Povežite se s nama

U fokusu

Požgaj Grupa ulazi u zakup posrnule tvornice namještaja Bor u stečaju

Objavljeno:

- dana

NOVI POČETAK

Proizvodni pogon novomarofskog Bora u stečaju dat će se u zakup Požgaj Grupi, odnosno njihovoj tvrtci Massive Wood i to od 1. veljače, odlučila je skupština vjerovnika  na Trgovačkom sudu u Varaždinu.

Požgaj bi nastavio osnovnu djelatnost Bora, a plaćao bi i zakupninu i fiksne troškove, do unovčenja imovine u stečajnom postupku. Požgaj Grupa, kako pišu u pismu namjere, zainteresirana je i za kupnju imovine, jer kažu da će biti i među potencijalnim kupcima.

U proizvodnom pogodnu zaposlili bi 60 radnika

– Budući da Požgaj Grupa ima veliko iskustvo u provedbi restrukturiranja društava koja silom prilika završe u stečaju te da se kroz naš razvoj finalnih proizvoda proizvodnja masivnog namještaja uklapa u cjelokupni plan razvoja Grupe, izuzetno smo zainteresirani za najam proizvodnog pogona. U njemu bismo, sukladno našim planovima, zaposlili do 60 radnika u roku od 12 mjeseci od dana početka proizvodnje, odnosno u dvije smjene do 120 radnika u roku od godine i pol, ako se proces uhodavanja i prilagodbe zahtjevima novih tržišta planski uvede – piše u pismu namjere Požgaj Grupe.

Bor je, inače, u stečaj otišao sredinom listopada prošle godine, no proizvodnja je obustavljena tri mjeseca ranije, u srpnju, a u pogonima su bili isključeni voda, plin i struja. Na dan otvaranja stečaja, na radu je zatečeno 99 radnika, no u stečaju potraživanja ima njih oko 170, kojima Bor duguje oko 7,6 milijuna kuna. Vjerovnici od novomarofske tvornice namještaja potražuju oko 110 milijuna kuna, od čega se 80,9 milijuna kuna odnosi na razlučna prava.

Nema novca, sva vrednija imovina pod hipotekom

– Za sve vjerovnike loša je situacija i vjerovnici drugog isplatnog reda teško se mogu nadati namirenju, jer je sva vrednija imovina pod hipotekom, pa čak, figurativno govoreći, i rabljena metla. Ni radnici se ne mogu nadati nekom značajnijem namirenju, dobit će svega onaj dio od Agencije za osiguranje radničkih potraživanja. Moramo razmišljati pesimistično što se tiče namirenja vjerovnika, s obzirom na stanje na tržištu i na gospodarsku situaciju i ne očekujem baš neku grabež i stajanje u redu za kupnju tvornice u Novom Marofu. Problem je i što se zbog nedostatka novca ne mogu servisirati troškovi u stečaju, poput plaća radnika koji su još na poslu, komunalnog i vodnog doprinosa i fizičko-tehničke zaštite. Morao sam posuditi 70.000 kuna da mogu platiti neke troškove i plaće. Zato sam već htio dati pogon Požgaju u zakup – rekao je na ročištu stečajni upravitelj Bora Želimir Uršulin.

Inače, među većim vjerovnicma Bora su Ministarstvo financija, odnosno Porezna uprava, kojoj za poreze, doprinose, članarine i kazne Bor duguje 38,4 milijuna kuna, zatim Trgonom (koji je stopostotni vlasnik Bora), kojem Bor duguje 36,3 milijuna kuna za usluge i zajam, te Croatia osiguranje, koje potražuje 11,4 milijuna kuna za neplaćene premije osiguranja.

Izvor:
Foto:

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb preletjeli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Ledinski upozorio je kako veliki problem voćarima predstavlja to što osiguravajuća društva nisu željela osiguravati štete od mraz za ovu godinu.

Ove fotografije su sa Žmegačevog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje