Povežite se s nama

Crna kronika

Prelog: na društvenoj mreži našao motor koji želi kupiti pa prevaren za 8500 eura

Objavljeno:

- dana

Jučer, 28. prosinca, preloški policajci zaprimili su kaznenu prijavu 20-godišnjaka zbog počinjenja kaznenog djela računalne prijevare na njegovu štetu.

Oštećeni je početkom prosinca ove godine putem oglasnika na jednoj od društvenih mreža pronašao oglas o prodaji motocikla. Stupio je u kontakt s prodavateljem koji mu je odgovorio da će mu se za daljnje informacije vezano za kupoprodaju motocikla javiti njegova supruga na e-mail adresu, a koju je prethodno poslao prodavatelju.

Sredinom prosinca oštećenog je putem e-maila na njemačkom jeziku kontaktirala nepoznata osoba koja se predstavila kao supruga prodavatelja motocikla. Objasnila mu je kako se motocikl nalazi u Švicarskoj i da je njegova konačna cijena 8500 eura te kako će se motocikl dostaviti putem specijalizirane dostavne službe.

Oštećeni je pristao na kupovinu te uplatio traženi novčani iznos na dostavljeni bankovni račun. Nakon uplate primio je e-mail da će motocikl biti dostavljen do kraja tjedna. Ujedno, dostavljen mu je i evidencijski broj namijenjen za praćenje pošiljke.

Pošto motocikl nije dostavljen u navedenom roku kontaktirao je dostavnu službu te je dobio odgovor kako se ne bave dostavom motocikala te da je evidencijski broj za praćenje pošiljke zaprimio putem lažne internetske stranice dostavne službe. Nakon toga pokušao je kontaktirati prodavatelja, ali u tome nije uspio te je shvatio kako je prevaren i oštećen za novčani iznos od 8500 eura zbog čega odlučio događaj prijaviti policiji.

Crna kronika

Tijekom vožnje gledao u mobitel, pao s bicikla i ozlijedio se

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U utorak, 21. svibnja, oko 11.15 sati, u ulici Bogoslava Šuleka u Varaždinu, dogodila se prometna nesreća s ozlijeđenom osobom. Muškarac starosti 48 godina upravljao je biciklom.

On je za vrijeme vožnje koristio mobitel, držeći ga u desnoj ruci, zbog čega je umanjio mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja vozilom, zbog čega je s desnom bočnom stranom bicikla, pao na travnatu površinu. Pritom je ozlijeđen.

Medicinska pomoć mu je pružena u Općoj bolnici u Varaždinu, a njegove ozlijede će se okvalificirati naknadno.

Nastavite čitati

Crna kronika

Online lopovi nasamarili još jednu žrtvu: lažni liječnik iz Sirije, pismo namjere UN-u i sumnjive transakcije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

računalo kompjuter

Policijski službenici Policijske postaje Varaždin zaprimili su kaznenu prijavu 69-godišnjakinje zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Prijevare.

Kako je prijavljeno, ona je u razdoblju od ožujka do svibnja putem jedne društvene mreže stupila u kontakt s nepoznatom osobom koja joj se lažno predstavila kao liječnik iz Sirije te je od iste zatražio pismo namjere organizaciji UN-a, čiji je on zaposlenik kako bi mu se omogućilo korištenje godišnjeg odmora.

Nakon što je 69-godišnjakinja napisala pismo namjere i poslala ga na e-mail adresu koju joj je isti poslao, dobila je povratni mail u kojem su ju tražili da uplati određeni iznos novaca kao jamstvo za liječnika i njegov godišnji odmor, a da će joj novac naknadno biti vraćen.

Ista je u dva navrata uplatila novac, no kako su joj i dalje dolazile poruke za uplatu novčanih sredstava shvatila je da je prevarena. Visina materijalne štete procjenjuje se na oko 2 400 eura. Policijski službenici nastavljaju rad na utvrđivanju počinitelja ovog kaznenog djela.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje