Povežite se s nama

U fokusu

Povećava se kazna za silovanje, a država će osnovati i alimentacijski fond za one čiji roditelji ne ispunjavaju svoju obavezu

lisice zatvor uhićenje

Objavljeno:

- dana

U povodu predstavljanja mjera za suzbijanje nasilja nad ženama i zaštitu prava djece, predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se s predstavnicima institucija, udruga i inicijativa koje se bave tim pitanjem.

Premijer je istaknuo kako su promijenjeni kazneni zakon, zakon o zaštiti od nasilja u obitelji, zakon o kaznenom postupku i obiteljski zakon. U središte su stavljene žrtve, objavio je HRT.

Rekao je je za kršenje zaštitnih mjera iz Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji moći izreći isključivo zatvorska kazna.

Poručio je da se mijenja kazna za silovanje.

– I to za temeljni oblik, 3 do 8 godina zatvora, umjesto 1 do 5 godine zatvora. Za kvalificirani oblik 5 do 12 godina zatvora umjesto aktualnih 3 do 10 – rekao je.

Dodao je da se ukida zastara kaznenog progona izvršenja kazne za sva teška kaznena djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta.

– Nametljivim ponašanjem i spolnim uznemiravanjem, odsada će se smatrati i kaznena djela koja nisu dužno bila dugotrajna – rekao je.

Istaknuo je da će temeljna kazna za femicid iznositi 10 godina do dugotrajnog zatvora.

Premijer je poručio da će država napraviti alimentacijski fond, putem kojeg će država isplaćivati iznos alimentacije za djecu čiji roditelji ne održavaju svoju obavezu.

– A država će se namiriti od obveznika uzdržavanja – objasnio je.

U fokusu

Prije točno četiri godine zabilježen je prvi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prije točno četiri godine objavili su prvi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj. Radi se o mladiću koji je bio na nogometnoj utakmici u Milanu. Ministar zdravstva Vili Beroš proglasio je epidemiju 11. ožujka.

Prve mjere prevencije i zaštite od novog koronavirusa na međunarodnim zračnim i morskim lukama u Hrvatskoj počele su 24. siječnja, a Nacionalni stožer civilne zaštite osnovan je 20. veljače. Dan kasnije, donesena je odluka o osnivanju karantene, a tri dana kasnije, školama se preporučuje da ne odlaze na školske ekskurzije i izlete u Italiju.

Prvu psihološku granicu od 100 zaraženih, Hrvatska je prošla 19. ožujka, a onu od 1000 zaraženih prošla je dva tjedna nakon – 2. travnja. Prva smrt uslijed komplikacija bolesti covida-19 zabilježena je mjesec dana od pojave virusa u Hrvatskoj, 25. ožujka. 

Prve restriktivne mjere Stožer je donio u ožujku. Tako je 16. ožujka započela provedba odluke o obustavi izvođenja nastave u obrazovnim ustanovama i uspostave nastave na daljinu. 

Rad kulturnih djelatnosti je obustavljen, kao i rad svih ugostiteljskih objekata, uslužnih djelatnosti, sportskih natjecanja, treninga, radionica te su obustavljena vjerska okupljanja, dok su poslodavci bili obavezani organizirati rad od kuće. Tada je bio privremeno zabranjen i prelazak preko granica.

Javni prijevoz privremeno je obustavljen 21. ožujka, a tada je i strogo ograničeno zadržavanje na ulicama i javnim mjestima, a trgovine su radile skraćeno. Dva dana kasnije, zabranjeno je napuštanje mjesta prebivališta i stalnog boravka, a građani su za opravdana putovanja morali imati propusnicu. 

Izvor: 24 sata

Nastavite čitati

U fokusu

Od utorka ponovno poskupljuje gorivo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

gorivo, benzin, dizel, ilustracija

Gorivo opet poskupljuje od utorka, neslužbeno doznaje Danas.hr

Cijena benzina rast će za četiri centa tako da će nova cijena iznositi – 1 euro i 49 centa. Isto ćemo plaćati i litru dizela, koji poskupljuje za jedan cent.

Poskupljuje i plavi dizel za dva centa. Nove cijene od utorka će vrijediti idućih 14 dana.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje