stričak.

Ulaganje u kabinete i laboratorije ne samo da je bilo financijski obimno, nego je škola dobila opremu koju nemaju ni visokoškolske ustanove, napomenula je ravnateljica Prve gimnazije Janja Banić.

 – Ovo je bilo veliko ulaganje i zbog njega smo uistinu sretni. Vjerujem da će naši mentori i učenici, koji su zajedničkim snagama osmišljavali ove laboratorije, to itekako znati iskoristiti. Zato se veselim našem Festivalu informatike u travnju, kao i Festivalu znanosti, na kojima će učenici centara izvrsnosti iz informatike i biologije pokazati što su naučili, posebno u Laboratoriju za molekularnu biologiju s izuzetno vrijednim uređajima koji se koriste i u medicinskim ustanovama. Da nije bilo našeg osnivača, Varaždinske županije, ova investicija vrijedna više od 1,1 milijun kuna ne bila moguća. Zahvaljujem im na tome, ali i na dodatnim ulaganjima vrijednima 776 tisuća kuna, čime je, primjerice, saniran cijeli sustav grijanja u starom dijelu škole – rekla je Janja Banić.

Uz gradonačelnika Varaždina Nevena Bosilja, rođendan je Prvoj gimnaziji čestitala i ravnateljica AZOO-a.

– Danas otvorene učionice nisu zanimljive samo za Varaždinsku županiju, nego za obrazovni sustav Republike Hrvatske, pogotovo zato što uz ovu školu postoje i centri izvrsnosti, što je još uvijek netipično za veći dio našeg obrazovnog sustava – navela je dr. sc. Brezak Stamać.  

O programu međunarodne mature u 3. i 4. razredu, kojim se stječe svjetski priznata svjedodžba, govorila je koordinatorica IB DP-a Ksenija Kipke-Horvat. Prva gimnazija je trenutno jedna od tri javne hrvatske škole s takvim programom, koji je uveden 2006. godine. O radu ŠŠD Srednjoškolac, koji je osnovan još 1946. godine, govorila je voditeljica Društva Tatjana Ostović Šlehta.

Prva gimnazija je sjedište centara izvrsnosti za informatiku i biologiju te Regionalnog obrazovnog centra. PCR uređaj, mikrobiološki kabinet i brojna druga oprema poput autoklava, inkubatora i sterilizatora u Laboratoriju za molekularnu biologiju učenicima će omogućiti da kroz Klub istraživača, odnosno Centar izvrsnosti za biologiju provode prava znanstvena istraživanja, a time će i prije upisa na fakultet steći iskustva koja će im omogućiti brzo napredovanje.

U Hololabu će učenike, uz to kako izraditi holograme na različitim programima, upoznati i s tim kako holograme primjenjivati u različitim područjima znanosti te ih motivirati na razvoj projekata specifičnih za pojedina prirodoslovna i tehnička područja te područja primjene u nastavi.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje