Povežite se s nama

Međimurje

Predstavljanje radova “Plavac” Gite Radiković i “Rapsodija o plavom” Stjepane Posavec u Križovcu 2. lipnja

Objavljeno:

- dana

JU “Međimurska priroda” ususret 5. lipnju, Svjetskomu danu zaštite okoliša, predstavlja slikovnicu učenice Gite Radiković “Plavac‟ i multimedijalni uradak “Rapsodija o plavom‟ učenice Stjepane Posavec (mentor Nenad Novak).

Program će se održati u Centru za posjetitelje “Med dvemi vodami” u Križovcu u srijedu, 2. lipnja, s početkom u 18 sati.

Doživite ljepotu međimurske prirode i životni ciklus ugroženog leptira plavca, opjevane uz deset pjesama, u prvijencu “Plavac‟ Gite Radiković iz Šenkovca. Pjesme su popraćene ilustracijama Gorana Radikovića, a audiozapisi recitacija autorice upotpunjuju doživljaj. Gita Radiković je devetogodišnja pjesnikinja i pripovjedačica iz Šenkovca, strastvena čitačica svega što joj padne u ruke, ljubiteljica dugih šetnji prirodom i nepopravljiva sanjarica.

Sudjelovala je na različitim državnim i međunarodnim literarnim natječajima i smotrama na kojima redovito postiže odlične rezultate, a radovi su joj objavljivani u zbornicima, časopisu „Kvaka‟ te na internetskom portalu TOP generacija. Motivi u njezinim pjesmama često su detalji iz prirode, a omiljeno mjesto za dugu inspirativnu šetnju je vlažna livada Bedekovićeve grabe. Nakladnik slikovnice je Knjižnica i čitaonica Općine Šenkovec.

“Rapsodija o plavom” kreativan je multimedijski uradak koji je osmislila i realizirala šestogodišnja djevojčica Stjepana Posavec, polaznica vrtića u Pribislavcu sada već davne 2012. godine.

Na poziv Organizacijskog odbora Hrvatskog pedagoško-književnog zbora Međimurske županije i Željke Kadi, prof. na uključenje u Projektni dan OŠ I. G. Kovačića Sv. Juraj na Bregu koji je bio posvećen zaštićenoj vrsti velikog livadnog plavca, krenulo se u rad koristeći suvremene tehnologije kao sredstvo kreativnog izražavanja. Rezultat toga jest kolaž mnogobrojnih crteža oblikovanih u jedan multimedijski rad, koji je tehnički obradio njezin mentor, Nenad Novak.

Rad bio je predstavljen na tome događaju te je pobudio iznimno zanimanje. Originalnom pričom i tehnikom izvedbe i danas, devet godina kasnije, zavređuje da se ponovo predstavi javnosti i nađe svoje mjesto u programu Javne ustanove “Međimurska priroda”.

Ulaz je slobodan. Posjetitelji se mole koristiti zaštitne maskice za lice. U čast autorima i leptirima plavcima svi su pozvani odjenuti plave nijanse!

Međimurje

U Međimurju nema novih pozitivnih nalaza na koronavirus

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona, koronavirus, covid

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađena su 72 uzorka, od čega nema evidentiranih pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, priopćio je 1. kolovoza županijski Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata oporavile su se 3 osobe. Ukupan broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 8.

Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeta 64.202 uzorka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitaliziran je 1 pacijent pozitivan na SARS-CoV-2 virus.

U protekla 24 sata nema hospitaliziranih kao ni otpuštenih pacijenata, na invazivnoj respiraciji nema pacijenata. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

Nastavite čitati

Međimurje

Oba pobjednika 17. natjecanja u oranju iz Preloga: to su Bernard Matijević i Luka Perko!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Udruga orača Međimurske županije

Županijsko natjecanje u oranju održano je jučer, zadnjega dana srpnja, na polju poznatom kao “Pijavišče” uz čakovečku južnu obilaznicu. Bilo je to već 17. izdanje natjecanja, a u konkurenciji od deset natjecatelja prva mjesta osvojili su Bernard Matijević (plug premetnjak) i Luka Perko (plug ravnjak). Zanimljivo je da oba šampiona dolaze iz Preloga.

Natjecanje su zajednički organizirali Međimurska županija, Grad Čakovec te općine Strahoninec i Mala Subotica, kao i Udruga orača Međimurske županije.

Prilikom otvorenja prisutnima su se obratili predsjednik Udruge orača Stjepan Pokrivač, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, dožupan Josip Grivec, kao i viša stručna savjetnica u Podružnici Međimurske županije Savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede Suzana Pajić.

Drugo mjesto u kategoriji premetnjaka osvojio je Bruno Čerjavić iz Strahoninca, dok je treće pripalo Juri Jalušiću iz Ivanovca. Srebrni u kategoriji ravnjaka bio je pak David Hajdinjak iz Čakovca, a brončani Ivan Novak iz Preloga.

I ove je godine organizirano kuhanje finoga graha, što je majstorski “riješio” Dalibor Tkalčec-Kuki uz sina Svena i partnericu Mirjanu Kučinu.

Elemente poput naora i razora prikazali su, zanimljivo, ponajprije mladi orači, u rasponu od 23 do 30 godina.

– Izrazito smo ponosni na tu činjenicu, jer ona znači da dobro radimo svoj posao, promičemo naše zanimanje i potičemo mlade da rade nešto dobro te da nauče ovaj primarni dio obrade zemlje, bez kojeg nema žita, pa ni kruha ni druge hrane – istaknula je tajnica Udruge orača Katarina Pokrivač iz Svetog Križa. Tijekom 2021. došlo je do promjena u vodstvu Udruge; od pozicije predsjednika oprostio se Josip Kolarić. On je tu dužnost obavljao čak 16 godina, a sposobnog nasljednika dobio je u liku Stjepana Pokrivača.

Gosti i orači stigli su iz čak pet županija, dok su suci bili iz susjedne, Koprivničko-križevačke. Državna smotra ove se godine, nažalost, neće održati, no kako napominje novi predsjednik Udruge, u planu im je organizirati regionalnu smotru na kojoj bi se okupili najbolji orači sa sjevera Hrvatske.

Za kraj dodajmo da je Međimurska županija bila jednom od samo triju u kojima se natjecanje održalo u ovim pandemijskim okolnostima.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje