Povežite se s nama

U fokusu

Požgaj Grupa ulazi u zakup posrnule tvornice namještaja Bor u stečaju

Objavljeno:

- dana

NOVI POČETAK

Proizvodni pogon novomarofskog Bora u stečaju dat će se u zakup Požgaj Grupi, odnosno njihovoj tvrtci Massive Wood i to od 1. veljače, odlučila je skupština vjerovnika  na Trgovačkom sudu u Varaždinu.

Požgaj bi nastavio osnovnu djelatnost Bora, a plaćao bi i zakupninu i fiksne troškove, do unovčenja imovine u stečajnom postupku. Požgaj Grupa, kako pišu u pismu namjere, zainteresirana je i za kupnju imovine, jer kažu da će biti i među potencijalnim kupcima.

U proizvodnom pogodnu zaposlili bi 60 radnika

– Budući da Požgaj Grupa ima veliko iskustvo u provedbi restrukturiranja društava koja silom prilika završe u stečaju te da se kroz naš razvoj finalnih proizvoda proizvodnja masivnog namještaja uklapa u cjelokupni plan razvoja Grupe, izuzetno smo zainteresirani za najam proizvodnog pogona. U njemu bismo, sukladno našim planovima, zaposlili do 60 radnika u roku od 12 mjeseci od dana početka proizvodnje, odnosno u dvije smjene do 120 radnika u roku od godine i pol, ako se proces uhodavanja i prilagodbe zahtjevima novih tržišta planski uvede – piše u pismu namjere Požgaj Grupe.

Bor je, inače, u stečaj otišao sredinom listopada prošle godine, no proizvodnja je obustavljena tri mjeseca ranije, u srpnju, a u pogonima su bili isključeni voda, plin i struja. Na dan otvaranja stečaja, na radu je zatečeno 99 radnika, no u stečaju potraživanja ima njih oko 170, kojima Bor duguje oko 7,6 milijuna kuna. Vjerovnici od novomarofske tvornice namještaja potražuju oko 110 milijuna kuna, od čega se 80,9 milijuna kuna odnosi na razlučna prava.

Nema novca, sva vrednija imovina pod hipotekom

– Za sve vjerovnike loša je situacija i vjerovnici drugog isplatnog reda teško se mogu nadati namirenju, jer je sva vrednija imovina pod hipotekom, pa čak, figurativno govoreći, i rabljena metla. Ni radnici se ne mogu nadati nekom značajnijem namirenju, dobit će svega onaj dio od Agencije za osiguranje radničkih potraživanja. Moramo razmišljati pesimistično što se tiče namirenja vjerovnika, s obzirom na stanje na tržištu i na gospodarsku situaciju i ne očekujem baš neku grabež i stajanje u redu za kupnju tvornice u Novom Marofu. Problem je i što se zbog nedostatka novca ne mogu servisirati troškovi u stečaju, poput plaća radnika koji su još na poslu, komunalnog i vodnog doprinosa i fizičko-tehničke zaštite. Morao sam posuditi 70.000 kuna da mogu platiti neke troškove i plaće. Zato sam već htio dati pogon Požgaju u zakup – rekao je na ročištu stečajni upravitelj Bora Želimir Uršulin.

Inače, među većim vjerovnicma Bora su Ministarstvo financija, odnosno Porezna uprava, kojoj za poreze, doprinose, članarine i kazne Bor duguje 38,4 milijuna kuna, zatim Trgonom (koji je stopostotni vlasnik Bora), kojem Bor duguje 36,3 milijuna kuna za usluge i zajam, te Croatia osiguranje, koje potražuje 11,4 milijuna kuna za neplaćene premije osiguranja.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Stiže novi Zakon o radu, za rad od kuće nova pravila

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

računalo kompjuter

Socijalni su partneri održali prvi službeni sastanak za izradu novog Zakona o radu, jedan u nizu koji se očekuju idućih tjedana i mjeseci.

Državni tajnik Dragan Jelić kazao je da će pregovori trajati do kraja ove godine, pred kraj godine očekuje se prva verzija dogovorenog zakona koji će proći saborsku proceduru u dva čitanja. Novi Zakon o radu trebao bi stupiti na snagu 1. srpnja 2022. godine, piše Večernji list.

Pojedine će se teme otvarati u odvojenim radnim skupinama, primjerice prvog dana nisu se dotaknuli pitanja otpremnina, kolike će ubuduće biti za stalno zaposlene, ali i za ljude koji rade na određeno. Zajednički je stav da je rada na određeno previše, ali različita su mišljenja kako će se njegov udio smanjivati.

Što se tiče rada na daljinu i rada od kuće, definirat će se obaveze koje se odnose na zaštitu na radu, za takav rad trebat će obostrani pristanak radnika i poslodavca, kao i dodatak postojećem ugovoru o radu.

– U ovih godinu i pol dana s radom od kuće relativno je dobro funkcioniralo, neki su potpisali dodatak ugovora, neki nisu, bilo je nekih sporenja oko troškova rada kod kuće, ali to se rješavalo u dogovoru sa sindikatom. Poslodavci traže da naknade troškova za rad od kuće bude neoporezive, vidjet ćemo – istaknuo je Jelić, a prenosi Večernji list.

Nastavite čitati

U fokusu

Stričak: Neka Županijska skupština bude mjesto rasprave i suradnje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Konstituirajuća sjednica Županijske skupštine Varaždinske županije prošla je mirno, a sve odluke prošle su glatko i bez puno rasprava.

Župan Anđelko Stričak uputio je poruku suradnje.

Josip Križanić predsjednik Županijske skupštine, potpredsjednici Kranjčec i Posavec

– Neka Županijska skupština bude mjesto rasprave, mjesto suradnje na kojem ćemo rješavati probleme i provoditi nove projekte za snažniji razvoj naše županije. Upravo su mladi, talentirani i obrazovani ljudi temelj Varaždinske županije. Bitno nam je izgraditi i dograditi sve potrebne škole, dvorane, s državnim institucijama i tvrtkama realizirati izgradnju brzih cesta i obilaznica, maksimalno se posvetiti zaštiti okoliša i još niz investicija – rekao je župan.

Na sjednici je jednoglasno donesena odluka o nagradama za učenike koji su osvojili medalje na međunarodnim natjecanjima.

– Smatram da treba vrednovati sav taj trud, rad, znanje, umijeće, inovativnost naših učenika i upravo stoga me daleko više raduje da upravo da je prva točka bila posvećena našim učenicima i izvrsnosti –rekao je župan Anđelko Stričak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!