Povežite se s nama

Život i društvo

Potpisani ugovori o stipendiranju s 36 studenata s lepoglavskog područja

Objavljeno:

- dana

Grad Lepoglava već 18 godina omogućuje studentima stipendiranje uz gradsku potporu, a ove godine 36 studenata s lepoglavskog područja koristiti će ovu vrstu potpore.

Naime, Grad Lepoglava je temeljem rezultata provedenog javnog natječaja, dodijelio 36 stipendije u iznosu od 93 eura  za svih 10 mjesecu u ovoj akademskoj godini. Pravo na stipendije ostvarili su svi studenti koji su se prijavili na natječaj, njih 32 ostvarilo je pravo na stipendiju prema socijalno-ekonomskom kriteriju dok je četvero njih ostvarilo prema uspjehu i postignućima tijekom studiranja.

Studenti su ugovore o stipendiranju s Gradom Lepoglavom potpisali 9. ožujka na prigodnoj svečanosti u prostorijama čitaonice Gradske knjižnice u Lepoglavi, a čestitke su im uputili gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Švarić i predsjednik Gradskog vijeća Robert Dukarić.

-Dodjeljivanje stipendija pokrenuo sam kada sam došao na mjesto gradonačelnika prije 18 godina i u ovih 18 godina omogućili smo lakše studiranje za preko 500 studenata. Razvoj Grada Lepoglave temelji se na mladim i obrazovanim ljudima, a Grad je potpora da im pomogne u tome. Svake godine broj studenata se povećava, što mene kao gradonačelnika izuzetno veseli, a ove godine smo u našem proračunu osigurali više od 50.000 eura kako bismo našim studentima omogućili lakše obrazovanje osobito onima koji su ostvarili pravo prema socijalno-ekonomsom statusu, ali i onima koji su ostvarili uspjehe i postignuća kako bismo ih i dalje poticali na izvrsnost  – rekao je gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić najavljujući i formiranje Savjeta mladih kako bi mogli nadopuniti sadržaje novim programima i idejama, a sve u korist mladih osoba s područja Grada Lepoglave.

Koliko im gradske stipendije znače potvrdili su Brigita Balaško, studentica Fakulteta hrvatskih studija, i  Dominik Varović, student Sveučilišta Sjever, koji su istaknuli da gradsku stipendiju prvenstveno koriste za stanovanje i prehranu te za prijevoz.

Život i društvo

Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda aglomeracije Donja Dubrava u završnoj fazi pokusnog rada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Donjoj Dubravi je prilikom terenskog obilaska Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Aglomeracije Donja Dubrava predstavljen rad uređaja.

Uređaj je sastavni dio jednog od najvećih i najvažnijih infrastrukturnih projekata u Međimurskoj županiji – projekta izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Donja Dubrava. Međimurske vode potpisale su Sporazum o izgradnji uređaja u siječnju 2021. godine, a u pokusni rad je pušten 23. listopada 2023. godine.

Projekt izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Donja Dubrava  sufinancira se iz Kohezijskog fonda Europske unije i nacionalnih sredstava, a vrijedan je 33.054.461,80 EUR bez PDV-a. Bespovratna sredstva iznose oko 72 posto, dok se preostali dio pokriva iz Državnog proračuna, proračuna Hrvatskih voda i proračuna jedinica lokalne samouprave.

-Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda  Donja Dubrava kapaciteta je 13 000 ekvivalent stanovnika s uključenim III. stupnjem pročišćavanja i kompletnim postrojenjem za obradu mulja. Uređaj će pročišćavati sanitarne otpadne vode sa područja Grada Preloga (naselja Oporovec, Cirkovljan, Draškovec, Hemuševec i Čukovec), te Općine Sveta Marija (Donji Mihaljevec i Sveta Marija), Općine Donji Vidovec (naselje Donji Vidovec), Općine Donja Dubrava (naselje Donja Dubrava) i Općine Kotoriba (naselje Kotoriba) – izjavio je voditelj projekta u Međimurskim vodama, Marin Leskovar.

Projekt izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda se provodi s početkom u veljači 2020. godine kroz realizaciju 6 komponenti. Predviđena je izgradnja sustava odvodnje sanitarnih otpadnih voda na području Grada Preloga (naselja Oporovec, Cirkovljan, Draškovec, Hemuševec i Čukovec), te Općine Sveta Marija (Donji Mihaljevec i Sveta Marija), Općine Donji Vidovec (naselje Donji Vidovec), Općine Donja Dubrava (naselje Donja Dubrava) i Općine Kotoriba (naselje Kotoriba).

Nastavite čitati

Život i društvo

U Visokom odigran 24. Memorijalni malonogometni turnir “Zvonko Simon” u čast poginulom branitelju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nedjelju je u Visokom proslavljen blagdan Presvetog Trojstva, zaštitnika Župe i Općine Visoko, te je tim povodom tradicionalno održan i 24. Memorijalni malonogometni turnir „Zvonko Simon” u čast poginulom branitelju.

Visočki branitelj Zvonko Simon, pripadnik 7. gardijske brigade Pume, poginuo je u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja s 26 godina. Kao i svake godine dosad, delegacija udruga branitelja, načelnik Dragutin Mateković i varaždinski župan Anđelko Stričak, zajedno s obitelji pokojnog hrvatskog branitelja, i ove su godine odali počast poginulom Zvonku Simonu polaganjem vijenca na mjesnom groblju u Visokom.

Nakon svete mise koju je predvodio Denis Barić, otvoren je 24. Memorijalni malonogometni turnir „Zvonko Simon” na kojem su sudjelovale ekipe iz Varaždinske, Zagrebačke i Koprivničko-križevačke županije. Prvo mjesto pritom je osvojila ekipa Magoi Drašković, drugo mjesto pripalo je ekipi MNK Visoko, a treće ekipi Junajted. Najboljim igračem proglašen je Jan Jež, a najboljim golmanom Miroslav Plantić.

Općinski načelnik Dragutin Mateković zahvalio je svima koji su se i ove godine uključili u organizaciju ovoga turnira.

– Drago mi je da na ovaj način i u ovolikom broju možemo odati počast našemu branitelju, našemu Zvonku Simonu, ali i svim drugim poginulim braniteljima. Njihov doprinos u Domovinskom ratu je neizreciv, stoga im velika hvala, zauvijek će biti u našim mislima i srcima – rekao je načelnik Mateković.

Nagrade pobjednicima dodijelio je župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, rekavši kako je lijepo vidjeti mladost i na sportskim terenima i kao pripomoć organizatoru UDVDR Klub Visoko, da poštuju one koji su ugradili sebe kod stvaranja domovine.

– 24. Memorijalni turnir „Zvonko Simon” je jedan od najstarijih takvih turnira u našoj domovini. Održava se u spomen na sve poginule branitelja, nazvan je po Zvonku koji je rođen i pokopan na Visokom, a poginuo je prvog dana VRO-a Oluja kao pripadnik 7. gbr Puma. O doprinosu Visočkih branitelja obrani i oslobađanju domovine najbolje govori podatak da je rijetka kuća iz koje nije bilo branitelja – poručio je župan Anđelko Stričak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje