Povežite se s nama

U fokusu

Potpisan ugovor između Grada Varaždina i Fonda za zaštitu okoliša za sanaciju bala u Brezju

Objavljeno:

- dana

Potpisan je ugovor između Grada Varaždina i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Time će Fond u stopostotnom iznosu financirati procijenjene troškove sanacije zatvorenog odlagališta neopasnog otpada na lokaciji Brezje u iznosu od 29,1 milijuna eura.

– Kad sam stupio na dužnost prvo koga sam posjetio je bilo ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, a prva institucija bio je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Bale su problem koji Varaždinke i Varaždince tišti već 18 godina i 10 mjeseci. Potpisivanjem ovog ugovor napravili smo ogroman posao u gospodarenju otpadom – rekao je gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj.

Rok za zbrinjavanje bala je 18 mjeseci. Trenutno je u Gospodarskoj zoni Brezje pri kraju ograđivanje bala i montirana je vaga za mjerenje. Otpad će se obraditi mehaničko-biološkom obradom, a ono što ostane će se balirati i spaliti u određenim spalionicama, odnosno energanama koje su za to predviđene.

Time će Poduzetnička zona Brezje postati još atraktivnija novim investitorima.

– Fond je uvijek tu bio konstruktivan da se iznađe rješenje i financijski voljan podržati, ali da se nađu zakonske, stručne i ekološki najprihvatljivija rješenja. Kada je to osigurano, Vlada Republike Hrvatske osigurala 100 postotno financiranje putem Fonda – dodao je Luka Balen, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Na potpisivanju je bio i Damir Habijan, ministar gospodarstva i održivog razvoja.

– Rekao sam već u nekoliko navrata da djeca koja su rođena 2005. godine kada je položena prva bala, danas upisuju fakultete, a ove godine izlaze na biračka mjesta. To dovoljno govori o tome koliko je ovaj problem mučio sve Varaždinke i Varaždince– rekao je Damir Habijan.

Prisutan je bio i varaždinski župan Anđelko Stričak.

– Prvo poluvrijeme je završilo, a druge se odnosi na utakmicu Grada Varaždina da se riješe još dvije pravne radnje. Gradonačelnik će tu imati punu podršku od mene da taj iznos odštete bude nula eura. Tvrtka koja ima još dvije pravne radnje je dobila taj ugovor za sanaciju. S obzirom na to da je moj stav, a vjerujem i stav svih prisutnih i vas medija, da tri puta jednu te istu stvar ne možeš platiti. Naći ćemo neki zajednički jezik da svatko snosi svoj dio troškova, Grad svoje, tvrtka svoje i da Grad Varaždin, Varaždinke i Varaždinci, po ovoj operaciji ne trebaju snositi niti eura troškova – rekao je Stričak.

No, gradonačelnik Bosilj je vrlo oprezan.

– Pokrenut je postupak sudskog mirenja te je Grad dobio suca miritelja na Trgovačkom sudu. Imamo aktualna četiri spora za koja se nadam da ćemo završiti nekakvim mirenjem. Izjava da imamo istu pravnu osobu ne stoji. Prvi ugovor je bila jedna pravna osoba, drugi ugovor je bio konzorcij koji se sastojao od Ekoflora, Cezara i Komunalca Davor, a sad je izvođač radova CE-ZA-R i HIS, tako da se ne radi o istim pravnim osobama. Siguran sam da ćemo doći do određenog rješenja koji će biti najjeftinije. Ne zaboravite da smo upravo zbog tih sporova morali predati Fondu zadužnicu na iznos od 64 milijuna eura –  zaključio je Bosilj.

U fokusu

FOTO Radovi u punom jeku, voda će se u jezero Trakošćan početi puštati već u svibnju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Trakošćansko jezero uskoro bi napokon trebalo dobiti stari sjaj. Direktor Hrvatskih voda VGO za Muru i gornju Dravu Milan Rezo rekao nam je da su se radovi intenzivirali i maksimalno se koriste povoljni vremenski uvjeti. Radi se i po 12 sati dnevno, svaki dan, uključujući subote i nedjelje.

Radnici s bagerima, kamionima i ostalim radnim strojevima na jezeru u Trakošćanu nisu bili samo u dane uskrsnih blagdana i na Cvjetnu nedjelju.

Radovi na jezeru traju više od 30 dana, a nataloženi sediment koji se prikuplja odvozi se na dva i pol kilometra udaljenu deponiju. Bez obzira na blagdane, praznike i vremenske uvjete izvađen je sav sediment iz prvog dijela jezera. Prema sadašnjem planu voda bi se mogla puštati u taj prvi dio jezera već s prvim danima svibnja, otkriva nam Milan Rezo.

– Do današnjeg dana izvađeno je približno 60 tisuća kubika sedimenta, što bi značilo da se dnevno iskopa i odveze oko dvije tisuće kubika. Paralelno s vađenjem sedimenta pokrenuli smo i projekt i odabrali najpovoljnijeg projektanta za projektiranje i sanaciju erozija. Na lijevoj obali će se obaviti sanacija u dužini od 120 metara i taj dio ćemo urediti kamenim oblogom s kamenim nabačajem. Na desnoj obali, gdje je bilo takozvano bivše kupalište, uredit ćemo 100 metara uz potporni zid pomoću gabionskih zidova na visinu od metar i pol – objašnjava nam Milan Rezo.

Nakon završetka vađenja sedimenta na prvom jezeru, servisni, odnosno gradilišni putevi povlače se dalje, na druge dijelove jezera, a po potrebi će se ugraditi i kameni materijal.

– Kada povučemo sve servisne, odnosno gradilišne puteve, i to očekujemo oko 1. svibnja, onda krećemo s puštanjem vode unutar tog prvog dijela i paralelno s prestankom ispumpavanja, što bi značilo da će voda slobodno kroz temeljni ispust istjecati u rijeku Bednju – kaže Rezo.

Podsjetimo da su Hrvatske vode nakon završetka pripremnih radova uređenja deponije i gradilišnih puteva, 26. veljače krenule s nastavkom čišćenja jezera Trakošćan od nataloženog sedimenta. Podsjetimo i da je i nedavna obilna kiša zakomplicirala tijek radova, ali sve se uspjelo nadoknaditi..

Prema potpisanom ugovoru Hidroing d.d. se obvezao da će radove završiti do kraja lipnja uz povoljno vremenske uvjete. Nakon završetka radova vađenja sedimenta iz jezera, Hrvatske vode su se odvezale urediti obalu uz samo jezero. U međuvremenu će se obaviti sanacija erozija i klizišta.

Za sanaciju erozija Hrvatske vode osigurale su dodatna sredstva.

– Vrijednost investicija uređenja ovih pokosa koji su nastali erozijom je 500 tisuća eura i taj iznos se ne odnosi na onaj iznos koji je ugovoren za čišćenje jezera. Sanaciju Hrvatske vode financiraju kroz svoje preventivne, redovne i izvanredne mjere održavanja od poplava – objasnio nam je Rezo.

Što se tiče kompletnih radova i puštanja vode u jezero, s obzirom na sušni period u srpnju i kolovozu, za očekivati je da će se jezero do kraja popuniti u jesenskim i zimskim mjesecima.

Nastavite čitati

U fokusu

HSRM: Srijeda kao datum izbora onemogućava radnicima koji rade u inozemstvu njihovo pravo glasanja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatski sindikat radnika migranata (HSRM) poslao je priopćenje medijima, a kojim upozoravaju na to zašto je 17. travnja, srijeda, loš datum za parlamentarne izbore.

Njihovo priopćenje u nastavku prenosimo u cijelosti:

Poštovani, predsjednikov datum izbora koji će se održati 17. travnja 2023 godine ONEMOGUĆAVA se SVIM NAŠIM HRVATSKIM RADNICIMA sa zaposlenjem u inozemstvu njihovo pravo glasanja!

Dnevni migranti RH koji imaju zaposlenje u nama susjednim zemljama te njihov svakodnevni poziv za radno mjesto koje započinje u 05:00 sve do 19:00 ne pruža im izvršenje građanske dužnosti.

Tjedni migranti:
Njihovo udaljenje od samog mjesta boravka u inozemnim zemljama je čak i do 300 km gdje su u nemogućnosti povratka do 19:00 sati na izborna mjesta u hrvatskim konzulatima.

Također svi vozači kamiona koji su na svojim rutama vožnje kao i ujedno njegovateljice koje su na 24-satnoj njezi kao i svi ostali naši radnici migranti spriječeni su pozivu obavljanja građanske dužnosti koji im je izborom datuma glasanja oduzeto pravo.

Svi naši građani izuzeti su protiv ne svoje volje, ne izvršavanju prava glasanja.

HSRM se prošle godine obratio predsjedniku RH i predsjedniku Vlade uzevši u obzir također sve ministre gdje nismo dobili nijedan odgovor na naše apele i ponovno se potvrdilo da smo građani drugog reda.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje