Povežite se s nama

Crna kronika

Poznati slikar i travar iz Donje Voće umro od trovanja mrazovcem

Objavljeno:

- dana

NEVJEROJATNA I KOBNA POGREŠKA

Nakon što je u Rijeci 27. travnja preminuo muškarac koji je pojeo mrazovac misleći da je luk, smrtni slučaj zbog trovanja mrazovcem dogodio se i u Varaždinu. Kako neslužbeno doznajemo, od trovanja mrazovcem 8. svibnja u Općoj bolnici Varaždin umro je Radovan Švetak (61), samouki slikar naive iz Donje Voće kraj Varaždina. Njegove susjede i poznanike u Donjoj Voći ova vijest je šokirala s obzirom na to da Švetaka znaju kao iskusnog sakupljača ljekovitog bilja, tako da neki čak i sumnjaju da se to dogodilo slučajno.

Doktorica Snježana Hunjadi-Čelar s Odjela za infektivne bolesti u OB Varaždin potvrdila nam je da su 5. svibnja primili pacijenta koji se otrovao mrazovcem.

Znao je da se otrovao

Sam pacijent prepoznao je znakove trovanja i shvatio da je uz medvjeđi luk u salati pojeo i mrazovac

– Pacijent je došao na Odjel zaraze u varaždinskoj bolnici s jakom mučninom, nagonom za povraćanje i proljevom. Sam pacijent prepoznao je znakove trovanja i shvatio da je uz medvjeđi luk u salati pojeo i mrazovac. Odmah smo ga uputili na internu gdje je umro tri dana kasnije na Internističkom odjelu – rekla je dr. Hunjadi-Čelar.

– Inače, već 0,7 miligrama alkaloida kolhicina iz mrazovca je smrtna doza tog otrova. Simptomi trovanja vidljivi su i ispod te količine pa je moguće da se pravovremenim liječenjem izbjegne smrt. Međutim, veća je vjerojatnost da će osoba nakon konzumacije mrazovca umrijeti. Kolhicin uzrokuje jako oštećenje bubrega, jetre i funkcija mozga – rekla je dr. Snježana Hunjadi-Čelar s Odjela za infektivne bolesti u OB varaždin.

Simptomi trovanja nastupaju nekoliko sati nakon konzumacije, a nema protuotrova.

Život se može spasiti

hoće li ishod biti smrtan ovisi o fizičkom stanju osobe, dobi i količini konzumiranog mrazovca

– Ukoliko se na vrijeme primijeti da je došlo do trovanja mrazovcem, život se može spasiti, ali to naravno ovisi o fizičkom stanju osobe, dobi i količini konzumiranog mrazovca – objasnila je dr. Hunjadi-Čelar.

Za komentar smo zvali i ravnatelja Opće bolnice Varaždin Dubravka Tršinskog.
– Imali smo slučaj trovanja mrazovcem i to je sve što vam sada mogu reći – kratak je bio Tršinski.

U Donjoj Voći šok i nevjerica

O tragičnom događaju razgovarali smo i sa susjedima i poznanicima preminulog slikara.

Nevjerojatno zvuči da bi Radovan Švetak zamijenio medvjeđi luk i mrazovac. Riječ je o čovjeku koji je godinama skupljao ljekovito bilje

– Nevjerojatno zvuči da bi Radovan Švetak zamijenio medvjeđi luk i mrazovac. Riječ je o čovjeku koji je godinama skupljao ljekovito bilje, baš kao i drugi stanovnici voćanskog kraja, gdje je nekada bila otkupna stanica slovenske “Droge” – rekao nam je poznavatelj ljekovitih biljaka iz Donje Voće, koji je i osobno poznavao voćanskog umjetnika.

Navodi da bi u kobnu grešku možda i povjerovao da se radi o osobi koja živi u gradu.

– Teško mi je vjerovati da ovdje u voćanskom kraju netko tih godina zamijeni mrazovac koji raste po livadama s medvjeđim lukom, koji raste u šumama. Te dvije biljke imaju potpuno drugačije listove. Eventualno je moguće zamijeniti medvjeđi luk s đurđicom, koja također raste u šumi i ima slične listove. Međutim, ovdje svi jako dobro znaju da medvjeđi luk ima specifičan miris i okus po češnjaku, za razliku od mrazovca koji je bljutavog okusa – ispričao je naš sugovornik.

Navodi da se kod mrazovca koristi sjeme iz ploda. – Mrazovac još uvijek nije zreo, a bere se tek od lipnja – pojašnjava i zaključuje da on, kao i drugi poznavatelji bilja iz voćanskog kraja sumnjaju u navedeni uzrok smrti Radovana Švetaka.

Radovan Švetak je rođen 1951. godine u Donjoj Voći, gdje je završio i osnovnu školu. Crtanjem i slikanjem počeo se baviti još u đačkim danima. Kasnije se upisao u školu Primijenjene umjetnosti u Zagrebu. Iz ekonomskih razloga i siromaštva prekinuo je školu i vratio se na selo. Bavio se poljoprivredom i slikao u maniri naive. Savladao je tehnike slikanja na staklu i platnu. Priredio je više samostalnih izložbi u Hrvatskoj i Italiji. Sudjelovao je na dvadesetak skupnih izložbi. Član je Hrvatskog društva naivnih umjetnika. Živio u Donjoj Voći.

Radovan Švetak, veliki čovjek i veliki slikar, napustio nas je 8. svibnja 2012. godine – stoji na web stranici akademija-art.hr.

Izvor:
Foto: akademija-art.hr

Crna kronika

Zaustavili ga u Novom Marofu s 0,82 promila, a on je tvrdio da je popio dvije pivice

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan je proglašen krivim i osuđen jer je pijan upravljao automobilom nešto prije ponoći, piše Danica.

Prema pravomoćnoj presudi sve se dogodilo lani u svibnju u 23.40 sati u Novom Marofu. Ivan (53) upravljao je osobnim automobilom pod utjecajem alkohola u koncentraciji od 0,82 promila, što je utvrđeno alkometrom.

On je priznao prekršaj, ali ponudio i objašnjenje kako je do toga došlo.

– Bio sam u ugostiteljskom objektu Arsenal Ivezić, tamo sam popio dvije male pive od 0,33 deci. Kako se nisam osjećao nesposobnim za vožnju, krenuo sam kući, ali me zaustavila policija. Žao mi je za počinjeni prekršaj. Vozačku imam preko 20 godina, dosad nisam bio počinitelj prekršaja u prometu, pa molim da mi se ne izriče zabrana koju traži policija jer dnevno zbog posla vozim preko 160 kilometara. A imam i troje male djece – molio je Ivan.

Sutkinja ga je kaznila sa 300 eura i 26 eura prekršajnih troškova. Jednomjesečnu zabranu vožnje nije dobio.

Izvor: Danica.hr

Nastavite čitati

Crna kronika

Mladić (23) jurio prema Varaždinu i izazvao prometnu nesreću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Cerju Nebojse u četvrtak, 25. travnja oko 16.45 sati dogodila se prometna nesreća s ozlijeđenom osobom.

Mladić u dobi od 23 godine upravljao je osobnim vozilom iz smjera Ivanca u smjeru Varaždina. Zbog neprilagođene brzine gustoći prometa, prednjim je dijelom vozila udario u stražnji dio osobnog vozila kojim je upravljao 19-godišnjak. U prometnoj je nesreći ozlijeđen 19-godišnji vozač te mu je medicinska pomoć pružena u Općoj bolnici Varaždin.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje