Povežite se s nama

Međimurje

Predsjednica PD-a Bundek Sonja Vršić: “Planinarenje je stil života pa ta ljubav samo raste!”

Objavljeno:

- dana

Planinarsko društvo Bundek iz Murskog Središća lani je među 360 članica Hrvatskoga planinarskog saveza izabrano za najbolju planinarsku udrugu u 2019. godini. Ovom vrlo aktivnom Društvu to je već četvrta nagrada. Naime, 2010. i 2016. godine Bundek je dobio nagrade za najbolje organiziranu akciju, 12. i 18. Vincekov pohod, a 2017. godine nagrađeni su za najbolji rad s mladima.

– Prošlu je godinu obilježilo to što smo dosegnuli brojku od više od 500 članova. Za jednu takvu sredinu kao što je Mursko Središće i okolica, gdje nema visokih planina, to je prekrasan rezultat. Mislim da smo najviše privukli ljude organizacijom Vincekova pohoda – rekla je predsjednica PD-a Bundek Sonja Vršić, dodavši da je Vincekov pohod zapravo stariji nego sama udruga.

U siječnju prije 22 godine trojica planinara organizirala su prvi, odnosno nulti Vincekov pohod, a PD Bundek osnovan je 18. kolovoza 1998. godine i tada je brojio svega 20-ak članova. Počeli su tada s osvajanjem okolnih planina, da bi potom krenuli na slovenske planine, a sada iza sebe već imaju osvojene vrhove po Austriji, Italiji, Njemačkoj, Grčkoj, Rumunjskoj, Bugarskoj, te u Nepalu i Ekvadoru.

Najvažnija je sigurnost

Kod planinarskog društva najvažnije su dobra edukacija, priprema i stjecanje iskustva, ističe predsjednica Društva.

– Unatrag 15-ak godina započeli smo s općom planinarskom školom koja starta početkom godine. Imamo jaku vodičku sekciju, na edukacijama radimo od samog početka i težimo tomu da imamo educirane i licencirane vodiče kojih je sada 22. To su vodiči različitih standarda, a imamo i vodičkog instruktora, Dubravka Balenta, koji priprema planinare u mnogim krajevima Hrvatske za vodiče te je prisutan na vodičkim tečajevima i ispitima. Važna je i sigurnost ljudi, na čemu aktivno radimo – govori Sonja Vršić te dodaje da će opća planinarska škola početi u veljači i trajati dva mjeseca, nakon čega će polaznici polagati ispit koji propisuje HPS.

Nadalje, PD Bundek ponosi se i činjenicom da je ono začetnik rada s djecom iz vrtića, budući da su prije 10-ak godina trojica vodiča počela raditi s djecom iz vrtića u Ivanovcu. Danas je u Čakovcu aktivna podružnica Lončeki, koja na izlete ide s čak dva autobusa jer se uvijek uključe i roditelji te djedovi i bake, dok planinarsku sekciju imaju OŠ Belica i OŠ Mursko Središće.

– Važno je imati vodiče koji su spremni raditi s vrtićkom djecom. To je prekrasan rad, prekrasna su i iskustva te će ta djeca kasnije u osnovnoj školi povući i ostale. S mladima smo bili tri dana na najpoznatijoj hrvatskoj planinarskoj stazi, na Premužićevoj stazi na Velebitu. Imali su 20-ak žuljeva na nogama, ali se toga uvijek rado sjećaju i pitaju kada ćemo opet ići – navodi Vršić, koja i sama radi u osnovnoj školi te uspješno motivira djecu za planinarenje.

Brojne suradnje

Osim s vrtićima i školama, PD Bundek ostvaruje vrlo uspješne suradnje i s mnogim društvima iz Hrvatske, Slovenije i Mađarske (Mavrica Lendava, Hrvatsko kulturno društvo Pomurje iz Lendave, Kulturno društvo iz Narde, Planinarsko društvo iz Lentija, „Meteor“ iz Kapošvara…), od kojih su s nekima potpisali Sporazum o prijateljstvu (PD Lendava iz SLO i PD Elektroistra), ali i s čakovečkom stanicom Hrvatske gorske službe spašavanja i ostalima, te s vatrogascima, Društvom žena, Udrugom „Sport za sve“, kao i s udrugama osoba s invaliditetom.

– Dosta smo se uključili u rad s osobama s invaliditetom i tu nam Zlatko Mihocek puno pomaže. Neki naši članovi bili su na osposobljavanju za vođenje takvih grupa, a Zlatko je sad i član Radne skupine osoba s invaliditetom pri HPS-u. Ove godine smo domaćini njihova susreta te ćemo ih u travnju voditi na susret „S osmijehom u planine“. Doći će gosti iz cijele Hrvatske pa ćemo s njima proći Štrigovsku kružnu stazu dugu 10-ak kilometara – najavila je predsjednica te istaknula i lijepu suradnju s Udrugom djece oboljele od dijabetese i njihovih roditelja „Međimurski slatkiši“.

„Bundeki“ uspješno surađuju s rekreativcima različitih opredjeljenja, pa tako i s trkačima koji su velikim dijelom zaslužni za Trail po Međimurskom planinarskom putu koji je aktiviran prije dvije godine. Već tada je prisustvovalo oko 300 trkača. Međimurski planinarski put vodi od Čakovca do Štrigove i dug je 26 kilometara, a brigu o njemu PD Bundek je naslijedio od Društva „Železna gora“ iz Čakovca koje se ugasilo. Međimurski trail sastoji se od jedne kraće staze koja ide od Čakovca do Sv. Jurja na Bregu i duga je 10 kilometara te od duže staze do Štrigove u dužini od 26 kilometara. Ove godine održat će se 29. ožujka treći put.

Osim izleta i edukacija, Bundek organizira zimska planinarsko-putopisna predavanja o planinarskim turama, izletima i iskustvima (njujorški maraton, Via Adriatica, Korzika, Mount Everest…).

– Prošle godine meni je bio najzanimljiviji pothvat što sam prohodala 48 kilometara u komadu. Bio je to pohod sa Z. Mihocekom, njegova završna dionica do Kamenjaka u Puli. Zadnjih pet kilometara je grmjelo, lijevalo, bujice su tekle preko nas… Bila sam i u Nepalu na 6200 metara nadmorske visine na Island Peaku, dobro smo se aklimatizirali pa nije bio neki problem, ali ovih 48 kilometara u komadu po onakvom vremenu, to je bilo impresivno – istaknula je predsjednica Bundeka te za kraj dodala: – Nasreću, ima nas puno koji njegujemo tu ljubav prema planinarenju koja samo raste. Planinarenje je stil života!

22. Vincekov pohod

– Gdjegod da se „Bundeki“ pojave, svi nas znaju po Vincekovu pohodu na koji zadnjih godina dođe oko 4000 rekreativaca. Ove godine će sve biti otprilike isto kao i dosad. Održat će se 19. siječnja te će autobusi sa stanice u Murskom Središću kretati od 7 sati. Cirkulirat će do 9, odnosno sve dok bude ljudi. Put je dug oko 14,5 kilometara, start iz Toplica Sveti Martin bit će između 8 i 9 sati, a oko 12 bi prvi ljudi već trebali pristizati u sportsku dvoranu u Murskom Središću, gdje će biti veliko druženje uz pjesmu i ples. To je uvijek fantastično druženje – najavljuje Vršić i poziva sve zainteresirane da se pridruže.
Napominje da zainteresirani prate vremensku prognozu, kako bi se mogli adekvatno obući i pripremiti za ovaj popularni pohod. Uz goste iz svih dijelova Hrvatske, već tradicionalno se očekuju i gosti iz Mađarske, Slovenije te Bosne i Hercegovine.

Međimurje

Prelog: Gradska kavana Lovac nositelj standarda Okusi hrvatske tradicije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vrijedno priznanje primila je u utorak, 18. lipnja, Gradska kavana Lovac iz Preloga.

Naime, Gradska kavana Lovac primila je certifikat te postala dio priče Okusi hrvatske tradicije. Okusi Hrvatske tradicije je zajednički projekt koji se realizira u partnerskom odnosu županijskih te lokalnih turističkih zajednica i tvrtke DMK Vall 042 s ciljem obogaćivanja turističke ponude i razvoja novih turističkih proizvoda.

Okusi i mirisi lokalnih kuhinja, vrhunskih vina, pića i domaćih poljoprivrednih proizvoda danas su nezaobilazna sastavnica koja određuje vrijednost i kvalitetu turističke ponude određenog prostora. I upravo razvoj turističke ponude utemeljene na tim pretpostavkama sadržaj je ovog projekta. Pri tome se ponuda u sferi enogastronomskog turizma sagledava kao širi pojam koji ujedinjuje poljoprivredu, gastronomiju, enologiju i kulturu i čini je izuzetno važnom sastavnicom održivog razvoja sredine.

Osnovni cilj je unapređenje ponude tradicijskih lokalnih jela, pića i proizvoda u dnevnoj ponudi ugostiteljskih objekata te na toj osnovi sadržajniji razvoj eno-gastronomskog turizma te označavanje (labeling) i izgradnja jake tržišne prepoznatljivosti ugostiteljskih objekata nosioca standarda Okusi i njihovog identiteta kao mjesta koja garantiraju i pružaju istinski doživljaj lokalnih jela, pića i domaćih tradicijskih proizvoda.

Predajom ovog certifikata, Gradska kavana Lovac postala je nosioc standarda Okusi a certifikat je predao direktor tvrtke DMK Vall 042 Borislav Šimenc, Suzani Dominić i Martinu Dominiću, predstavnicima i vlasnicima Gradske kavane Lovac. Gradska kavana Lovac smještena je u središtu suvremenog Preloga, kao središte društvenog života i vrhunac ugostiteljske ponude grada.

U prizemlju zgrade rustikalno je uređena Gradska Kavana – restoran te ljetna terasa, dok se na katu nalazi velika konferencijska i banket dvorana, te prenoćište s četiri visokokomforne sobe. Gradska Kavana »Lovac« u svom širem okruženju pola je stoljeća poznata i kao mjesto na kojem se u svako doba godine za svaku priliku može odabrati kako jelovnik obojen lokalnim koloritom okusa, tako i jelovnik internacionalnog tipa, uz posebnu ponudu kulinarskih specijaliteta iz Međimurja susjedne Mađarske kuhinje. Predaji ovog vrijednog priznanja prisustvovali su i direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula, savjetnica za turizam gradonačelnika Grada Preloga Ljubomira Kolareka, Sandra Herman te Željko Sokač, predstavnik Grada Preloga. Veliko je ovo priznanje za Gradsku kavanu Lovac te dokaz kvalitete njihovog rada i ponude.

Prilikom same dodjele ovog priznanja, gostima je prezentiran dio zaista sjajne gastronomske ponude Gradske kavane Lovac.

Nastavite čitati

Međimurje

Počela adaptacija i opremanje Macanovog doma u Čakovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Grad Čakovec

Počeo je projekt adaptacije i opremanja “Macanovog doma”.

Naime, Grad Čakovec izradio je projektnu dokumentaciju te istu prijavio za sufinanciranje Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske i ostvario pravo na sufinanciranje u iznosu od 48.454,56 eura. Podsjećamo kako je riječ o projektu koji je prošao Gradu Čakovcu u okviru Natječaja i Odluke o raspodjeli financijskih sredstava za sufinanciranje izgradnje, građevinskog zahvata i opremanja sportskih građevina u 2023. Ukupna vrijednost radova procijenjena je na 157.950,39 eura.

Bez većih ulaganja

Zgrada “Macanovog doma” spomenik je arhitekture unutar zaštićene spomeničke cjeline centra grada Čakovca. U funkciji je od izgradnje 1938. godine, a od tada čak 50-ak godina nije bilo većih ulaganja, dok je 1988. godine odrađena rekonstrukcija grijanja i elektroinstalacija, zamijenjena stolarija, izvršena sanacija zidova od vlage, a dio prostora preuređen je tad u poslovno – ugostiteljski dio.

Novim projektom najavljena je rekonstrukcija zgrade, uz kvalitetno i suvremeno opremanje sportske dvorane

Pomoćne prostorije nisu funkcionalne i već su dotrajale, kao i dvorana, tako da će se postaviti novi prozori, podne keramičke obloge, rekonstruirati i opremiti svlačionice i sanitarni čvorovi te dobaviti i postaviti nova sportska oprema.

U cilju promicanja pristupačnosti građevine osobama s invaliditetom već je postavljena pristupna rampa za osobe s invaliditetom uz ulično pročelje građevine. U svrhu povećanja energetske učinkovitosti sustave rasvjete, provest će se i zamjena postojeće rasvjete s energetski učinkovitim rješenjima (LED).

– Sve su to dobre vijesti i za više od 400 članova Gimnastičkog kluba “Marijan Zadravec Macan” Čakovec koji u najvećoj mjeri koriste prostore, a među njima je čak 240 djece predškolske dobi. “Macanov dom” koristi i velik broj udruga, skupina građana i sportskih klubova, za svoja okupljanja, treninge i pripreme za sve razine natjecanja. Grad Čakovec se zalaže za promicanje, razvoj i unapređenje rekreativnog i vrhunskog sporta na području grada, županije i šire. Obnova “Macanovog doma” je značajan korak u tom smjeru – istaknula je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje