Povežite se s nama

Život i društvo

Poziv volonterima: uključite se u međunarodno zimsko prebrojavanje ptica vodarica uz Dravu

Objavljeno:

- dana

𝐉𝐚𝐯𝐧𝐚 𝐮𝐬𝐭𝐚𝐧𝐨𝐯𝐚 𝐏riroda 𝐕𝐚𝐫𝐚ž𝐝𝐢𝐧𝐬𝐤𝐞 ž𝐮𝐩𝐚𝐧𝐢𝐣𝐞 𝐮 𝐬𝐮𝐫𝐚𝐝𝐧𝐣𝐢 𝐬 𝐂𝐞𝐧𝐭𝐫𝐨𝐦 𝐢𝐳𝐯𝐫𝐬𝐧𝐨𝐬𝐭𝐢 𝐳𝐚 𝐛𝐢𝐨𝐥𝐨𝐠𝐢𝐣𝐮 𝐕𝐚𝐫𝐚ž𝐝𝐢𝐧𝐬𝐤𝐞 ž𝐮𝐩𝐚𝐧𝐢𝐣𝐞 𝐩𝐨𝐳𝐢𝐯𝐚 𝐬𝐯𝐞 𝐥𝐣𝐮𝐛𝐢𝐭𝐞𝐥𝐣𝐞 𝐩𝐭𝐢𝐜𝐚 𝐢 𝐩𝐫𝐢𝐫𝐨𝐝𝐞 𝐝𝐚 𝐬𝐞 𝟏𝟒. 𝐬𝐢𝐣𝐞č𝐧𝐣𝐚 𝟐𝟎𝟐𝟑. 𝐠𝐨𝐝𝐢𝐧𝐞 𝐮𝐤𝐥𝐣𝐮č𝐞 𝐮 𝐭𝐫𝐚𝐝𝐢𝐜𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐧𝐨 𝐦𝐞đ𝐮𝐧𝐚𝐫𝐨𝐝𝐧𝐨 𝐳𝐢𝐦𝐬𝐤𝐨 𝐩𝐫𝐞𝐛𝐫𝐨𝐣𝐚𝐯𝐚𝐧𝐣𝐞 𝐩𝐭𝐢𝐜𝐚 𝐯𝐨𝐝𝐚𝐫𝐢𝐜𝐚.

– Glavata i krunata patka, patka gogoljica i patka batoglavica, liska, gnjurci i riječni galebovi jedva čekaju da ih pažljivo promotrite durbinom ili dalekozorom i prebrojite! Ako vam nisu motivacija različite vrste ptica, za koje možda niste ni znali da tijekom zime borave na Aquacityju, dođite na zajedničko druženje u prirodi, na kojem možete mnogo toga naučiti o pticama i prirodnim vrijednostima rijeke Drave – ističu iz Javne ustanove.

Za promatranje i prebrojavanje ptica vodarica nisu potrebne nikakve tehničke vještine, već samo dobra volja te topla odjeća i obuća, koja ne bi smjela biti upadljivih boja. Djelatnici Javne ustanove PRIRODA Varaždinske županije osigurat će svu potrebnu opremu (dalekozore, durbine, vodiče za promatranje), uz koju će moći naučiti prepoznavati i prebrojavati ptice.

Zimsko prebrojavanje će se održati u 𝐬𝐮𝐛𝐨𝐭𝐮, 𝟏𝟒. 𝐬𝐢𝐣𝐞č𝐧𝐣𝐚 𝟐𝟎𝟐𝟑., a predviđeno okupljanje je 𝐧𝐚 𝐩𝐚𝐫𝐤𝐢𝐫𝐚𝐥𝐢š𝐭𝐮 𝐤𝐨𝐝 𝐀𝐪𝐮𝐚𝐜𝐢𝐭𝐲𝐣𝐚 𝐮 𝟗 sati.

Svi zainteresirani učenici osnovnih i srednjih škola, ali i njihovi roditelji, bake i djedovi koji nam se žele pridružiti, mogu se prijaviti na e-mail [email protected] ili putem sljedeće poveznice: https://docs.google.com/…/1-kIF7IedUmTt4jtJf15u…/edit…

Ako se odlučite sudjelovati, požurite s prijavom, jer broj mjesta je ograničen.

Život i društvo

Bosilj najavio koje će se ulice uređivati u Varaždinu, evo što je sve u planu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj na konferenciji za novinare najavio je što će se sve u gradu raditi u narednom razdoblju.

Konferencija je održana u Trenkovoj ulici ispred Vatrogasnog doma. Prošle godine je uređen prvi dio te ulice, a sada je završen i drugi u ukupnoj dužini oko 800 metara.

-Ulica je uređena po modelu kako smo krenuli i prošle godine. Varkom, Termoplin i kompletna promjena instalacija, a stavljena je i nova LED javna rasvjeta. Postavit će se i stupići za zaštitu biciklista. Zahvaljujemo našim sugrađanima koji su nas upozorili na određene nedostatke koje ćemo promptno ukloniti budući da su prometni znakovi postavljeni tako da onemogućuju prolaz mamama s dječjim kolicima a također narušavaju sigurnost naših sugrađana – rekao je gradonačelnik Bosilj dodavši da je model uređenja ulica po kojem u radove ulaze svi operateri i mijenjaju instalacije primijenjen i na radovima u Supilovoj ulici.

-Tamo su se radovi malo odužili zbog zahtjeva HŽ-a, ali vjerujem da će završiti u roku mjesec dana – rekao je gradonačelnik najavivši da nakon izmjena instalacija i u Vrazovoj ulici stiže Colas, izvođač radova na uređenju kolnika, biciklističkih staza i nogostupa.

Spomenuo je i radove Vodogradnje na uređenju staza u Šetalištu Vatroslava Jagića od policije do kazališta. Najavio je potom početak radova na uređenju ulaska u veliko stambeno naselje Grabanice. Riješeni su imovinsko-pravni odnosi, napravljen je projekt pa će ružna „šikana“ na ulazu u Grabanice postati prošlost. Uredit će se i tridesetak dodatnih parkirnih mjesta, a u svim ulicama koje se uređuju postavlja se i moderna LED javna rasvjeta. Spomenuo je i velike radove u Gojancu na prometnici kojom se ulazi u Varaždin iz pravca Ivanca.

-Sa upravom Hrvatskih cesta je dogovoreno da će se Ulica braće Radić radi radova zatvoriti minimalno na dva do tri tjedna od kraja lipnja do početka srpnja. Pronašlo se prihvatljivo rješenje jer se po prvotnom planu najavljivalo zatvaranje ulice na dva-tri mjeseca. Radovi dobro napreduju pa se očekuje da će veliki rotor na zapadnom ulazu u Varaždin biti gotovi u rujnu. Radovi će se tada preseliti na izgradnju rotora u Hrašćici. U gradu Varaždinu se radi i gradi puno na uređenju ulica. Vodimo brigu i o biciklistima, pješacima a omogućavamo našim sugrađanima da se mogu normalno parkirati. – zaključno je izjavio Bosilj te najavio početak radova na Banfici gdje je planiran jednosmjeran kružni tok kod ulica Nikole Tesle, Ruđera Boškovića i Konšćakove ulice čime će se dobiti i novih tridesetak parkirnih mjesta.

Konferenciji za novinare priključila se i nekolicina stanara u Trenkovoj ulici, a među njima i umirovljenik Darko Sačić koji je aktivno, zajedno sa svojim susjedima iz ulice, sudjelovao u uređenju ulice dajući savjete kako bi ulica trebala izgledati u skladu sa traženjima samih stanara.

– Kao penzioner i čovjek koji se rodio u ovoj ulici mogu reći da je ulica dugo bila u lošem stanju. Pogotovo nas je mučio prolaz majki s kolicima i invalida. Sad smo došli do toga da smo dobili civiliziranu ulicu i to je najljepše što se dogodilo. Ističem kao primjer da su sva kućanstva na ovom potezu komunicirala i uskladila prijedlog koji smo dali prema investitoru. Zapanjujuće, sve to je ispoštovano. Hvala Gradu što nam je omogućio da opet živimo u normalnim uvjetima – rekao je umirovljenik Darko Sačić napomenuvši da je borba stanara ulice trajala dosta dugo.

Nastavite čitati

Život i društvo

Nova uredba Europske unije, nova pravila za vozače. Evo što se mijenja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nova uredba EU nalaže da svi novi automobili moraju biti opremljeni brojnim novim sustavima pomoći, uključujući upozorenje na prekoračenu brzinu i crnu kutiju.

Riječ je o Intelligent Speed Assistance (ISA), pametnom sustavu pomoći koji prati brzinu u automobilima. Novoregistrirani automobili moraju biti opremljeni ISA-om od 7. srpnja 2024., prenosi Fenix magazin.

Sustav koristi zvučne ili vizualne signale kako bi upozorio vozače kada se prekorači ograničenje brzine. Sustav također može izvršiti automatsko lagano otpuštanje gasa, pri čemu papučica gasa daje lagani otpor prilikom pritiska ili vibrira, u odgovarajućim situacijama u vožnji.

Novi propisi predviđaju i dodatne obvezne sustave pomoći, poput crne kutije koja bi trebala dati podatke u slučaju nesreće i pripreme za tzv. alcolock. To bi trebalo omogućiti naknadnu ugradnju imobilizatora osjetljivih na alkohol.

Od 7. srpnja 2024. dodatni sustavi pomoći bit će obvezni za novo registrirana vozila:

Blackbox ( crna kutija): Izraz je prvenstveno poznat za zrakoplove, ali sada i automobili dobivaju snimač podataka o nesrećama ili snimač podataka o događajima (EDR), kako se to zove u tehničkom žargonu. Kontinuirano bilježi informacije o brzini, kočenju ili aktiviranju zračnog jastuka, ali ih redovito i izbriše. Samo u slučaju nesreće podaci se spremaju nekoliko sekundi prije i nakon sudara kako bi se što bolje rekonstruirao tijek nesreće. Podaci o nezgodama pohranjuju se lokalno u vozilu u zatvorenom i anonimiziranom sustavu. Budući da je ova inovacija obvezna za sva novorazvijena vozila od prošlog srpnja, dotična crna kutija već je danas ugrađena u brojne nove automobile.

Pomoć pri kočenju u nuždi: Ovo se odnosi na automatski operativni sustav koji može samostalno prepoznati opasne situacije i zatim automatski zakočiti vozilo kako bi se izbjegle ili ublažile nesreće.

Svjetlo za automatsko kočenje u nuždi: Kako bi odgovaralo pomoćniku za kočenje u nuždi, mora postojati i svjetlo kočenja u nuždi na stražnjem dijelu vozila koje pokazuje da je započelo snažno kočenje.

Upozorenje na pospanost: Ovaj pomoćnik je namijenjen za praćenje budnosti vozača i izdavanje upozorenja. To može biti, na primjer, akustična ili vizualna poruka koja od vas traži da napravite pauzu od vožnje.

Asistent za vožnju unatrag: Kako bi se osiguralo da ne dođe do nezgoda pri vožnji unatrag, također su potrebni pomoćnici koji detektiraju osobe ili predmete iza vozila.

Upozorenje o napuštanju prometne trake u nuždi: Sustav potpore također je potreban kako bi vam pomogao da ostanete u svojoj traci. .

Alcolock u pripremi: Novo sučelje za imobilizatore osjetljive na alkohol, takozvane “Alcolocks”, također je obavezno. U budućnosti će se jednostavno morati naknadno ugraditi.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje