Povežite se s nama

Život i društvo

Potpisan je ugovor za projektnu dokumentaciju pa su V. Toplice korak bliže izgradnji novog dječjeg vrtića

Objavljeno:

- dana

Grad Varaždinske Toplice među onim je gradovima koji ulažu velike napore, ali i značajna sredstva, kako bi svojim stanovnicima omogućio što bolje uvjete za život te zadržao mlade obitelji na svom području.

Upravo stoga, pokrenut je jedan od najznačajnijih projekata na području Varaždinskih Toplica, izgradnja novog objekta Dječjeg vrtića „Tratinčica”, a nakon što je Ministarstvo znanosti i obrazovanja Gradu dodijelilo najveći mogući iznos potpore u visini od 1,1 milijun bespovratnih eura, u ponedjeljak je, 10. srpnja, potpisan ugovor za izradu projektne dokumentacije.

Ugovor vrijedan 32.150 eura s PDV-om potpisali su gradonačelnica Dragica Ratković i direktor tvrtke Aris d.o.o. Ivan Vindiš.

– Danas je veliki dan za naš grad. Imamo doista veliku potrebu za dječjim vrtićem, a sada smo potpisali ugovor za projektnu dokumentaciju, znači do građevinske dozvole, za izgradnju novog dječjeg vrtića u Smart kvartu. Izradu projektne dokumentacije financirat ćemo našim proračunskim sredstvima. Ne treba, vjerujem, posebno naglašavati koliko je ovaj projekt značajan, a njime još jednom dokazujemo da su nam djeca i mladi u fokusu – kazala je gradonačelnica Ratković.

Dodala je da će se izgradnjom novog dječjeg vrtića osigurati uvjeti za ugodan boravak djece u vrtiću te kvalitetno učenje i obrazovanje.

Ivan Vindiš izrazio je zadovoljstvo potpisanim ugovorom.

– Dobili smo projektiranje, izradu glavnog projekta, građevinsku dozvolu, uključivu svu dokumentaciju za dječji vrtić u Varaždinskim Toplicama. Činjenica je da je to veliki projekt i drago nam je te jedva čekamo da to odradimo na vaše i naše zadovoljstvo – istaknuo je Vindiš.

Kada bude izgrađen, u novi će se dječji vrtić moći smjestiti 200 mališana.

Život i društvo

Peticiju protiv preseljenja štićenika Pahinskog potpisao 261 mještanin Punikva, poslali je Ministarstvu rada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Raste nezadovoljstvo građana Punikvi, revoltiranih namjerom Centra za pružanje usluga u zajednici (bivšeg Odgojnog doma Pahinsko) da u njihovo naselje preseli svoje štićenike. Potvrđuje to i podatak da su protiv takve opcije pokrenuli peticiju koju je tijekom proteklih nekoliko dana potpisao 261 mještanin.

Budući da je riječ o državnoj ustanovi, građani su peticiju poslali Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, ravnateljici Centra za pružanje usluga u zajednici Ivanec, a na znanje su je dostavili i Gradu Ivancu. U njoj su istaknuli da se zbog sigurnosnih i drugih razloga kategorički protive najavljenom smještaju štićenika u za to namijenjen objekt u Punikvama.

-Radi se o štićenicima, mladim muškim osobama, koje su Centru povjerene na čuvanje i odgoj kao ustanovi socijalne skrbi ili zbog izvršavanja odgojne mjere upućivanja u odgojnu ustanovu, koju maloljetniku izriče nadležni sud temeljem Zakona o sudovima za mladež – upozoravaju građani.

Navode također da su Punikve gusto naseljeno mjesto u kome žive pretežito mlade obitelji s malodobnom djecom, da naselje ima tek jedno malo igralište i nikakvih drugih sadržaja za djecu i mladež, što otvara pitanje o tome gdje bi štićenici provodili svoje slobodno vrijeme. Građani također ističu da se, za razliku od toga, Centar Pahinsko prostire na puno većoj površini i s puno više sadržaja potrebnih za odgoj i obrazovanje maloljetnih osoba.

U dopisu s priloženim preslikama potpisa na peticiji, građani zahtijevaju očitovanje nadležnih, razjašnjenje nastale situacije i pronalaženje adekvatnijeg smještaja za štićenike.

Također, mještani najavljuju održavanje građanskog skupa te zahtijevaju da na nj dođu i predstavnici resornog ministarstva i Centra za pružanje usluga u zajednici. Gradonačelnik Milorad Batinić još je prošlog tjedna, kada je u svom Uredu primio predstavnike Vijeća MO-a i građana, najavio svoj dolazak na zbor građana te im izrazio osobnu podršku i podršku Grada kao institucije, smatrajući da je riječ o suviše ozbiljnoj, osjetljivoj i sigurnosno rizičnoj problematici koja se ni u kom slučaju ne bi smjela provoditi ovako kao što je to sada slučaj, u tajnosti, bez konzultacija s lokalnom zajednicom i stavljanjem građana pred svršen čin.

Nastavite čitati

Život i društvo

Mateo Zrinski iz Breznice srebrni na Europskom prvenstvu u trapu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U talijanskome gradu Lonatu del Garda proteklog je vikenda održano Europsko prvenstvo u streljaštvu, te je u disciplini Trap – Trio juniorska reprezentacija Hrvatske u sastavu Toni Gudelj, Mateo Zrinski i Janoš Karakaš osvojila fantastično drugo mjesto i srebrnu medalju. Zlato je pripalo Česima, dok su broncu osvojili Slovaci.

U pojedinačnoj konkurenciji Janoš Karakaš zauzeo je 20. mjesto rezultatom 109 pogođenih meta, Toni Gudelj 21. mjesto, dok je Mateo Zrinski bio 22. – obojica sa 108 pogođenih meta.

Disciplina Trap – Trio, kako je popularno nazivaju lovci, hrvatskoj je juniorskoj reprezentaciji tako postala omiljena streljačka disciplina, jer su u gađanju na glinene golubove ukupnim zbirom pogođenih meta nadmašili brojne druge reprezentacije te se svrstali u sam europski vrh.

Dio tročalne hrvatske ekipe bio je član Lovačkog društva Vidra iz Breznice Mateo Zrinski, kojem su na uspjehu čestitke uputili prijatelji iz njegovog Lovačkog društva i općinski načelnik Stjepan Krobot.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje